Anda di halaman 1dari 4

SYABAS ATM DAN POLIS 1. Saya tahu agensi perisikan Singapura, Indonesia, Filiphina dan Amerika Syarika !

AS" telah menarik nafas panjang apabila melihat kejayaan Malaysia khususnya Angka an Ten era Malaysia !ATM" dan Polis Di#a$a Malaysia !PD#M" dalam mengerakkan operasi %ersama !&oin opera ion" sehingga berjaya melumpuhkan pengganas-pengganas Sulu yang telah menceroboh kedaulatan negara. 2. Malaysia sudah memberikan peluang yang sebaiknya kepada pengganas ini yang jumlahnya lebih kurang '() ke *)) orang selama tiga minggu dan dunia telah menyaksikan pengganas-pengganas ini menganiaya anggota pasukan keselamatan kita. 3. Inspek or '+,,* -ulki.li B/ Mama (Syahid terbunuh apabila pengganas Sulu melakukan sikap keji apabila berpura-pura mengibarkan bendera putih sebagai isyarat mahu menyerah diri. !. "ulkifli yang merupakan ketua pasukan, menyangka musuh berniat baik lantas bangun dari posisi bertahan dan serentak itu, peluru dari penembak tepat dilepaskan dan menembusi kepala #llahyarham. $. %operal ''0)11 Sa%arudin B/ Daud !Syahid yang bangun membantu turut terkena peluru dari penempak tepat, maka gugurlah kedua per&ira bangsa. '. (upanya pasukan peninjau polis yang menjalankan tugas recce dalam ladang kelapa sa&it disitu telah dikepung oleh ratusan pengganas Sulu. ). *anpa ketiadaan ketua pasukan, anggota lain terus membalas tembakan dan bertahan sekurang-kurangnya setengah jam sebelum tiba pasukan bantuan dan hasil dari kecekalan mereka yang terkepung ini, lebih kurang 12 pengganas Sulu ditembak mati. +. ,engganas juga menganianya &ira-&ira polis kita yang gugur di &aya Simunul, 2ampung Seri Semporna/ -. .ira-&ira polis ini yang berpakaian biasa merupakan unit /a&angan %has (S0 bergerak ke kampung tersebut untuk melakukan tinjauan risik tetapi kedatangan mereka seperti sudah dapat dihidu. 11.,engganas yang bersenjatakan raifel automatik M1' menghamburkan peluru sehingga mereka gugur sebagai bunga bangsa, darah pekat mengalir dari celah-celah jeti kampung tersebut. 11.2ang tinggal hidup, hanya nya&a-nya&a ikan. 12.%etika ini, musuh menerpa dan mengerat-gerat serta memotong kepala ketua pasukan polis ini, ada jena3ah polis yang dicacatkan, mata si mati dikorek, ada yang dipotong kepala di ditetak berkali-kali dengan parang, ada yang masih hidup dipotong kedua-dua tangannya. 13.2ang sialnya, akhbar 4iliphina yang menyokong pengganas ini meletakkan mereka yang mati dikalangan penyokong %iram sebagai imam-iman tempatan dari kaum Sulu yang syahid. 1!.Senarainya kecederaan dan penganiayaan pada mereka yang mati ini saya ada tetapi demi menjaga maruah mereka yang gugur, tidak perlulah saya siarkan, saya jamin, kalau anda membaca5anda akan berdendam.

1$.Saya sendiri tidak tahu, tonik apa yang mereka makan atau jin mana yang mereka damping sebelum pergi berperang sehingga memaksa mereka itu bertindak diluar batas kemanusiaan. 1'.2ang anehnya, ada juga penyokong pengganas-pengganas ini dari negara jiran dan komen mereka terpaksa saya buang untuk mengelakkan nama negara mereka yang besar itu tercemar dan kotor di atas komentar rakyat mereka ini. OP3#ASI DA4LAT 1).Saya memohon maaf kerana tidak dapat update setiap butiran operasi. 1+ 6ngin saya melahirkan rasa kesal kepada sebahagian besar pembaca saya yang tidak sabar dan terlalu banyak mempertikaikan operasi ATM dan PD#M ini seolah-olah mereka ini lebih tahu. 1-. Mereka beranggapan perang seperti yang mereka lihat dari kaca *7 atau permainan 8ideo game. 21.Saya pula memilih jalan selamat untuk menantikan satu tindakan konkrit yang saya tahu pasti akan berlaku sedangkan setiap hari maklumat dari medan tempur masuk ke dalam talian saya setiap jam, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada para kontek saya dan juga kepada Anak Sa%ah yang menjadi mata dan telinga saya di negeri itu. 21.Maklumat-maklumat ini pula tidak dapat saya siarkan kecuali kerana tidak ada siapa yang boleh mengesahkan data yang saya terima, dan saya pula tidak mahu menganggu operasi yang sedang dijalankan termasuk menyebarkan khabar yang tidak benar. MALAYSIA B42TI2AN 234PAYAAN M3LA2SANA2AN &OINT OP3#ATION 22/Operasi Daula dimulakan dengan serangan jet-jet F5A '1 6orne dan 6a7k Ten era 4dara Di#a$a Malaysia !T4DM ke atas 8round -ero pada jam 1)11 23.6a diikuti dengan tembakan dari mor ar 1'mm, mesingan berat dan kemaraan ! buah #,/ yang diikuti dengan ,9#, 7#*'-, ,ara 11, serta unit khas lain. 2!,0agi saya, serangan jet-jet ini lebih kepada 9Po7er Pro$e: ion; oleh Malaysia kepada negara jiran padah apabila kita hilang sabar dan menunjukkan kemampuan bajet operasi ketenteraan negara apabila berlaku situasi kecemasan. 2$.6a juga adalah bukti kemampuan negara untuk melaksanakan &oin atau <om%ined For:e Opera ion yang menggabungkan tentera laut, udara, komando, tentera darat, polis serta agensi kerajaan lain. 2+.:egara-negara jiran lain secara teorinya mungkin ada kemampuan untuk membuat 9<om%ined For:e Opera ion; ini tetapi belum pernah dibuktikan secara nyata kecuali dalam latihan. (* P3N88ANAS S4L4 T3#B4N46 S36IN88A A#TI23L INI DIT4LIS PADA 1 MA< 2-.#pabila kita hilang sabar, inilah akibatnya, (* pengganas Sulu terbunuh sejak dari kali pertama pertempuran bermula.

31.,engganas ini menyangka mereka sedang berperang dengan askar-askar 4iliphina, mereka lupa, mereka sedang berhadapan dengan AN82ATAN T3NT3#A MALAYSIA dan POLIS DI #A&A/ 31.Saya sendiri menyaksikan gambar-gambar kematian pengganas ini (gambar baru dan bukan gambar dalam lubang , tetapi saya gagal memperolehi kebenaran untuk menyiarkan gambar ini, ia akan disiarkan dalam sebuah blog lain. S3#AN8AN P3N88ANAS TIDA2 ADA 2OO#DINASI 32.Maklumat tidak rasmi yang saya terima, pengganas-pengganas ini mempunyai kekuatan seramai 1,111 orang di mana sekitar 211 dari mereka berada di ;ahad <atu. 33.0akinya dipecahkan ke enam daerah yang lain termasuk Semporna. 3!.(amai yang mempertikaikan keberkesanan sistem jammer atau kenderaan =lectronik .arfare yang kita ada iaitu <omm&am Fu:h =>= hanya kerana ketua pengganas berjaya membuat panggilan telefon ke Manila. 3$.0agaimana kejayaan sistem ini terbukti kerana rancangan a&al pengganas berjaya digagalkan, pelan untuk menimbulkan huru hara di tempat-tempat seperti di %unak, *ungki, *ingku, %inabatangan, Sandakan dan Semporna lain gagal kerana masalah komunikasi. 3'.Sejak a&al rakyat diba&a menumpukan perhatian ke Lahad Da u sedangkan pada masa yang sama pasukan tentera di atur gerak ke tempat lain. 3).%egagalan rakyat dan pembaca memahami bagaimana operasi tentera dijalankan memang saya sudah jangka kerana rata-rata, banyak forum pertahanan hanya suka membicarakan kecanggihan sesuatu aset tetapi kurang menyentuh dari sudut operasi ketenteraan. P3N88ANAS M3#AY4 MINTA 83N<ATAN S3N&ATA 3+.%elmarin media-media di 4iliphina dan 6ndonesia meletakkan harapan yang tinggi kepada pengganas Sulu ini untuk mendatangkan kerosakkan yang besar kepada pasukan keselamatan negara kita. 3-.*ajuk-tajuk seperti 93?perien:e @ersus Fire Po7er; disiarkan, dan mengangkat pengganas Sulu ini seperti pahla&an yang tidak terkalah. !1.0ongkaknya elemen dengki dan cemburu di negara-negara dunia ketiga ini dihancurkan dengan rayuan ketua pengganas sendiri yang memohon ehsan dan belas dari pasukan keselamatan Malaysia/ !1.%alau kelmarin mereka bongkak, hari ini ketua pengganas iaitu Sul an 2iram merayu meminta gencatan senjata dari Malaysia. !2.Perdana Men eri Da uk Seri Na$i% semalam menegaskan, serah senjata tanpa syarat. #nda (pengganas sedang berhadapan dengan negara berdaulat. <iterjemahkan dari Military of Malaysia ,enulis merupakan bekas ,ensyarah %anan sebuah uni8ersiti dan kini berkhidmat sebagai perunding di sebuah akademi ketenteraan di 6ndia

Anda mungkin juga menyukai