Anda di halaman 1dari 1

INTERAKSI NEGATIF TAMADUN CINA Tamadun Cina dan Tamadun Islam o Tahun 751 Masihi, tentera Islam dibawah

h pimpinan Ziyad bin Salih telah mengalahkan angkatan perang China yang dipimpin oleh Kao Hsien chih. o Permusuhan antara orang Islam dengan orang China juga dicetuskan oleh rasa tidak puas hati terhadap pencapaian ekonomi pihak yang bertentangan. o Pada abad ke-8 Masihi penduduk Han di tenggara Negara China telah bermusuh dengan orang Islam kerana iri hati kemewahan yang dinikmati oleh orang Islam dalam aktiviti perdagangan, pada 876M o Berlaku pemberontakan di Canton menyebabkan lebih kurang 120,000 terbunuh. o Selain itu, rasa tidak puas hati 14 orang Islam turut muncul apabila ajaran Konfusianisme diutamakan pada pemerintahan Dinasti Ching (disokong oleh gerakan kaum muda (WAHABI) dalam kalangan orang cina beragama Islam.

INTERAKSI NEGATIF TAMADUN INDIA Tamadun India dan Tamadun Islam o Di India penganut Islam dengan Hindu sentiasa berada dalam keadaan tegang. o Terdapat peristiwa-peristiwa yang mana orang-orang Islam dibunuh dan masjid-masjid dimusnahkan oleh raja-raja India yang beragama Hindu. o Keadaan yang sama juga berlaku kepada penganut-penganut agama Hindu dan kuil-kuil Hindu yang dimusnahkan oleh pemerintahpemerintah Islam. o Contohnya Semasa zaman pemerintahan Moghul, raja Moghul, Aurangzeb telah mengharamkan pembinaan kuil-kuil baru, upacara mandi suci di Sungai Jamuna dan mengharamkan upacara Sati.

Tamadun Cina dan Tamadun India o Konflik turut wujud ketika agama Buddha mula diperkenalkan ke dalam masyarakat China semasa zaman pemerintahan Dinasti Han Timur semasa interaksi Cina dan India. o Hal ini disebabkan pengaruh cendikiawan Konfusianisme dalam pentadbiran Dinasti Han. o Tentangan mereka menyebabkan sami-sami Buddha telah dikurung dan kuil-kuil Buddha dimusnahkan.