Anda di halaman 1dari 10

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN PUTERI TITIWANGSA

JALAN TEMERLOH, 53200 KUALA LUMPUR

KURSUS PENGGUNAAN I THINK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

TARIKH: 21 September 2013

TEMPAT: Bilik Gerakan SMKPT

ISI KANDUNGAN
BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ISI KANDUNGAN PENGENALAN RASIONAL OBJEKTIF PELAKSANAAN KUMPULAN SASARAN AHLI JAWATANKUASA SUMBER KEWANGAN PERBELANJAAN TENTATIF PROGRAM PENUTUP POST MORTEM PERJALANAN PROGRAM FOTO KENANGAN LAMPIRAN

DOKUMENTASI KURSUS PENGGUNAAN I THINK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SMK PUTERI TITIWANGSA, JALAN TEMERLOH, 53200 KUALA LUMPUR.

1. PENGENALAN Kursus Penggunaan I Think dalam Pengajaran dan Pembelajaran bertujuan untuk menambah pengetahuan dan kemahiran professional guru terutamanya di dalam kelas bagi memperbaiki kemahiran pedagogi selaras dengan arus semasa. Kursus ini bertujuan meningkatkan kemahiran guru dalam Pengajaran dan Pembelajaran supaya dapat mencungkil kemahiran pelajar untuk berfikir secara kreatif dan kritikal serta out of the box. Melalui kursus yang dirancang ini diharapkan akan dapat meningkatkan kemahiran guru-guru dalam mempelbagaikan teknik pengajaran untuk sesi pembelajaran yang lebih berkesan. Adalah diharapkan dengan adanya program seumpama ini akan meningkatkan lagi kemahiran dan kemampuan guru-guru untuk menggunakan pelbagai teknik pengajaran di dalam kelas untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran.

2. RASIONAL Program seumpama ini telah diakui dapat meningkatkan mutu kerja dan meningkatkan kemahiran guru-guru dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Dengan adanya pendedahan teknik I Think para guru boleh membimbing para pelajar untuk lebih mendalami subjek dan secara tidak lansung dapat mempertingkatkan mutu akademik para pelajar.

3. OBJEKTIF Program seumpama ini diharapkan dapat memenuhi objektif seperti berikut: i. Meningkatkan kemahiran guru-guru dalam memperbagaikan teknik pengajaran dan pembelajaran. ii. Mendedahkan kemahiran dan menggunakan teknik I Think dalam pengajaran dan pembelajaaran.

4. PELAKSANAAN TARIKH: 21 SEPTEMBER 2013 HARI: SABTU MASA: 8.00 PAGI 14.00 PETANG TEMPAT: BILIK GERAKAN SMK PUTERI TITIWANGSA

5. KUMPULAN SASARAN Guru-guru Tetap SMK Puteri Titiwangsa

6. AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA Pengerusi: Naib Pengerusi: Penyelaras: Setiausaha: Pengerusi Majlis & Sambutan : Pendaftaran: Penilaian: Pn. Hanizah bt Idris Pn. Lailane bt Mohamad Pn. Norliza bt Ibrahim Pn. Khariati bt Tiron Pn. Jalilah bt Zabar En. Mohd. Radhi b Che Kob Pn. Asniza bt Hamzah

Fotografi: Dokumentasi:

Cik Wong Wai Yong Pn Asniza Bt Hamzah

Jamuan: Fotografi: Alat siaraya: Dokumentasi:

Pn. Rohana bt Ismail Pn. Nabilah bt Rafeek Ahmad Pn. Noor Shazana bt Byzauddin Pn. Asniza bt Hamzah

7. SUMBER KEWANGAN

8. PERBELANJAAN Makan minum perserta & Penceramah RM6.50 x 70 = RM455.00 Saguhati Penceramah RM200.00 JUMLAH

RM655.00

9. TENTATIF PROGRAM Tajuk Kursus : Penggunaan I Think dalam Pengajaran dan Pembelajaran Bidang Kursus: i ii iii Pengetahuan Profesional Kemahiran Profesional Nilai dan Amalan Profesional Keguruan MASA 8.00pg 8.30 pg 8.30pg 10.30 pg 10.30pg 11.00pg 11.00ptg 1.50ptg 1.50ptg 2.00 ptg SLOT Pendaftaran Pengenalan kepada I Think Kudapan Bengkel dan Pembentangan Mengisi Borang Penilaian

10. PENUTUP Adalah diharapkan Kursus Penggunaan I Think dalam Pengajaran dan Pembelajaran yang dijalankan ini mendapat sokongan dan kerjasama dari semua pihak. Semoga program seumpama ini akan dapat meningkatkan kemahiran guru dalam mempelbagaikan kaedah pengajaran serta ilmu yang diperolehi dapat dipraktikkan di dalam kelas semasa sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan.

Disediakan oleh,

Disemak oleh,

............................................................. (ASNIZA BINTI HAMZAH) AJK DOKUMENTASI

............................................................. (PN. LAILANE BT MOHAMAD) PENOLONG KANAN PENTADBIRAN

Disahkan oleh,

............................................................. (PUAN HANIZAH BINTI IDRIS) PENGETUA

11. POST-MORTEM AJK Pendaftaran Kelebihan: Dapat mengenalpasti jumlah dan maklumat guru yang mengambil bahagian dalam Kursus Penggunaan I Think Dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Kelemahan: Tiada. Cadangan/Langkah mengatasi: Tiada.

AJK Keselamatan Kelebihan: Semua guru dapat menjalankan aktiviti di dalam keadaan yang selamat. Kelemahan: Tiada. Cadangan/Langkah mengatasi: Tiada.

AJK Aktiviti dan Peralatan Kelebihan: Bengkel dan sesi pembentangan berjalan lancar dengan kerjasama setiap kumpulan. Semua urusan penyertaan berjalan lancar dan alatan disediakan dengan lengkap. Aktiviti-aktiviti yang dijalankan juga dapat menarik perhatian para peserta kursus Kelemahan: Tempoh masa yang terhad bagi sesi pembentangan. Cadangan/Langkah mengatasi: Tempoh masa dipanjangkan.

AJK Fotografi dan Dokumentasi Kelebihan: Dapat mengambil foto dalam setiap aktiviti yang dijalankan. Kelemahan: AJK juga peserta kursus yang aktif. Cadangan/Langkah mengatasi: AJK Fotografi dapat mengecualikan diri dari aktiviti kumpulan kecil supaya dapat bertugas.

AJK Makanan dan Minuman Kelebihan: Makanan dan minuman yang disediakan adalah mencukupi. Kelemahan: Tiada. Cadangan/Langkah mengatasi: Tiada.

12. PERJALANAN PROGRAM Pada pukul 8 pagi, semua peserta seramai 62 guru mendaftar diri di Bilik Gerakan SMKPT. Kursus peringkat pertama dijalankan dengan penerangan

disampaikan oleh penceramah yang melibatkan semua guru dan diikuti dengan bengkel yang melibatkan perbincangan kumpulan. Selepas waktu rehat, wakil kumpulan membuat pembentangan dan penceramah memberi komen serta membuat rumusan aktiviti yang telah dijalankan. Peserta meneirma sijil penyertaan dan sesi kursus bersurai pada 14.00 petang.

GAMBAR KENANGAN

LAMPIRAN