Anda di halaman 1dari 7

Tugas Harian Pembantu Pengurusan Murid (Asrama)

MASA TUGAS-TUGAS HARIAN Membangunkan dan mengawasi penghuni asrama sewaktu mandi di sungai. Melatih dan menentukan murid mengamalkan cara-cara yang betul semasa mandi. Berada di asrama untuk memastikan murid-murid mengemaskan diri dan memakai pakaian seragam yang lengkap sebelum ke kelas. Memastikan kerja pembersihan asrama dijalankan seperti yang dijadualkan. SARAPAN PAGI (6:15 6:40 pagi) Menolong Pembantu Operasi menghidangkan makanan dan minuman. Melayan, membimbing dan memastikan penghuni asrama mengamalkan cara-cara dan adap sopan sebelum, semasa dan ketika makan. Memastikan kerja pembersihan dewan makan dijalankan seperti yang dijadualkan. Melengkapkan BUKU LAPORAN CATATAN HARIAN DEWAN MAKAN. Memastikan semua murid terlibat dalam aktiviti menggosok gigi beramai-ramai. REHAT (STANDBY) CATATAN

5:20 7:00 pagi

BERADA DI DEWAN MAKAN

7:00 8:30 pagi

MASA

TUGAS-TUGAS HARIAN PEMERIKSAAN ASRAMA KALI PERTAMA Memastikan tiada murid-murid berada di asrama sewaktu P&P dijalankan. Memastikan tiada murid yang sakit atau menghadapi masalah berada di dalam asrama. (Murid yang sakit berada di bilik rawatan di bawah pengawasan PPM ASRAMA) Melengkapkan buku Senarai Semak Kerja Pembersihan Asrama.

CATATAN

8:30 10:30 pagi

MINUM PAGI (10:00 pagi) Menolong Pembantu Operasi menghidangkan makanan dan minuman. Melayan, membimbing dan memastikan penghuni asrama mengamalkan cara-cara dan adap sopan sebelum, semasa dan ketika makan. Memastikan kerja pembersihan dewan makan dijalankan seperti yang dijadualkan. Melengkapkan BUKU LAPORAN CATATAN HARIAN DEWAN MAKAN.

BERADA DI DEWAN MAKAN

10:30 11:00 pagi

REHAT (STANDBY)

MASA

TUGAS-TUGAS HARIAN Mengemaskinikan laporan rekod kesihatan penghuni asrama dan rekod-rekod asrama. Melayan keperluan murid-murid yang sakit atau yang menghadapi masalah emosi. Menyemak dan memastikan keperluan diri murid asrama terurus MAKAN TENGAH HARI TAHAP 1 (12:30 pagi) TAHAP II ( 1:00 petang) Menolong Pembantu Operasi menghidangkan makanan dan minuman. Melayan, membimbing dan memastikan penghuni asrama mengamalkan cara-cara dan adap sopan sebelum, semasa dan ketika makan. Memastikan kerja pembersihan dewan makan dijalankan seperti yang dijadualkan. Melengkapkan BUKU LAPORAN CATATAN HARIAN DEWAN MAKAN. WAKTU MANDI PENGHUNI ASRAMA P (1:30 2:00 petang) L (2:00 2:30 petang) Mengawasi dan membimbing penghuni asrama mandi di sungai. Melatih dan menentukan murid asrama mengamalkan cara mandi yang betul semasa mandi.

CATATAN

BERADA DI DEWAN MAKAN

11:00 2:30 petang

Membasuh, menggosok dan menjemur pakaian.

MASA

TUGAS-TUGAS HARIAN PEMERIKSAAN ASRAMA KALI KEDUA Memastikan semua penghuni asrama berada di dalam asrama untuk rehat sebelum kelas persediaan.

CATATAN

Melipat pakaian dan mengemas almari.

2:30 3:00 petang

WAKTU SENYAP
TAHAP 1 (BERADA DI DALAM DEWAN MAKAN)

3:00 5:00 petang

REHAT (STANDBY)

TAHAP 2 (BERADA DI DALAM KELAS MASING-MASING) AKTIVITI KK & LAIN-LAIN (SEMUA MURID & GURU YANG TERLIBAT)

MASA

TUGAS-TUGAS HARIAN WAKTU MANDI PENGHUNI ASRAMA P (5:00 5:15 petang) L (5:15 5:30 petang) Mengawasi dan membimbing penghuni asrama mandi di sungai. Melatih dan menentukan murid asrama mengamalkan cara mandi yang betul semasa mandi. PEMERIKSAAN ASRAMA KALI KETIGA Melatih dan membimbing murid mengemas diri dengan baik dan memakai pakaian dengan kemas dan teratur. Memastikan asrama berada di dalam keadaan bersih, kemas dan teratur sebelum ke dewan makan untuk makan petang. WAKTU MAKAN PETANG (5:45 6:30 petang) Menolong Pembantu Operasi menghidangkan makanan dan minuman. Melayan, membimbing dan memastikan penghuni asrama mengamalkan cara-cara dan adap sopan sebelum, semasa dan ketika makan. Memastikan kerja pembersihan dewan makan dijalankan seperti yang dijadualkan. Melengkapkan BUKU LAPORAN CATATAN HARIAN DEWAN MAKAN.

CATATAN

5:00 7:00 malam

BERADA DI DEWAN MAKAN

MASA

TUGAS-TUGAS HARIAN

CATATAN TAHAP 1 (BERADA DI DALAM DEWAN MAKAN) TAHAP 2 (BERADA DI DALAM KELAS MASING-MASING)

7:00 8:00 malam

REHAT (STANDBY)

WAKTU MINUM MALAM (8:00 malam) Menolong Pembantu Operasi menghidangkan makanan dan minuman. Melayan, membimbing dan memastikan penghuni asrama mengamalkan cara-cara dan adap sopan sebelum, semasa dan ketika makan. Memastikan kerja pembersihan dewan makan dijalankan seperti yang dijadualkan. Melengkapkan BUKU LAPORAN CATATAN HARIAN DEWAN MAKAN. Aktiviti Menggosok gigi di bawah pengawasan PPM ASRAMA.

BERADA DI DEWAN MAKAN

8:00 8:30 malam

MASA

TUGAS-TUGAS HARIAN PEMERIKSAAN ASRAMA KALI KEEMPAT Memastikan kerja pembersihan asrama dijalankan seperti yang dijadualkan. Memastikan murid membersihkan dan mengemas tempat tidur sebelum tidur agar menjadi amalan harian mereka. Memastikan semua penghuni asrama berada di dalam asrama dan mengambil kehadiran penghuni asrama selepas jam 9:00 malam.

CATATAN

LAMPU ASRAMA DIPADAM

8:30 9:30 malam

9:30 malam 5:20 pagi

REHAT (STANDBY)