Anda di halaman 1dari 4

"Ahli-ahli sejarah menulis dalam konteks masa mereka sendiri, dan dengan mengambil kira idea-idea semasa yang

dominan dan bagaimana untuk mentafsir masa lalu, dan kadang-kadang menulis untuk memberi pengajaran kepada masyarakat mereka sendiri. Dalam kata-kata Benedetto Croce, "Semua sejarah adalah sejarah kontemporari". Sejarah adalah dikendalikan oleh pembentukan 'wacana sebenar lalu melalui pengeluaran naratif dan analisis peristiwa masa lalu yang berkaitan dengan umat manusia. [13] disiplin moden sejarah khusus untuk pengeluaran institusi wacana ini. Kajian sejarah telah kadang-kadang telah diklasifikasikan sebagai sebahagian daripada kemanusiaan dan pada masa yang lain sebagai sebahagian daripada sains sosial. [15] Ia juga boleh dilihat sebagai jambatan antara kedua-dua bidang yang luas, menggabungkan kaedah daripada kedua-duanya. Sesetengah sejarawan individu menyokong kuat satu atau klasifikasi lain. [16] Pada abad ke-20, sejarah Perancis Fernand Braudel merevolusikan kajian sejarah, dengan menggunakan disiplin luar seperti ekonomi, antropologi, dan geografi dalam kajian global history.Traditionally, sejarah telah merakamkan peristiwa-peristiwa masa lalu, sama ada secara bertulis atau lulus pada tradisi lisan, dan telah cuba untuk menjawab soalansoalan sejarah melalui kajian ke atas dokumen-dokumen bertulis dan keterangan lisan. Untuk permulaan, sejarah juga telah menggunakan sumber-sumber seperti monumen, inskripsi, dan gambar. Secara umum, sumber-sumber pengetahuan sejarah boleh dibahagikan kepada tiga kategori: apa yang ditulis, apa yang dikatakan, dan apa yang dipelihara secara fizikal, dan ahli sejarah sering merujuk ketigatiganya. [17] Tetapi bertulis adalah penanda yang memisahkan sejarah dari apa yang datang before.Archaeology merupakan disiplin yang amat membantu dalam menangani tapak dan objek dikebumikan, yang, sekali ditemui, menyumbang kepada kajian sejarah. Tetapi arkeologi jarang berdiri sendiri. Ia menggunakan sumber naratif untuk melengkapkan penemuan itu."

Sejarah bermaksud "menyiasat/inkuiri, ilmu yang diperolehi melalui kaedah penyiasatan"[2]) adalah penemuan, pengumpulan, pengurusan, dan persembahan maklumatterhadap peristiwa silam atau lampau.Ia juga bermaksud tempoh masa yang lalu selepas catatan penulisan telah dicipta. Ilmuwan yang menulis mengenai sejarah dipanggil sejarawan. Ia juga adalah satu medan penyelidikan yang menggunakan suatu naratif atau pengisahan untuk memeriksa dan menganalisa turutan peristiwa, dan kadangkala ia cuba untuk menyiasat secara objektif corak-corak sebab dan akibat yang menilai peristiwaperistiwa.[3][4] Sejarawan-sejarawan berdebat mengenai tabii sejarah dan kegunaannya. Ini termasuklah membincangkan kajian disiplin berkenaan sebagai satu penamat di dalamnya dan sebagai satu kaedah menyediakan "perspektif" pada masalah masakini.[3][5][6][7] Cerita-cerita yang biasa kepada budaya tertentu, tetapi tidak disokong oleh sumber-sumber luar (seperti legenda yang mengelilingi King Arthur) biasanya lebih dikelaskan sebagai warisan budaya daripada "disinterested investigation" yang diperlukan oleh disiplin sejarah.[8][9]Peristiwa lampau sebelum rekod penulisan dianggap sebagai prasejarah. Di kalangan ilmuwan, ahli sejarawan Yunani abad kelima SM Herodotus dianggap sebagai "bapa sejarah", dan, bersama-sama dengan ahli sezamannya Thucydides, membentuk asas-asas kajian sejarah. Pengaruh mereka, bersama-sama dengan tradisi-tradisi sejarah yang lain di dalam bahagian dunia yang lain, sudah mewujudkan banyak interpretasi yang berbeza mengenai tabii sejarah yang telah berubah selama berabad-abad lamanya dan masih berkesinambungan berubah. Kajian sejarah moden mempunyai banyak bidang berbeza termasuklah mereka yang fokus terhadap kawasan tertentu dan mereka yang menumpukan terhadap perkara-perkara tertentu atau unsur-unsur penyiasatan sejarah yang bertema. Sejarah selalunya diajar sebagai sebahagian daripada pendidikan rendah dan menengah, dan kajian akademik sejarah sebagai disiplin utama di dalam pembelajaran universiti.

Kaedah pengkajian sejarah[sunting | sunting sumber]


Kaedah lisan Kaedah bertulis Kaedah arkeologi

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Sumber sejarah Zaman Prasejarah Di Malaysia Kerajaan Awal Di Asia Tenggara

Rujukan[sunting | sunting sumber]


1. Jump up George Santayana, "The Life of Reason", Volume One, p. 82, BiblioLife, ISBN 978-0-559-47806-2 2. Jump up Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi

rujukan JosephJanda tidak disediakan


3. Jump up to:3.0 3.1 Professor Richard J. Evans (2001). "The Two Faces of E.H. Carr". History in Focus, Issue 2: What is History?. University of London. Capaian 10 November 2008. 4. Jump up Professor Alun Munslow (2001). "What History Is". History in Focus, Issue 2: What is History?. University of London. Capaian 10 November 2008. 5. Jump up Tosh, John (2006). The Pursuit of History (edisi 4th). Pearson Education Limited. ISBN 1-4058-2351-8.p 52 6. Jump up Peter N. Stearns, Peters Seixas, Sam Wineburg (eds.), ed (2000). "Introduction". Knowing Teaching and Learning History, National and International Perspectives. New York & London: New York University Press. m/s. 6. ISBN 0-8147-8141-1. 7. Jump up Nash l, Gary B. (2000). "The "Convergence" Paradigm in Studying Early American History in Schools". In Peter N. Stearns, Peters Seixas, Sam Wineburg (eds.). Knowing Teaching and Learning History, National and International Perspectives. New York & London: New York University Press. m/s. 102115. ISBN 0-8147-8141-1. 8. Jump up Seixas, Peter (2000). "Schweigen! die Kinder!". In Peter N. Stearns, Peters Seixas, Sam Wineburg (eds.). Knowing Teaching and Learning History, National and International Perspectives. New York & London: New York University Press. m/s. 24. ISBN 0-8147-8141-1. 9. Jump up Lowenthal, David (2000). "Dilemmas and Delights of Learning History". In Peter N. Stearns, Peters Seixas, Sam Wineburg (eds.).Knowing Teaching and Learning History, National and International Perspectives. New York & London: New York University Press. m/s. 63. ISBN 0-8147-8141-1.

Anda mungkin juga menyukai