Anda di halaman 1dari 15

PENGURUSAN BILIK DAN HASIL KERJA MURID

NAMA : CHEONG SHUET YIN CHONG HOI PING KEK TAIN CHAO KHAW CHIN SIEAN LEE JIA ROU LAW YA QIN

SUSUN ATUR BILIK DARJAH


Susunan perabot Teratur dan sesuai untuk aktiviti seni. Tidak boleh terlalu rapat antara satu sama lain. Perlu menyediakan ruang untuk murid menjalankan aktiviti seni.

Contoh susunan perabot di bilik seni

Tempat pameran hasil kerja


Hasil kerja murid diurus dengan menarik dan kemas kini. Ruang untuk pamer hasil kerja perlu ada supaya menjadi motivasi untuk berusaha lagi. Hasil kerja yang perlu digantung perlulah gantung di tempat yang tidak akan menggangu murid menjalankan aktiviti.

Sinki dalam dan luar bilik darjah


Pasti sinki sentiasa dalam keadaan yang baik (tidak tersumbat) Kebersihan sinki perlu dijaga. Peraturan mengguna sinki perlu disediakan.

Para gantung
Sesuai untuk penyimpanan alat dan bahan, buku rujukan Seni Visual dan ruang pamer objek 3D. Bilik seni akan kelihatan kemas dan sismtematik.

Almari pameran
Almari berkaca dan sesuai untuk mempamerkan objek 3D. Biasanya letak di belakang bilik seni supaya tidak menggangu murid menjalankan aktiviti seni.

Panduan keselamatan
Jadual penggunaan bilik PSV perlu disediakan. Peraturan penggunaan bilik PSV perlu disediakan. Pandu arah jika berlaku kebakaran dan kecemasan.

Etika dan tanggungjawab


Mengikut etika perkhidmatan profesion keguruan. Bertanggungjawab terhadap keadaan fizikal bilik PSV. Menjaga kebersihan dan kecerianan bilik PSV. Memantau penggunaan bilik PSV Memastikan bilik PSV sentiasa kondusif

Inventori
Merekod stok aset kekal dan aset semasa yang terdapat di bilik PSV. Membuat catatan keluar/masuk stok. Menyelengara stor agar sentiasa dalam keadaan boleh guna Membuat laporan kerosakan untuk aset dibaikpulih Membuat hapus kira bagi aset tidak dapat dibaiki.

Penyimpanan
Memastikan alat dan bahan disimpan dalam keadaan yang baik. Alat dan bahan diatur kemas dengan menggunakan rak dan alamri di stor PSV Melabelkan pada setiap ruang penyimpanan alat dan bahan supaya memudahkan kerja untuk mendapatnya. BBM disusun mengikut kegiatan bidang, tahap dan tahun. Bebas dari ancaman serangan perosak.

TERIMA KASIH