Anda di halaman 1dari 7

Ramlah Abd.

Rasid

Anuariza bercadang pergi ke paya untuk mengutip asam kelubi Namun, Anuariza dihalang oleh adiknya, Azuera kerana bimbang keselamatan abangnya itu. Nek Siah juga melarang Anuariza pergi ke paya.

Anuariza bersetuju memberikan tusyen kepada anak-anak Syed Mustafa sebagai membalas jasa Nek Siah. Syed Fariz tidak suka berpindah ke sekolah luar bandar. Manakala, Syarifah Farisya dapat menyesuaikan diri di tempat baru. Syarifah Farisya menyenangi Azuera yang telah membantunya dalam majlis kenduri

Anuariza memungut asam kelubi dengan ditemani Syed Mustafa. Syed Mustafa kagum dengan kecekapan Anuariza membuat kerja-kerja yang pernah dilakukannya ketika dahulu. Anuariza menceritakan kisah hidupnya kepada Syed Mustafa:dia merupakan anak angkat Soleha dan Tamrin.

Hari pertama tuisyen, Syed Fariz tidak keluar dari biliknya. Anuariza melarang Syed Mustafa menggunakan kekerasan kpd Syed Fariz. Syed Fariz marah kepada S.Mustafa kerana menganggap bapanya punca ibunya meninggal dunia. Anuariza keliru

Anuariza dan Azuera membawa S.Farisya dan S.Fariz ke kawasan anak sungai. Anuariza mencari masa yang sesuai untuk mendekati S.Fariz. Azuera menerangkan kawasan sekitar sungai pernah menjadi tapak rumah mereka dahulu. Apabila rumah mereka dihempap pokok durian, mereka berpindah ke rumah sekarang berhampiran dengan rumah Nek Siah. S.Farisya tertarik dengan lukisan Anuariza.

Bertanggungjawab Cth? Berdikaricth?

Pandai Cth?
Prihatin cth?