Anda di halaman 1dari 37

EDU 3107 BIMBINGAN & KAUNSELING KANAK-KANAK

MUHAMMAD NABIL BIN ZULKIFLI NOR FARHAH BINTI MOKHTAR NURUL AFZANI BINTI ISMAIL T4MT2

SOALAN
Komunikasi bukan lisan atau bahasa adalah satu bentuk komunikasi yang penting. Ia boleh berlaku secara semulajadi dan merupakan bahasa yang tidak disedari yang menunjukkan perasaan sebenar. Bincangkan tingkah laku bukan lisan yang ditunjukkan oleh klien semasa sesi kaunseling yang dapat menolong kaunselor membuat interpretasi dengan lebih tepat.

APA ITU KOMUNIKASI ?

Mok S.S dalam bukunya Pengurusan Bimbingan dan Kaunseling (2008) mendefinisikan komunikasi sebagai suatu proses penyampaian atau pertukaran maklumat di antara dua individu.

JENIS KOMUNIKASI

Lisan

Bukan Lisan

Komunikasi Lisan

proses komunikasi yang menggunakan percakapan untuk menyampaikan maklumat kepada penerima.

Komunikasi bukan Lisan

komunikasi yang tidak menggunakan percakapan penyampaian mesej melalui gerak isyarat, seperti isyarat tangan, gerak kepala

MAKSUD TINGKAH LAKU


Menurut Lewis M.Beaker (2001), sebarang perbuatan yang dilakukan sama ada secara terus atau tidak, secara sedar atau separa sedar.

MAKSUD TINGKAH LAKU BUKAN LISAN


Tingkahlaku nonverbal bermaksud segala tingkah laku yang berasaskan kepada pergerakan badan termasuklah konteks mata , gaya bahasa badan Tingkah laku nonverbal dapat juga dilihat melalui memek muka, gaya duduk dan seumpamanya.Ia amat berguna kerana dapat membantu kaunselor untuk lebih memahami klien dan seterusnya membantu klien yang mengalami masalah.

FUNGSI BAHASA BUKAN LISAN


Memberi tekanan Menambah maklumat

Menafikan

Mengawal

Mengulang

Komunikasi Bukan Lisan


Ekspresi Wajah Peka dengan perubahan wajah klien. Perubahan wajah adalah gambaran sebenar perasaan seseorang kerana wajah akan mempamerkan apa yang terpendam di lubuk hati. Antara situasi yang memberi gambaran diri klien : Tidak bermaya Lemah Muram Takut-takut Sedih

Kualiti suara

Intonasi yang digunakan oleh klien Ukuran keyakinan dan pegangan klien terhadap sesuatu. Antaranya: Suara yang tersekat-sekat mungkin tanda was-was atau menyorokkan sesuatu. Nada yang tinggi tanda marah, geram atau tidak puas hati. Terlalu perlahan tanda sayu, takut, sedih atau malu

Pergerakan badan Tergaru-garu kepala klien ragu-ragu, tidak pasti atau gelisah Menggigit jari klien tertekan, ragu-ragu, cemas dan risau Menggenggam erat atau mematahkan jari klien geram atau marah Menggelengkan kepala klien tertekan dan buntu.
Keadaan diri klien Cara klien memperlihatkan diri juga menunjukkan keadaan sebenar klien. Ia memberi mesej kepada kaunselor apakah situasi yang sedang dihapainya. Rambut yang kusut-masai Bibir yang bengkak Tidak bermaya dan lesu Badan yang lebam-lebam.

TINGKAH LAKU BUKAN LISAN YANG DITUNJUKKAN OLEH KLIEN SEMASA SESI KAUNSELING YANG DAPAT MENOLONG KAUNSELOR MEMBUAT INTERPRETASI DENGAN LEBIH TEPAT.

Jenis-jenis tingkah laku bukan-lisan


TINGKAH LAKU BUKAN-LISAN ANGGOTA BADAN

NADA SUARA

PERSEKITARAN

ANGGOTA BADAN
Penumpuan mata
Merenung sesuatu objek Memandang ke bawah

Mata
Bersinar Air mata meleleh Terbeliak mata

Cara duduk (cergas/keletihan)


Menunjukkan kesediaan memberi respon Duduk dengan cara tak bermaya Duduk dan menundukkan kepala

Riak air muka (membayangkan perasaan)


Selamba Dahi berkerut Senyum atau ketawa Menggigit bibir Mulut muncung Selamba Menggigit kuku Menggaru kepala Menarik rambut

Gerakan tangan dan lengan

Membaca tingkah laku bukan-lisan


Memberi gambaran perasaan dan motif klien Tingkah laku bukan-lisan yang tertentu boleh membawa dua makna yang bertentangan (terutama jika klien dari budaya yang berbeza)

Jenis-jenis tingkah laku bukan lisan. (1) Anggota badan Cth: mata yang selalu pandang ke bawah mungkin menunjukkan klien tidak mempunyai keyakinan diri yang tinggi. (2) Nada suara Cth: suara yang tinggi dalam percakapan mungkin menunjukkan klien sedang mengalami tekanan seperti marah atau kerisauan yang amat sangat. (3) Persekitaran Cth: kedudukan klien yang jauh dari kaunselor dan mengundur apabila kaunselor mendekatinya mungkin menunjukkan klien masih belum bersedia untuk menaruh harapan atau kepercayaan kepada kaunselor.

Pergerakan tangan dan kaki Pergerakan tangan dan kaki yang sesuai dapat memudahkan komunikasi tetapi pergerakan yang terlalu banyak kadangkala akan menjadi halangan dalam komunikasi antara kaunselor dengan klien. Contohnya klien yang nervous kadangkala melahirkan rasa cemasnya dengan menggoyangkan kakinya dengan tidak berhenti-henti.

Berpeluk tubuh -Pergerakan tubuh ini membawa erti seorang yang tertutup, kurang selamat atau kurang bersedia untuk berbincang, merasa negatif terhadap diri dan bersifat defensif.

Tangan di dalam kocek Tangan di dalam kocek seolah-olah menyembunyikan sesuatu. Kedua-dua belah tangan memegang kuat pada tangan kerusimerasa takut atau risau

Tergaru-garu Pergerakan tangan yang tergaru-garu seolah-olah menunjukkan rasa ragu-ragu dan tidak pasti

Menggigit jari Klien yang menggigit jari boleh menunjukkan rasa tertekan, cemas dan risau

Ekspresi wajah adalah penglahiran rasa hati, emosi, fikiran,penilaian dan keadaam individu. Dalam sesi kaunseling ekspresi wajah dapat membantu menerangkan erti mesej yang disampaikan. Oleh itu adalah penting bagi pembimbing atau pengamal kaunseling mempamerkan ekspresi muka atau wajah yang dapat menyakinkan klien.Wajah yang senyum dan ceria menunjukkan tanda persahabatan dan kesediaan pembimbing atau pengamal kaunseling. Pembimbing atau pengamal kaunseling harus peka kepada; mesej yang dilahirkan melalui wajah klien mesej yang dikahirkan melalui wajahnya sendiri. Wajah atau memek muka adalah hasil kombinasi daripada sinaran atau pandangan mata, kedutan dahi, muka dan hidung dan warna yang lahir daripda muka semasa berinteraksi. Misalnya muka jadi merah ketika marah atau malu. Ekspresi wajah yang tidak sama dengan kata-kata menimbulkan rasa kurang senang kepada klien. Misalnya mulut tersenyum tetapi nada suara mengejek. Senyuman begini tidak akan ditafsirkan sebagai petanda persahabatan yang baik. Pandangan mata juga memberikan makna sama ada pembimbing atau pengamal kaunseling jujur menerima dan

YANG MANA LEBIH DIPERCAYAI ?

Kata-kata daripada mulut atau bahasa badan seseorang? Mengapa?

EKSPRESI WAJAH
Kombinasi Menggambarkan pergerakan perasaan seperti gembira, mata, terharu,takut, sedih, kening, dahi, terkilan, marah, pipi, hidung terperanjat dan resah. dan mulut.

PERGERAKAN TANGAN DAN KAKI


Berpeluk tubuh
Marah, kurang bersedia, rasa tidak selamat dan defensif

Mengangkat bahu
Ragu-ragu dan tidak tahu

Menghinggut kaki
Hendak cepat, kurang yakin, gelisah dan rasa tidak selamat

Berjalan ke hulu dan ke hilir


Bimbang, gelisah dan resah

Bermain, memusing pergelangan tangan atau mengetap jari


Cemas, terancam, takut, risau, tertekan dan rasa tidak selamat

NADA SUARA

Nada suara klien membantu kaunselor memahami situasi perkara yang dibincangkan.

Dengan mendengar nada suara, kaunselor dapat memahami emosi klien dengan lebih tepat seperti nada tegang, geram, marah, sedih, kecewa atau gembira.

SUARA SEPARA BAHASA


Bunyi suara seperti mengecis, menarik atau menghela nafas Kelajuan percakapan (cepat, sederhana atau perlahan)
Nada suara yang tinggi ,sederhana atau rendah

Bahasa sama ada kasar atau halus atau menyindir atau mengejek

(Intonasi yang digunakan oleh klien)

CONTOH

tanda was-was atau Suara yang tersekat-sekat menyorokkan sesuatu.


Nada yang tinggi Terlalu perlahan

tanda marah, geram atau tidak puas hati.


tanda sayu, takut, sedih atau malu

RUMUSAN
Maka, kesimpulan yang dapat dibuat adalah keberkesanan sesuatu proses bimbingan dan kaunseling adalah bergantung kepada sejauh manakah keberkesanan komunikasi yang berlaku di antara klien dengan kaunselor sepanjang proses bimbingan & kaunseling dijalankan. Oleh itu, seorang kaunselor perlulah mahir terutamanya dalam menginterpretasi kesemua tingkah laku bukan lisan yang ditunjukkan oleh klien dalam memastikan sesi kaunseling dapat berjalan dengan lancar.

RUJUKAN

Abdullah Hassan & Ainon Mohd.(2000). Kemahiran Interpersonal untuk Guru. Bentong: PTS Publications & Distributor Sdn. Bhd. Ee Ah Meng. (2003). Bimbingan dan Kunseling, 2nd ed. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd. Ibrahim Ahmad. (2002). Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di Sekolah Rendah. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn.Bhd.

Khoo Bee Lee. (2014). Bimbingan dan Kaunseling Kanak-Kanak. Puchong: Penerbitan Multimedia
Sdn.Bhd. Lee Keok Cheong, et.al. (2014). Siri Pendidikan Guru, Bimbingan dan Kaunseling Kanak-kanak. Shah Alam. Oxford Fajar Sdn.Bhd.

Mok Soon Sang. (2003). Ilmu Pendidikan KPLI. Subang Jaya: Kumpulan Budiman Sdn. Bhd.
Mok Soon Sang. (2008). Psikologi Pendidikan untuk Pengajaran dan Pembelajaran. Puchong: Penerbitan Multimedia Sdn.Bhd. Ragbir Kaur Joginder Singh. (2012). Panduan Ilmu Pendidikan Untuk DPLI Psikologi. Subang Jaya: Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Tengku Sarina Aini Tengku Kasim & Yusmini Md.Yusoff. (2006). Kaedah Mengajar dan Kemahiran Interpersonal Guru. Batu Caves: PTS Professional Publishing Sdn. Bhd.

Anda mungkin juga menyukai