Anda di halaman 1dari 6

Petanque. Sejarah Petanque.

Ptanque adalah sejenis permainan yang berasal dari Perancis yang mana objektif utama permainan adalah untuk membaling atau melempar bola - bola besi yang disebut sebagai'boules' sedekat mungkin dengan satu bola kecil yang diperbuat daripada kayu yang digelar jack. Permainan ini biasanya dimainkan diatas permukaan tanah atau batu kerikil halus. Namun begitu, permainan petanque ini juga boleh dimainkan di atas permukaan berpasir atau padang rumput. Dengan kata lain, petanque boleh dimainkan di mana-mana permukaan. Permainan petanque boleh dimainkan di atas mana - mana permukaan kecuali permukaan konkrit atau jubin . Dalam situasi terbaik, permukaan yang sesuai adalah permukaan yang tidak terlalu lembut seperti di pantai. Jika petanque di mainkan di pantai yang terlalu berpasir lembut, boule akan terus terlekat dalam pasir tanpa bergerak jauh. Dalam keadaan padang rumput juga, sukan ini boleh dimainkan. Namun begitu, permukaan yang paling baik adalah permukaan yang berbatu halus. Permainan Petanque dikatakan bermula pada zaman purba Greece. Masyarakat purba Greece direkodkan telah bermain permainan membaling syiling, kemudian batu-batu datar, dan diikuti dengan permainan bola batu, yang disebut sebagai spheristics , Pada awal abad ke-6 SM. Masyarakat purba Rom telah memodifikasikan permainan petanque ini dengan meletakkan target yang harus didekati sehampir mungkin. Variasi Rom ini dibawa ke Provence oleh tentera Rom. Permainan Petanque telah dimodifikasikan lagi dengan menggantikan bolabola batu kepada bola-bola kayu dan ditambahkan dengan kuku untuk membuat bola tersebut lebih berat. Pada Zaman Erasmus permainan Petanque disebut sebagai globurum, Di Eropah permainan Petanque lebih dikenali sebagai 'boules,' atau bola. Pada kurun ke 17, para bangsawan Perancis telah menjadikan sukan ini kepunyaan mereka sahaja dan Raja Louis XIV telah meletakkan peraturan permainan tersebut kepada 14 mata. Semasa perang, tentera Napoleon

menggunakan peluru meriam sebagai bola permainan. Diceritakan juga, Sir Francis

Drake telah menamatkan permainan bola tersebut sebelum beliau bersiap-siaga menewaskan tentera Sepanyol. Sejarah moden sukan petanque bermula di Clotat, Perancis dalam tahun 1910 apabila seorang lelaki cacat yang baru sembuh dari kemalangan sewaktu menyaksikan sukan ini telah mengambil salah satu bola tersebut dan

membalingkannya dengan tepat sekali pada kedudukan berdiri. Sukan ini kemudiannya berkembang ke semua jajahan di Afrika, Pasifik Selatan dan Eropah Barat. Pada abad ke-19, di England permainan Petanque lebih dikenali sebagai "cawan" atau "rumput bowling". Di Perancis pula dikenali sebagai boules, dan dimainkan di seluruh negara. Di Selatan Perancis pula, permainan ini dikenali sebagai jeu dan terbukti jeu mirip dengan permainan Ptanque, bezanya ialah gelanggangnya lebih besar dan pemain berlari tiga langkah sebelum membaling bola. Petanque dalam bentuk yang sekarang ini telah dicipta pada tahun 1907 di bandar La Ciotat berhampiran Marseilles oleh pemain permainan lyonnaise boule daripada Perancis yang bernama Jules Lenoir. Pertandingan Petanque yang pertama dengan peraturan-peraturan baru telah diadakan pada tahun 1910 oleh adik-beradik Yusuf Ernest & Pitiot, iaitu pemilik sebuah kafe di La Ciotat. Selepas itu, permainan Petanque telah berkembang dengan cepat. Persekutuan Ptanque Antarabangsa (Federation Internationale de Ptanque et Jeu) telah ditubuhkan pada 1958 di Marseille dan telah dianggotai sekitar 600.000 anggota daripada 52 negara pada tahun 2002. Kejohanan Dunia pertama Permainan Petanque telah berlangsung pada tahun 1959. Kejohanan yang paling terkini diadakan di Faro (2000), Monaco (2001), Grenoble (2002, 2004 dan 2006), Geneva (2003), Brussels (2005), dan Pattaya / Thailand (2007). Pada tahun 2007 seramai 52 pasukan daripada 50 negara telah mengambil bahagian dalam kejohan dunia petanque.

Permainan petanque dimainkan dalam 3 jenis konfigurasi berbeza iaitu:3 sekumpulan atau lebih dikenali sebagai tripplets, dengan 3 orang pemain setiap kumpulan dan setiap pemain menggunakan 2 biji boule. 2 sekumpulan atau lebih dikenali sebagai doublets, dengan 2 orang pemain setiap kumpulan dan setiap pemain menggunakan 3 biji boule. perseorangan atau lebih dikenali sebagai singles, dengan seorang pemain menggunakan 3 biji bola Bola yang digunakan untuk permainan petanque diperbuat daripada besi dengan berat antara 650g dan 800 gram. Saiz diameter bola besi ini pula antara 70.5mm dan 80mm. ( sebesar bola tennis ). Jack pula diperbuat daripada kayu atau bahan sintetik dan mempunyai diameter antara 25mm sehingga 35mm. Kawasan permainan petanque mestilah tidak kurang dari 15 meter panjang kali 4 meter lebar. Namun begitu keluasan minimum yang diterimapakai adalah tidak kurang dari 13 meter panjang kali 4 meter lebar. Pemain yang menang undian lambungan duit syilling hendaklah memulakan permaianan dengan membuat bulatan dengan diameter 3550 cm. Kedua - dua kaki pemain yang membuat lemparan bola hendaklah menyentuh tanah semasa membuat lemparan. Permaianan dimulakan dengan pemain pertama melempar jack dalam jarak 6 ke 10 meter dari bulatan tadi. Jack yang dilemparkan hendaklah tidak kurang 1 meter dari sempadan gelanggang atau apa - apa objek yang menghalang. Jika ini berlaku, maka jack tersebut hendaklah dilontar semula. Pemain yang menang undian tadi akan mula melempar bola sedekat mungkin dengan jack. Pemain daripada pihak lawan pula akan cuba mengatasi jarak boule pertama tadi sehingga dia berjaya lebih dekat dengan jack. Jika dalam percubaan itu, boule pihak lawan lebih dekat, maka kumpulan pertama tadi perlu mengatasi boule tadi. Permainan ini akan berulang sehinggalah kesemua boule telah habis dilempar. Mata akan dikira dengan kaedah, berapa boule pasukan yang mendapat mata lebih dekat kepada jack sebelum bola pihak lawan. Permaianan biasanya dimainkan sehingga mata 13. Namun begitu, mata 15 juga ada dimainkan untuk pertandingan - pertandingan akhir.

Peraturan-peraturan permainan petanque ialah: Pemain boleh membaling bola mengikut cara yang disukainya tetapi tidak boleh mengangkat kaki ketika membaling bola. Petanque sendiri bermaksud 'meletakkan kedua-dua kaki bersama'. Bola yang terkeluar daripada gelanggang tidak dikra dalam permainan. Bola boleh dibaling setinggi manapun atau dengan cara balingan lain. Lingakaran titik permulaan boleh diubahsuai sekiranya titik akhir jack ialah kurang 10 meter untuk membuat balingan yang seterusnya. Setiap pasukan harus mempunyai peralatan pengukuran yang sesuai

Bagi menentukan pemenang biasanya, pemain sendiri boleh menentukan bola siapa yang terhampir, tetapi jika berlaku percanggahan, seorang hakim teknikal akan membuat ukuran. Mata akan diberikan mengikut bola-bola yang terhampir dengan jack. Sebuah pusingan atau dipanggil ends akan tamat apabila salah sebuah pasukan kehabisan bola mereka. Ends akan berterusan sehingga salah satu pihak berjaya memperoleh 13 mata.. Permainan ini boleh tamat dalam masa beberapa minit atau berlarutan sehingga berjam-jam. Ia bergantung kepada strategi.

Sejarah Petanque di Malaysia. Sukan petanque ini telah mula dibawa masuk dan diperkenalkan di Malaysis oleh Prof. DiRaja Ungku Abdul Aziz, Yang Dipertua Angkasa pada pertengahan tahun 1989. Setelah beberapa bulan dimainkan, akhirnya sukan petanque telah dirasmikan sebagai salah satu acara sukan negara. Upacara perasmian telah dilakukan oleh Menteri Belia dan Sukan sendiri pada masa itu, YB Datuk Seri Najib Tun Razak pada 22 Mac 1990 di Padang jalan Timur, Petaling Jaya. Pada tahun 1993, permainan petanque telah diiktiraf oleh Kementerian Belia dan Sukan sebagai salah satu acara "sukan baru" dalam kategori "sukan untuk semua". Seminar untuk sukan ini telah diadakan di Universiti Malaya pada 24 April 1994 anjuran Kementerian Belia dan Sukan.

Sumbangan ANGKASA yang cukup besar dalam sukan ini telah memberi faedah yang amat berguna kepada anggota koperasi keseluruhannya. Melaluinya juga ANGKASA sekali lagi telah menganjurkan Kejohanan Petanque ANGKASA Peringkat Kebangsaan 2009 pada 23 hingga 24 Mei 2009 di Gelanggang Petanque, Pasukan Gerakan Am (PGA) Cheras, Kuala Lumpur. Di hari perasmian kejohanan, Yang Dipertua ANGKASA, Dato Haji Abdul Rahim Abu Bakar mengucapkan tahniah kepada Jawatankuasa Perhubungan Negeri ANGKASA yang telah mengadakan pertandingan di peringkat negeri masing-masing. Selain daripada itu beliau mengingatkan bahawa permainan ini merupakan satu aktiviti riadah yang memerlukan tumpuan yang tinggi, minat serta perlu berlatih bersungguh-sungguh. Ini adalah kerana sukan ini memerlukan latihan bagi meningkatkan kemahiran dan ketepatan (accuracy), kesempurnaan (perfection), konsentrasi dalam menggunakan akal dan fikiran serta memikirkan taktik dan strategi, permainan. Komunikasi juga penting di antara pemain-pemain dalam pasukan, stamina pula untuk ketahanan mental dan fizikal serta perancangan hingga ke akhir pertandingan.

Perasmian

kejohanan

telah

disempurnakan

oleh

Pengarah Bahagian

Kecergasan, Jabatan Belia dan Sukan, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, Encik Mohd. Azahari Mohammad. Dalam ucapan beliau menyatakan bahawa sukan petanque ini telah terkenal di seluruh Asia kerana beberapa agensi kejohanan

pernah menganjurkannya di luar negara. Ianya juga selaras dengan dasar kerajaan yang inginkan One Malaysian di mana kejohanan ini turut melibatkan pemain dari berbagai bangsa dan jantina. Dengan ini akan dapat menonjolkan masyarakat yang harmoni serta dapat menjalinkan hubungan kerjasama di kalangan anggota koperasi di seluruh Negara. Dalam pada itu juga bagi menggalakkan kesinambungan permainan ini, ANGKASA telah menyediakan kursus permainan petaque dan kursus kejurulatihan permainan petanque. Menurut beliau lagi, kursus ini bertujuan bagi melahirkan pemain-pemain petanque yang handal untuk bermain di peringkat antarabangsa.