Anda di halaman 1dari 40

ARME BIOLOGICE

Bioterorismul reprezinta diseminarea de agenti biologici (patogeni) de catre indivizi, grupuri sau organizatii guvernamentale ori nonguvernamentale cu scopul definit de a cauza victime din motive politice, ideologice sau financiare. Agentii biologici folositi drept arme sunt organisme vii de orice natura, in general microorganisme: bacterii, virusi, ciuperci, toxine de origine biologica sau materiale infectate derivate din ele, care sunt utilizate in mod intentionat pentru a genera boala sau moartea oamenilor, animalelor ori plantelor.
Desi ideea utilizarii agentilor biologici ca arme este veche, recentele progrese ale biotehnologiei ofera posibilitatea crearii unor arme biologice cu un potential defensiv impresionant.

Istoric
Secolul 6 i.e.n. Asirienii otravesc puturile dusmanilor lor cu corn ? de - secara (claviceps purpurea), o ciuperca a carei toxina produce violente halucinatii. Anul 184 i.e.n. Cartaginezul Hannibal catapulteaza strachine umplute cu serpi asupra puntii navelor regatului Pergamului. Aceasta tactica, care a obligat dusmanii sa se bata in acelasi timp cu oamenii si cu serpii, i-a asigurat victoria.( Hanibal ar putea fi considerat deci, pionier al armelor biologice). Anul 1346. In timpul asediului cetatii Caffa (Crimea), tatarii au aruncat cadavre contaminate cu ciuma peste zidurile orasului, obligand pe genovezi sa se retraga, cu pretul, poate, extinderii bolii de-a lungul Europei. Secolul XV. Conchistadorul spaniol Pizarro a raspandit variola printre indienii din America de Sud oferindu-le haine contaminate cu variola. Anul 1710. Trupele rusesti utilizeaza procedeul Pizarro contra suedezilor asediati in orasul Reval. Anul 1767. Englezii au contaminat mai multe triburi de indieni din Ohio si din Pensylvannia oferindu-le paturi infestate cu variola.

Anii 1914-1918. Germania este acuzata de a fi expediat in SUA vite contaminate cu antrax si morva (rapciuga), de asemenea, ca au incercat sa provoace holera in Italia si pesta in Rusia. Banuielile, niciodata dovedite dar suficient de nelinistitoare pentru ca la Conventia de la Geneva, semnata la 17 iunie 1925, sa se interzica utilizarea armelor biologice ( si chimice).

Anul 1936. Japonia lanseaza un vast program de cercetare asupra armelor biologice. In faimosul "Unite 731", in Manciuria, medicul militar Shiro Ishii a testat asupra prizonierilor efectele infectiei cu holera, pesta, antrax etc.
Anul 1940. Japonezii imprastie suspensii de pesta asupra oraselor chineze prin bombe cu fragmentatie. Sunt utilizati de asemenea purici infestati. Anul 1941. Britanicii experimenteaza antraxului in insula Grunard, in largul Scotiei. Accesul la insula, contaminata inca, este si azi interzis.

Anul 1943. SUA lanseaza un program de cercetare la Camp Detrick, in Maryland. Scopul cercetarii asupra armelor biologice, e declarat a fi unul defensiv. Anul 1952. Un grup de experti internationali acuza SUA ca au utilizat arme biologice in Coreea de Nord.

Anul 1955. Arsenalul american de la Pine Bluff, din Arkansas, incepe productia de masa a germenilor tularemiei. Zece ani mai tarziu zona devine un loc de stocare a tuturor tipurilor de germeni "militarizati" (oficial distrusi in anul 1972).
Anul 1956. Maresalul sovietic Zhukov anunta ca URSS are intentia sa dezvolte, la randul ei un program de arme chimice si biologice Anul 1960. SUA sunt banuite ca utilizeaza arme biologice in Vietnam. La randul sau Vietcongul utilizeaza diferite metode pentru a contamina trupele americane.

Anul 1972. Conventia asupra interzicerii, dezvoltarii, productiei si stocarii de arme biologice si chimice si asupra distrugerii lor este ratificata de 103 state. SUA nu a semnat-o decat in anul 1975.

Anii 1975-1983. Prin utilizarea de mycotoxines tricohecnes, vietnamezii au facut sa cada "ploaia galbena" in Laos si in Cambogia. -Anul 1979. O explozie in complexul militar Sverdlovsk (Rusia) a provocat moartea mai multor zeci de persoane si cateva sute au fost contaminate cu antrax. Boris Eltan, presedintele Rusiei a declarat in anul 1992 ca accidentul s-a produs intr-un centru de studiu a armelor biologice. Anul 1984. In Oregon, membrii sectei Shree Rajneesh au contaminat restaurantele cu salmonella. Patruzeci de persoane au fost spitalizate. Anul 1989. Conform directorului CIA, cel putin zece tari fabrica arme biologice. Anul 1991. Irakul anunta ca face cercetari asupra armelor biologice. Anul 1992. Secta japoneza AUM incearca sa faca rost de virusul Ebola din Zair. In anul urmator, membrii sectei ajung sa disemineze antraxul in interiorul unui imobil.

Anul 1995. Anul mai multor pericole: Irakul se presupune ca dispune de proiectile teleghidate cu incarcatura biologica; 17 tari sunt susceptibile de a dispune de astfel de arme; in Japonia secta AUM procedeaza la mai multe tentative de contaminare; un extremist american a livrat in mod legal fiole cu bacili ai pestei. Anul 1999. Ossama Ben Laden este suspectat ca detine arme biologice; a facut caz de mai multe amenintarii cu atentate de SIDA in lume; cecenii trecuti in Daghestan au avut asupra lor planuri de atac biologic. Anul 2001. Scrisorile cu antrax au semanat panica in SUA si au cauzat primii mortii ai terorismului biologic

Tari ca Rusia, China, Coreea de Nord, Irak, SUA sunt de multa vreme suspectate ca ar avea numeroase arme biologice. Ce au devenit sau ce s-a intamplat cu ele? In cazul variolei, de exemplu, dupa eradicarea in 1980 a bolii, s-a luat decizia (in 1999) ca toate stocurile de virusi sa fie distruse inafara celor existente in doua laboratoare, unul situat in Atlanta (SUA), altul aproape de Novosibirsk (Rusia). Insa nimeni nu poate garanta ca nu au ramas esantioane si in alta parte. La 10 aprilie 1972 a fost semnata conventia cu privire la interdictia de a pune la punct, de a fabrica si de a stoca arme biologice sau toxine si distrugerea lor. Intrata in vigoare la 26 martie 1975 si aprobata de 140 de state, ea nu a impiedicat deloc continuarea cursei armamentelor biologice. Conventia din 1972 nu a impus nici o procedura de verificare, nici nu a impiedicat proliferarea armelor biologice. Ar fi fost necesare masuri juridice care sa remedieze aceasta situatie. Dar SUA s-a opus acestei tentative, pe motiv ca un control ar ameninta secretele industriale ale infloritoarelor sale intreprinderi biotehnologice. Intreprinderi ale caror specialisti pot servi perfect programele de armament biologic.

Agenti biologici folosii ca arme biologice


Arme biologice sunt organisme vii de orice natura, in general microorganisme: bacterii, virusi, ciuperci, toxine de origine biologica sau materiale infectate derivate din ele, care sunt utilizate in mod intentionat pentru a genera boala sau moartea oamenilor, animalelor ori plantelor. Agenii cu cea mai mare importan sunt grupai de o clasificare a CDC Atlanta n iunie 1999 n trei categorii.

CATEGORIA A Include agenii cei mai periculoi datorit urmtoarelor caliti: - pot fi uor de diseminai sau transmite interuan - mortalitate nalt cu un ipact major n sntate public - genereaz panic i perturbri sociale - necesit o atitudine special din partea sistemului de sntate public. Categoria A include: - Antraxul - Variola - Pesta - Toxina botulinic - Tularemia - Febrele virale hemoragice

CATEGORIA B Caracteristici: - mai dificil de diseminat i n general nu prezint transmitere interuman, - nu pun probleme deosebite n perspectiva aciunilor necesare pregtirii sistemului de sntate public, - cu excepia holerei nu prezint o percepie public deosebit. Categoria B include: - Encefalitele virale - Febra Q - Bruceloza - Morva - Meliodoza - Psitacoza - Sindroame toxice - Febra tifoic - Holera - Shigeloza.

CATEGORIA C Nu prezint n prezent un risc considerabil pentru atacuri bioteroriste dar pot deveni n viitor serioase ameninri pe msura mbogirii informaiilor tiinifice despre acetia: - Hantavirus, - Nipha Virus. Agenii biologici modificai genetic sau recombinai au fost luai n considerare dar nu au fost inclui n aceast list datorit incapacitii de a stabili natura acestora i deci a activitilor i metodelor specifice necesare n abordarea medical i de sntate public.

Avantaje i dezavantaje ale folosirii armelor biologice n scopuri teroriste


Interesul pentru procurarea i dezvoltarea unor programe de producere a armelor biologice este strnit de potenialul letal i incapacitant, uurina producerii i costurile deosebit de atractive ale acestora. Principalele avantaje ale armelor biologice sunt legate de posibilitatea produceriiunor efecte devastatoare cu costuri minime, ntre 1 i 10 USD pe victim, spre deosebire de armele convenionale care variaz ntre 1000 i 10000 USD sau cel nuclear de aproximativ 2000 USD/ victim.

Efectele generate nu pot fi dect sumar estimate ns ele scot n eviden rata de atac foarte mare obinut cu costuri mult mai reduse fa de celelalte arme de distrugere n mas. n 1970 OMS estima c dac 50 de kg. De spori de antrax ar fi dispersate deasupra unui ora cu o populaie de 5000000 de locuitori n condiii climatice optime o mare parte din populaia din aria respectiv ar deveni victime sau ar muri (afectarea a 125000 de persoane i 95000 de decese pentru Bacillus anthracis, respectiv de 30000 de decese pentru Francisela tularensis). Eficiena raportat la cantitatea necesar producerii (10 g. de spori de antrax ucide tot attea victime ct 900kg. de sarin) ifaptul c este suficient o singur administrare cresc potena acestor arme. Aceste argumente alturi de relativa uurin n procurare sau producere fac din armele biologice o adevrat bomb a sracului. (100 de kg. de antrax deasupra Washington DC ar ucide 1-3 milioane de oameni comparativ cu o rachet de o megaton care ar ucide 759000-1,9 milioane). Impactul economic al unui atac bioterorist poate varia, conform unui amplu studiu descris de Kaufmann i Meltzer, de la 477 milioane USD/100000 persoane expuse la bruceloz la 26,6 miliarde USD/100000 persoane expuse la antrax. Autorul analizeaz raportul cost/eficien a unor msuri profilactice care dei au costuri extrem de ridicate sunt justificabile.

Diseminarea nerevendicat a atacurilor biologice ntr-un loc public nu va avea un impact imediat datorit intervalului dintre expunere i apariia simptomelor (perioada deincubaie). Acest lucru poate fi un avantaj notabil permind agresorului s prseasc locul crimei i s mpiedice identificarea sa. Pe de alt parte instalarea efectelor va fi insidioas ceea ce sporete deruta i scade posibilitatea de reacie n timp util i de asemenea face dificil dovedirea vinoviei atacatorului. Astfel dac n atacurile convenionale primii care se vor confrunta cu fenomenele declanate sunt de obicei pompierii, paramedicii, poliia, procuratura iar efectele se instaleaz n minute n cazul bioterorismului acetia vor fi medicii de familie i cei de urgen, efectele aprnd dup ore sau mai probabil zile. De capacitatea acestora de a recunoate i semnala ct mai rapid un atac biologic depinde identificare rapid a agentului implicat i posibilitatea de combatere a efectelor. Pn la recunoaterea atacului transmiterea se poate face n valuri succesive, iar aria de contaminare se va ntinde pe mari distane fa de locul atacului iniial, pot dezvolta o transmitere secundar multiplicnd astfel efectele n rndul populaiei i aria afectat.

Detectarea efectelor acestora se face cel mai adesea, doar dup apariia unui numr mara de mbolnviri fiind adesea primul indiciu al unui atac cu arme biologice. Simptomatologia fiind legat de perioada de incubaie a germenului implicat debuteaz dup zile sau chiar sptmni atunci cnd efectele sunt deja constituiteiar posibilitile de intervenie profilactic sunt minime. La toate acestea se adaugadesea lipsa familiarizrii medicilor cliniceni, de laborator i a epidemiologilor cu simptomatologia, examenele de laborator sau forma de manifestare a procesului epidemiologic; muli dintre agenii folosii n scopuri teroriste fiind rari, alii (variola major) fiind eradicai, iar efectele produse putnd diferi de cele prezente n cazul unei afectri naturale. Agresorul i poate proteja trupele printr-o imunizare specific. Unul din motivele pentru care armele biologice sunt vizate l reprezint probabil enormele implicaii psihologice care vizeaz att populaia ct i persoanele implicate n acordarea ajutorului. Armele biologice au avantajul suplimentar de a scpa detectrii senzoriale, ceea ce genereaz panic i derut care n final se manifest printro suprasolicitare a sistemului sanitar i a oficialitilor, la care se adaug influena mediatic care amplific isteria colectiv.

Pe de alt parte armele biologice prezint i unele dezavantaje: efectele sunt imprevizibile i dificil de controlat atunci cnd sunt folosite n spaii deschise i innd cont de durata de via mare a unor ageni infecioi putnd astfel afecta trupele atacatorului dac acestea nu sunt protejate. Condiiile meteorologice la pot diminua capacitatea de distrugere. Exist riscul afectrii atacatorului n timpul manipulrii. La toate acestea se pot aduga contraargumente etice, sociale sau religioase. Muli ageni clasici pot fi produi n mari cantiti folosind tehnici de laborator foarte simple. Agenii biologici nu necesit precursori, spre deosebire de cei chimici sau nucleari, iar un program camuflat de producere este mult mai dificil de descoperit. Teoretic agenii biologici pot fi modificai genetic pentru a scpa detectrii (amprenta genetic) sau pentru a le mbuntii capacitatea distructiv. Microorganismele sunt capabile s produc boala printr-o varietate de mecanisme ce pot implica interaciuni la nivel celular sau la nivelului organului int. nelegerea mecanismelor de baz ale aciunii ce determin sau influeneaz ataarea, penetrarea i alterarea genetic este esenial n remodelarea genetic a unui microorganism.

A fost postulat c armele genetice vor putea fi dezvoltate pe msura acumulrii cunotiinelor necesare despre genomul uman i diversitatea genetic. S-a estimat c doar 0,1-1% din genomul uman poate fi clar asociat cu diferene etnice pure. Dac n ciuda acestei diversiti se pot crea ageni int pe unanumit genotip rmne deocamdat o problem deschis pentru viitor.

DISEMINAREA ARMELOR BIOLOGICE


Agentii biologici pot fi diseminati in mediu prin doua metode: sub forma de lichide sau sub forma de prafuri. Cata vreme diseminarea lor sub forma lichida este relativ usoara, diseminarea lor sub forma de aerosoli infectiosi pe arii extinse este mai dificila, implicand personal pregatit si echipament sofisticat. Mult mai probabile sunt incidentele la scara redusa cum ar fi contaminarea alimentelor, otravirea recoltelor sau a rezervelor de apa, etc.

Intr-un cadru militar este mai probabil ca agentii biologici sa fie eliberati prin aerosoli. Acest lucru se poate realiza prin generatori de aerosoli montati in locuri fixe sau in camioane, masini ori nave, ca si prin rachete si avioane echipate cu rezervoare si orificii pentru pulverizare. Eliberarea sub form aerosolizat genereaz particule ce pot persista n aer lungi perioade de timp. Particulele aerosolizate cu diametrul de 0,5-5m au avantajul c sunt suficient de mici pentru a nu fi reinute la nivelul cilor respiratorii superioare fiind cele mai eficiente, depind cu uurin barierele fiziologice de la nivelul aparatului respirator. Infeciile dobndite astfel se produc la doze mai mici ale agentului infecios dect cele prin expunere digestiv, iar patologia determinat poate fi diferit de pattern-ul natural (incubaie mai mic, gravitate mai mare).

Numerosi factori climaterici afecteaza eficienta acestor metode (viteza si directia vantului, umiditatea, gradul de protectie noroasa a iluminarii directe si ploaia). In circumstante optime, raspandirea unui agent biologic de lupta printr-o racheta de croaziera ar putea sa acopere o arie suficient de larga pentru a produce dezastre echivalente celor determinate de un dispozitiv nuclear (norii cu antrax rmn eficieni la peste 200km de sursa aerosolizrii). Intr-un context bioterorist, aerosoli pot fi diseminati in acelasi fel, fie prin introducerea lor directa in ventilatie sau in sistemele de aer conditionat, fie prin scrisori ori pachete. Atacurile sinucigase ar fi extrem de eficiente pentru diseminarea bolilor de tipul variolei.

Supravieuirea pe termen lung a agenilor, influena protectoare a particulelor de praf pe care microorganismele sunt adsorbite d posibilitatea generrii tardive de aerosoli secundari (raeosolizare). Tegumentele intacte constituie o barier dar nu pentru toi agenii. Hrana, medicamentele si apa sunt transportori potriviti pentru distribuirea locala a agentilor patogeni. Cultul Rajneesh, de exemplu, a determinat mai mult de 750 de cazuri de salmoneloza, prin contaminarea salatelor, in Oregon, in anul 1984. O alt posibilitate ar fi eliberarea de vectori (nari, purici, mute) infectai.

INDICATORII UNUI ATAC BIOTERORIST


Argumentul iniial n demonstrarea unui atac cu arme biologice este apariia unui numr mare i inexplicabil de mbolnviri i decese. Deosebirea dintre o manifestare endemic natural i cea produs prin arme biologice poate fi dificil n asemenea circumstane. Infeciile sau intoxicaiile asociate (mixte) pot complica i ntrzia suplimentar diagnosticul. Dinamica epidemiei este mai accelerat, cu vrful n cteva ore sau zile, pentru majoritatea izbucnirilor induse artificial deosebindu-se de cea aprut n condiii naturale. Pot apare de asemenea epidemii simultane sau consecutive de diferite boli.

Afectarea populaiei expuse este mai mare n general dect n circumstanele unei epidemii naturale (rata de atac mare), putnd exista diferene sugestive la persoanele care i desfoar activitatea n spaii nchise prevzute cu sisteme de filtrare a aerului (rata de atac mic) n cazul transmiterii aeriene. Distribuia cazurilor pe direcia curenilor de aer se poate analiza cu modele computerizate. Dimpotriv pot fi rate de atac mai mari la cei ce lucreaz n asemenea cldiri, sau diferene ntre etajele aceleiai cldiri dac eliberara agentului cauzal a vizat un anumit obiectiv. Diseminarea intelor vizate pot fi arii mai mari sau mai mici. Mrimea ariei geografice furniuzeaz indicii despre natura agentului inoculat (anumii ageni biologici, precum toxinele, sunt mai eficieni n abordarea unor inte de mici dimensiuni, alii antraxul pot realiza o diseminare pe arii mai largi. Perioada optim ntr-un atac cu arme biologice este n timpul nopii sau dimineaa devreme cnd inactivarea produs de radiaiile solare ultraviolete este minim. Curenii de aer pot purta agenii pe distane mari.

Prevalena implicrii unui aparat sau sistem, (respirator) neobinuit n contextul transmiterii naturale (antrax pulmonar vs. Antrax cutanat, pesta pneumonic vs. Pesta bubonic, afectare pulmonar primar vs. Afectare enteric a enterotoxinei stafilococice) sugereaz un posibil atac cu arme biologice. Elemente neobinuite cum ar fi o afeciune neobinuit pentru o anumit arie geografic (anumite febre hemoragice n Europa), sau transmis de un vector care nu este n mod normal prezent n acea zon sau ntr-un context epidemiologic neverosimil, cnd parametrii de mediu nu conduc la concluzia unei transmiteri naturale, (VEE, encefalita equin, aprut la oameni n absena antecedentelor la cai sau vectorilor nari sau meningoencefalita West Nile aprut n anotimpul rece) pot sugera un atac bioterorist. Un alt element suspect ar putea fi creterea numrului de mbolnviri sau decese la animale, cel mai adesea specii diferite. Majoritatea armelor biologice sunt capabile s infecteze sau s intoxice un numr mare de gazed.

Cel mai frecvent simptomatologia indus de un agent infecios folosit ca arm biologic este mai precoce, mai sever i rezistent la tratament. Debutul tabloului clinic n primele 72-48h dup atac sugereaz un atac cu microorganisme iar mai scurt toxine microbiene. Tabloul clinic poate fi nespecific sau atipic. Tulpinile neobinuite, variante sau rezistena antimicrobian neobinuit fa de cele circulante sunt indici de atac terorist. Martori ai atacului, descoperirea echipamentelor de diseminare (bombe, rachete) sau orice alt informaie furnizat de serviciile de securitate sau de agresor despre atac sau agentul folosit este un avantaj n abordarea medical, politic i judiciar; detectarea rapid este esenial. Pentru identificarea agentului implicat este necesar mobilizarea de resurse umane (epidemiologi, clinicieni, medici de laborator care trebuie s coopereze eficient i s furnizeze informaii n timp util) i importante resurse materiale.

ATITUDINEA PROFILACTICA
Cheia reducerii riscului apariiei a efectelor unui atac bioterorist este fr ndoial supravegherea. Un sistem vigilent de supraveghere epidemiologic i de laborator alturi de comunicarea i circulaia rapid i eficient a informaiilor medicale gestionate de o echip multidisciplinar de experi special pregtit pentru asemenea situaii mbuntete considerabil ansele de succes n faa unui atac cu arme biologicenea sistem sunt acelea c acesta nu trebuie s fie destinat special acestui scop, el nedeosebindu-se n esen de cel folosit n supravegherea curent, fiind necesar doar o adaptare la asemenea situaii

Sistemul trebuie s fie naional ca scop i sofisticat n design. El trebuie s asigure un diagnostic rapid i eficient prin laboratoarele bine utilate, bine poziionate, noi tehnici de diagnostic; sistem rapid de comunicare, care s furnizeze informaiile necesare n timp util; asigurarea suportului i colaborrii eficiente autoritiilor locale i naionale. Datele colectate trebuie standardizate pentru a asigura o prelucrare optim a acestora i s faciliteze circulaia informaiilor att orizontal (ntre diferite departamente ale unui spital sau Direcii de Sntate Public) ct i vertical (ex. Seciile de Urgene DSP). Pe de alt parte el are avantajul descurajrii agresorului care tie c un astfel de atac va fi rapid i eficient inactivat, acesta devenind astfel inatractiv. Nivelul vizibilitii acestuia trebuie realist evaluat, publicitatea excesiv i panicat n faa unei asemenea ameninri poate avea un efect opus dect cel scontat, ceea ce poate crete interesul agresorului.

Pentru a reaciona corespunztor n faa unui atac bioterorist sistemul sanitar trebuie s menin un index de suspiciune ridicat. Puini medici i oficialiti au experien n gestionarea problemelor ridicate de calamiti n general i cu attmai puin de cele provocate de arme biologice iar reacia este de cele mai multe ori inadecvat n abordarea unei astfel de situaii. Unele boli sunt foarte rare, altele sunt eradicate, sau ser prezint clinic nespecific sau atipic, la toate acestea adugndu-se teama, anxietatea, nesigurana, panica, lipsa sau circulaia deficitar a informaiilorce apar n contextul unui atac. Din aceste motive Educaia Medical Continu are un rol important n pregtirea i familiarizarea medicilor i persoanelor implicate n sntate public adic a persoanelor din prima linie. Ea trebuie s ofere informaii despre caracteristiciile generale ale agenilor biologici, prezentri clinice, metode de diagnostic, profilaxie i tratament. EMC trebuie s pregteasc medicii i oficialitile pentru un numr foarte mare de pacieni, distribuia medicamentelor sau programele de vaccinri. Acest lucru poate fi costisitor, dar rmne cea mai avantajoas abordare din punct de vedere al raportului cost/eficien n pregtirea medical n confruntarea cu terorismul biologic.

O alt component a atitudinii profilactice poate fi considerat dezvoltarea i aplicarea unor planuri special destinate unor atacuri cu arme biologice. Responsabilitatea revine Ministerului Sntii n colaborare cu experii care s furnizeze cel mai optim algoritm de reacie n faa unui asemenea atac. Tot oficialitile vor gestiona rezervele de medicamente, vaccinuri sau echipamente de protecie conform listelor de necesitate furnizate de sistemul sanitar. Este esenial, ns evitarea erorii de a considera c disponibilitatea echipamentelor necesare sau rezervelor este sinonim sau suficient cu asigurarea capacitii de reacie sau dimpotriv lipsa acestora cu eecul.

COMBATEREA UNUI ATAC CU ARME BIOLOGICE


Prima etap n combaterea unui atac o reprezint identificarea riscului ceea ce implic identificarea agentului implicat, lucru care nu este ntotdeauna uor, necesitnd metode rapide de diagnostic i tehnologia aferent. Aslarmele false pot fi uneori greu de evaluat i confirmat datorit perioadei de incubaie mari a unor ageni infecioi. Urmtorul pas n algoritmul combaterii unui atac l reprezint elaborarea unei definiii de caz, stabilirea distribuiei cazurilor (timp, spaiu, persoan) i definirea populaiei cu risc. n urma informaiilor obinute se va elabora o ipotez iniial de expunere (sursa, modul de transmitere) i ulterior testarea acestei ipoteze prin mijloace clinice, de laborator, aplicarea metodelor epidemiologice analitice, etc.

Pentru identificarea agentului cauzal este necesar colectarea a ct mai multe probe. Se pot colecta probe de snge iar atunci cnd e posibil i din ganglionii limfatici, sput, lichid pleural, LCR sau splin. Se vor efectua culturi pe medii uzuale i specifice. Este necesar recoltarea a 3 ml. de ser acut pentru fiecare agent infecios i 20 ml. Atunci cnd se suspecteaz o intoxicaie. Probele vor fi recoltate ct mai repede posibil, dup apariia primelor semne de boal i depozitate la rece. Probele de snge vor fi prelevate i de la persoanele expuse asimptomatice. Serul convalescenilor i a persoanelor neafectate va fi prelevat 3-4 sptmni mai trziu. Sunt necesare de asemenea obinerea de probe de esut la autopsie minim dou (una congelatpentru diagnostic microbiologic i toxicologic i alta n formol pentru examen histopatologic). Mai pot fi utile probele din leziunile vizibile i din esutul adiacent i probe de snge postmortem. Acolo unde este posibil se pot recolta probe adiionale pentru metode speciale cum ar fi imunofluorescena, PCR, etc.

Toate probele de ser vor fi inscripionate cu numele pacientului, codul numeric, unitatea, unitatea medical, unitatea medical care urmeaz s primeasc rezultatele. Vor fi nscrise numrul de zile de la debut i motivul pentru care s-a prelevat proba. Fiecare container va fi inscripionat cu numele, numrul de nregistrare, tipul de prob, data colectrii. Va fi inclus o scurt descriere a simptomatologiei, cteva date anatomopatologice: locul, data i ora decesului, locul, data i ora colectrii probei, numele medicului, unitatea respectiv. Custodia probelor va fi ferm i clar delimitat, avnd n vedere caracterul de prob n disputele juridice, militare i politice. Diagnosticul etiologic se poate face prin cultur (posibil n 1-2 zile pentru unii ageni); detectarea anticorpilor sau a antigenelor (prin metode imunoenzimatice); prin spectroscopie, inoculare la animale sau alte metode se pot identifica toxinele implicate; identificarea produilor de metabolism ai agentului infecios sau toxic.

Pentru evaluarea potenialului de rspndire este necesar cunoaterea metodei de eliberare a agentului n mediu, a posibilitii de reaerosolizare i a transmiterii interumane. Evaluarea condiiilor meteorologice ca stabilitatea termic, umiditatea, direcia i viteza curenilor de aeri elaborarea pe baza acestor informaii a unor modele computerizate ale transmiterii devin foarte utile n cazul folosirii ca arme biologice a unor ageni infecioi cu transmitere aerian. O problem particular o ridic germenii cu un grad mare de infeciozitate, care pot genera boala la o doza mai mic de 1-100 germeni inhalai. Informarea publicului reprezint ntotdeauna o problem delicat, dat fiind riscul amplificrii sentimentului de panic. Informaiile trebuie comunicate ct mai clar i mai rapid. De aceea este necesar o abordare realist, profesionist legat de existena i accesibilitatea evalurii medicale, a tratamentului i a msurilor preventive ce pot minimaliza riscul de expunere i infectare. Astfel trebuie mai n ti identificat informaia i caracterul ei, aleas strategia de comunicare, pregtirea mesajului i selectarea mijloacelor de comunicare.

Scopul decontaminrii dup o posibil expunere este reducerea extinderii contaminrii exterioare. n funcie de natura agentului infecios implicat, de probabilitatea reaerosolizrii sau a riscului asociat expunerii cutanate poate fi necesar ndeprtarea hainelor contaminate, dup care persoanele expuse vor fi instruite (sau asistate dac este necesar) la efactuarea imediat a duurilor cu ap i spun. Pentru cltirea ochilor pot fi recomandate apa curat, soluii saline sau soluiile oftalmice comerciale. Hainele contaminate vor fi manipulate de ctre persoane cu echipament protector i vor fi introduse n saci. Precauiunile standard, al cror scop este reducerea transmiterii de la surse de infecie cunoscute sau necunoscute n interiorul instituiilor medicale, rmn eseniale i eficiente n abordarea tuturor pacienilor a cror patologie se leag de un atac bioterorist atunci cnd sunt aplicate corect i complet.

Prin intermediul Precauiunilor Standard se evit contactul cu toate fluidele organismului, secreii, excreii, tegumente cu soluii de continuitate (inclusiv rashul) i membranele mucoase. Acestea includ splatul minilor cu ap i spun, mnui, mti, protecia ochilor, salopete, etc. Pentru anumii ageni pot fi necesare precauiuni adiionale n scopul reducerii posibilitii transmiterii mai ales n condiiile aerosolizrii acestora. Pentru acestea sunt utile filtre respiratorii care pot reine particule mai mari de 1-1,5 m i alte echipamente speciale. Pentru transportul pacienilor sunt necesare particularizri n funcie de agentul implicat i de posibilitatea transmiterii de la persoan la persoan i se refer n principiu la limitarea transportului pacienilor n interiorul instituiilor medicale la strictul necesar oferirii ngrijirilor medicale.

Carantinarea cu delimitarea unei zone fierbini dei dificil poate fi necesar atunci cnd sunt implicai germeni cu potenial mare de rspndire prin stabilirea unui cordon sanitar . ea este preferabil evacurii (aplicabil n cazul unui atac cu arme chimice) care poate facilita rspndirea infeciei i transmiterea secundar. Rezidenii zonei carantinate vor fi informai i se va reglementa circulaia persoanelor din interiorul zonei spre exterior i invers, asigurnduse n acelai timp aprovizionarea i ngrijirile medicale necesare. Circulaia pacienilor n interiorul zonei va fi restricionat la cea necesar asigurrii serviciilor medicale. Se vor controla sursele de ap i hran. Pentru unii ageni biologici singurele msuri disponibile sunt serurile imune specifice. n anumite circumstane imunoprofilaxia pasiv cu imunoglobuline poate fi luat n considerare. Folosirea acestora poate fi ns limitat de lipsa resurselor i cantitilor necesare, de durata limitat a proteciei conferite sau de riscul apariiei efectelor adverse asociate folosirii serurilor imune animale.

Antibioticele pot fi administrate victimelor unui atac cu arme biologice chiar i n lipsa unui diagnostic ferm, majoritatea bacteriilor, clamidiilor i riketsiilor rspunznd la antibiotice. Alegerea antibioticului pn la definitivarea diagnosticului etiologic depinde de circumstanele clinice, fiind necesar administrarea unui antibiotic cu spectru larg, preferabil intravenos ct mai devreme posibil. Antibioterapia postexpunere iniiat naintea apariiei simptomatologiei poate fi salvatoare. Perioada de incubaie i patogeneza trebuie luate n considrare n stabilirea schemelor de administrare. Astfel pentru antraxul inhalator asocierea de antibiotice alturi de vaccinare postexpunere poate fi o cea mai bun alegere la persoanele nevaccinate anterior. n unele cazuri, ns administrarea de antibiotice dup o anumit perioad de timp de la expunere nu reuete dect s prelungeasc perioada de incubaie (ca de exemplu n febra Q). Mai sunt necesare dup caz msuri generale suportive: antipireticele, antialgice, meninerea respiraiei i asigurarea unei linii venoase; terapia antiviral; terapia antitoxinic; tratament psihologic.

Emergena unor noi boli infecioase i reemergena altora alturi de creterea volumului i vitezei circulaiei internaionale au atras atenia asupra uurinei cu care bolile infecioase pot depi graniele naionale. Emergena infeciei HIV i progresia ei rapid au convins lumea c un agent patogen necunoscut anterior poate cauza o bulversare social i economic la o scal care ine s destabilizeze regiuni ntregi. n rile n curs de dezvoltare efectul destabilizator al bolilor endemice, incluznd SIDA, tuberculoza i malaria, este amplificat de emergena bolilor epidemice. Focarele i epidemiile perturb programele de control de rutin i serviciile sanitare, adesea pentru perioade lungi, datorit nivelului extraordinar de resurse umane i logistice necesare managementului acestora. ntreruperea comeruluui sau a turismului ce pot urma tirii despre un focar pot destabiliza foarte uor economiile deja fragile ale rilor n curs de dezvoltare. n rile industrializate bolile infecioase pot reprezenta o problem de securitate din cteva motive: dac populaia civil necesit protecie fa de boala respectiv, dac deteriorarea strii de sntate a comunitii duce la instabilitate i violen sau dac agenii biologici sunt folosii n mod intenionat.

Recunoaterea forei bolilor infecioase emergente i a celor epidemice n perturbarea i destabilizarea unor mari comuniti, naiuni i zone fac necesar includerea controlului acestora pe agenda politicii externe pentru a construi o lume mai sigur. Riscul ca un agent biologig s fie folosit intenionat istoric este considerat foarte redus. Chiar dac o asemenea probabilitate este mic consecinele sunt at de serioase nct este prudent ca guvernele cel puin s ia n considerare cum s abordeze acest pericol ca parte integrant a provocrilor pentru sntatea public