Anda di halaman 1dari 5

BAHASA MALAYSIA- TAHUN 2

Mata Pelajaran dan Kelas Tema/Tajuk Masa Standard Pembelajaran Objektif Pembelajaran Bahasa Malaysia Tahun 2 Bestari Kekeluargaan Keluargaku Sayang. 7.30 8.30 pagi 1.4.2 Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; i. Berbual tentang sesuatu perkara menggunakan kata panggilan dengan tepat. 1.Guru memperdengarkan Lagu Sayang Semua . 2.Murid menyanyikan lagu bersama guru. 3.Bersoal jawab mengenai ahli keluarga yang terdapat dalam lirik lagu. 4.Berbual tetang kata panggilan yang tepat bagi ahli keluarga Contoh-ayah ,ibu, adik , kakak,abang. 5.Guru memperkenalkan keluarga asas dan menceritakan tentang keluarga masing-masing. 7. Melabelkan kata panggilan ahli keluarga . 8.Murid membuat pokok keluarga menggunakan kreativiti masing-masing. EMK Nilai Murni berbudi bahasa, hormat menghormati

Kreativiti dan inovasi


TMK belajar melalui TMK Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran dan Pembelajaran Refleksi komputer, slaid powerpoint gambar-gambar ,kad imbasan Murid boleh bercerita tentang keluarga masing-masing menggunakan kata panggilan yang tepat. 30 orang daripada 35 orang murid telah mencapai objektif P&P.

Murid yang belum menguasai akan diberi bimbingan.


Murid yang telah menguasai akan diberi latihan pengayaan.

LAGU SAYANG SEMUA.

Satu, satu saya sayang ibu, Dua,dua saya sayang ayah. Tiga,tiga sayang adik, kakak Satu, dua, tiga sayang semuanya.

ayah

ibu

adik

kakak

Lampiran kerja

1. Isikan tempat kosong dengan perkataan yang betul.

Keluarga Saya. Abang kakak

Ayah lima enam

Ibu adik

Keluarga saya ada __________ orang. ___________ saya bernama Malik. _______

saya pula bernama Salmi. _______________saya bernama Rozita.Dia belajar di Tahun 6 Indah.Saya ada seorang ______________ . Nama nya Mohd. Duha. Dia berumur sebelas tahun.Saya anak yang ke_________ .Saya belajar di SK Seri Anggun ,Kluang.Saya murid Tahun 2 Bestari. Saya ada seorang ___________ perempuan bernama Maisara. Dia berumur dua tahun. Saya sangat sayang akan keluarga saya.

Keluarga Saya