Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran Kelas Tarikh Masa Bidang Kemahiran Tajuk Teknik Objektif

: : : : : : : : :

Pendidikan Seni 4 Arif 12 September 2013 8.00 - 9.00 pagi Membentuk Dan Membuat Binaan Membina akuarium Akuarium Ku Diorama Pada akhir pelajaran ini, murid berupaya menghasilkan sebuah akuarium seperti keadaan sebenar.

Fasa

Isi kandungan

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti guru Aktiviti murid -Murid mendengar dan memahami penerangan guru. -murid memastikan bahan-bahan yang disediakan mencukupi.

Catatan

Permulaan/ Penerangan Mencungkil bahan oleh guru idea (10 minit)

-Guru menerangkan tentang bahan yang diperlukan untuk membuat Akuarium Ku

Alatan -kotak besar -kertas warna -gunting -pisau -pembaris -tali pancing -dawai -kertas pembalut hadiah -gam -double side tape -dawai -plastik pembalut

Aplikasi idea (10 minit) Langkah 1

Cara memotong kotak

Langkah 1 -Guru menunjukkan cara memotong bahagian permukaan kotak -Murid memotong bahagian kotak mengikut arahan guru dalam kumpulan masing-masing -Murid dibahagikan kepada empat kumpulan. Nilai: bekerjasama

Aplikasi idea (10 minit) Langkah 2

Cara memotong dan menampal kertas warna pada bahagian kotak

Langkah 2 -Guru menunjukan kepada murid -Guru memotong kad manila mengikut Arahan Murid pelu behati-hati

cara-cara memotong kad manila mengikut ukuran yang sesuai. -Guru menunjukan kepada murid cara-cara menampal kad manila yang telah dipotong pada bahagian bingkai kotak. Aplikasi idea (10 minit) Langkah 3 Melakar ikan dan Langkah 3 rumpair -Guru menunjukkan cara-cara melakarkan ikan dan rumpair serta hiaskannya dengan kertas warna. -Guru menunjukkan cara-cara membentuk batu hiasan.

arahan guru.

ketika memotong bahan.

-Murid menampal kad manila yang telah dipotong pada bahagian bingkai kotak.

-Murid melakarkan ikan dan rumpair serta menghiaskannya dengan kertas warna.

-Aktiviti kumpulan Nilai : Bekerjasama

-Murid membentuk batu hiasan

Aplikasi idea (10 minit) Langkah 4

Menggantungkan lakaran ikan , rumpair dan meletakkan batu hiasan

Langkah 4 -Guru menggantungkan lakaran ikan , rumpair pada bahagian atas kotak dengan mengunakan tali pancing -Guru meletakkan batu hiasan pada dasar kotak.

-Murid Nilai: menggantungkan Bekerjasama lakaran ikan dari bahagian atas Kreatif kotak dan dengan menggunakan tali pancing dan lekatkan rumpair pada bahagian yang sama. -Murid meneruskan aktiviti dengan meletakkan batu hiasan pada dasar kotak.

Refleksi/ Penutup (10 minit)

Mempamerkan hasil kerja

-Guru mempamerkan hasil kerja yang telah Akuarium Ku yang telah siap. -Guru menilai hasil kerja murid dari segi sudut seni

-Murid mempamerkan hasil kerja kumpulan masing-masing.

-kreativiti murid

-Murid-murid berasa gembira menghasilkan Akuarium Ku

DEFINISI DIORAMA Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objekuntuk menggambarkan situasi yang sebenar. Komposisi situasi tersebut hendaklahdiletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaansupaya dapat dilihat dari hadapan ataupun sisi.Objek yang hendak disusun boleh digantung, didiri atau dilekatkan pada tapakdan dinding kotak/bekas tersebut. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakanguntuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama .bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yangsama seperti tema diorama diorama Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas Salah satu diorama (miniatur/replika) di dalam museum Monumen Jogja Kembali yang menggambarkan suasana Gedung Agung (istana Kepresidenan RI di Yogyakarta) pada tahun 1949 Diorama adalah sejenis benda miniatur tiga dimensi untuk menggambarkan suatu pemandangan atau suatu adegan. Asal-usul diorama(adalahdekor teater di Eropa dan Amerika di abad ke-19. Pencinta miniatur sering membuat diorama untuk memamerkan model kendaraan militer, miniatur figur publik, ataupun miniatur pesawat terbang. Modern diorama[sunting | sunting sumber] http://id.wikipedia.org/wiki/Diorama Diorama pada masa modern digunakan untuk menggambarkan keadaan sesungguhnya dari landskap keadaan sejarah, kejadian alam, dan keadaan kota untuk kebutuhan pendidikan atau pertunjukan.

Anda mungkin juga menyukai