Anda di halaman 1dari 3

Soalan 21 22 Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. 21 Di manakah pelajar-pelajar itu selalu membaca buku?

? A B C D Pelajar-pelajar itu memang suka membaca buku. Pelajar-pelajar itu selalu membaca buku-buku rujukan di perpustakaan. Pelajar-pelajar itu selalu membaca buku di perpustakaan. Pelajar-pelajar itu selalu meminjam buku dari perpustakaan.

22

Di manakah kamu bertemu dengan Rizana? A B C D Baru sebentar tadi saya berjumpa dengannya. Semasa saya bermain dengan kawan-kawan. Berhampiran dengan pondok menunggu bas. Setelah saya berjanji untuk bertemu.

Soalan 23 - 24 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 23 A B C D Perempuan itu tidak mak saya. Salamah, tolong ambilkan baju di dalam almari. Jemput ambil tahu perkara itu dengan segera. Sila, jangan buat bising di sini.

24

I II III IV A B C D

Parang itu diasah oleh ayah hingga haus. Tekaknya terasa haus betul. Pelajar itu haus akan kasih sayang ibu bapanya. Tapak kasut yang berwarna hitam kepunyaan abang itu sudah haus. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I dan IV sahaja

Soalan 25 -26 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. 25 Jangan biarkan tong sampah itu tidak bertutup, kata ayah kepada Azmi. A Ayah menasihati Azmi supaya tidak membiarkan tong sampah itu tidak tertutup. B Ayah meminta Azmi mengutip sampah yang tidak dimasukkan ke dalam tong sampah. C Ayah mengesa Azmi agar sampah yang tidak dimasukkan itu tidak mengotorkan tong sampah. D Ayah menyuruh Azmi menutup tong sampah yang dikerumuni lalat itu.

26

Taklimat dijangka akan berlarutan hingga ke petang, kata setiausaha majlis itu. A Setiausaha mengarahkan taklimat dilanjutkan hingga ke petang. B Setiausaha majlis menjelaskan bahawa taklimat akan berterusan hingga ke petang. C Setiausaha mengarahkan pengerusi majlis supaya memberi taklimat hingga ke petang. D Setiausaha memberitahu bahawa taklimat akan berterusan hingga ke petang.

Soalan 27 Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di bawah.

27

Dia memikirkan hal keluarganya. A B C D Mengapakah dia memikirkan tentang keluarganya? Apakah yang difikirkan oleh dia? Mengapakah dia berfikir? Bagaimanakah dia berfikir?

Soalan 28 - 30 Pilih ayat yang betul. 28 A B C D Nah, bekas sampah itu tidak tertutup! Syabas, banyaknya haiwan yang dipelihara oleh petani itu! Eh, wanginya bau bilik itu! Cis, sampah-sampah dibiar bersepah di sini!

29

I II III IV A B

Ayah membeli kain untuk ibu dan kakak. Berita yang disiarkan dalam akhbar Utusan itu menggembirakan perasaan kami. Beberapa orang pelancong sedang mencuba permainan congkak. Bukan ke mana-manakah kalian pada hari minggu ini? I dan II sahaja I dan III sahaja C D III dan IV sahaja I dan IV sahaja

30

A B C D

Saya, Rizal melaporkan untuk TV3. Lebat agak hujan yang turun pagi tadi. Kereta yang kami tumpangi tadi pancit tayar. Jangankan cerpen ini, buku itu belum pun saya baca.

Jadual spesifikasi ujian bahasa Melayu tahun 5


Bil. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Perkara Ayat tanya Ayat tanya Kata banyak makna Kata banyak makna Ayat sama maksud Ayat sama maksud Ayat tanya Struktur ayat/Gramatis Struktur ayat/Gramatis Struktur ayat/Gramatis JUMLAH Rendah X X X X X X X X X X 5 / / / / / 2 / 2 3 3 2 / / Sederhana Tinggi A B C / / D