Anda di halaman 1dari 24

TEKS UCAPAN PENGACARA MAJLIS SAMBUTAN HARI GURU SMK DEMAK BARU 2011

PERHATIAN .MINTA KERJASAMA SEMUA PELAJAR UNTUK MEMBERI LALUAN MAJLIS SAMBUTAN HARI GURU AKAN BERLANGSUNG SEBENTAR LAGI. TERIMA KASIH. PARA PELAJAR DIINGATKAN BERDIRI KETIKA PERARAKAN MASUK GURUGURU KE DATARAN SMK DEMAK BARU. RAKAN-RAKAN PELAJAR SEKALIAN,MARILAH SAMA-SAMA KITA MEMBERIKAN TEPUKAN YANG GEMURUH KEPADA SEMUA GURU-GURU SMK DEMAK BARU.

MAJLIS MEMOHON TN PENGETUA UNTUK MENABURKAN KUNTUMANKUNTUMAN BUNGA DIIRINGI OLEH PENOLONG-PENOLONG KANAN KEPADA BARISAN GURU-GURU YANG DIKASIHI DAN DIRAIKAN. ISTANA KOTA SEBELAS TINGKAT TEMPAT BAHARU NAKHODA PEKAN SAMA KATA SAMA SEPAKAT HARI GURU MARI RAIKAN.

BATU BERNAMA SI BATU BATA TEMPAT HINGGAP SIBURUNG BALAM GURU ITU IBARAT PELITA MEMBERI CAHAYA SETIAP MALAM BISMILLAHIRAHMANIRAHIMASSALAMUALAIKUM , SALAM SEJAHTERADAN SELAMAT PAGI

YG BERUSAHA EN RAMBLI BIN HAJI HASBI , PENGETUA SMK DEMAK BARU

YANG DIHORMATI EN......................................................... YG DIPERTUA PIBG,SMK DEMAK BARU YANG DIHORMATI, PN MISIA BINTI HJ ZAIN PENOLONG KANAN AKADEMIK

YANG DIHORMATI, EN RAZALIE BADAR PENOLONG KANAN HAL EHWAL MURID, EN SELAMAT BIN MASUNI, PENOLONG KANAN KO-KURIKULUM.. EN JAMAL SHUKURI BOLAHASSAN PENYELARAS PENDIDIKAN KHAS, BARISAN PENDIDIK YANG DISAYANGI ,KAKITANGAN SMK DEMAK BARU,AJK PIBG DEMAK BARU. BARISAN PENGAWAS DAN RAKAN-RAKAN YANG DIKASIHI SEKALIANSELAMAT HARI GURU DIUCAPKAN KEPADA SEMUA GURU. BERSYUKUR KITA KE HADRAT ILAHI,KERANA PADA PAGI INI KITA DAPAT BERSAMA-SAMA BERKUMPUL BAGI MERAIKANKAN INSAN YANG AMAT KITA SANJUNGI.DALAM MAJLIS SAMBUTAN PERAYAAN HARI GURU PERINGKAT SMK DEMAK BARU BAGI TAHUN 2011..GURU PENJANA TRANFORMASI PENDIDIKAN NEGARA ITULAH TEMA PERAYAAN HARI GURU PADA TAHUN INI.

NYANYIAN LAGU NEGARAKU SEBAGAI PEMBUKA TIRAI,MAJLIS KITA PADA HARI INI.DIJEMPUT PARA GURU DAN PELAJAR BERDIRI DAN BERSAMA-SAMA MENYANYIKAN LAGU KEBANGSAAN LAGU NEGARAKU. TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA SEMUA ATAS NYANYIAN ITU TADI. BACAAN BACAAN DOA Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati

BAGI MENAMBAH KEBERKATAN MAJLIS KITA PADA HAR INI YANG PENUH BERMAKNA IN,MARILAH SAMA-SAMA KITA MENADAH TANGAN MENGAMINKAN BACAAN DOA YANG AKAN DLAFAZKAN OLEH AL FADHIL USTAZ BADRUL HISYAM BIN MAJID. MAJLIS DENGAN SEGALA HORMANYA MEMPERSILAKAN. Amin Amin Ya Rabbal `Alamin MAJLS MERAKAMKAN SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH KEPADA USTAZ BADRUL HISYAM BIN MAJID ATAS BACAAN DOA ITU TADI. ANAK KECIL PERGI BERBURU TIDAK TERBIASA DENGAN KERJA YANG SIA DARI KECIL DI ASUH GURU AGAR DEWASA MENJADI MANUSIA.

UCAPAN WAKIL PELAJAR.

PARA GURU DAN PELAJAR SEKALIAN, SETERUSNYA MAJLIS MENJEMPUT PERWAKILAN KETUA PENGAWAS SELAKU KETUA MURID SMK DEMAK BARU MEWAKILI PARA PELAJAR.IAITU SAUDARA.........................................................UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN KHAS SEMPENA HARI GURU. DIPERSILAKAN. TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA SAUDARA .......................................... ATAS UCAPAN SEBENTAR TADI. PUTIK BARU MEKAR DI LAMAN KEMBANG KUDUP KUMBANG TERIKAT HARGAIKU SEPANJANG ZAMAN AGAR HIDUP BEROLEH BERKAT.

UCAPAN PENGETUA TAK MOLEK JIKA ADA ALU TIADA LESUNGNYA TAK BERGUNA JIKA ADA DAYUNG TIADA PERAHUNYA TAK LENGKAPLAH MAJLIS JIKA SUARANYA TADA BERBICARA. HADIRIN SEKALIAN MAJLIS DITERUSKAN DENGAN SEGALA HORMATNYA MEMPERSILAKAN EN RAMBLI BIN HAJI HASBI PENGETUA SMK DEMAK BARU BAGI MENYAMPAIKAN UCAPAN SEMPENA PERAYAAN HARI GURU DIPERSILAKAN . TERBANG MELAYANG SI ANAK KEDIDI,TERIMA KASIH DI UCAPKAN KEPADA TUAN PENGETUA DI ATAS UCAPAN ITU TADI. JASAMU DIKENANG BUDIMU TAK TERBILANG SEMANGATMU DIJULANG KEPIMPINANMU GEMILANG MENJADIKAN KAMI CEMERLANG... TERIMA KASIH CIKGU.... UCAPAN YDP PIBG PARA HADIRIN SEKALIAN, MAJLIS MENJEMPUT PULA EN.................................... YG DIPERTUA PIBG MEWAKILI IBU BAPA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN.DIPERSILAKAN. TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA ...................................................... ATAS UCAPAN ITU TADI. UCAPAN DARIPADA PENGARAH PELAJARAN MALAYSIA.

SIDANG MAJLIS SEKALIAN, SETERUSNYA DIJEMPUT PULA EN JAMAL SHUKURI BOLHASSAN UNTUK MEMBACAKAN TEKS UCAPAN DARIPADA PENGARAH PELAJARAN MALAYSIA. DEMIKANLAH TADI TEKS UCAPAN DARPADA PENGARAH PELAJARAN MALAYSIA.TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA CIKGU JAMAL . UCAPAN MENTERI PELAJARAN SETERUSNYA PULA MAJLIS MENJEMPUT EN SELAMAT BIN MASUNI UNTUK MEMBACAKAN TEKS UCAPAN MENTERI PELAJARAN MALAYSIA.DIPERSILAKAN. TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA EN SELAMAT MASUNI .

ANGIN MENDERU DENGAN SEPOINYA DI ANAK TANGGA DUDUK BERPERIKAN KASIH GURU AKAN MURIDNYA MASA DAN TENAGA RELA KOBANKAN

BACAAN IKRAR GURU/NYAYIAN HARI GURU BERALIH KITA KE ACARA SETERUSNYA DENGAN MENJEMPUT SEMUA GURU KE PENTAS UNTUK BACAAN IKRAR YANG AKAN DKETUAI OLEH EN ABDUL NASIR BIN MORNI .MOHON PARA GURU BERDIRI DI ATAS PENTAS DAN SELEPAS ITU,KITA AKAN DIPERDENGARKAN DENGAN KELUNAKAN SUARA OLEH PARA GURU DENGAN NYANYIAN LAGU KAMI GURU MALAYSIA ,LAGU PENDIDIK BUMI KENYALANG DAN BIARKU MENJADI LILIN. DEMIKIANLAH TADI NYAYIAN BEBERAPA LAGU DARIPADA GURU-GURU YANG KITA SAYANGI. ACARA PEMOTONGAN KEK SEKARANG KITA TELAH SAMPAI KE ACARA PEMOTONGAN KEK OLEH TN PENGETUA DAN PEN.-PEN KANAN,MOHON PARA GURU BERSAMA-SAMA BAGI MENGIRINGI PENGETUA UNTUK ACARA PEMOTONGAN KEK. MAJLIS MENGUCAPKAN SETINGGI PENGHARGAAN KEPADA PARA GURU DIATAS KERJASAMA YANG DIBERIKAN. PERSEMBAHAN MURID/GURU PARA GURU DAN RAKAN PELAJAR SEKALIAN. BAGI MEMERAHKAN LAGI MAJLIS KITA PADA PAGI INI, KITA TAMPILKAN SATU PERSEMBAHAN DARIPADA PELAJAR PENDIDIKAN KHAS SEBAGAI KENANGAN DIHALWA TELINGA KHUSUSNYA UNTUK GURU-GURU YANG DIRAIKAN PADA HARI INI. SAMA-SAMALAH KITA SAKSIKAN PERSEMBAHAN NYAYIAN YANG BERTAJUK SELAMAT PAGI CIKGU. UNTUK MAKLUMAN HADIRIN SEKALIAN,PERSEMBAHAN ITU TADI DI BAWAH PIMPINAN PUAN KAMARIAH KUNGGI .SEKALUNG PENGHARGAAN DIUCAPKAN.

SETERUSNYA PULA MARLAH KITA SAMA-SAMA SAKSKAN PERSEMBAHAN TARAN DARIPADA KELAB KEBUDAYAAN DI BAWAH PIMPINAN CIKGU SAIEE. BEGITULAH SANTAPAN MATA YANG DIHADIAHKAN OLEH PELAJAR BUAT GURU-GURU YANG TERSAYANG..SEKALUNG PENGHARGAAN TERMA KASIH ATAS PERSEMBAHAN ISTMEWA ITU TADI..

MAJLIS AKAN DISERIKAN LAGI DENGAN PERSEMBAHAN PERTUNJUKAN PAKAIAN BERAGAM DARIPADA BADAN PENGAWAS. SAMA-SAMA LAH KITA SAKSIKAN PERTUNJUKAN BERAGAM INI. DEMIKIANLAH TADI PERSEMBAHAN PERTUNJUKAN PAKAIAN BERAGAM OLEH BADAN PENGAWAS.

MAJLIS TIDAK AKAN MERIAH JIKALAU TIDAK DISERIKAN DENGAN PERSEMBAHAN OLEH GURU..DIJEMPUT CIKGU .................................UNTUK MENYAMPAIKAN SEBUAH LAGU YANG BERTAJUK............................................... DENGAN INI DIPERSILAKAN TERIMA KASIH DIUCAPKAN.BERBAKAT JUGA RUPANYA CIKGU KITA.SEMEMANGNYA SMK DEMAK BARU MEMPUNYAI RAMAI GURU DAN PELAJAR YANG BERBAKAT DALAM BIDANG SENI..DAN TAHUN INI KITA BERBANGGA SEORANG BEKAS PELAJAR IAITU AMIR TELAH BERJAYA MENJADI PELAJAR AKADEMI FANTASIA MUSIM KE-9.

PERSEMBAHAN SETERUSNYA PULA ADALAH NYANYIAN LAGU PUISI DARIPADA BEBERAPA ORANG PELAJAR SMK DEMAK BARU. DIPERSILAKAN. TERIMA KASIH KEPADA KUMPULAN NYANYIAN PUISI ITU TADI. PENYAMPAIAN KAD UCAPAN/TANDA HATI KEPADA PENGETUA. BERSENJATAKAN PENA KERAMAT BERBEKALKAN ILMU DI DADA PENUH SARAT MELANGKAH SANG GURU PENUH SEMANGAT KE GELANGGANG PENDIDIKAN UNTUK BERKHIDMAT DENGAN SATU MISI DAN MATLAMAT SEMOGA JASA GURU MENDAPAT RAHMAT DEMIKIAN SIFAT GURU BERKUALITI KERANA SEMEMANGNYA.. GURU PENJANA TRANFORMASI PENDIDIKAN NEGARA.

PARA HADIRIN DAN HADIRAT SEKALIAN..

ACARA PADA PAGI YANG BERBAHAGIA INI DITERUSKAN LAGI DENGAN PENYAMPAIAN KAD-KAD UCAPAN HARI GURU DAN TANDA HATI DARIPADA BADAN BERUNIFORM KELAB DAN PERSATUAN KEPADA INSAN YANG KITA SAYANGI LAGI KASIHI PENGETUA SMK DEMAK BARU EN RAMBLI BIN HJ HASBI. SEBELUM ITU MAJLIS DENGAN SUKACITANYA MENJEMPUT PENOLONGPENOLONG KANAN BAGI MENGIRINGI TUAN PENGETUA KE PENTAS BAGI MENERIMA KAD-KAD DAN TANDA HATI DARIPADA WAKIL SETIAP KELAB DAN PERSATUAN. DENGAN SEGALA HORMATNYA DPERSILAKAN. DIMULAKAN DENGAN WAKIL DARI 1.KELAB PENCIPTA ALAM 2.KELAB KOPERASI 3.KELAB KEUSAHAWANAN PPKI 4.PBSM 5.PENGAKAP 6.KRS 7.PERTAHANAN AWAM (KAFA) 8.PERTAHANAN AWAM (KAFA) PENDIDIKAN KHAS 9.PANDU PUTERI 10.PUTERI ISLAM 11.KADET BOMBA DAN YANG TERAKHIR 12.KADET POLIS. TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA SEMUA PELAJAR SMK DEMAK BARU ATAS TANDA INGATAN ITU TADI..SESUNGGUHNYA..BUDI YANG DTABURKAN OLEH GURU SELAMA INI TAK TERMAMPU UNTUK DIBALAS.. UCAPAN TERMA KASIH KAMI BUAT CIKGU..SEBENARNYA ADALAH TERLALU KECIL JIKA DIBANDINGKAN DENGAN PENGORBANAN YANG DILAKUKAN OLEH GURU SELAMA INI. TINGGI BUKIT SILANG GEMILANG AIR PASANG TENANG-TENANGAN BUDI SEDIKIT TIDAKKAN HILANG DALAM HATI KENANG-KENANGAN MARILAH SAMA-SAMA KITA UCAPKAN TERIMA KASIH CIKGU KEPADA BARISAN GURU YANG KITA SEMUA SAYANGI INI.

NYAYIAN LAGU IBU PERTIWIKU PARA GURU DAN RAKAN PELAJAR YANG BUDIMAN. KITA SEMAKIN HAMPIR KE PENGHUJUNG MAJLIS,SEBELUM KITA BERSURAI MARILAH SAMA-SAMA KITA BERDIRI DAN BERSAMA-SAMA MENYAYIKAN LAGU IBU PERTIWKU TERIMA KASIH KEPADA SEMUA ATAS NYANYIAN ITU TADI.

PENUTUP AKHIRKATA TAMATLAH SUDAH MAJLIS KITA PADA PAGI INI. SEKALI LAGI

SYABAS DAN TAHNIAH KEPADA WARGA SMK DEMAK BARU KERANA DAPAT BERSAMA-SAMA DALAM SAMBUTAN HARI GURU BAGI TAHUN INI. SEMOGA ALLAH MENGANUGERAHKAN ILHAM KEPADA SEMUA GURU UNTUK MENJADI PENDIDIK YANG GEMILANG.SEMOGA BENIH-BENIH KEIKHLASAN BERJAYA DITANAM DALAM SETIAP BATAS HATI PARA GURU,KERANA DENGAN KEIKHLASAN,AKAN TERPANCAR KEJERNIHAN DAN KEJAYAAAN ANAK DIDIK YANG MUTLAK.MUDAH MUDAHAN AYUH BERSAMA KITA UCAPKAN SELAMAT HARI GURU MAJLIS MENJEMPUT SEMUA GURU DAN DIF-DIF JEMPUTAN UNTUK MENIKMATI SEDIKIT JAMUAN RINGAN DI KAWASAN LOBI. KEPADA SEMUA PELAJAR JAMUAN DI ADAKAN DI KELAS MASING-MASING. TERIMA KASH DAUN KELADI PANJANG UMUR KITA SAMBUT LAGI BUAT GURU KAMI SUDAHI SELAMAT HARI GURU BUATMU DIKASIHI JASA GURU TERPAHAT DIHATI
SEKIAN.SALAM SEJAHTERA WABILLAHI TAUFIK WAHIDAYAH.WASSALAMUALAIKUM WBT

TEKS PENGACARA MAJLIS PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PENDIDIKAN KHAS PERINGKAT NEGERI SARAWAK CRISTAL BOWL 20 JULAI 2011 MENGUMUMKAN KETIBAAN CIKGU JAIDAH HJ ALEK, TIMBALAN PENGARAH PELAJARAN NEGERI SARAWAK . PARA HADIRIN DIMINTA BERDIRI. ___________________________________________________________________________ ___ BISSMILLAHIRRAHMANIRAHIM PEMBUKA KATA, ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA PEMULA BICARA. BERJALAN KE HILIR MELALUI PERMATANG PERMATANG ELOK SERING DIGUNAKAN KALAU SUDAH SEMUANYA DATANG MOLEK KIRANYA KITA MULAKAN.

YANG BERBAHAGIA ,CIKGU HAJAH JAIDAH BINTI ALEK.TIMBALAN PENGARAH PELAJARAN SARAWAK. YANG BERUSAHA,CIK RAHMAH LET,KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS

MEWAKILI KETUA SEKTOR PENDIDIKAN KHAS & SWASTA JABATAN PELAJARAN SARAWAK SELAKU PENGERUSI JAWATANKUASA PENGELOLA PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PENDIDIKAN KHAS 2011 . YANG DIHORMATI, EN RAMBLI HJ HASBI,PENGETUA SMK DEMAK BARU SELAKU PENGANJUR BERSAMA EN BEDUIE UNE,PEGAWAI PELAJARAN DAERAH KUCHING. PEGAWAI-PEGAWAI PPD DAN WAKIL PENGETUA-PENGETUA,GURU-BESAR-GURU BESAR, PENOLONG PENOLONG KANAN PENGURUS-PENGURUS PASUKAN , GURU-GURU . TUAN-TUAN DAN PUAN- PUAN, IBU BAPA DAN PARA PELAJAR YANG DIKASIHI SEKALIAN ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM 1 MALAYSIA. DIPANJATKAN SETINGGI-TINGGI KESYUKURAN KE HADRAT ILAHI,LANTARAN DENGAN KEIZINAN DAN KEREDHAANNYA,DAPAT KITA BERSAMA-SAMA BERKUMPUL, DI DEWAN INI BAGI MENGIKUTI MAJLIS PENUTUPAN PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PENDIDIKAN KHAS NEGERI SARAWAK 2011 SELAMAT DATANG DIUCAPKAN. DAN SETINGGI-TINGGI TERIMA KASIH KEPADA SEMUA PARA JEMPUTAN KERANA SUDI MELUANGKAN MASA UNTUK HADIR KE MAJLIS INI. UNTUK MAKLUMAN HADIRIN ,PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING TERBUKA KALI INI TELAH MENERIMA SEBANYAK 20 BUAH PENYERTAAN DARI SEKOLAH RENDAH DAN 11 BUAH SEKOLAH DARI SEKOLAH MENENGAH .PADA KEJOHANAN KALI INI JUGA TURUT DISERTAI OLEH MURID-MURID SEKOLAH MENENGAH BERMASALAH PENDENGARAN. NYANYIAN LAGU NEGARAKU SEBAGAI PEMBUKA ACARA,MAJLIS MENJEMPUT TUAN-TUAN DAN PUANPUAN BERDIRI UNTUK BERSAMA-SAMA MENYANYIKAN LAGU NEGARAKU. TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA HADIRIN SEKALIAN YANG TELAH BERSAMA-SAMA MENYANYIKAN LAGU NEGARAKU ITU TADI. BACAAN DOA

HADIRIN YANG DIHORMATI, DENGAN NAMA ALLLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG DENGAN LIMPAH KURNIANYA, MARILAH BERSAMA-SAMA MEMOHON TAUFIK DAN HIDAYAH MEMOHON RESTU DARIPADA ILAHI TERHADAP USAHA MURNI YANG KITA LAKUKAN. UNTUK ITU, DIJEMPUT AL FADZIL USTAZ BADROL HISHAM BIN MAJID UNTUK MEMBACAKAN DOA. DENGAN SEGALA HORMATNYA DIPERSILAKAN. TERIMA KASIH KEPADA USTAZ BADROL HISHAM BIN MAJID KERANA BACAAN DOA SEBENTAR TADI.

UCAPAN ALU-ALUAN PPKI WARGANYA AMAN SENTOSA MEMBENTUK INDIVIDU BEKERJAYA DAN BERDIKARI MISI UTAMA DENGAN TIADA MELENGAHKAN MASA KITA MULAKAN MAJLIS PERTAMA. ADAT BERBAHASA MENYAMPAIKAN PESAN ADAT UPACARA MENYAMPAIKAN ALUAN. MAJLIS DENGAN SEGALA HORMATNYA MENJEMPUT CIIK RAHMAH LET , KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS MEWAKILI KETUA SEKTOR PENDIDIKAN KHAS DAN SWASTA PELAJARAN NEGERI SARAWAK ,SELAKU PENGERUSI JAWATANKUASA PENGELOLA PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PENDIDIKAN KHAS PERINGKAT NEGERI SARAWAK 2011, UNTUK MEMBERIKAN UCAPAN ALU-ALUAN.DENGAN HORMATNYA MAJLIS MEMPERSILAKAN. UTAIAN MADAH KATA ALUAN UTAIAN INGATAN SEPANJANG ZAMAN MAJLIS MERAKAMKAN PENGHARGAAN TERIMA KASIH KEPADA CIK RAHMAH LET ATAS UCAPAN SEBENTAR TADI. .

UCAPAN PERASMIAN HADIRIN DAN HADIRAT YANG DIHORMATI, CEMPAKA SARI WARISAN SEJATI MENJADI KEBANGGAAN SEISI NEGERI UCAPAN PERASMI MEMANG DINANTI BERILMU TINGGI BIJAK BESTARI.

MAJLIS DENGAN RASA BANGGA DAN PENUH HORMATNYA MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA CIKGU JAIDAH HJ ALEK ,TIMBALAN PENGARAH PELAJARAN NEGERI SARAWAK UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA MERASMIKAN PENUTUPAN PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PENDIDIKAN KHAS NEGERI SARAWAK 2011. MAJLIS MEMPERSILAKAN. MAJLIS MENGUCAPKAN SETINGGI-TINGGI TERIMA KASIH DAN PENGHARGAAN TIDAK TERHINGGA KEPADA YANG BERBAHAGIA . UCAPAN TUAN MENYERIKAN MAJLIS WARGA PENDIDIK TAMPAK CERIA KESUDIAN TUAN MERASMIKAN MAJLIS BANGGANYA KAMI TIDAK TERKIRA. HADIRIN SEKALIAN, SEBAGAI SIMBOLIK KEPADA ACARA PERASMIAN PENUTUPAN PADA HARI INI,MAJLIS MEMPERSILAKAN CIK RAHMAH LET ,UNTUK MENGIRINGI CIKGU JAIDAH ALEK KE LANE 10 UNTUK MEMBUAT BALINGAN PENUTUPAN RASMI PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PENDIDIKAN KHAS 2011. DENGAN SEGALA HORMATNYA MAJLIS MEMPERSILAKAN. TERIMA KASIH DIUCAPKAN. DENGAN BALINGAN ITU TADI MAKA RASMI SUDAH MAJLIS PENUTUPAN PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PADA HARI INI.

PENGUMUMAN KEPUTUSAN DAN PENYAMPAIAN HADIAH. TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIHORMATI SEKALIAN,MASA YANG DINANTIKAN TELAHPUN TIBA IAITU KEPUTUSAN DAN PENYAMPAIAN HADIAH KEPADA PARA PEMENANG. BAGI MENYEMPURNAKAN ACARA PENYAMPAIAN HADIAH KATEGORI SEKOLAH RENDAH,MAJLIS MENJEMPUT CIK RAHMAH LET KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS DAN SWASTA JABATAN PELAJARAN SARAWAK UNTUK MENYAMPAIKAN HADIAH KEPADA PARA PEMENANG. MAJLIS DENGAN INI MEMPERSILAKAN. TEMPAT KETIGA DIMENANGI OLEH KUMPULAN DARI SEK________________________________________DENGAN JATUHAN PIN KESELURUHAN SEBANYAK________________________. DIPERSILAKAN

___________________________________________________________________________ _______ SETERUSNYA NAIB JOHAN KATEGORI SEKOLAH RENDAH JATUH KEPADA KUMPULAN _________________________________________DENGAN JATUHAN PIN KESELURUHAN SEBANYAK________________________.

PELAJAR-PELAJAR INI DIWAKILI OLEH ___________________________________________________________________________ _______ ___________________________________________________________________________ _______ ___________________________________________________________________________ _______ DAN JOHAN BAGI KATEGORI SEKOLAH RENDAH PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING TERBUKA PENDIDIKAN KHAS NEGERI SARAWAK TAHUN 2011 DIMENANGI OLEH KUMPULAN___________________DARI SEKOLAH___________________DENGAN JATUHAN PIN KESELURUHAN SEBANYAK___________________________. DIPERSILAKAN ___________________________________________________________________________ _______ TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA PARA PEMENANG.TERIMA KASIH KEPADA CIK RAHMAH LET KERANA SUDI MENYAMPAIKAN HADIAH. SETERUSNYA DIUMUMKAN PULA KEPUTUSAN BAGI KATEGORI SEKOLAH MENENGAH. UNTUK ATURCARA SETERUSNYA ,MAJLIS BERBESAR HATI MENJEMPUT DAN MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA CIKGU JAIDAH HJ ALEK BAGI MENYEMPURNAKAN PENYAMPAIAN HADIAH KEPADA PARA PEMENANG.DIPERSILAKAN. TEMPAT KETIGA DIMENANGI OLEH KUMPULAN DARI SEK________________________________________DENGAN JATUHAN PIN KESELURUHAN SEBANYAK________________________. DIPERSILAKAN ___________________________________________________________________________ _______ SETERUSNYA NAIB JOHAN KATEGORI SEKOLAH MENENGAH JATUH KEPADA KUMPULAN _________________________________________DENGAN JATUHAN PIN KESELURUHAN SEBANYAK________________________. DIPERSILAKAN ___________________________________________________________________________ _______ DAN JOHAN BAGI KATEGORI SEKOLAH MENENGAH PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING TERBUKA PENDIDIKAN KHAS NEGERI SARAWAK TAHUN 2011 DIMENANGI OLEH KUMPULAN___________________DARI SEKOLAH___________________DENGAN JATUHAN PIN KESELURUHAN SEBANYAK___________________________. DIPERSILAKAN ___________________________________________________________________________ _______

SETERUSNYA PENYAMPAIAN HADIAH KEPADA PEMAIN TERBAIK BAGI KATEGORI SEKOLAH RENDAH TELAH DIMENANGI OLEH ADIK_________________________________________________MENGUMPUL JATUHAN PIN SEBANYAK___________________ BAGI KATEGORI SEKOLAH MENENGAH,DIPERSILAKAN ADIK______________________________DARI SEKOLAH____________________________DENGAN JATUHAN PIN SEBANYAK____________________. MAJLIS MERAKAMKAN PENGHARGAAN TERIMA KASIH KEPADA YANG BERBAHAGIA DI ATAS KESUDIAN MENYAMPAIKAN HADIAH KEPADA PARA PEMENANG. TAHNIAH DAN SYABAS KEPADA PASUKAN PASUKAN YANG BERGELAR JUARA.MEMANG ADAT BERTANDING ,KALAH MENANG MENJADI TARUHAN.GAGAL SEKALI BUKAN BERMAKNA GAGAL UNTUK SELAMANYA.MASA-MASA YANG MENDATANG KITA BELUM TAHU SIAPA YANG BAKAL BERGELAR JUARA. PENYAMPAIAN CENDERAMATA SEBAGAI TANDA PENGHARGAAN DAN KENANG-KENANGAN, MAJLIS MEMPERSILAKAN YANG BERUSAHA, CIK RAHMAH BINTI LED UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI KEPADA YANG BERBAHAGIA . DIPERSILAKAN. MAJLIS MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA CIK RAHMAH LET DIATAS KESUDIAN MENYAMPAIKAN CENDERAHATI KEPADA YANG BERBAHAGIA.
PENUTUPAN /NYAYIAN LAGU IBU PERTIWIKU , HADIRIN ,HADIRAT SEKALIAN .. DENGAN INI MAKA MAJLIS KITA SUDAH SAMPAI KE PENGHUJUNGNYA. MAJLIS MEWAKILI JAWATANKUASA PENGELOLA PERTANDINGAN TEN PIN BOWLING PENDIDIKAN KHAS 2011, MEMOHON JUTAAN KEMAAFAN SEANDAINYA ADA KEKURANGAN SERTA KELEMAHAN SEPANJANG MAJLIS INI BERLANGSUNG .

PENGHARGAAN TERIMA KASIH YANG TAK TERHINGGA JUGA DIUCAPKAN KEPADA SEMUA SAMA ADA YANG TERLIBAT SECARA LANGSUNG MAHUPUN TIDAK LANGSUNG DALAM MENJAYAKAN MAJLIS INI. NASI LEMAK DI ATAS PARA SAYANG SELASIH HAMBA LURUTKAN ANDAI ADA TERSILAP BICARA AMPUN DAN MAAF KAMI POHONKAN. SEKIAN TERIMA KASIH.MAJLIS MEMOHON BERUNDUR DIRI. SEBELUM MAJLIS BERSURAI,DIJEMPUT HADIRIN DAN HADIRAT SEKALIAN BERDIRI DAN BERSAMASAMA MENYANYIKAN LAGU IBU PERTIWIKU.

DIJEMPUT TETAMU KEHORMAT KE RUANG SANTAPAN UNTUK MENIKMATI HIDANGAN YANG DISEDIAKAN.

MENGUMUMKAN KETIBAAN ,YANG BERBAHAGIA.......................................................................... tunggu sehingga VVIP duduk di tempat masing-masing. BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHHIWABARKAATUH, SELAMAT PAGI DAN SALAM PERPADUAN,SALAM SATU MALAYSIA. YANG BERBAHAGIA...................................................................................................... YANG BERUSAHA.......................................................................................................... MERANGKAP PENGERUSI JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN PIDATO PERINGKAT ZON A DAN B NEGERI SARWAK. YANG BERUSAHA............................................................................................................. YANG BERUSAHA,ENCIK....................................................,WAKIL PEJABAT PELAJARAN NEGERI SARAWAK MERANGKAP PENYELARAS JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN PIDATO PERINGKAT ZON A DAN B NEGERI SARAWAK BAGI JABATAN PELAJARAN NEGERI SARAWAK. YANG DIHORMATI ,KETUA-KETUA PENOLONG PENGARAH, TETAMU-TETAMU KHAS, TETAMU-TETAMU JEMPUTAN ,GURU-GUTU PENGIRING, PESERTAPESERTA , TUAN-TUAN, PUAN-PUAN SERTA ADIK-ADIK PELAJAR YANG DI KASIHI SEKALIAN. ALHAMDULILLAH. BERSYUKUR KITA KE HADRAT ALLAH SWT KERANA DENGAN KEIZINANNYA DAPAT KITA BERSAMA-SAMA MEMERIAHKAN MAJLIS KITA PADA PAGI INI IAITU PERTANDINGAN PIDATOPERINGKAT ZON B BAGI NEGERI SARAWAK. DENGAN KESEMPATAN INI,MAJLIS MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG DAN MAJLIS AMAT MENGALU-ALUKAN KEHADIRAN SEKALIAN DI DEWAN .....................................................................

UNTUK MAKLUMAN HADIRIN,PERTANDINGAN PIDATO ......................................,PERINGKAT ZON B INI TELAH MENERIMA SEBANYAK 14 PENYERTAAN DARI SEKOLAH-SEKOLAH DALAM ZON B YANG TERDIRI DARI BAHAGIAN SAMARAHAN, BAHAGIAN SRI AMAN, DAN BAHAGIAN BETONG.

HADIRIN YANG DIHORMATI SEKALIAN. DENGAN HARAPAN SEMOGA MAJLIS KITA PADA PAGI INI AKAN BERJALAN DENGAN LANCAR DAN AKAN LEBIH DIBERKATI ALLAH SWT,MAJLIS

MENJEMPUT ............................................................UNTUK MENGETUAI BACAAN DOA. DENGAN SEGALA HORMATNYA DIPERSILAKAN. bacaan doa MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA..............................................UNTUK BACAAN DOA SEBENTAR TADI. TUAN-TUAN DAN PUAN=PUAN YANG DIHORMATI SEKALIAN,MAJLIS SETERUSNYA MENJEMPUT YANG BERBAHAGIA..........................................................................................UNTYK MENYAMPAIKAN UCAPAN PERASMIAN. DENGAN SEGALA HORMATNYA MAJLIS MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA. ucapan perasmian TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA YANG BERBAHAGIA...........................DI ATAS UCAPAN PERASMIAN SEBENTAR TADI. SETERUSNYA MAJLIS MENJEMPUT YANG BERUSAHA,......................UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI KEPADA YANG BERBAHAGIA.................................. DIPERSILAKAN. penyampaian cenderahati TERIMA KASIH DIUCAPKAN. MAKA DENGAN INI,RASMILAH SUDAH PERTANDINGAN PIDATO ........................,PERINGKAT ZON B NEGERI SARAWAK. UNTUK TIDAK MELENGAHKAN MASA MAJLIS AKAN DISERAHKAN KEPADA.............................................SELAKU PENGERUSI PERTANDINGAN PIDATO KITA PADA PAGI INI. DIPERSILAKAN TUAN PENGERUSI. majlis diserahkan kepada pengerusi pertandingan. selepas majlis diserahkan semula kepada pengacara majlis TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA PENGERUSI MAJLIS,........................................ HADIRIN YANG DIHORMATI SEKALIAN,SEBENTAR LAGI KITA AKAN DIPERSEMBAHKAN DENGAN NYAYIAN LAGIU-LAGU PATRIOTIK YANG AKAN DIPERSEMBAHKAN OLEH KUMPULAN KOIR ..................................................DUA BUAH LAGU YANG AKAN DISAMPAIKAN IAITU..............................................DAN.......................DIPERSILAKAN. persembahan koir TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA KUMPULAN KOIR...............................DI BAWAH BIMBINGAN.........................................

SEBAGAI TANDA PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH ,MAJLIS BERBESAR HATI MENJEMPUT YANG BERUSAHA.........................................UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI DARI PIHAK PENGANJUR.DIPERSILAKAN. DIJEMPUT PENYELARAS PERTANDINGAN PIDATO............................................PERINGKAT ZON A ,DARI JABATAN PELAJARAN NEGERI SARAWAK, ENCIK................................................... SETERUSNYA CENDERAHATI KEPADA PANEL HAKIM. DIJEMPUT EN....................................... EN........................................ EN......................................... DAN EN......................................... SETERUSNYA PENYAMPAIAN SIJIL SIJIL PENGHARGAAN KEPADA GURU-GURU PENGIRING . DIJEMPUT(RUJUK SENARAI ) DAN PENYAMPAIAN SIJIL PENYERTAAN KEPADA PARA PESERTA. MENDAHULUI SENARAI DIJEMPUT (RUJUK LAMPIRAN) SETERUSNYA DI JEMPUT PEMENANG PERTANDINGAN PIDATO................................ PEMENANG TEMPAT KETIGA DIPERSILAKAN.................................................DARI SEKOLAH..........................................................MEMBAWA PULANG WANG TUNAI RM 500 BERSAMA TROFI ,SIJIL PENYERTAAN DAN SEBUAH KOMPUTER RIBA. NAIB JOHAN DIPERSILAKAN ADIK..............................................DARI SEKOLAH.......................................................MEMBAWA PULANG WANG TUNAI SEBANYAK RM 750 BERSAMA TROFI,SIJIL PENYERTAAN.SEBUAH KOMPUTER RIBA PERIBADI DAN SEBUAH KOMPUTER UNTUK PIHAK SEKOLAH. DAN JOHAN PERTANDINGAN PIDATO................................................TAHUN...................... TELAH DISANDANG OLEH ADIK............................................................DARI SEKOLAH..............................................................MEMBAWA PULANG WANG TUNAI RM1000 BERSAMA TROFI,SIJIL PENYERTAAN,SEBUAH KOMPUTER RIBA.SIMPANAN ASB RM 300.SEBUAH KOMPUTER UNTUK PIHAK SEKOLAH. TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA PEMENANG DAN TAHNIAH JUGA KEPADA PESERTA-PESERTA YANG TELAH MENGAMBIL BAHAGIAN.TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA..................................................................ATAS PENYAMPAIAN HADIAH ITU TADI.

PARA HADIRIN YANG DIHORMATI. KINI TIBALAH MASANYA KITA KE KEMUNCAK ACARA BAGI MENYAKSIKAN YANG TERBAIK ANTARA YANG BAIK,YANG TERHEBAT DIANTARA YANG HEBAT.JUSTERU ITU,SAMA-SAMALAH KITA SAKSIKAN PERSEMBAHAN PIDATO DARIPADA JUARA KITA.

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA ADIK.................................................JUARA PERTANDINGAN PIDATO................................................................ TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIHORMATI. KITA TELAHPUN BERADA DIPENGHUJUNG MAJLIS.DIKESEMPATAN INI ,MEWAKILI JAWATANKUASA PENGELOLA PERTANDINGAN PIDATO,MEMOHON AMPUN DAN MAAF SEANDAINYA TERDAPAT KEKURANGAN SEPANJANG MAJLIS INI BERLANGSUNG. SEKIAN TERIMA KASIH.

TEKS PENGACARA PERTANDINGAN PUISI DAN LAGU DAERAH KINTA UTARA ZON 2 dewan smk st Michael, ipoh 2 april 2010 Cue A Cue B setelah mendapat isyarat guru kanan bahasa, pengacara mengumumkan Acara pertandingan akan dimulakan sebentar lagi. Para peserta dan tetamu dipersilakan mengambil tempat. Terima kasih. Setelah keadaan tenteram, dan sekali lagi mendapat isyarat guru kanan bahasa Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, selamat sejahtera. Salam puisi dan lagu! Bagi pihak jawatankuasa pertandingan puisi dan lagu zon 2 daerah Kinta Utara, saya dengan sukacitanya mengalu-alukan kehadiran tuan puan, dan saudara saudari ke dewan SMK St Michael, Ipoh ini. Moga kehadiran anda semua bakal mengakrabkan hubungan sesama kita warga sekolah zon 2 Daerah Kinta Utara. Di samping bersaing secara sihat, aktiviti seumpama ini juga berupa proses pembelajaran sebagai persediaan pelajar menempuh kehidupan sosial dan rasmi pada masa hadapan dengan lebih yakin, insya-Allah. Saya, dan rakan pengacara . memohon untuk memulakan acara pertandingan. Yang Berusaha Encik Poon Chong Chee, Pengetua SMK St Michael, Ipoh, Encik Mohamad Sidik bin Zakaria, Guru Kanan Bahasa SMI merangkap penyelaras pertandingan, hakim pertandingan, guru, peserta, dan seterusnya hadirin yang dimuliakan. Sebagai pembuka kata majlis pertandingan, saya dengan segala hormatnya mempersilakan Encik Poon Chong Chee, Pengetua SMK St Michael, Ipoh selaku tuan rumah menyampaikan sepatah dua kata aluan. setelah selesai ucapan pengetua, tunggu hingga pengetua mengambil tempat Terima kasih Encik Poon Chong Chee. Sebelum pertandingan bermula izinkan saya membacakan peraturan pertandingan. Setiap pasukan tidak melebihi enam orang, dan puisi yang dilagukan hendaklah karya asli pelajar berkenaan. Tema yang ditetapkan ialah "", "", dan "..", dan peserta dibenarkan memilih salah satu daripada tiga tema yang disebutkan. Seyogia diingatkan bahawa perkara sensitif seumpama agama, budaya dan kaum perlu dielakkan. Puisi dideklamasikan oleh seorang pelajar sahaja dengan iringan muzik secara

Cue B

langsung (live). Melodi juga merupakan karya asli pasukan. Seterusnya puisi yang sama akan dinyanyikan secara solo (individu) atau berkumpulan, dengan iringan muzik oleh ahli kumpulan yang sama, tanpa menambah, atau mengurangkan perkataan daripada puisi asal. Sebagai makluman, alat muzik iringan yang digunakan mestilah alat muzik akustik, yakni tanpa elektrik (unplug) B Penggunaan masa bagi kedua-dua aktiviti ialah 6 minit. Setiap satu minit yang lebih akan dipotong 2 markah. Persembahan bagi kedua-dua aktiviti ialah 8 minit. Masa dikira setelah peserta mengambil tempat di atas pentas dan memulakan persembahan. Giliran peserta adalah berdasarkan undian yang telah dibuat. Saya dengan ini menjemput para hakim pertandingan, dan penjaga masa mengambil tempat. Dijemput. Setelah hakim dan penjaga masa mengambil tempat Izinkan saya memperkenalkan tiga orang panel hakim pertandingan. Yang pertama, ...selaku ketua hakim. Kedua,.. ... Ketiga, ... Keputusan hakim adalah muktamad, dan sebarang bantahan tidak dibenarkan. Penjaga masa pertandingan ialah _________________________________. Setelah cukup tempoh masa yang diperuntukkan, penjaga masa akan menekan loceng sebanyak dua kali. Setelah penjaga masa menekan loceng dua kali sebagai contoh Pertandingan Puisi dan Lagu Peringkat Zon 2 Sekolah Menengah Daerah Kinta Utara tahun 2010 dimulakan dengan menjemput peserta pertama dari SMK ___________________________________ Selesai persembahan peserta pertama, dan mereka selamat turun pentas. Tunggu isyarat ketua hakim sebelum menyambung pertandingan Demikian persembahan penuh kreativiti peserta pertama. Seterusnya majlis mempersilakan peserta kedua dari SMK _____________________________________ Selesai persembahan peserta kedua, dan mereka selamat turun pentas. Tunggu isyarat ketua hakim sebelum menyambung pertandingan Terima kasih. Satu persembahan yang mengkagumkan. Kini tiba giliran peserta ketiga. Peserta dari SMK _______________________________________ dijemput Selesai persembahan peserta ketiga, dan mereka selamat turun pentas. Tunggu isyarat ketua hakim sebelum menyambung pertandingan Selain terhibur, persembahan peserta ketiga sebentar tadi menampilkan mesej untuk direnungkan. Nampaknya saingan kian hangat. Hadirin hadirat. Mari kita tumpukan perhatian terhadap persembahan peserta keempat dari SMK ___________________________________________________

A Cue A

Cue A

Cue A

Cue B

Cue B

Cue A Cue A

Selesai persembahan peserta keempat, dan mereka selamat turun pentas. Tunggu isyarat ketua hakim sebelum menyambung pertandingan Terima kasih peserta keempat yang merupakan peserta terakhir Selesai persembahan peserta terakhir, dan mereka selamat turun pentas. Dengan berakhirnya persembahan peserta keempat. debaran kian memuncak. Peserta manakah yang akan menyandang gelaran johan pertandingan puisi dan lagu Zon 2

Cue

sekolah menengah daerah Kinta Utara tahun 2010? Pasukan manakah yang bakal membawa pengiktirafan berupa sijil daripada Pejabat Pelajaran Daerah? Penglibatan dan pencapaian yang tercatat ialah tanda penyertaan dalam aktiviti kokurikulum peringkat zon. Kita beri masa kepada panel hakim untuk memuktamadkan keputusan. Sementara itu kesempatan masa yang ada boleh digunakan untuk berinteraksi dan bertanya khabar dengan para peserta yang hebat-hebat belaka. Muzik instumental (cd) dimainkan Setelah hakim menyerahkan keputusan pertandingan, muzik instrumental dihentikan

Cue B

Kini tiba detik yang dinantikan, iaitu pengumuman keputusan yang sudah pun berada di tangan pengacara. Sebelum pemenang diisytiharkan, bagi pihak majlis saya dengan sukacitanya mempersilakan Encik Mohamad Sidik bin Zakaria mengiringi Pengerusi Jawatakankuasa Pengelola Pertandingan, Encik Poon Chong Chee naik ke pentas bagi menyempurnakan penyampaian cenderamata dan hadiah. Tunggu hingga pengetua, En Sidik, dan pembawa dulang sijil mengambil tempat Tanpa para hakim yang bijaksana, sesuatu pertandingan tidak akan dapat dijalankan. Sebagai menghargai kesudian mereka meluangkan masa, pihak penganjur menyediakan oleh-oleh yang tidak sepertinya. Dipersilakan ... Terima kasih daun keladi. Jika diundang, harap datang lagi. Selesai penyampaian sagu hati kepada hakim, dan mereka selamat turun pentas Debaran peserta bakal bertemu titik noktah. Diumumkan pemenang ketiga jatuh kepada peserta dari SMK _________________________________________________ Dipersilakan naik ke pentas. Selesai penyampaian hadiah kepada pemenang ketiga, dan mereka selamat turun pentas Pemenang kedua jatuh kepada SMK ________________________________________ Syabas. Dipersilakan. Selesai penyampaian hadiah kepada pemenang kedua, dan mereka selamat turun pentas Johan pertandingan puisi dan lagu peringkat zon 2 sekolah menengah daerah Kinta tahun 2010.. SMK _______________________________________________ Selesai penyampaian hadiah kepada johan , dan mereka selamat turun pentas Terima kasih Encik Poon, dan Encik Sidik. Tahniah kepada semua pemenang, dan tahniah juga kepada peserta yang lain yang telah berusaha gigih dan memberi saingan. Jadikan pengalaman ini satu kenangan manis yang pernah kalian lalui. Setelah En. Poon dan En Sidik mengambil tempat

Cue A

Cue B

Cue A, B Cue A

Cue B

Majlis berakhir di sini. Bagi pihak majlis dan Jawatankuasa Pengelola pertandingan, saya memohon maaf andainya terdapat kesilapan dan kekurangan yang berlaku. Seterusnya saya dengan sukacitanya menjemput para tetamu, hakim, guru pengiring, dan peserta menikmati kudapan.

Wassalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Hingga jumpa lagi.

Teks Pengacara Majlis Pertandingan Nasyid

TEKS PENGACARA MAJLIS MAJLIS PENUTUPAN FESTIVAL NASYID SEKOLAH-SEKOLAH BAHAGIAN KUCHING TAHUN 2010. 13 April 2010. Mengumumkan, ketibaan Yang Berhormat Datuk Hj Daud Abdul Rahman ,Menteri Muda Hal Ehwal Islam di Pejabat Ketua Menteri.Sarawak. Dari Raub pergi ke Pontian Terus pula ke Kuala Perlis Harap semua berikan perhatian Mohon saya mulakan Majlis. Melayang serindit di atas permatang Merbah berkicau di hujung muara Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara. UCAPAN ALU-ALUAN PENGACARA MAJLIS BismilLahirRahmanirRahim. Assalamu `alaikum Wa RahmatulLahi wa Barakatuh. Yang Berhormat. Datuk Hj Daud Abdul Rahman ,Menteri Muda Hal Ehwal Islam di Pejabat Ketua Menteri.Sarawak.mewakili Yang Berbahagia .Datuk Amar Abang Hj Abdul Rahman Zohari Bin Tun Abang Hj Openg,Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar,Sarawak. Yang Berhormat Puan Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali, Adun Semariang . Yang Berhormat. Hj Fadillah Bin Hj Yusuf Yang Berbahagia . En Beduie Uney,Pegawai Pelajaran Daerah Kuching. Yang Berusaha, En Ramli bin Hj Hasbi, Pengetua SMK Demak Baru merangkap pengerusi pengelola Pertandingan Nasyid sekolah-sekolah Peringkat Bahagian Kuching, 2010. Yang dihormati pengetua-pengetua ,guru besar-guru besar,guru guru,tuan-tuan-puanpuan serta para peserta pertandingan nasyid sekalian. Hadirin dan Hadirat sekalian,

Salam bahagia,salam hormat,salam sejahtera dan diucapkan selamat datang ke Auditorium Pusat Pelancongan Sarawak, untuk acara kemuncak Majlis Penutupan Rasmi Festival Nasyid Peringkat Bahagian ,Kuching. Untuk makluman hadirin,Pertadingan Nasyid sekolah-sekolah peringkat bahagian Kuching 2010 telah dimulakan pada pagi tadi dan baru sahaja berakhir .Sebanyak 6 penyertaan dari peringkat menengah dan 10 penyertaan dari peringkat rendah.

Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berdiri Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri.

Nyayian Lagu Negaraku

Hadirin dan hadirat sekalian, Bagi menzahirkan rasa bangga menjadi warganegara Malaysia,marilah sama-sama dengan penuh semangat menyanyikan lagu kebangsaan ,Lagu Negaraku. Terima kasih diucapkan atas nyayian Lagu Negaraku itu tadi. BACAAN DOA Hadirin yang dihormati Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Bagi menambah keberkatan Majlis, marilah sama-sama menadah tangan mengaminkan bacaan doa yang akan dibacakan oleh Ustaz Badrul Hisyam Bin Abdul Majid. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Amin Amin Ya Rabbal `Alamin. Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Ustaz Badrul Hisyam bin Abdul Majid atas bacaan doa itu tadi. UCAPAN ALU-ALUAN PENGERUSI INDUK FESTIVAL NASYID. Hadirin dan Hadirat sekalian, Negeri Sarawak aman sentosa, Pendidikan Gemilang Misi Utama, Dengan tiada melengahkan masa Kita mulakan atucara pertama,

Majlis dengan ini mempersilakan yang berbahagia .En Beduie Bin Uney .Pegawai Pelajaran Daerah Kuching,merangkap pengerusi induk Pertandingan Nasyid sekolahsekolah Bahagian Kuching 2010, untuk menyampaikan untuk menyampaikan ucapan alualuan. Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan.

Majlis mengucapkan terima kasih kepada En Beduie Bin Uney ,Pegawai Pelajaran Daerah Kuching,atas ucapan sebentar tadi.

UCAPAN PERASMIAN PENUTUPAN. Cempaka sari warisan sejati Menjadi kebanggaan seisi negeri Ucapan perasmi memang dinanti Berilmu tinggi bijak bestari. Tuan-tuan/Puan-puan yang dihormati sekalian. Seterusnya mjlis menjemput Yang Berbahagia En Beduie Uney Pegawai Pelajaran Daerah Kuching untuk mempersilakan Yang Berhormat. Datuk Hj Daud Abdul Rahman ,Menteri Muda Hal Ehwal Islam di Pejabat Ketua Menteri.Sarawak.mewakili Yang Berbahagia .Datuk Amar Abang Hj Abdul Rahman Zohari Bin Tun Abang Hj Openg,Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar,Sarawak,untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Majlis Penutupan Festival Nasyid Sekolah-Sekolah Bahagian Kuching 2010. Majlis mempersilakan.. Majlis mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih dan penghargaan tidak terhingga kepada Yang Berhormat ,Datuk Hj Daud Abdul Rahman ucapan dan perasmian itu tadi. Ucapan tuan menyerikan majlis Warga pendidik tampak ceria Kesudian Tuan merasmikan majlis Bangganya kami tidak terkira. Kain pelikat panjang sembilan Tersusun corak cantik warnanya, Tuan pemimpin disegani watan Kami menumpang sinar cahayanya.

ULASAN KETUA JEMAAH HAKIM DAN PENGUMUMAN KEPUTUSAN RASMI FESTIVAL NASYID. Hadirin sekalian

Kini, tibalah masa yang dinanti-nantikan, untuk sama-sama kita mengetahui keputusan pertandingan yang telah dilaksanakan. Untuk itu, majlis dengan segala hormatnya ingin mempersilakan selaku ketua jemaah hakim untuk memberikan ulasan dan seterusnya mengumumkan keputusan rasmi pertandingan Nasyid sekolahsekolah Bahagian Kuching .Majlis dengan ini mempersilakan..

Terima kasih diucapkan kepada ..

MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL /HADIAH . Hadirin dan hadirat sekalian Kini tibalah masa kita ke kemuncak acara ,bagi menyaksikan penyampaian sijil dan hadiah kepada yang terbaik antara yang baik. Sebelum itu,majlis berbesar hati mempersilakan Yang Berusaha En Beduie Bin Uney,Pegawai Pelajaran Daerah Kuchingbagi menjemput dan mengiringi Yang Berbahagia Datuk Hj Daud Abdul Rahman ,Menteri Muda Hal Ehwal Islam di Pejabat Ketua Menteri.Sarawak.untuk menyampaikan sijil dan hadiah kepada para pemenang. 1-Sijil Penghargaan untuk jemaah juri.. Dimulakan dengan sijil penghargaan untuk jemaah juri. Dipersilakan..Selaku Ketua Jemaah Hakim. Seterusnya. Dan. 2- Sijil Penyertaan untuk sekolah-sekolah yang mengambil bahagian.

Di persilakan guru pengiring 1-Sk St. Teresa 2-Sk Lumba Kuda 3-SK Gersik 4-Sk Semariang 5-SK Tan Sri Datuk Haji Mohammad 6-SK Stapok 7-SK Stoh 8-SK Lebai Mentali 9-SK Bau 10-SK Buso 11-SMK Tun Abang Haji Openg 12-Kolej Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah 13-SMK Seni,Kuching 14-SMK Tunku Abdul Rahman 15-SMK Siburan Dan 16-SMK Lundu.

Seterusnya di jemput pemenang Pertandingan Nasyid kategori sekolah Rendah. Pemenang tempat ketiga dipersilakan kumpulandari SK. Naib Johan kumpulan.dari Dan johan pertandingan nasyid sekolah-sekolah bahagian Kuching kategori sekolah rendah iaitu kumpulan..dari

Seterusnya dijemput pula pemenang Pertandingan Nasyid kategori sekolah Menengah . Pemenang tempat ketiga dipersilakan kumpulandari . Naib Johan kumpulan.dari Dan johan pertandingan nasyid sekolah-sekolah bahagian Kuching kategori sekolah menengah iaitu kumpulan..dari Tahniah diucapkan kepada semua pemenang dan tahniah juga kepada sekolah sekolah yang mengambil bahagian .Terima kasih diucapkan kepada Yang Berbahagia Datuk.Mohon Yang Berbahagia Datuk untuk terus berada di atas pentas bagi majlis penyampaian cenderahati. Sebagai tanda penghargaan yang tidak terhingga,majlis dengan ini mempersilakan En Bedui Bin Uney untuk menyampaikan cenderamata kenang-kenangan kepada Yang Berhormat Datuk.Majlis mempersilakan. Majlis mengucapkan terima kasih kepada En Beduie Uney atas penyampaiann cenderamata itu tadi.

PERSEMBAHAN SEKOLAH RENDAH Para hadirin yang dihormati, Kini tibalah masa kita ke kemuncak acara bagi menyaksikan yang terbaik antara yang baik ,yang terhebat di antara yang hebat.Justeru itu,sama-samalah kita saksikan persembahan dari johan pertandingan nasyid kategori sekolah rendah dan sekolah menengah. Tuan-tuan dan puan-puan terimalah kumpulan.dari SKuntuk membuat persembahan. Dipersilakan.

Demikianlah tadi persembahan dari Johan pertandingan nasyid sekolah sekolah rendah bahagian Kuching.

PERSEMBAHAN SEKOLAH MENENGAH Hadirin yang dihotmati sekalian, Seterusnya kita saksikan pula persembahan dari Johan pertandingan nastid peringkat menengah.Dipersilaka Kumpulan.dari ..untuk membuat persembahan.

Demikianlah tadi persembahan dari Johan Pertandingan Nasyid kategori Menengah Sekolah-sekolah bahagian Kuching. Lagu Ibu Pertiwiku

Para hadirin sekalian, kita telah pun berada di hujung Majlis. Dikesempatan ini, mewakili jawatankuasa pengelola pertandingan memohon ampun dan maaf seandainya terdapat sebarang kekurangan sepanjang majlis ini berlangsung. Sekali lagi,terima kasih yang tidak terhingga kepada Yang Berhormat Datuk Hj Daud Abdul Rahman,Menteri Muda Hal Ehwal Islam Di Pejabat Ketua Menteri,serta Yang Berhormat Yang Berhormat,Tuan-tuan,Puan-puan hadirin dan hadirat sekalian kerana sudi melapangkan masa memeriahkan majlis. Sebelum kita bersurai,mohon semua yang hadir pada hari ini,berdiri untuk sama-sama menyanyikan lagu Ibu Pertiwiku. Dengan berakhirnya nyanyian Ibu Pertiwiku itu tadi maka berakhir sudah majlis kita.Terima kasih sekalung budi kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam majlis yang penuh bermakna ini.Ditamatkan Majlis yang indah berseri menjunjung kasih menjunjung budi dengan mempersilakan Yang Berusaha En Bedui Bin Uney untuk mengiringi Yang Berhormat Datuk ,Yang Berhormat-Yang Berhormat,Dif-dif jemputan untuk ke dewan bagi menikmati sedikit hidangan.

Sekian sahaja, salam hormat, wa bilLahit Taufiq walHidayah wassalamu `alaikum wa Rahmatullahi wa Barakatuh.