Anda di halaman 1dari 7

SISTEM UNIT IMPERIAL PANJANG

Definisi
Sistem unit imperial atau sistem imperial adalah sistem unit pertama yang ditakrifkan dalam British Weights and Measures Act of 1824. Sistem imperial dikaji semula sehingga tahun 1959 dan lama-kelamaan mula dikurangkan. Sistem ini mula digunakan secara rasmi di seluruh Empayar British sehingga lewat abad ke 20. http://althistory.wikia.com/wiki/Imperial_Units_(N ew_World)

Sejarah ukuran imperial panjang


Sistem ukuran imperial berasal dari pelbagai budaya iaitu Babylonian, Egyptian, Roman, Anglo-Saxon dan Norman French. Namun, sistem ukuran terawal diketahui telah wujud pada abad ke-4 dan ke-3 SM, beribu tahun dahulu dalam kalangan orang-orang Mesir Purba, Mesopotamia dan Lembah Indus, dan mungkin juga di Elam (Iran).

Sistem ukuran imperial boleh dikategorikan kepada:


Unit umum (diketahui ramai) Ukuran tanah Unit nautikal Anggota badan manusia Unit lama Unit kecil

Kategori

Contoh

Unit umum
Ukuran tanah

Inci, kaki, ela, batu


furlong, chain, link, rod, pole, perch, Ramsden's chain

Ukuran maritim (unit nautika)


Anggota badan manusia Unit lama

fathom, shackle, cable, nautical mile


Kaki, hasta, depa, jengkal span, cubit, ell, bolt, clothyard, league, megalithic yard line, thou, barleycorn, poppy seed

Unit kecil

UNIT UMUM
Inci (inch) 2.54 cm 12 inci = 1 kaki

Inci asalnya adalah lebar ibu jari. Inci adalah inch dalam bahasa Inggeris yang berasal dari perkataan Latin uncia bermaksud 12 bahagian. Pada abad ke 14, King Edward II telah mengisytiharkan 1 inci bersamaan dengan 3 biji barli yang disusun dari hujung ke hujung. Inci juga dikaitkan dengan beluncas yang bergerak dengan membengkokkan badannya. Yard berasal dari perkataan gvrd bermaksud rod atau ukuran. Raja Henry I (1100-1135) mengisytiharkan 1 ela adalah bersamaan dengan jarak dari hidungnya ke ibu jari tangan yang didepa.

Ela (yard )

91.44 cm

1 ela = 3kaki

Ukuran tanah
Rantai Ramsden
Rantai Ramsden ataupun rantai jurutera adalah sepanjang 100 kaki dimana setiap senggat adalah sepanjang 1 kaki.
Digunakan untuk membuat pemerhatian tanah mengikut geografi.