Anda di halaman 1dari 4

Tarikh /Hari : Isnin Tahun :2 UKM Bil Murid :36 orang Masa :8.10 9.

.10 pagi Mata Pelajaran : Bahasa Melayu Tema :Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Tajuk :Pencemaran Alam Standard Kandungan:

1.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila
Standard Pembelajaran 1.7.1 Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.

Objektif Pada akhirpengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.

Kemahiran bahasa Mendengar dan bertutur, dan menulis.

Sistem Bahasa : Ayat majmuk Kosa kata sisa toksid, sampah-sarap, banjir, angkara, tercemar, pembakaran.

Pengisian Kurikulum

Ilmu : Kajian Tempatan, Sains Nilai Murni : Kebersihanfizikal dan mental, bertanggungjawab, bekerjasama

Kemahiran Bernilai Tambah : Kajian masa depan : meramal - Kemahiran berfikir :menjana idea. - kecerdasan pelbagai: verbal linguistik, muzik, dan interpersonal - Kreativiti dan inovasi (menghasilkan peta minda)

Elemen Merentasi Kurikulum Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pencemaran alam di kaca televisyen. Murid telahmempelajari ayat tunggal dan ayat majmuk..

Bahan Bantu Belajar : Komputer riba,LCD, kertas sebak, pen berwarna. Langkah / Masa Induksi Set (5 minit) Isi pelajaran Tajuk : Pencemaran Alam Gambar-gambar tentang pencemaran

Aktiviti PdP

1. Guru memaparkan beberapa gambar pencemaran alam kepada murid. 2. Guru bertanya pandangan kepada murid tentang gambar tersebut

Catatan VisuBBB Komputer riba Gambar pencemaran alam SK SS

3. Murid diminta menyatakan pandangan tentang gambar yang dipaparkan. 4. Guru mengaitkan

pandangan pelajar dengan tajuk pelajaran pada hari ini.

Langkah 1

Menceritakan semula berdasarkan sajak pencemaran alam Sajak :

Bumi yang kepupusan rimba Alam yang cantik semakin pudar Sungai kini dicemari dengan kotoran manusia, Mengapa begini terjadi akhirnya? Manusia mengejar duniawi tanpa mempeduli makhluk alam Manusia angkuh dengan pembangunan Yang akhirnya membawa kerugian.
Langkah 2 (30 minit) Perbincangan dan pembentangan Punca-punca pencemaran

1. Guru mendeklamasikan sajak dengan intonasi yang sesuai 2. Guru meminta murid untuk menghuraikan maksud sajak tersebut 3. Murid menghantar beberapa orang wakil untuk tampil memberi maksud sajak 4. Guru menjelaskan maksud sajak kepada murid

1. Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan dan mengedarkan beberapa teks yang berbeza sumber kepada murid. 2. Secara berkumpulan murid dikehendaki berbincang dan mencatat punca-punca pencemaran alam dalam bentuk peta minda yang sesuai

BBB Teks dari keratan akhbar Teks dari bahan internet

LANGKAH 3 (10 minit)

Pemulihan

berdasarkan teks yang diberi. 3. Wakil kumpulan dikehendaki menceritakan punca-punca pencemaran alam . Murid Pemulihan - bercerita tentang punca-punca pencemaran berdasarkan panduan gambar yang dikemukakan oleh guru.

Penutup (5 minit)

Murid dirangsang merumus isi pelajaran

Guru memberi pujian atas sikap murid .