Anda di halaman 1dari 2

HARI THAIPUSAM

Thaipusam merupakan perayaan yang disambut oleh mereka yang berugama Hindu diseluruh dunia bagi menghormati dewa Hindu, Lord Murugan atau juga dikenali sebagai Lord Subramaniam. Thaipusam dirayakan pada bulan 'Thai' bulan kesepuluh dalam kalender Tamil. Pada hari Thaipusam, bulan penuh melintasi bintang terang, Pusam dalam zodiak Cancer.

Untuk penganut ugama Hindu, Thaipusam merupakan hari bertaubat pada dosa-dosa yang lepas. Pada hari perayaan Thaipusam yang diraikan oleh penganut ugama Hindu, patung Dewa Subramaniam, anak bongsu Dewa Siva, diletakkan di atas pedati perak dan diarak dengan muzik. Dewa Siva merupakan Dewa paling berkuasa antara beriburibu Dewa dalam ugama Hindu.

Sebelum hari perayaan Thaipusam, penganut ugama Hindu akan membersihkan jiwa mereka dengan berpuasa selama sebulan. Mereka sering mengunjungi kuil, hanya makan hidangan sayuran sekali sehari, dan menjauhi hubungan intim. Dua puluh empat jam sebelum membawa kavadi, penganut Hindu berpuasa sepenuhnya. Ciri utama perayaan Thaipusam adalah acara membawa kavadi, kerangka besi atau kayu yang dihiasi dengan kertas bewarna warni, bunga, dan, buah segar sebagai membayar nazar atau bertaubat kepada Dewa Subramaniam. Kavadi merupakan kerangka besi separuh bulatan dengan galang untuk diletakkan pada bahu dan dihiasi dengan bungabungaan, dan bulu merak. Sesetengah penganut Hindu yang lain mengenakan selipar berpaku, atau mengenakan rod logam menembusi pipi, lidah, dan badan mereka. Bagaimanapun mereka berada dalam bersawai "terpukau" dan tidak kelihatan merasa sakit. Di Malaysia, perayaan Thaipusam dirayakan setiap tahun di Batu Caves di mana pembawa kavadi akan menaiki 272 anak tangga sehingga pintu masuk gua dan diletakkan dihadapan patung dewa.

Pada awal Thaipusam penganut Hindu akan berkumpul di Batu Caves secara beramai-ramai. Perarakan membawa kavadi bermula ketika fajar. Pembawa kavadi akan berada dalam keadaan bersawai "terpukau" dan menusuk pipi, lidah, kening, badan, dan belakang dan memanjat anak tangga sehingga sampai ke pintu masuk Batu Caves untuk menyucikan diri. Selain penyeksaan diri untuk mendapatkan restu dari dewa Lord Murugan, madu, susu, dan kelapa juga akan dipersembahkan kepada dewa-dewa.

http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/component/content/article/22-perayaan-perayaan-/113hari-thaipusam-.html