Anda di halaman 1dari 28

Kem Ibadah

2011
Modul KEM IBADAH

Modul ini merangkumi pengisian yang di adakan sepanjang Perkhemahan di adakan. Ianya merangkumi perkara-perkara asas yang menjadi fardhu ain yang mesti di kuasai oleh peserta.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

LDK 1
ICE BREAKING

NAMA AKTIVITI MASA ALATAN

MENARA IMPIAN 90 Minit Kad manila 2 keping, surat khabar 1 naskhah, pita pelekat, gam, pen marker, & gunting 1. Peserta dapat berkongsi idea, pengalaman dan kemahiran di dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diarahkan. 2. Peserta dapat memperlihatkan bakat kepimpinan di dalam merancang dan Melaksanakan sesuatu tugas sehingga selesai. 1. Fasilitator memberikan penerangan kepada peserta apa yang perlu mereka hasilkan. 2. Fasilitator dan peserta-peserta berbincang tentang aspek : ~ Keselamatan ~ Pengurusan masa ~ Keunikan menara yang dibina ~ Kerjasama ahli kumpulan 3. Setiap kumpulan diminta membina menara dengan alatan/bahan yang disediakan Dalam masa 50 minit. 4. Kumpulan diminta menamakan menara yang dibina dan menjelaskannya. Hasilnya Akan dipertandingkan. 5. Nama menara itu di gubah dengan mengabungkan huruf dari nama Ahli dalam kumpulan dan mempunyai definisi tertentu. Cth : Hadi ambil huruf D Aiman ambil hurif I Naim ambil huruf N A lias ambil huruf A Mohammad ambil huruf M Ismail ambil huruf I Khairul ambil huruf K 6. Ahli kumpulan dengan bantuan fasilitator menerangkan Apakah kekuatan kumpulan DINAMIK kenapa di namakan DINAMIK? Masa 30 minit.
Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com 3

OBJEKTIF :

PENGELOLAAN :

FALSAFAH :

7. Ketua Kumpulan di kehendaki membentangkan rumusan hasil reka cipta mereka dan kekuatan kumpulan mereka dengan yakin 2. Berstu Teguh Bercerai Roboh. 3. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. 4. Kerja secara berkumpulan adalah lebih baik daripada secara bersendirian. 5. Jika kita dapat uruskan masa dengan baik untuk mencapai cita-cita. 6. Kita dapat elakkan diri daripada melakukan perkara yang tidak baik. 7. Kebolehan menyampaikan maklumat dengan yakin dan jelas dapat menyakinkan orang lain.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

LDK 2(i)
SHAHADAH TAJUK LDK 3 SHAHADAH HASIL 1. Murid dapat menyebut lafaz dua kalimah shahadah dengan betul 2. Murid dapat menyatakan maksud dua kalimah shahadah dengan betul 3. Murid dapat mengaplikasikan kalimah shahadah dalam kehidupan harian. .

Fasilitator menyuruh murid menghafaz dengan betul Secara latih tubi.

LAFAZ MENGUCAP DUA KALIMAH SHADAH

PENGERTIAN DUA KALIMAH SHAHADAH

AKU BERSAKSI BAHAWA TIADA TUHAN YANG DISEMBAH MELAINKAN ALLAH DAN AKU BERSAKSI BAHAWA NABI MUHAMMAD ITU ADALAH PESURUH ALLAH

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

LDK 2 (ii)
THOHARAH TAJUK LDK 3 THOHARAH HASIL 1. Murid dapat menyatakan pengertian Thoharah 2. Murid dapat menyatakan jenis-jenis air . 3. Murid dapat menyatakan alat-alat yang sering di gunakan untuk bersuci. 4. Murid membezakan jenis-jenis najis. 5. Peserta dapat menerangkan dan menunjukan cara menyucikan najis. * Fasilitator boleh menggunakan pelbagai kaedah yang berkesan untuk menyampaikan kepada peserta. Bahan berbentuk audio /video/grafik boleh di perolehi dari urusetia. .

PENGERTIAN THAHARAH (BERSUCI ) Thaharah atau bersuci ialah menghilangkan hadas dan najis dari badan, pakaian dan tempat supaya dapat menunaikan ibadat khususnya ibadat solat. Bersuci itu adalah sesuatu yang wajib di dalam ajaran islam.Tanpa bersuci ibadat tidak diterima.Di antara cara bersuci ialah wuduk , mandi dan membersihkan najis dari badan dan pakaian.

JENIS-JENIS BERSUCI 1- Menyucikan badan dari hadas kecil Iaitu menyucikan badan daripada hadas kecil dengan berwuduk atau bertayammum. Orang yang berhadas kecil diharamkam mengerjakan solat atau menyentuh al-Quran. 2. Menyucikan badan dari hadas besar Orang yang berjunub atau berhadas besar hendaklah membersihkan dirinya dengan mandi.Mereka yang berhadas besar ialah mereka yang melakukan persetubuhan ,orang yang haid dan nifas. Orang yang berhadas besar juga diharamkan mengerjakan solat,puasa,haji,duduk di dalam masjid,menyentuh dan membaca al-Quran.

3. Istinja Menghilangkan kotoran samada najis kecil (kencing) atau najis besar(tahi) dari tempat keluarnya dengan sesuatu yang bersih seperti air,kertas,batu,tisu dan sebagainya sehingga najis itu bersih. Istinja itu mestilah menghilangkan najis,baunya dan rasanya. Cara-cara beristinja 1. Istinja itu mestilah 3 kali ulang,kalau masih belum suci boleh di ulangi lagi sehingga bersih.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

2. Alat dibuat istinja itu mestilah dapat membersihkan tempat najis yang keluar. 3. Sekiranya batu mestilah diambil sekurang-kurangnya 3 biji .

JENIS-JENIS AIR 1. Ai Mutlak ( Air yang suci lagi menyucikan ) Air ini boleh digunakan untuk minum,mandi dan berwuduk dan boleh juga digunakan untuk membasuh.contoh air mutlak ialah air telaga,air sungai,air hujan,air mata air,air laut dan sebagainya, 2. Air Mustamal (Air yang telah digunakan ) Air yang suci tetapi tidak boleh menyucikan Iaitu air yang telah berubah salah satu sifatnya,contoh seperti air kopi,air teh dan sebagainya.Termasuk juga dalam golongan ini air yang kurang dari dua kolah iaitu air yang sudah digunakan untuk berwuduk atau menghilangkan najis. 3. Air Mutannajis ( Air yang kotor) Air yang najis iaitu air yang sudah berubah semua sifatnya samada warna,rasa atau baunya dan bercampur dengan najis. 4. Air Musyammas (air yang berjemur pada matahari) Ialah air yang makruh untuk digunakan iaitulah air yang terjemur pada terik matahari dalam bekas selain bekas daripada emas atau perak.Air ini makruh digunakan untuk badan tetapi boleh digunakan untuk membasuh pakaian.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

LDK 3(i)
ii. JENIS-JENIS NAJIS TAJUK LDK 3 (ii) Jenis-jenis najis HASIL 1. Murid dapat menyatakan kstegori nsjis . * Fasilitator boleh menggunakan pelbagai kaedah yang berkesan untuk menyampaikan kepada peserta. Bahan berbentuk audio /video/grafik boleh di perolehi dari urusetia. .

Najis Muhaffafah ( Najis Ringan )

Najis Mutawassitah ( Najis Pertengahan) Semua jenis najis selain dari Najis Muhaffafah dan Mughalazah Spt. darah ,nanah,bangkai dll Najis Mughalazah ( Najis Berat ) Sesuatu yang terhasil drpd anjing, babi serta keturunan keduanya atau salah satu daripadanya

Air kencing kanak-kanak lelaki bawah 2 tahun yang hanya minum susu ibunya sahaja

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

LDK 3(ii)
iii. CARA MENYUCIKAN NAJIS TAJUK LDK 3 CARA MENYUCIKAN NAJIS HASIL 1.P.eserta dapat menunjukkan cara menyucikan ketiga-tiga jenis najis.

Fasilitator membuat tunjuk cara yang jelas kepada peserta Dan meminta peserta melakukan sendiri.

Cara Menyucinya: Najis Muhaffafah ( Najis Ringan ) -Lap tempat kena kencing -Renjis dengan air mutlak

Cara Menyucinya: Najis Mutawassitah ( Najis Pertengahan) -Buangkan najis -Basuh dengan air mutlak hingga hilang bau ,rasa dan warna Cara Menyucinya: Najis Mughalazah ( Najis Berat -Buangkan najis -Basuh dengan air bercampur tanah 1 kali. -Kemudian 6 kali dgn air mutlak

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

LDK 3(iii)
TAYAMMUM TAJUK LDK 3 TAYAMMUM HASIL 1.P.eserta dapat menunjukkan cara BERTAYAMMUM DENGAN BETUL

Fasilitator membuat tunjuk cara yang jelas kepada peserta Dan meminta peserta melakukan sendiri.

1. Membaca Basmallah (Bismillahir rahmaanir rahiim, pada saat hendak meletakkan kedua telapak tangan diatas debu atau media tayammum yang suci (menepukkannya pada debu). Dan dilanjutkan dengan membaca niat tayammum, yaitu:

Kemudian menganggakt kedua telapak tangan tersebut dan menghempuskannya (meniup) atau mengadu kedua sisi tangan dalam posisi terbalik (telapak tangan bagian dalam menghadap kebawah), agar debu yang menempel di telapak tangan menipis atau tidak terlalu banyak.

2. Mengusap muka dengan debu yang ada di kedua telapak tangan itu dua kali usapan, dengan memejamkan mata

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

10

3. Kedua telapak tangan diletakkan (ditepukkan) kembali diatas debu. Lalu mengangkatnya dan menipiskannya dengan dutiup atau mengadu kedua sisi tangan dalam posisi terbalik (telapak tangan bagian dalam menghadap kebawah).

4. Mengusap kedua belah tangan sampai siku dua kali usapan. Debu yang ada di telapak tangan kiri digunakan untuk mengusap tangan kanan. dan begitu juga sebaliknya.

Setelah semua pekerjaan tayamum selesai dikerjakan, dilanjutkan dengan membaca do'a (sama dengan do'a ketika selesai wudhu).

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

11

LDK 4 (i)
ANGGOTA , NIAT DAN CARA BERWUDU TAJUK LDK 4 Anggota Wudu HASIL 1. Murid dapat mengenal anggota-anggota 2. Murid dapat membaca dan menghafaz niat wuduk dengan betul. 3. Murid dapat berwuduk dengan betul dan tertib. . Niat Wuduk Cara Berwuduk

1. NIAT, iaitu diniatkan di dalam hati untuk mengerjakan wudhu', bacalah diwaktu mula hendak membasuh muka:-

BERSIHKAN KEDUA-DUA BELAH

BERKUMUR & BERSIHKAN HIDUNG

2.

MEMBASUH MUKA, mengalirkan air serta meratakannya keseluruh muka yang dibasuh itu, dari dahi sampai ke dagu (jika ada janggut hendaklah diratakan seluruhnya) dan dari telinga kanan hingga ke telinga kiri - 3 Kali.

NIAT & BASUH SELURUH MUKA

DARI TELINGA KIRI KE KANAN

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

12

3. MEMBASUH KEDUA TANGAN HINGGA DUA SIKU, dimulai dari siku hingga sampai kedua hujung jari. Mulakan dari tangan kanan dahulu diikuti tangan kiri, lakukan sebanyak - 3 Kali.

HUJUNG JARI HINGGA SIKU

MULAKAN TANGAN KANAN/KIRI

4. MENYAPU AIR KE KEPALA, merata menyapu kepala dengan air sekurang-kurangnya tiga helai rambut dan yang lebih baik ialah menyapu seluruh kepala. - 3 Kali.

MENYAPU AIR KE KEPALA

MENCUCI KEDUA TELINGA (SUNAT)

5. MEMBASUH KEDUA KAKI, mengalir dan ratakan air kepada dua kaki serta celah-celah jari kaki tumit hingga bukulali atau matakaki, mulakan sebelah kanan dahulu. - 3 Kali.

MEMBASUH KEDUA BELAH KAKI

MULAKAN KAKI KANAN/KIRI

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

13

6. TERTIB, mengikut urutan atau turutan yang dahulu didahulukan dan yang kemudian dikemudiankan.

DOA SELEPAS WUDU

LDK 4(ii)
AMALI WUDU TAJUK LDK 4 Amali Wuduk HASIL 1. Murid dapat menunjukkan cara berwuduk dengan betul. 2. Murid dapat mengamalkan kebersihan dalam kehidupan seharian.

OBJEKTIF :
1. Murid dapat menunjukkan cara berwudu dengan betul. 2. Murid dapat mengamalkan kebersihan dalam kehidupan seharian. FISILITATOR DIMINTA : Melakukan amali wudu kepada semua murid secara individu dengan 1. memerhatikan kesilapan murid dan membetulkannya. 2. Merekod pencapaian murid yang sudah menguasai, sederhana dan belum menguasai dalam rekod pencapaian murid. 1. Cara Amali

1. Membawa murid ke tempat amali wudu yang telah ditetapkan. 2. Meminta setiap murid melakukan amali wudu secara individu. 3. Merekodkan kebolehan murid didalam rekod pencapaian murid yangtelah disediakan. 4. Membetulkan kesilapan murid ketika membuat amali wudu.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

14

LDK 4 (iii)
MANDI WAJIB TAJUK LDK 4 MANDI WAJIB HASIL 1. Murid dapat menyatakan pengertian mandi wajib dengan betul. 2. Murid dapat menyatakan sebab yang mewajibkan mandi wajib 3. Murid dapat menyatakan cara mandi wajib yang betul 4. Murid dapat menyebut lafaz niat mandi wajib dengan betul

Fasilitator boleh rujuk video yang di sediakan

Hukum Mandi. Bagi orang yang akan melakukan shalat, tidak sah sholatnya jika masih mempunyai hadas besar. Hukum mandi wajib/junub adalah wajib. Hadas besar adalah hadast yang disebabkan oleh: 1.Bersetubuh, 2. Keluarmani,
Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com 15

3. haid, 4. nifas, 5. Wiladah / melahirkan. 6. Mati selain mati syahid.


Perkara Fardhu mandi Wajib adalah :

1. Niat. Niat ini dibaca dalam hati pada saat mulai membasuh bahagian manapun dari anggota tubuh badan anda. Lafadz Niat Mandi wajib adalah:

SAHAJA AKU MENGANGKAT HADAS BESAR YANG DI FARDHUKAN KE ATASKU KERANA ALLAH TAALA

2. Membasuh seluruh tubuh dengan air sampai rata (serta rambut dan kulitnya harus terkena air). 3. Menghilangkan Najist jika ada yang menempel pada tubuh. Perkara Sunatdi lakukan ketika Mandi ada 5, yaitu: 1. Membaca Basmalah ("Bismillahir rahmaanir rahiim pada saat akan mulai mandi.) 2. Berwudhu (sebelum mandi) seperti wudhu hendak sholat. 3. Membasuh (menggosok) badan dengan tangan sampai 3 kali. 4. Mendahulukan yang kanan dari pada yang kiri. 5. Muwalat, yaitu sambung menyambung dalam membasuh anggota badan.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

16

LDK 5 (i)
NIAT SOLAT

TAJUK LDK 5 Niat Solat

HASIL 1. Murid dapat membaca dan menghafaz lafaz niat solat lima waktu dengan betul.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

17

LDK 5(ii)
BACAAN PENDEK DALAM SOLAT

TAJUK LDK6 HASIL Bacaan pendek dalam 1. Murid dapat membaca dan menghafaz bacaan pendek dalam solat; solat - Takbiratul Ihram. - Bacaan Fatihah. - Bacaan Rukuk - Bacaan iktidal. - Bacaan sujud.

Mengangkat takbiratul ihram sambil melafazkan "Allahu Akbar"

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

18

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

19

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

20

LDK 5(ii)
BACAAN PANJANG

TAJUK LDK 5 (III) Bacaan Panjang

HASIL 1. Murid dapat membaca dengan betu 1. Bacaan Tahiyyat akhir 2. Bacaan Qunut.

TAHIYYAT AWAL

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

21

BACAAN TAHIYYAT AKHIR

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

22

BACAAN QUNUT

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

23

LDK 6
PERLAKUAN SOLAT

TAJUK LDK 1 Perlakuan dalam solat

HASIL 1. Murid dapat membuat perlakuan solat dengan sempurna; 1. Berdiri betul & Takbir 2. Rukuk 3. Iktidal 4. Sujud 5. Duduk antara 2 sujud. 6. Duduk tahiyat awal 7. Duduk tahiyat akhir 8. Memberi salam

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

24

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

25

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

26

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

27

LDK 6 (ii)
AMALI SOLAT FISILITATOR DIMINTA : 1. Melakukan amali solat kepada semua murid dengan memerhatikan kesilapan murid dan membetulkannya. 2. Merekod pencapaian murid yang sudah mengusai, sederhana dan belum menguasi dalam rekod pencapaian murid.

TAJUK LDK 6 Amali Solat

HASIL 1. Murid dapat melakukan amali solat dengan sempurna 2. Guru melakukan amali solat kepada murid. 3. Guru merekodkan pencapaian murid.

Modul LDK Kem Ibadah 2O 11 | http://rosnah-yunus.blogspot.com

28

Anda mungkin juga menyukai