Anda di halaman 1dari 3

CINTA TAK KENAL SIAPA - KISAH BENAR KUTEMUI gadis Yahudi itu secara kebetulan.

Ketika dia masih tercangak-cangak di hadapan Old College di Ne !romenade"aku lantas menghulurkan bantuan.#arangkali dia tersilap in$ormasi sehingga tersasar haluan di pekan %ber&st &th itu. Mahu ke mana'( sapaku ketika kami bertiga dari North #each petang minggu dalam musim bunga. (Uni)ersit& o$ *ales+( ,a abn&a sambil men&ebak rambut perang &ang melitupi a,ah pucat. #ebola matan&a biru nipis galak memandang kami &ang sa o matang.Kehairanan mungkin. (#aru tiba'+( (Emm...++( (-ari mana'( (Tel %)i)+( .a apan itu men,adikan kami bertiga berpandangan. Namun"kami cepat-cepat berlakon selamba./eperti tidak ada apa-apa.*alaupun sebenarn&a di antara aku" 0ai1al dan 2id an dengan gadis itu seperti langit dengan bumi.!erbe3aan kami bukan dari arna kulit"akan tetapi lebih ,auh daripada itu.-ia Yahudi totok barangkali.#agaimana harus aku melunasi kerak kebencian terhadap satu bangsa &ang ,i,ik se,arahn&a itu. (/a&a tersesat+ #arangkali saudara boleh membantu+( ada nada mera&u simpati dalam ungkapann&a.-ia orang baru &ang bakal men,adi arga %ber&st &th untuk beberapa aktu"mungkin empat tahun. %ku han&a bersetu,u alau dalam hati ada rasa ke,engkelan. -ia Yahudi totok"musuh se,ak lama.Kami tidak pun&a hubungan apaapa. Terlalu ,auh be3a bangsa"buda&a"apatah lagi agama.!ermusuhan ini termaktub dalam kitab-kitab utama.-an hingga ke hari ini api itu masih marak seperti bumi !alestin &ang terbakar. %ku melaksanakan tugas kemanusiaan"tanpa mahu berlamalama mengiringi seku,ur tubuh &ang memba a ,i a permusuhan. /elesai sa,a masalahn&a"aku segera beredar"sambil membuang segala ingatan tentangn&a.Minta di,auhkan daripada bertemu lagi.Keturunann&a tidak ada hubungan apa-apa dengan keturunanku"apatah lagi agamaku. Negaran&a tidak ada hubungan diplomatik dengan negaraku. Tidak kuduga"dia tinggal sekole, denganku.%h"kebetulan.*aktu makan malam hari berikutn&a"aku disapa dari belakang.Malah dia mendesak aku untuk duduk seme,a.#arangkali mahu mencari perlindungan daripada ter,ahan mata galak senior.%ku &ang sudah dua tahun di sini mungkin selamat untuk didampingi. (/a&a %bigail Netan&a"( tangan putihn&a pantas dihulur. %ku teragak-agak menerima salam perkenalan itu.%ku berasa diperhatikan oleh seribu mata"terutama mata dari rakan-rakan senegara. Malah semua mata di tanahair seakan-akan men,egil tunak ke arahku. Kedinginan musim bunga di %ber&st &th tibatiba sa,a berubah pi,ar.

(/a&a /hahril+( aku men&ambut salam perkenalan itu. Tidak manis tidak menerima salam orang lain.Kemanusiaan melebihi garisan buda&a dan agama.-an malam itu aku duduk dan makan seme,a dengan seorang gadis Yahudi totok.%ku lebih ban&ak diam daripada bercakap..i aku masih belum dapat menerima baha a aku akan duduk di depan seorang &ang ber,i a permusuhan. /ekali lagi aku bertekad untuk berbuat sesuatu.%ku tidak mahu bertemu lagi dengan gadis bermata biru itu./epan,ang malam aku terba&ang kerakusan serangan di 2amallah.%ku terba&ang ledakan-ledakan maut &ang me arna bumi Nablus dan .enin./epan,ang malam itu terba&ang a,ah Yasser %ra$at &ang terketar-ketar bibirn&a diasak peluru kereta kebal sehingga meruntuhkan pertahanan terakhir.Yang tinggal han&a kamar sempit"terlalu sempit bagi seorang &ang bergelar pemimpin negara. Esokn&a"dia datang lagi.-an kami duduk seme,a lagi./ehingga suatu petang dia memintaku menghantarn&a ke 1ueen4s %)enue.%ku tidak dapat menolak.!etang itu kuba a dia melalui !ortland /treet"#ath /treet sehingga ke 1ueen4s %)enue.%ku mula merasakan sesuatu. (%bigail...+ (!anggil aku 5irl...+( (Tidak perlu aku..( (Itu nama man,aku.0an&a ibu &ang memanggilku dengan nama itu"( (Maksudku...( 0ilang Kata-kata itu hilang tanpa sempat aku meluahkannn&a. %ku tidak mahu berterusan berka an dengan seorang &ang ber,i a permusuhan. /ebenarn&a aku sedang bermusuh dengann&a.%ku tahu &ang dia cukup mengerti tentang itu.6ebih-lebih lagi apabila aku memberitahu baha a aku beragama Islam"datang dari sebuah negara Islam di %sia Tenggara. (%ku sa&ang kamu shah...+( (Ti..tidak+ Tidak mungkin...+( (Y tidak mengira agama shah...+( (Tetapi"kita tidak boleh meneruskann&a...( (/iapa kata tidak'+( (/emuan&a akan berkata tidak+ Kita tidak boleh begini...+( -alam tidak mahu itu"aku semakin terbabas ke dalam medan musuh. -ia sebenarn&a musuh &ang tidak seganas bangsan&a meragut n&a a rak&at !alestin.Tetapi dia tetap berlabel musuh.%ku semakin terpengaruh dengan musuh itu.%ku amat takut suatu hari nanti dia akan men,adi musuh dalam selimutku sendiri.

%ku perlu bertindak pantas.%ku berpindah dari /tudent 7illage di !entre .ane Morangan ke /ea$ront 2esidences #r&nder berhadapan dengan Cardigan #a&.#iarpun kucekalkan hati"aku sebenarn&a mula berasa kehilangan seketika./ehingga suatu hari pintu kamarku diketuk. (Kau lari daripada aku shah'( (Tidak+ Tidak 5irl.Cuma aku...( (Kau membenci aku+ 0an&a kerana aku Yahudi"( (/usah... susah untuk kuterangkan kepadamu"( (shah"aku kebetulan dilahirkan dalam keluarga Yahudi.Tetapi aku manusia biasa seperti kamu"seperti 0ai1al dan 2id an.-i Tel %)i) aku men&ertai pertubuhan anti keganasan.Kau tidak boleh membuat generalisasi terhadap aku+( (Kita han&a la&ak berka an sa,a.Itupun atas dasar kebetulan"5irl. Tidak lebih daripada itu.%da sempadan besar &ang merentang di antara kita"( (%ku mahu berhi,rah ke seberang sempadan itu+( %ku bungkam dengan pen&ataan &ang keluar dari bibir merah gadis berambut perang itu.%ku buntu"tetapi aku tidak harus kalah dalam permainan perasaan ini.%ku tidak harus men&erah. 6angkah terbaik han&a kunantikan saat kami berpisah.%ku akan men&elesaikan penga,ian sar,ana dalam bidang ke,uruteraan. /elepas itu akan pulang ke tanah air. #arangkali ini sa,a cara &ang dapat membebaskan musuh &ang kudampingi semakin hampir ini. /emakin hampir sehingga tidak dapat kubohongi hati dan perasaanku. %khirn&a"saat &ang kunantikan tiba ,uga. /etelah dua tahun aku berdepan dengan musuh keturunan dan agama"aku menunggu saat untuk berangkat.#iarkan dia di tanah %ber&s &th itu.-ia sudah lama di sini dan pun&a ramai kenalan.Tidak lama lagi dia ,uga akan menamatkan penga,ian komputern&a.-ia akan balik ke Tel %)i).-ia akan membantu membunuh umat Islam di bumi !alestin.Itulah &ang ada dalam $ikiranku. -ia Yahudi totok.Yahudi tetap Yahudi.%ku tidak mahu bersubahat lagi dalam perkara ini.cukuplah.%ku han&a menantikan saat untuk pulang. -ia tetap musuhku biarpun sebenarn&a sebagai manusia aku semakin sa&ang kepadan&a. (shah"boleh kukatakan sesuatu kepadamu...( (Katakan 5irl.Yang pasti aku mahu pulang ke tanah airku+( (%ku mahu ikut kau pulang ke Mala&sia+( -arahku seperti berhenti mengalir se,enak.Kerongkongku seperti disumbat kain &ang basah oleh darah rak&at !alestin.Kita tidak ada hubungan apa-apa.Tiada hubungan diplomatik.Tiada hubungan agama.%ku ingat ketika pasukan kriket negerin&a datang ke Mala&sia" keadaann&a amat kecoh.2amai &ang berdemonstrasi menentang kedatangan itu.Mustahil aku akan memba a balik seorang gadis Yahudi totok.

(Itu sesuatu &ang sangat mustahil"5irl"( (%ku sudah buat keputusan...+( 8(Itu keputusan kamu" bukan aku+( (%ku telah ke musalla kampus minggu lepas"( (#uat apa'( /oalan itu tidak ter,a ab. %ku masih diserang kegugupan &ang serius. -alam hati ini"aku tidak dapat mena$ikan baha a ,i a lelakiku telah mula memu,a a,ah lembutn&a"rambut perang keemasann&a"mata birun&a dan semua &ang ada pada dirin&a. %kan tetapi aku masih mampu bertahan. Ini soal besar"membabitkan negara"lebih-lebih lagi agamaku &ang suci. Musim bunga di !ekan !englais itu bakal men,adi &ang terakhir buatku. #eberapa musim &ang lalu"aku sering bersama 5irl ber,alan dari kampus Uni)ersit& o$ *ales ke pusat bandar.Tidak ,auh"han&a lima belas minit dalam keadaan biasa.Tetapi aku dan 5irl akan mengambil masa &ang lebih.Terutaman&a apabila %ber&st &th disirami hu,an kerana kedudukann&a &ang hampir dengan pantai barat"berdepan pula dengan Cardigan #a&.Kami ber,alan melalui Old College &ang menempatkan .abatan #ahasa dan Kesusasteraan dan .abatan !endidikan. /ering ,uga aku dan 5irl menghabiskan cuti hu,ung minggu di North #each"mengambil angin segar di sepan,ang Marine Terrace sehingga ke 7ictoria Terrace di hu,ung sebelah utara.%tau kami berpeleseran di stesen bas di %le9andra 2oad./emuan&a men,adikan aku dan 5irl seperti sepasang kekasih.Tetapi dia tetap musuh kepadaku.%ku tidak harus perca&a dengan mudah segala kata manisn&a. (%ku serius shah...+( (Maksud kamu 5irl'( (%ku mahu terus berada di sampingmu...( (0an&a untuk itu'( (Tidak shah+ %ku sudah lama mahu melakukann&a negeriku.Tetapi keadaan tidak mengi3inkan+( (/ukar untuk kuperca&a"5irl+( (Terpulang+ Tapi aku akan buktikan kepadamu shah"( Mata birun&a kulihat basah.Tangisan itu masih meragukan hatiku. #enarkan ia ikhlas dengan semua &ang diperkatakan.%tau dia senga,a mahu memerangkap aku"sementelah kami sememangn&a musuh &ang pan,ang se,arahn&a.%dakah aku akan te as dengan air mata itu. %ku pulang penghu,ung musim bunga setelah selesai ma,lis kon)okes&en sar,anaku.0ingga ke saat perpisahan kami di 0eathro " 5irl masih mera&u aku dengan permintaan &ang sama. di

%kan tetapi aku terpaksa bertegas" alaupun pernah sekali kulihat dia bertelekung"seperti baru selesai solat ketika aku ke kediamann&a.#agiku musuh boleh berbuat apa sa,a untuk memerangkap la an. Ketika aku mula bertugas di ibu kota"aku mula mendapat surat elektronik daripada 5irl.-alam e-meln&a"dia masih mera&u agar aku berbuat sesuatu.Katan&a dia akan men,adi seorang muslimah se,ati sekiran&a aku memberikan kata putus.Katan&a kalau boleh dia tidak mahu pulang ke Tel %)i).Katan&a dia sudah terlalu ,i,ik melihat keke,aman manusia.-an aku masih tidak perca&a. -ua tahun selepas aku pulang"5irl menamatkan penga,iann&a. Kami terus berhubung melalui siber.-an malam itu apabila aku membuka kotak e-mel"aku terperan,at dengan isi kandungann&a. (/hah"aku mera&u untuk sekian kalin&a kepadamu.Namun aku sedar kau seorang &ang sangat kuat pendirian dan kukuh pegangan agama. %ku hormat pendirianmu.%ku sudah mengubah pendirianku untuk tidak pulang ke tanah air.%ku tidak men&alahkanmu.Kini aku sebenarn&a sudah berada di tanah tumpah darahku sendiri.Maa$kan aku shah. 0alalkan segala kenangan kita di tanah %ber&st &th./eperti &ang ku,an,ikan padamu"aku sudah berhi,rah dan akan terus berhi,rah.( (Untuk e-mel terakhir ini"aku n&atakan sekali lagi dan terakhir baha a aku benar-benar mencintaimu./elamat tinggal shah.%kan kuba a suciku hingga mati.( -ariku" 0abibah :irdaus %bdullah ; 5irl Malam itu aku terkedu separuh mati menonton berita le at Cable Ne s Net ork./eorang gadis &ang bernama %bigail Netan&a meletupkan dirin&a dalam sebuah disko dan membunuh tidak kurang daripada dua puluh rema,a rak&at Israel &ang sedang bersuka ria.-ialah %bigail &ang kukenali. %bigail &ang benarbenar telah berhi,rah. Malam itu ,uga aku ber3ikir pan,ang"bertahlil seorang diri untuk roh seorang &ang pernah hadir dalam hidupku./emoga rohn&a diterima dalam kelompok mereka &ang s&ahid. *alla 0ua4lam #isa ab....