Anda di halaman 1dari 9

EDU 3107 BIMBINGAN & KAUNSELING KANAK-KANAK

MUHAMMAD NABIL BIN ZULKIFLI NOR FARHAH BINTI MOKHTAR NURUL AFZANI BINTI ISMAIL
T4MT2

SOALAN
Komunikasi bukan lisan atau bahasa adalah satu bentuk komunikasi yang penting. Ia boleh berlaku secara semulajadi dan merupakan bahasa yang tidak disedari yang menunjukkan perasaan sebenar. Bincangkan tingkah laku bukan lisan yang ditunjukkan oleh klien semasa sesi kaunseling yang dapat menolong kaunselor membuat interpretasi dengan lebih tepat.

TINGKAH LAKU BUKAN LISAN YANG DITUNJUKKAN OLEH KLIEN SEMASA SESI KAUNSELING YANG DAPAT MENOLONG KAUNSELOR MEMBUAT INTERPRETASI DENGAN LEBIH TEPAT.

Ekspresi Muka Kontak Mata

Muka menjadi merah ketika malu & marah. Mulut tersenyum tanda mengejek Wajah suram

Postur Badan

Seseorang yang bersikap terbuka dan mesra akan duduk condong sedikit ke arah orang yang bercakap dengannya. Kedudukan badan seolah-olah menyandar ke belakang menggambarkan seseorang

YANG MANA LEBIH DIPERCAYAI ?

Kata-kata daripada mulut atau bahasa badan seseorang? Mengapa?

FUNGSI BAHASA BUKAN LISAN


Memberi tekanan Menambah maklumat

Menafikan

Mengawal

Mengulang

Dr. Ragbir Kaur Joginder Singh. ( 2012 ). Panduan Ilmu Pendidikan Untuk DPLI Psikologi, Subang Jaya, Selangor : Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Ee Ah Meng. ( 2003 ). Bimbingan dan Kunseling, 2nd ed., Shah Alam, Selangor : Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd. Mok Soon Sang. ( 2003 ). Ilmu Pendidikan KPLI,Subang Jaya, Selangor : Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Zulkifli Yusuf. ( 1990 ). Panduan Khidmat Bimbingan.Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka Kementerian Pendidikan Malaysia. Zuraidah Abdul Rahman. ( 1996 ). Pengenalan Kaunseling Kelompok, 2nd ed., Petaling Jaya, Selangor : IBS Buku Sdn. Bhd.

Anda mungkin juga menyukai