Anda di halaman 1dari 15

Bahan bacaan bergred

KVKV Rusa Ini rusa. Ini rusa Nani. Rusa Nani suka susu. Rusa Nani suka lari-lari. Rusa Nani suka lari sana- sini. Guru Ini guru. Ini guru saya. Nama guru saya Baba. Guru saya beli buku. Guru saya suka baca buku. Guru saya baca buku hari-hari.

Bayi Ini bayi Ini bayi mama Nama bayi mama Yani. Mama beri bayi susu. Buku Ini buku Ini buku Wani Wani baca buku. Wani suka baca buku . Wani suka baca buku cerita.

KVK Kek Ini kek. Kek ini sedap. Kek ini ada lilin. Emak beli kek. Emak beli kek hari lahir adik. Saya dan adik suka makan kek ini.

VKVK Ular Ini ular. Ini ular sawa. Ular sawa tidak ada bisa. Badan ular sawa ada sisik. Ular sawa suka makan ayam. Ular sawa cari makan pada waktu malam. Epal Ini epal. Ini buah epal. Buah epal ini merah. Emak beli lima biji epal merah.

Emak beli epal merah di pasar. Emak beri epal merah kepada Izah. Ikan Ini ikan Ini ikan emas. Ikan emas warna jingga. Ikan emas suka makan ulat. Saya suka ikan emas. Adik Ini adik Ini adik saya. Adik saya nama Kamil. Adik suka berbasikal.

Adik berbasikal ke taman .

VKV Ini Ani. Ani ada ibu. Ibu Ani nama Umi. Itu Abu. Abu ada ibu. Ibu Abu nama Ina. Ini Ani. Itu Abu. Ini Ani sama Abu. Ani sama Abu suka baca buku.

Ini Abu Abu baca doa. Abu baca doa lepas solat.

KVKVK Siput Ini siput. Ini siput sedut. Siput sedut hidup di tepi laut. Emak masak siput sedut. Saya suka makan siput sedut. Betik Ini pokok betik. Adik petik putik betik. Bapa bantu adik petik betik. Betik masak warna kuning. Adik makan betik bersama Malik.

Belon Ini belon Saman. Belon Saman warna merah. Saman ada lapan biji belon. Tujuh biji belon Saman telah pecah. Saman rasa amat sedih. Kawan Ini Amin. Itu Budin. Amin dan Budin kawan. Amin dan Budin rajin. Amin baca buku Budin salin. Kakak Ini kakak

Ini kakak Razak. Kakak Razak suka masak. Kakak Razak suka masak asam pedas. Bila Razak makan Razak rasa pedas. Hari ini hari Selasa. Ayah bawa kami pergi ke bandar. Di bandar ayah bawa kami ke pasar. Emak beli ikan, buahbuahan dan sayur segar. Samad dan Kamal mandi di pantai. Mereka mandi sambil main pasir. Mereka bawa pelampung, timba dan penyodok.

Kvkkvkvk Ini rambutan. Ini buah rambutan. Buah rambutan warna merah. Bapa petik buah rambutan di kebun datuk. Saya suka makan buah rambutan

kvkvkk

Abang hendak tebang pokok . Di atas pokok itu ada sarang lebah.Emak larang abang tebang pokok itu. Mak Long pergi ke pasar. Mak Long beli sotong. Mak Long juga beli terung. Mak Long hendak masak kari sotong campur terung.