MURID PERLU

SENTIASA BERSEDIA DAN MEMBUAT ULANG KAJI UNTUK MENGEKALKAN INGATAN JANGKA PANJANG. TIDUR SECUKUPNYA PADA MALAM SEBELUM HARI PEPERIKSAAN. HADAPI PEPERIKSAAN DENGAN PERASAAN YAKIN DIRI. ELAKKAN MENDUDUKI PEPERIKSAAN DENGAN PERUT KOSONG.MAKAN MAKANAN YANG BERZAT DAN SEIMBANG.

MURID PERLU
DATANG AWAL DENGAN PERSIAPAN YANG SECUKUPNYA. BERDOA DAN TENANG DIRI SEBENTAR SEBELUM MEMULAKAN PEPERIKSAAN. JANGAN SESEKALI CUBA MEMBUAT ULANG KAJI PADA SAAT-SAAT AKHIR.

TEKNIK MENDUDUKI PEPERIKSAAN
1. Jawapan mestilah menepati kehendak soalan. 2. Mengikut arahan soalan dengan betul. 3. Fahami kata-kata kunci dalam soalan. 4. Tulisan mestilah kemas dan mudah dibaca. 5. Skrip jawapan bersih. 6. Jawapan hendaklah padat. 7. Gunakan bahasa yang lancar, contoh yang menarik, dan hujah yang jelas.

TEKNIK MENDUDUKI PEPERIKSAAN 8. Mendapatkan sebanyak mungkin markah. 9. Jawab semua soalan walaupun kurang sempurna. 10. Menjawab semua soalan mengikut darjah kepayahan. 11. Memilih jawapan pertama. 12. Membuat tekaan jawapan. 13. Rancang setiap jawapan. 14. Semak jawapan. 15. Jangan meniru. 16. Berhati-hati ketika memilih jawapan.

DAPATKAN BERKAT KETIKA MENDUDUKI PEPERIKSAAN DENGAN CARA :

Melangkah dengan kaki kanan ke dewan peperiksaan. Mengambil air sembahyang (bagi orang muslim). Memohon doa kepada Tuhan. Membaca bismillah (bagi orang muslim).

SEMASA PEPERIKSAAN
JANGAN GEMENTAR DAN PANIK UBAH SEDIKIT POSISI DUDUK SUPAYA ANDA BERASA SELESA. MEMBACA ARAHAN DAN SOALAN TERLEBIH DAHULU. STRATEGI MENJAWAB SOALAN. KETIKA MENJAWAB SOALAN ANEKA PILIHAN. KETIKAMENJAWAB SOALAN BERBENTUK KARANGAN,FIKIR DAHULU JAWAPANNYA SEBELUM ANDA MENULIS. SISIHKAN 10% MASA YANG DIPERUNTUKKAN UNTUK MEMERIKSAAN JAWAPAN ANDA.

ELAKKAN MEMBUAT KESILAPAN DALAM PEPERIKSAAN
1. Jawapan yang diberi mestilah mematuhi kehendak soalan. Fahami kata kunci yang diberi. 2. Patuhi arahan soalan. Perkara ini boleh mengelakkan kamu kehilangan markah. 3. Perhatikan kata kunci. Kesilapan memahami kata kunci boleh menyebabkan penyalahtafsiran soalan.

ELAKKAN MEMBUAT KESILAPAN DALAM PEPERIKSAAN
4. Jawapan ditulis dengan kemas dan teratur. Pemeriksa tidak akan menghadapi kesukaran untuk memeriksa kertas kamu nanti. 5. Terangkan sesuatu perkara dengan jelas dan tepat. Ketepatan penerangan yang diberi boleh menyelamatkan markah kamu. 6. Contoh yang diberi mesti betul dan benar. Jangan sekadar memberi contoh yang kamu sendiri belum tahu kebenarannya.

INGAT !
Untuk mencapai KEJAYAAN, lakukan apa yang kita lakukan itu dengan sepenuh jiwa dan raga