Anda di halaman 1dari 14

Deviasi tingkah laku didefinisikan sebagai semua bentuk perilaku yang tidak sesuai dengan norma-norma sosial yang

ada Menurut G. Kartasaputra, penyimpangan tingkah laku adalah suatu tindakan yang dilakukan oleh seseorang atau sekelompok orang yang tidak sesuai atau tidak menyesuaikan diri dengan norma-norma yang berlaku di masyarakat, baik yang dilakukan secara sedar ataupun tidak.

Pengambilan dadah Mengambil rasuah Seks luar nikah Perjudian

Penggunaan dadah untuk meningkatkan tahap keupayaan sukan bukan sahaja menyebabkan kesan sampingan yang buruk tetapi boleh membawa maut kepada ahli-ahli sukan tahun demi tahun.

'Doping' adalah penggunaan bahan atau kaedah yang diharamkan untuk meningkatkan prestasi sukan oleh atlit. 'Doping' secara tidak sengaja berlaku apabila atlit mengambil ubat untuk merawat sesuatu penyakit dan tanpa disedari ubat berkenaan mengandungi bahan yang dilarang.

Menambahkan pertukaran oksigen

Doping darah dan penggunaan produk-produk

Manipulasi Fizikal dan Bahan Kimia

sintetik yang boleh meningkatkan pengambilan dan penghantaran oksigen keseluruh tubuh. menggunakan bahan-bahan atau kaedahkaedah yang mengubah ciri-ciri sampel untuk ujian doping. meningkatkan prestasi.

Mengubah, atau cubaan mengubah dengan

Doping Genetik

Penggunaan gen dan/atau sel-sel bagi tujuan

Isu rasuah pada tahun 1994 seramai 126 pemain dan jurulatih dipanggil untuk membantu siasatan Akibatnya sebanyak 58 daripada mereka dikenakan hukuman gantung selama satu hingga empat tahun oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). Seramai 21 pemain dan jurulatih diberhentikan manakala beberapa pemain dibuang daerah dan seumur hidup tidak dibenarkan menyertai pertandingan bola sepak kelolaan FAM.

Perjudian merupakan satu fenomena dalam sukan yang sudah lapuk, tp masih lagi diperjudikan sehingga sekarang. Dalam masa yg singkat dan perlaburan yang banyak atau sedikit, akan dapat pendapatan yang mudah tanpa sebarang usaha. Di barat judi adalah salah satu sumber yang dapat membangunkan sesebuah sukan di negara itu.

Sebagai contoh sukan bola sepak England atau Liga Barclays. Kebanyakan pasukan mempunyai sponsor dari syarikat judi. Secara tidak langsung dapat meningkatkan mutu permainan lantas dapat mengiklankan perniagan perjudian mereka..

Seks dalam sukan. Sukan juga mempunyai kaitan dengan perkembngan seks dunia. Selain menjejaskan prestasi, ia juga amat merugikan atlit yang terlibat. Rugi sponsor, peminat, duta dan sebagainya.

Atlit yang Terlibat dalam Skandal Seks

Tiger Woods David Beckham

Atlit Brazil

Deviasi tingkah laku adalah semakin banyak seiring dengan kecanggihan teknologi kini Terdapat beberapa peraturan dan akta telah dibuat untuk membendung deviasi tingkah laku di dalam sukan.

SEKIAN SAJA