Anda di halaman 1dari 2

RBT 1044 ASAS TEKNOLOGI BAHAN DAN PEMBUATAN Bahan Mentah

Logam Kayu Polimer Komposit Seramik Kaca Getah 31/1 DATELINE HANTAR NOTA TAJUK 1 KESELAMATAN *cari negara terbesar mengeluarkan besi(CHINA) *cara membuat cerucuk

22/1/14

Logam
Ferus (besi) - Bersifat MAGNETIK, BERKARAT, SENANG DIHAKIS, BERAT - Kurang kuat tetapi akan menjadi kuat apabila dicampurkan dengan bahan besi lain - Contohnya Keluli, Besi tempa, dan Besi Tuang - Proses Melombong , Membersih biji dan mengeluarkan besi daripada bijih dan menulenkan besi - Kumpulkan 60% serbuk@bijih besi + kok(arang batu) dan panaskan dalam suhu 500-600 oC dalam Relau Bagas oleh udara panas dan tekanan 0.1 MN/m2 - Suhu naik mencapai 1600 c, besi cair dan mendap - Karbon menjadi karbon dioksida, sulfur bercantum dgn batu kapur dan terasing menjadi 4 slag - Dikeluarkan dalam 50kg setiap jongkong dan hantar ke kilang kilang lain untuk diproses contohnya kilang Armsteel dan Perwaja. - BESI TUANG - Maksud BESI TUANG adalah (cast Iron) mengadungi 2-4% karbon, 3. 5 silikon - Cara mendapatkan adalah dipanaskan semula dalam relau Kupola untuk menulenkan besi/mengurangkan kandungan karbon. - Ciri ciri BESI TUANG(keluli) Suhu lebih rendah dari besi lain, Mudah lebur, Kurang kuat, sentiasa digunakan dalam pembinaan, mudah dituang, kebolehmesinan yang baik. - Jenis jenis BESI TUANG Besi tuang biasa(susah ditempa), Besi tuang putih(sangat kuat dan rapuh), Besi tuang Kelabu( tetapi lebih mulur) - KELABU WARNA KELABU, Karbon(Kepingan Grafit), Mudah Dimesin, Banyak Digunakan Dalam Bidang Automotif - PUTIH- Warna Putih, Karbon Karbida,Mudah Dicanai,Susah Dibentuk Sebab Keras - Campurkan dengan logm asing 0.5-3% nikel utk meningkatkan kekuatannya - KECACATAN BESI TUANG- Biasa Wujud Kecacatan, Gelembong2 Terperangkap Ketika Proses Penyejukan, Mengalami Rekahan, Berlaku Pengasingan Benda Asing Ke Dalam Kelompok2 (Melemahkan/Merapuhkan Besi), Struktur Ira Yg Kasar(Lebih Struktur Ira Yang Lemah Di Satah Berkenaan)

BESI TEMPA paling tulen, kemuluran sangat tinggi - pemnjangan 25-30% KELULI(STEELS) 3 JENIS, KELULI KARBON RENDAH(0. 12%-0.15%), SIKIT(0. 15-0.25%), SEDERHANA(0.20-0.50%), TINGGI(0.50-1.50%) Proses pengeluaran, antaranya :relau lantai perapian, proses Bessemer,proses asas oksigen, proses relau elektrik. Pilihan bergantung pada jumlah keluli dan keperluan pembinaan Jumlah karbon terpulang dalam penggunaannya. Jadi seperti rod, kepingan, paip, dawai.

Bukan Ferus (bukan besi) - Logam lain daripada besi yang banyak digunakan dalam industry pembinaan. - Logam ini digunakan dalam bentuk aloi dengan kuprum,magnesium,zink,emas, mengganam,uranium,dan perak - Kebaikkannya ialah lebih ringan dan lebih menarik tetapi masalahnya mudah diserang asid,alkali dan larutan garam, serta mudah terbentuk lapisan nipis aluminium oksida di permukaan - Mudah dibentuk

Polimer
Boleh diambil dari Petroleum

Makluman sendiri Tanah liat Kaca diambil dari pasir Getah (benda asli sangat mahal) Maksud likat(lebih cair) Penyebab kanser dari bahan x ferus ketika bertindak balas.

Seramik -