Anda di halaman 1dari 9

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.

com

5 MINIT REVIEW TENTANG

EMAS
20 QUICK REVIEW
1.

Oleh Mohd Zulkifli Shafie (Edisi Kemaskini - 2 Disember 2013)

Saya senaraikan 20 point penting bagi memudahkan sahabat semua faham asas pelaburan emas fizikal hanya dalam masa 5 minit, insyaAllah. Mana untung simpan dalam ASB, Tabung Haji berbanding simpan emas? Simpan emas lebih untung. Purata kenaikan harga emas 15% - 20% setahun sejak 10 tahun lepas. Lepas tolak kos susut nilai & zakat, untungnya sekitar 10% - 15%. Tabung Haji (5%), ASB (5.5% lepas tolak zakat 2.5%). Belum tolak inflasi 4%. Cek sejarah harga emas di http://bit.ly/webbnm (web BNM). Harga emas ada turun naik dalam jangka pendek, tapi ia sentiasa naik dalam jangka panjang. Kalau nak beli emas, guna duit yang agak-agak tak pakai at least dalam tempoh SETAHUN.

2.

Sejarah harga emas 10 tahun. Kenaikan melebihi 500% dalam nilai USD. Saya beli 1 dinar (RM616) pada 2 Oktober 2010. September 2011, harganya pernah cecah RM833. Kenaikan 30% setahun! Sekarang harga emas turun semula ke paras tahun 2010. Ia peluang terbaik membeli lagi.

3.

Emas tahan inflasi dan kegawatan ekonomi. Simpan emas, tak takut kenaikan harga barang (inflasi), tak takut bila duit ringgit (RM) lemah, tak takut kalau negara tak stabil, berlaku peperangan dsb. Emas penyimpan nilai sebenar. Ia akan sentiasa bernilai sepanjang zaman dan di mana sahaja seluruh dunia.

Zaman Nabi, seekor kambing harganya 1 dinar. Hari ni, nilai 1 dinar sekitar RM600 RM800. Cukup untuk beli seekor kambing. Emas mengekalkan kuasa belinya selama 1,400 tahun . Tapi, tahun 1980-an dulu, belanja budak sekolah cuma 50 sen sehari. Tapi hari ni at least RM2.00 sehari! Duit kertas sentiasa susut kuasa belinya. Orang simpan emas, akan selamat daripada inflasi.

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


4. Jenis emas fizikal yang ada di Malaysia & bagus untuk simpanan; (1) Kijang Emas Bank Negara, (2) Dinar Kelantan, (3) Emas Public Gold. Selain tiga ni, ada banyak lagi, tapi ini yang paling banyak permintaan di Malaysia.

Syiling Kijang Emas (Emas 999.9)

Dinar Kelantan (Emas 917)

Dinar Public Gold (Emas 916)

5.

Kat mana nak beli emas? (1) Kijang Emas, pergi ke Maybank tertentu, (2) Dinar Kelantan, cari di cawangan arrahn.com.my atau nubex.com.my, (3) Emas Public Gold, cari di company Public Gold (publicgold.com.my), atau contact dealer Public Gold kalau nak mudah. Emas terbaik untuk pelaburan di Malaysia ialah emas Public Gold. Sebab paling utama, senang beli, senang jual dan paling penting, untung maksimum bila jual balik. Dealer & cawangan banyak seluruh Malaysia. Stok sentiasa ada. Tak perlu risau emas tercalar, kemek, bengkok sebab syarikat jamin akan beli balik. Anda boleh kaji sendiri kalau nak lebih yakin. Senang ke nak jual balik nanti? Nak jual kat mana? Emas senang ditukar kepada tunai. Tak perlu risau pasal nak jual balik. Boleh jual di mana-mana kedai emas seluruh dunia, asalkan ia emas, asalkan ia tulen. Tapi kalau nak dapat harga terbaik, jual di tempat di mana anda membelinya. Dealer emas mesti berebut-rebut beli kalau ada orang nak jual balik. Kalau sayang nak jual, boleh pajak jer di Ar-Rahnu tertentu bila nak pakai duit SEKEJAP untuk aktiviti yang menguntungkan melebihi kos pajak 1.15% sebulan atau 13.85% setahun.

6.

7.

April 2011, saya pajak beberapa keping gold bar untuk pusing modal bisnes. Kos pajak sebulan ialah 1.15%, tapi saya dapat pusing duit tu dan menjana keuntungan melebihi 10% sebulan. Itulah untungnya emas. Walaupun melabur, duit kita tak beku macam saham, unit trust, Tabung Haji atau investment lain.

8.

Macam mana buat untung dengan emas ni? (1) Beli dan simpan sekurangkurangnya SETAHUN. (2) Jual hanya bila perlu duit tunai, kalau tak, simpan jer. (3) Berniaga emas lagi untung, tapi modal besar, dan kena berhati-hati dengan hukum hakam dia. Pastikan ia patuh syariah.

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


9. Kalau ada hutang kad kredit, langsaikan hutang dulu. Tak berbaloi ada hutang kad kredit (interest 18% setahun), dalam masa yang sama beli emas.

10. Emas simpanan kena keluar zakat 2.5% kalau lebih 85 gram. Barang kemas yang dipakai pun kena zakat kalau lebih uruf setempat. Di KL, urufnya 150 gram. Detail, boleh rujuk www.zakat.com.my. 11. Kat mana nak simpan? Kalau sikit, simpan kat rumah. Tapi kena kreatif. Yang penting, jangan simpan dalam almari. Kalau banyak, takut tak lena tidur, simpan di Safe Deposit Box di bank, ataupun syarikat swasta. Saya lebih suka simpan di syarikat swasta sebab nilai insuransnya tinggi & tak terikat pada waktu pejabat macam bank. Sewa sekitar RM100 RM550 setahun. Tengok saiz box.

Kalau emas banyak, sewa safe deposit box. Baru lena tidur. Kalau emas sikit, simpan di rumah jer. Tapi yang paling penting, jangan kecoh-kecoh pada orang lain yang anda ada emas.

12. Berbaloi tak simpan dalam ar-rahnu? Tak berbaloi. Ar-Rahnu bukan tempat simpan emas, tapi untuk dapatkan pinjaman bercagarkan emas. Kaedah beli, pajak, beli pajak; risiko sangat besar, potensi untung sangat kecil. 13. Berapa modal minimum? Kalau modal kecik (min. RM600), beli coin 1 dinar. Kalau modal besar (min. RM2,000), boleh beli gold bar atau coin dinar bersaiz besar. Dapatkan nasihat dealer berpengalaman untuk kenalpasti item terbaik sesuai dengan bajet anda. 14. Mana untung beli barang kemas berbanding syiling dinar atau gold bar? Syiling dinar & gold bar lagi untung. Barang kemas rugi bila nak jual balik kat kedai emas sebab dia tolak susut nilainya sekitar 25% - 30% daripada harga semasa. Itu belum kira kos upah yang boleh dimanipulasi pekedai emas.

Barang kemas perhiasan kurang sesuai untuk pelaburan sebab (1) harga lebih mahal (2) ada kos upah dan susut nilainya tinggi, iaitu sekitar 25% - 30%. Kecuali barang kemas khas yang dikeluarkan untuk tujuan pelaburan seperti i-series Public Gold ataupun barang kemas pelaburan Sri Ayu (www.sriayu.com).

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


15. Emas Public Gold, mana untung beli direct dari syarikat atau melalui dealer? Lebih untung beli dari dealer. Tak ada apa-apa kos tambahan, bahkan anda dapat BIMBINGAN percuma, tips pelaburan dan lain-lain bantuan dari dealer. Dealer akan bantu place order untuk anda. Nanti, buat bayaran terus ke akaun Public Gold dan ambil emas direct dari ofis Public Gold terdekat dengan anda. 16. Kat mana office Public Gold? Kat KL di Ampang, Bandar Sunway, Kajang & Klang. Yang lain, di KB, JB, Ipoh, Penang (HQ), Sungai Petani, Kuantan, Kuching dll. Ada 18 cawangan seluruh Malaysia. Boleh cek di publicgold.com.my.

Office Public Gold Sunway. Kat bawah tu boleh sewa Safe Deposit Box (www.rsdb.com.my). Kalau untuk penyimpan emas biasa, saya syorkan sewa di www.safedepositbox.com.my sebab ia lebih murah.

17. Ok tak kalau masuk Skim Pelaburan Emas? Kebanyakannya adalah scam penipuan. Jauhkan diri dari mana-mana SKIM pelaburan emas yang menjanjikan pulangan tetap. Berhati-hati kalau beli emas, tapi tak dapat emas fizikalnya. Beli emas, pastikan dapat emas, bukan dapat kertas! 18. Mana bagus, buka Akaun Pelaburan Emas di Maybank, Public Bank, CIMB, UOB Bank, Kuwait Finance House (KFH) & Al-Rajhi berbanding emas fizikal? Beli emas fizikal lagi bagus sebab emas ada di tangan kita, dan boleh buat manipulasi teknik Ar-Rahnu untuk maksimumkan keuntungan bila sesuai. Setakat ni, cuma KFH & Al-Rahji bank sahaja disahkan patuh syariah (halal). 19. Kat mana nak tengok harga emas semasa? (1) Kijang Emas bnm.gov.my berubah setiap hari (2) Dinar Kelantan arrahn.com.my - berubah setiap hari (3) Public Gold publicgold.com.my berubah setiap 20 minit. Contact dealer untuk lock harga kalau nak beli. 20. Macam mana nak beli? Contact mana-mana dealer Public Gold atau contact saya 019-336 8009 (Zul) untuk lock harga. Saya juga dealer Public Gold yang aktif. Kalau tak dapat bantu, saya akan bagi contact dealer lain yang boleh memudahkan anda.

[ILMU ASAS] eBook 5 Minit Review Tentang Emas adalah ilmu tahap Basic untuk anda faham tentang pelaburan emas fizikal dan mendapat keuntungan yang cukup bagus bagi orang baru.

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


5 SOALAN BONUS
1. Public Gold dapat pengesahan Bank Negara tak? Public Gold satu-satunya syarikat jual beli emas yang telahpun disahkan oleh BNM i.e. menjalankan jual beli emas secara tulen. PG sebenarnya macam kedai emas jer. PG hanya jalankan aktiviti jual beli emas sahaja. Bagi duit dapat emas, bagi emas dapat duit. Tak ada apa-apa SKIM PELABURAN ditawarkan. 2. Adakah jaminan harga emas akan sentiasa naik? Tak ada jaminan dan tak logik harga emas naik tapi tak turun-turun. Harga emas juga boleh turun. Tapi ia tak akan jatuh lingkup macam saham sebab emas sentiasa bernilai sepanjang zaman. Ia penyimpan nilai paling ampuh dalam sejarah manusia. Masa sekarang, lagi kritikal beli emas sebab dunia tengah berperang matawang, krisis hutang US & Eropah, krisis dagangan, penyusutan nilai dolar yang nampaknya sangat mustahil akan selesai dalam masa terdekat. Bahkan, pakar menjangkakan itu semua petanda akan berlaku keruntuhan sistem matawang yang menyebabkan duit kertas tak bernilai lagi. Jadi selamatkan kekayaan kita kepada emas sekarang. Jangan risau beli emas sebab Nabi S.A.W dah jamin akan tiba suatu zaman di mana tak ada apa yang bernilai kecuali emas & perak. 3. Macam mana nak tahu emas Public Gold tulen ke tak? Emas Public Gold telahpun diuji ketulenan oleh assayer (penilai) bebas dan dikeluarkan bersama sijil ketulenan. Emas PG diterima oleh banyak ar-rahnu termasuk Bank Rakyat dan Pos Malaysia. Kalau emas tak tulen, Ar-Rahnu tak akan terima untuk pajakan. 4. Ada tak emas lain yang lebih murah daripada Public Gold? Ada. Emas Sri Ayu lebih murah daripada Public Gold. Tapi saya prefer emas Public Gold sebab senang beli, senang jual, untung maksimum. (1) Cawangannya banyak, dealernya bersepah seluruh Malaysia, (2) Permintaan tinggi, ia diterima ramai pelabur emas Malaysia, (3) Stok sentiasa ada walaupun masa harga emas jatuh, (4) Harganya bergerak mengikut harga emas dunia, Ketulenan emas diukur kita boleh buat untung dengan turun naik harga menggunakan densimeter. Boleh emas, dan paling penting (5) emas PG paling tak test di kedai emas, Ar-Rahnu cerewet. PG jamin akan beli balik emas pada bilaatau pejabat Public Gold. bila masa walapun dah calar, kemek atau bengkok. Kalau syarikat tak jamin beli balik, anda mungkin akan rugi 25%! 5. Bila masa terbaik membeli emas? Bila harga emas akan turun? Masa terbaik membeli ialah bila anda faham apa itu emas, kepentingannya dan keuntungan menyimpannya. Kalau anda first time, jangan tunggu harga rendah sebab anda tak faham bila harga rendah sebelum buat belian pertama. Dan tak siapa tahu how low is low dan how high is high. Jadi, beli dulu at least 1 Dinar, lepas tu baru monitor harga. Pengalaman orang lama, majoriti orang yang tunggu harga paling rendah baru nak beli tapi akhir sekali terpaksa beli pada harga yang lebih tinggi sebab emas sentiasa naik dalam jangka panjang.
[DAPATKAN YANG TERKINI!] eBook 5 Minit Review Tentang Emas ini akan saya update dari semasa ke semasa. Anda boleh dapatkan versi terkini dengan download dari www.mohdzulkifli.com secara PERCUMA. Kalau anda rasa ianya bermanfaat, sebarkan kepada kenalan anda. Moga ia menjadi amal jariah saya dan anda juga.

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


CARA CELIK EMAS DENGAN CEPAT!
Saya cadangkan sahabat semua ambil sedikit masa untuk belajar tentang emas dari sumber yang berautoriti sebelum memulakan simpanan emas. Saya boleh cadangkan: (a) (b) Artikel: Baca artikel tulisan sifu emas saya En. http://jutawanemas.com/v1/artikel-terdahulu/; atau Syukor Hashim di

Ebook: Beli eBook beliau di http://bit.ly/ebookgold. Ini cara paling pantas untuk celik emas; atau

Panduan Terbaik Pelaburan Emas di Malaysia (Syukor Hasyim) http://bit.ly/ebookgold (Klik link di atas)

Panduan Pelaburan Silver Fizikal Di Malaysia (Ikram Adi) http://bit.ly/silverguide (Klik link di atas)

[ILMU VS UNTUNG] Sejauh mana anda mampu menjana keuntungan bergantung sejauh mana ilmu anda tentang emas & perak. Saya sangat syorkan anda dapatkan kedua-dua panduan di atas sebelum bermula. Ia boleh elakkan anda daripada melakukan kesilapan besar.

(c)

Seminar: Hadir seminar pelaburan emas secara percuma yang dikendalikan oleh beliau atau dealer Public Gold berpengalaman. Rujuk jadual seminar di jutawanemas.com (En. Syukor) atau publicgold.com.my > Activity > Seminar Schedule.

Pasal emas ni, jangan percaya cakap saya. Sahabat semua perlu buat kajian sendiri. Apa yang saya tulis, itu cuma ilmu dan pandangan saya yang saya yakin ianya terbaik untuk saya dan sahabat semua. Dan pastinya ianya mempunyai kekurangan. Sekiranya bermanfaat untuk anda, puji-pujian bagi Allah. Wallahu alam. Mohd Zulkifli b. Shafie Public Gold Authorised Master Dealer (No. PG002369) 019-336 8009 Email | ibnushafie@gmail.com Website | www.mohdzulkifli.com Nabi S.A.W bersabda, Akan tiba suatu masa kepada manusia di mana tidak ada lagi yang bernilai kecuali emas dan perak HR Imam Ahmad Ibn Hanbal
[PENGHARGAAN] eBook ini adalah daripada artikel asal bertarikh 3 November 2010/ 26 Dzulkaedah 1431 dan sentiasa disemak dari semasa ke semasa. Segala ilmu dalam ebook ringkas ini saya kreditkan kepada sifu emas Syukor Hasyim, Faizan Pelabur Jutawan, Pokli Taukey Emas, Fithrie Bijak Emas, Zamani Emas Zaman, Azizi Ali penulis buku Masa Untuk Emas dan rakan-rakan yang membantu saya memahami tentang pelaburan emas. Moga Allah memberkati ilmu yang kalian ajarkan dan menjadi pahala yang berkekalan selagi ianya diamalkan. Amiin ya Rabbal Aalamiin

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


PRODUK EMAS PUBLIC GOLD (A) Gold Bar (Ketulenan 99.99%)

Berat gold bar yang dijual: 10g, 20g (paling famous), 50g, 100g, dan 250g

(B) Dinar Emas (Ketulenan 91.6%)

Saiz gold bar 20 gram & 1 dinar berbanding duit syiling 10 sen.

[TIPS MEMBELI] Syiling 1 Dinar adalah antara yang terbaik sebab harganya murah dan susut nilainya rendah i.e. cuma 6%, sama dengan gold bar 20 gram. Daripada beli gold bar 10 gram (susut nilai 8%), saya syorkan beli syiling 1 Dinar.

Semak harga semasa di www.publicgold.com.my


Catatan: Harga masa pertama kali saya beli emas i.e. 2 Oktober 2010 (1 Dinar = RM616, Gold bar 20g = RM2,983). 1 dinar pernah cecah RM830 tahun 2011.

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


3 LANGKAH MUDAH MEMBELI EMAS
Langkah 1: Pesanan
SMS atau emailkan (1) nama penuh, (2) no. i/c, (3) no. telefon, (4) email dan (5) item emas yang nak dibeli ke 019-336 8009 (Zul)/ ibnushafie@gmail.com atau dealer Public Gold lain yang anda percaya.
[CLEARKAN KERAGUAN] Sebelum membeli emas, clearkan dulu apa sahaja keraguan anda tentang pelaburan emas. Cara mudah, contact saya jer. Saya akan bantu setakat apa yang saya tahu, insyaAllah.

Langkah 2: Tunggu Sales Order


Saya akan orderkan item yang anda nak beli berdasarkan harga semasa Public Gold (PG) dan tunggu email Sales Order (SO) yang dikeluarkan oleh PG kepada anda.
[SALES ORDER] Kalau anda tak terima Sales Order dalam waktu 2 hari bekerja, contact saya secepat mungkin. Saya akan follow-up dengan Public Gold bagi pihak anda.

Langkah 3: Bayar & Ambil Emas


Buat bayaran terus ke akaun PG (Maybank/ Public Bank) berdasarkan SO yang anda terima. Simpan bukti bayaran baik-baik dan ambil emas di Cawangan Public Gold terdekat dengan anda. Kalau nak datang petang, call dulu pagi supaya proses cepat. Cawangan Public Gold seluruh Malaysia:
Penang, Bukit Jambul (HQ) Penang, Lebuh Bishop Kedah, Sg. Petani Kedah, Alor Setar Perak, Ipoh Kelantan, KB Terengganu, KT Pahang, Kuantan SINGAPORE 04-644 9999 04-261 9999 04-423 2999 04-734 4916 05-242 8999 09-746 2999 09-626 3999 09-567 8916 TBA KL, Ampang Selangor, Sunway Selangor, Klang Selangor, Kajang N.Sembilan, Seramban Melaka, Bt. Berendam Johor Bharu, Tmn Perling Sarawak, Kuching Sabah, Kota Kinabalu 03-42579916 03-56348999 03-33438916 03-87349916 06-678 2916 06-317 5499 07-235 8999 082-252 916 088-447 916

[CANCEL ORDER?] Selepas lock harga, anda tak boleh cancel order sebab PG akan kenakan penalty/ blacklist dan tak boleh buat apa-apa urusniaga dengan PG untuk masa akan datang. Jadi, sebelum lock harga, fikir baik-baik dan bersiap sedia untuk terima in case harga emas turun selepas anda lock. Kalau untuk long-term, anda tak perlu risau apa-apa walaupun harga emas turun sebab penurunannya hanya dalam jangka pendek sahaja. Urusniaga emas kena gentleman.

CARA MENJADI DEALER PUBLIC GOLD


Ikuti 3 langkah di atas. Anda secara automatik menjadi Dealer PG sekiranya membuat belian minimum dalam satu resit, dan layak mendapat komisyen untuk belian pertama dan seterusnya seperti berikut:
Belian Minimum RM20,000 RM100,000 RM1,000,000 Status Dealer Normal Dealer Priority Dealer Master Dealer Komisyen Belian 1.0% 1.5% 2.0% Komisyen Jual Balik 0.5% 0.5% 0.5%

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.com


ARTIKEL TERBAIK PELABURAN EMAS

Untuk fahami lebih lanjut tentang pelaburan emas, ruangkan masa baca artikel-artikel ringkas di blog www.mohdzulkifli.com dengan klik link artikel tersebut. InsyaAllah, anda akan lebih faham pelaburan emas cara yang tepat, selamat dan menguntungkan. ARTIKEL URUS RISIKO PELABURAN 10 Kesilapan Pelabur Emas! 5 Tips Elak Penipuan Jual Beli Emas Risiko Sebenar Pelaburan Emas ASAS JUAL BELI EMAS Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas? Bila Masa Terbaik MENJUAL Emas? 5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan Cara Simpan Emas Dengan Selamat Cara Mudah Membeli Emas Public Gold Emas Public Gold Yang Mana Paling Untung? Gold Investment Account atau Emas Fizikal? Dinar Kelantan & Public Gold, Mana Lebih Baik? 8 Tips Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi Nak Beli Emas, Tapi Modal Kecil? STRATEGI JUAL BELI 5 Rahsia Pelabur Emas Sentiasa Senyum Harga Emas Jatuh, Apa Nak Buat? Harga Emas Jatuh, Rugi atau Rezeki? 6 Tips Memahami Naik Turun Harga Emas Faktor Kenaikan Harga Emas Cara Mudah Meramal Kenaikan Harga Emas http://bit.ly/pelabursenyum http://tinyurl.com/bst5yvy http://tinyurl.com/cjdu2p5 http://tinyurl.com/d6hynht http://tinyurl.com/7e6m4wl http://tinyurl.com/7lhnma6 http://tinyurl.com/bwubupv http://tinyurl.com/cscc5y4 http://bit.ly/kriteriaemas http://bit.ly/carasimpanemas http://bit.ly/beliemas http://tinyurl.com/c8x5eob http://tinyurl.com/co737vm http://tinyurl.com/c8stoar http://tinyurl.com/cmpq6tz http://tinyurl.com/83884kn http://bit.ly/kesilapanemas http://bit.ly/elakpenipuanemas http://bit.ly/risikoemas LINK

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com