Anda di halaman 1dari 9

SK BANDAR TEKNOLOGI KAJANG BANDAR TEKNOLOGI KAJANG, 43500 SEMENYIH SELANGOR

PERMOHONAN PROJEK NAIK TARAF KELAS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI (PPKI) NEGERI SELANGOR

NAMA SEKOLAH : SK BANDAR TEKNOLOGI KAJANG DAERAH : HULU LANGAT, SELANGOR TARIKH DIBUKA : 01 MAC 2012

Kertas Kerja Cadangan Membina dan Mengubahsuai Bangunan Kelas Pendidikan Khas Integrasi Bermasalah Pembelajaran SK BANDAR TEKNOLOGI KAJANG

 • 1. LATAR BELAKANG PROJEK Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) SK Bandar Teknologi Kajang telah dibuka pada 1 Mac 2012. Pada awal penubuhan, hanya terdapat 2 orang guru dan 5 orang murid sahaja. Program ini dibuka dengan menggunakan salah sebuah kelas di sekolah ini iaitu Self Access Learning Class (SAL) yang dikelolakan oleh Panitia Bahasa Inggeris. Pada ketika itu, kemudahan yang disediakan hanyalah kelengkapan perabot asas bilik darjah seperti kerusi dan meja murid. Namun begitu, pada tahun 2013 bilangan murid telah bertambah seramai 15 orang di mana tiga orang daripada mereka adalah murid yang berkerusi roda. Oleh yang demikian, guru terpaksa menempatkan dua buah kelas di dalam satu bilik darjah yang hanya dibahagikan dengan perabot. Selain itu, program kami juga tidak mempunyai tandas dan bilik air yang sesuai untuk murid-murid PPKI. Murid terpaksa menggunakan tandas yang agak jauh dan tinggi dari bilik darjah. Manakala, murid-murid yang berkerusi roda terpaksa memakai lampin ke sekolah kerana masalah tandas yang tidak bersesuaian. Seterusnya, kawasan sekolah yang kurang mesra OKU juga menyebabkan pergerakan dan pelaksanaan aktiviti murid PPKI terbatas. Contohnya, kawasan sekolah tidak mempunyai rail dan ramp untuk pelajar berkerusi roda. Selain itu, keadaan kelas PPKI yang sempit dan padat menyebabkan proses pengajaran dan pembelajaran tidak dapat dijalankan dengan baik kerana guru sentiasa perlu berjaga-jaga dengan keselamatan murid di dalam kelas. Oleh itu, memandangkan Program Pendidikan Khas Integrasi ini adalah program baru dan belum pernah diiktiraf, maka pihak sekolah berharap agar Jabatan Pendidikan Negeri Selangor dan Kementerian Pendidikan dapat mempertimbangkan

pelaksanaan membina dan mengubahsuai bangunan kelas pendidikan khas di sekolah ini.

BIODATA SEKOLAH

Nama Sekolah

:

SK BANDAR TEKNOLOGI KAJANG

Kod Sekolah

:

BBA 4053

Daerah

:

Hulu Langat

Status

:

Sekolah Kerajaan

Bil. Guru PPKI

:

2 orang (perempuan)

Bil. PPM

:

1 orang

Bil. Enrolmen Murid PPKI

:

15 orang (10 Lelaki/ 5 Perempuan)

Bilik Darjah sedia ada

:

1

Sesi

:

1 sesi

Kawasan

:

Bandar

 • 2. OBJEKTIF PROJEK Cadangan pelaksanaan projek membina dan mengubahsuai bangunan kelas pendidikan khas ini adalah penting berdasarkan pertimbangan berikut:

  • 2.1. Keadaan bangunan dan kelas pendidikan khas yang sedia ada tidak sesuai dan tidak kondusif

  • 2.2. Kelas sedia ada tidak mempunyai kemudahan asas seperti tandas dan ruangan yang mencukupi untuk melakukan aktiviti.

2.4

Risiko keselamatan adalah tinggi memandangkan ruang kelas yang sempit dan hanya menggunakan perabot sebagai pembahagi kelas.

 • 2.5 Memerlukan banyak masa untuk membantu menguruskan pelajar ke bilik air kerana kedudukan tandas yang memerlukan pelajar menuruni tangga

 • 3. SKOP DAN KOMPONEN PROJEK DAN ANGGARAN KOS Cadangan projek pembinaan ini melibatkan pembinaan dan ubahsuai kekal kelas yang sedia ada seperti berikut:

  • 3.1. Ubahsuai lantai kelas kepada lantai berjubin dan membina pembahagi kelas atau partition

  • 3.2. Membina keperluan kemudahan mesra OKU seperti tandas, rramp, railing dan parkir terutamanya untuk murid berkerusi roda.

  • 3.3. Menukarkan papan kapur di kelas kepada papan putih atas faktor kesihatan dan kesesuaian murid PPKI.

  • 3.4. Membina kabin untuk penambahan kelas dan ruang aktiviti.

 • 4. OUTPUT DAN FAEDAH YANG DIJANGKA DARI PROJEK Pelaksanaan projek ini akan dapat memenuhi keperluan seperti berikut:

  • 4.1. Mampu menjamin keselamatan guru dan pelajar kerana penambahbaikan

 • dapat meningkatkan kualiti dan struktur kelas dan keselesaan proses pengajaran dan pembelajaran

  • 4.2 Meningkatkan dan memenuhi kemudahan asas yang diperlukan terutamanya tandas dan ruang dapur yang disediakan berasingan khas untuk murid PPKI.

  • 4.3 Memenuhi aspirasi Kementerian untuk memberi kemudahan kepada murid PPKI supaya dapat belajar dalam suasana kondusif dan lengkap dengan kemudahan asas.

  • 4.4 Mampu menjimatkan masa untuk menguruskan pelajar yang masih memerlukan bantuan untuk mengurus diri semasa menggunakan bilik air.

  • 4.5 Proses pengajaran dan pembelajaran dapat dijalankan dengan lebih kondusif dan sistematik

  5

  JUSTIFIKASI PROJEK

  Rasional penambahbaikan bangunan kelas PPKI ini adalah untuk :

  • 5.3 Membuktikan bahawa Kementerian prihatin dan serius terhadap pendidikan golongan pelajar berkeperluan khas.

  • 5.4 Sebagai persiapan awal bagi menampung bilangan murid PPKI yang semakin bertambah pada masa akan datang.

  • 5.5 Meningkatkan kualiti kemudahan dengan mengutamakan keselamatan dan keselesasan

  pelajar

  pendidikan

  khas.

  Di

  samping dapat

  meningkatkan sokongan dan kepercayaan ibu bapa terhadap program

  pendidikan khas.

  6

  IMPLIKASI SEKIRANNYA PROJEK TIDAK DILAKSANAKAN

  Pelaksanaan projek ini adalah sangat penting dan sekiranya tidak dapat dilaksanakan, ia akan memberi implikasi seperti :

  • 6.3 Aspek keselamatan di kalangan guru dan murid tidak terjamin kerana keadaan ruang bilik darjah yang sempit dan tidak sesuai.

  • 6.4 Suasana pembelajaran kurang selesa dan kurang kondusif kerana kelas yang kecil dan tanpa kemudahan asas terutama sekali tandas dan dapur.

  • 6.5 Memerlukan banyak masa untuk membantu menguruskan murid ke tandas kerana kedudukan tandas yang memerlukan pelajar menuruni tangga dan murid sering berkeliaran jika dibiarkan

  • 6.6 Mempengaruh minat dan keyakinan ibu bapa atau penjaga untuk menghantar anak-anak mereka memasuki PPKI kerana kemudahan asas yang tidak disediakan.

  • 7 LAMPIRAN GAMBAR BERKAITAN PROJEK YANG DICADANGKAN

  Keadaan dua buah kelas yang sempit kerana terpaksa dibahagikan dengan perabot.

  8 CADANGAN PELAN KELAS PPKI UNTUK PENGUBAHSUAIAN PETUNJUK : Ruang Urus Diri Pintu Kelas 1 Kelas
  8
  CADANGAN PELAN KELAS PPKI UNTUK PENGUBAHSUAIAN
  PETUNJUK :
  Ruang Urus Diri
  Pintu
  Kelas 1
  Kelas 2
  7
  Kelas 3
  Ruang guru
  LALUAN 8

  LALUAN

  LALUAN 8
  LALUAN 8
  LALUAN 8

  PENUTUP

  Pihak sekolah berharap agar permohonan menaiktaraf kelas PPKI SKBTK dapat dipertimbangkan dan mendapat tindakan yang sepatutnya. Hal ini kerana keadaan kelas yang tidak kondusif memberi impak yang sangat besar dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Selain itu, faktor keselamatan dan keselesaan murid dan guru juga merupakan antara faktor utama permohonan ini.

  Disediakan oleh,

  …………………….. (GURU PPKI SKBTK)

  Disahkan oleh,

  ……………………….

  (GURU BESAR SKBTK)