Anda di halaman 1dari 2

MENATA HIAS meja makan bukan sekadar menyusun hidangan atau menggunakan set pinggan mangkuk yang cantik.

Ia juga merupakan gabungan pelbagai aksesori dan kemahiran. Lipatan napkin yang diletakkan di dalam gelas atau pun di atas pinggan juga merupakan elemen yang menyuntik keindahan di meja makan.

Napkin meja biasanya digunakan secara meluas di dalam sektor penyajian makanan terutamanya di hotel-hotel dan restoran di seluruh dunia. Ianya berfungsi sebagai penambah dekorasi meja supaya lebih kelihatan cantik dan menarik. Napkin terbahagi kepada 2 jenis iaitu kertas dan kain. Napkin kertas akan kelihatan lebih tetap lipatannya dan ianya akan dibuang selepas digunakan. Manakala napkin jenis kain lebih kelihatan cantik kerana mengikut lipatan dengan lembut. Ia juga boleh digunakan secara berulang-ulang setelah dicuci, diseterika dan disimpan.

Tips Dasar Melipat Napkin: Selalu bekerja ditempat bersih dan kering ketika melipat Napkin

Hampir semua designs menggunakan Napkin segi empat bujur sangkar. Menggunakan napkin dengan melihat bagian luar dan dalamnya, akan lebih mudah dalam mengikuti petunjuknya. Ketika melipat sebuah design, hindari menggunakan kain katun asli atau linen karena lebih susah dan lipatannya tidak dapat bertahan lama. Untuk bahan diatas lebih baik memilih lipatan yang lebih lembut dan jatuh agar terlihat bagus

http://westernfood.yolasite.com/resources/Seni%20Lipatan%20Napkin.pdf