Anda di halaman 1dari 11

Nyatakan kenyataan yang mengambarkan masalah secara jelas atau sesuatu yang mendesak hak kamu untuk dihormati.

Banding dan bincang kenyataan anda dengan peserta lain.

Semak semula kenyataan jika kamu mahu.

Menggunakan main peranan untuk mengambarkan situasi contohnya berlakon.

Anda memainkan peranan sebagai guru manakala orang lain sebagai murid

Semasa main peranan, gunakan bahasa badan yang sesuai termasuk kontak mata dan ekspresi muka untuk menyokong penglibatan anda.

Dapatkan maklum balas daripada pemerhati berdasarkan kemahiran asertif yang digunakan Gunakan skala kemahiran asertif pada penghujung tajuk untuk menilai sikap anda sendiri. Semak semula persepsi melalui banding beza pemeringkatan diri kepada semua pemerhati.
Pastikan anda berbincang mengenai manamana pencanggahan dan sebarang masalah sepanjang pengalaman anda melakonkan watak asertif.

Tidak perlu meneruskan kaedah main peranan semata-mata untuk melangkapkan penyelesaian situasi tersebut.

Tujuannya hanya untuk menghasilkan pengalaman dalam melakonkan sikap asertif.

SITUASI A

Sejak akhir-akhir ini dia kurang memberi komitmen dan tidak mengendahkannya. Pada akhir kelas scott bertanya sama ada dia boleh menghantar projeknya lambat dalam beberapa hari. Dia tahu bahawa kamu sudah memberi keizinan yang sama yang menghadapi masalah mendapatkan bahan yang diperlukan.

SITUASI

Alyson dan Maria sepatutnya meletakkan semula peralatan tetapi meninggalkannya berselerak di gimnasium. Sekarang mereka perlu tiba awal sebelumnya berakhirnya wakti rehat.

SITUASI C

Victor tidak menyiapkan tugasannya. Anda telah melihatnya tetapi dia mengalihkan pandangannya ke arah lain, kemudian dia meneruskan perbualan nya dengan pelajar berhampirannya. Sebaik sahaja kamu meninjau perkembangan pelajar lain. Dia juga mula membuat kapal terbang kertas.

SITUASI D

Sebaik sahaja kamu berjalan diperkarangan dewan, kamu mendengar dua orang pelajar sedang menghina (Mak kamu )