Anda di halaman 1dari 7

4.

Cerita binatang merupakan cerita yang mengangkat konsep kritikan-sosio-budaya bincangkan keberkesanannya dalam mendidik masyarakat pada waktu silam. PENGENALAN R.O . Winstedt membahagikan cerita-cerita rakyat Melayu kepada beberapa jenis seperti Mythology ( yang mengandungi riddles,provers dan clock-stories),beast fables,farcial tales dan folk romances.1 Manakala Mohd. Taib Osman membahagikan cerita-cerita itu kepada (a) cerita asal usul atau mythology (b) cerita-cerita binatang (c) cerita-cerita lagenda (d) cerita- cerita folk-romances 2. Sejarah telah membuktikan betapa sesungguhnya corak hidup masyarakat silam dicerminkan melalui sastera rakyat. Diantara sastera rakyat zaman silam merupakan cerita penglipur lara.Cerita ini jika dilihat dan diteliti ada perhubungan erat dengan penutur cerita.Pada zaman silam rakyat berhibur melalui cerita penglipur lara yang kebanyakannya adalah ceritacerita yang menarik.Cerita binatang merupakan antara cerita sastera rakyat. Masyarakat Melayu lama akrab dengan alam semulajadi seperti alam tumbuhan, haiwan dan cakerawala. Ini adalah disebabkan masyarakat pada masa tersebut sering berinteraksi dengan alam yang berada di sekeliling mereka sama ada di laut, di hutan, di bendang, di ladang dan di gunung. Jadi masyarakat melayu bercerita secara lisan dalam mencipta cerita. Antara cerita tersebut ialah Cerita binatang.Cerita binatang ini mampu memberi hiburan dan juga didikan kepada pendengar.Cerita Binatang adalah cerita rakyat yang menggunakan binatangsebagai watak utama. Watak binatang tersebut diberikan sifat-sifat manusia seperti boleh berkata-kata, berfikir dan bertindak seperti manusia. Cerita Binatang terbahagi kepada tiga jenis iaitu cerita Binatang Asal Usul, Cerita Binatang Fable (Pengajaran) dan Cerita Binatang Epik ( Beast Epic).Cerita Binatang Asal Usul mengisahkan asal usul kejadian binatang misalnya Cerita Mengapa Harimau Mengaum, Mengapa Gagak Berbulu Hitam, Mengapa Ular Sawa Hilang Bisa, Mengapa Puyuh Tidak Berekor dan sebagainya.Cerita Binatang Fable berunsurkan pengajaran, misalnya Cerita Anjing Dengan Bayang-bayang, Cerita Kera Dengan Kura-kura, Cerita Bangau Dengan Ketam dan sebagainya.Manakala Cerita Epik Binatang adalah seperti Hikayat Pelanduk Jenaka dan Hikayat Sang Kancil

1 2

R.O Winsteedt,A History of Classical Malay Literure,hal 3-33 Mohd.Taib Osman,kesusasteraan Melayu Lama,hal 11-31

2.0

DEFINISI CERITA BINATANG

Cerita binatang ialah cerita yang juga dikenali sebagai Cerita Mergastua, cerita binatang biasanya pendek dan watak-wataknya terdiri daripada bianatang-binatang yang diberikan sifat manusia, diberi akal, boleh bercakap dan sebagainya.Watak-watak manusia, kalau ada diberikan peranan yang kecil sahaja seperti pemburu,pengembala dan bersifat bodoh pula.Dari segi penceritaan dan penyampaiannya adalah sederhana. CIRI-CIRI CERITA BINATANG MENGANGKAT KONSEP KRITIKAN-SOSIOBUDAYA Ciri-ciri cerita binatang dan cerita yang serta keberkesanannya dalam mendidik masyarakat pada waktu silam. Berdasarkan definisi di atas, dapat dilihat bahawa cerita binatang semuanya pendek, mudah difahami dan diceritakan semula.Kanak-kanak pun dapat memahami dan mengingatinya dengan mudah kerana bahasanya dan strukturnya mudah. Cuma tema atau falsafah pengajaran yang terselit dalam cerita-cerita binatang agak sukar difahami terutama kanak-kanak kerana selain daripada falsafah pendidikan yang tinggi juga kerana pendengar akan tengelam dalam unsur hiburan yang menonjol daripada cerita-cerita tersebut. Justeru itu pengarang memasukkan seloka pada bahagian permulaan cerita, pertengahan dan akhiran cerita bagi membendung pemikiran pendengar memahami falsafah pengajaran yang hendak disampaikan itu. Namun watak-watak dalam cerita binatang terdiri daripada
hbetapa perlunya seseorang itu berbudi kepada masyarakat. Hal ini demikian kerana masyarakat pada zaman dahulu kala amat mementingkan nilai budi dmembendung pemikiranalam kehidupan seharian mereka. Masyarakat zaman dahulu kala amat menganggungkan budi kerana sekiranya seseorang pemuda ingin berkahwin dengan seorang pemudi, perkara pertama yang akan dilihat oleh ibu bapa pemudi itu ialah bakal menantunya berbudi atau tidak, begitu juga sebaliknya ibu bapa pemuda yang memasuk meminang dalam unsure hiburandidapati tidak berbudi secara langsung ikatan yang terjalin akan terbatal.

Kesimpulanya, pantun budi sudah digunakan oleh masyarakat dahulu sejak turun-temurundalam kehidupan seharian mereka. Masyarakat Melayu zaman dahulu memandang tinggi orang yang berbudi lebih daripada segalanya. Selain itu juga, kebanyakan perbuatan seharian dibuat dengan pantun dengan tujuan menzahirkan penghargaan dan ucapan terima kasih, memberi nasihat Hal ini demikian kerana pantun menjadi wadah dan wahana yang digunakan untuk menyampaikan dan menjelaskan sesuatu yang penting kepada masyarakat dan mudah difahami oleh masyarakat tradisional Melayu.

3.2 3.3

Tujuan adat istiadat Meluahkan rasa kasih sayang dan kerinduan.

Berdasarkan pantun kasih sayang, nasihat yang cuba disampaikan oleh pengkarya ialah mengenai kasih sayang. Kasih sayang merupakan satu perasaan cinta, kasih dan sayang kepada seseorang. Erti kata kasih sayang boleh dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu cinta antara manusia dengan manusia, manusia dengan Tuhan dan manusia dengan alam. Perasaan sayang selalunya akan disampaikan melalui pantun oleh masyarakat tradisional dalam menyampaikan hasrat mereka. Hal ini telah memperlihatkan bahawa masyarakat tradisional sangat mementingkan kesopanan dan kesantunan terutamanya dalam berkasih sayang. Perasaan kasih sayang merupakan hukum alam yang tidak dapat dihalang oleh manusia daripada terus belaku kerana ianya sudah ditakdirkan oleh Ilahi. Berikut merupakan dua contoh pantun kasih sayang dan penerangannya :

Rangkap kedua pula mengutarakan ajaran mengenai keprihatinan iaitu masyarakat mestilahmempunyai sifat timbang rasa dalam perhubungan. Sifat ini hanya boleh dimiliki oleh mereka yang meletakkan dirinya di tempat orang yang hendak diambil perhatian. Ajaran ini sangat sesuai bagi mereka yang sedang bercinta. Keprihatinan ini wajar diikuti oleh masyarakat agar dapat mewujudkan satu perhubungan yang kukuh seterusnya dapat memupuk sikap keprihatinan terhadap keluaraga, kekasih mahupun masyarakat. Sekiranya sikap keprihatinan tidak diamalkan dalam perhubungan maka ianya tidak akan bertahan dengan lama kerana wujud sikap pentingkan diri sendiri. Oleh sebab itu, sikap ini sangat penting dalam perhubungan dan seharusnya dilaksanakan oleh masyarakat setempat dinihari.

Kesimpulannya, pantun kasih sayang menggambarkan identiti kehidupan masyarakat Melayu.Pantun ini juga amat memainkan peranan dalam mempengaruhi gaya hidup masyarakat baik dari peringkat kanakkanak mahupun dewasa. menggambarkan kehidupan masyarakat Melayu. Oleh itu, masyarakat kini perlu sedar itu mereka mesti mempertahankan pantun kasih sayang agar boleh bertahan hingga ke generasi akan datang dan tidak ditelan perubahan zaman.

3.4

Untuk sindiran dan tempelak

Mengapakah orang Melayu tidak suka berterus terang? Menurut Fatimah Busu, (1922:22) kesopanan yang terbit daripada rasa malu dan segan dalam kalangan masyarakat Melayu telah menimbulkan satu cara hidup yang tidak suka berterus terang. Selalu ada pengertian-pengertian yang lain di sebalik rangkai kata-rangkai kata yang dituturkan. Dalam membuat teguran ini, maka lahirlah pelbagai bentuk bahasa kiasan bagi menggambarkan sikap rendah diri dan sifat kesopanan. Sindir- menyindir juga memainkan

peranan ketika menyampaikan sesuatu fikiran agar mesej yang cuba disampaikan itu berkesan dan indah. Berikut merupakan dua contoh pantun kias ibarat dan penerangannya :

7) Pondok robek makan api, Anak Cina main teropong; Katak bertingkir besar hati, Dapat dunia bawah tempurung.

Dalam pantun tersebut, karikatur katak memberi satu kiasan terhadap sifat manusia yang tiada pegangan atau pendirian. Manusia sebegini tidak akan berusaha untuk memajukan diri sendiri tetapi hanya menerima takdir yang telah ditetapkan kepadanya dengan rasa gembira. Sudah pasti kehidupan bawah tempurungnya itu tidak akan membawanya ke mana-mana kerana sifat ingin mengetahui dan ingin maju tidak ada padanya. Dalam kiasan ini, ada pelajaran iaitu pendengar mengambil sesuatu episod yang diceritakan sebagai situasi yang dapat dipelajari dan cuba mengandaikan atau mengaplikasikan dirinya dengan situasi tersebut. Ibarat dan kias menjadi jambatan untuk makna atau maksud sosial dan moral sastera.

8) Ayam dikepuk dipanggil pulang, Kain tercarik tersangkut duri; Usah ditepuk air di dulang, Kelak terpercik muka sendiri.

Pantun tersebut membawa peringatan yang amat berguna kepada kita supaya tidak memburukburukkan saudara atau orang yang rapat dengan kita. Umpama menepuk air di dalam dulang, perbuatan mengumpat, mengata saudara mara atau sahabat handai akan mengundang keburukan kepada diri sendiri kelak. Segala kekurangan yang dimiliki oleh saudara mara atau sahabat handai hendaklah disembunyikan tanpa pengetahuan orang luar.

Sebagai kesimpulan, penggunaan kias ibarat ini sudah pasti menjadi perhiasan bagi mencantikkan bahasa kerana bahasa kiasan banyak menggambarkan keindahan alam dan pemilihan lambang atau simbol itu pula begitu cantik. Apa yang lebih penting ialah penggunaan kias ibarat berperanan menjadi pelindung sesuatu perkara yang tidak ingin dinyatakan secara terang-terangan. Dengan adanya bahasa kiasan, perasaan malu atau takut kerana tidak manis didengar orang dapatlah disembunyikan.

3.5

Menyampaikan mesej berunsur keagamaan

Pantun agama ialah pantun yang mengandungi aqidah, hukum, dan keimanan kepada Allah. Pantun agama menerangkan tentang ketuhanan, pahala, dosa, akhirat, hidup, mati, dan lain-lain lagi. Pantun ini juga menyeru umat Islam supaya taat dan sentiasa melakukan perkara yang disuruh oleh Allah danmeninggal segala larangan-Nya. Selain itu, pantun ini memberitahu umat Islam tentang setiap perbuatan yang dilakukan akan mendapat balasan sama ada baik atau buruk. Berikut merupakan dua contoh pantun agama dan penerangannya :

9) Redup bulan nampak nak hujan. Pasang pelita sampai berjelaga; Hidup mati di tangan tuhan, Tiada siapa dapat menduga.

Rangkap pantun di atas menjelaskan maksud redup bulan nampak nak hujan ialah sesuatu perkara yang hendak berlaku mesti ada petandanya. Contohnya, bulan yang redup menandakan hujan akan turun. Baris kedua pula, pasang pelita sampai berjelaga bermakna hidup manusia ada peraturannya hidup dan mati manusia tidak dapat diduga kerana segalanya hanya Allah yang menentukan. Setiap manusia tidak tahu ajalnya bila akan tiba dan Allah sahaja yang mengetahuinya serta Allah yang telah menentukan takdir untuk setiap manusia sejak azali lagi. Selain itu, Allah mengkehendaki apa yang Dia kehendaki iaitu akan terjadi sesuatu itu atas kemahuannya.Contohnya, bayi yang baru lahir dalam tempoh sehari boleh mati dengan kehendak-Nya tidak lebih atau kurang walaupun sesaat.

10) Sayang-sayang buah kepayang, Buah kepayang hendak dimakan; Manusia hanya mampu merancang, Kuasa Allah yang menentukan.

Rangkap kedua pantun agama menceritakan mengenai sayang-sayang buah kepayang iaitu maksudnya walaupun manusia cuba merancang atau menentukan sesuatu seperti manusia suka akan buah kepayang tetapi kuasa Allah yang menentukan segalanya. Selain itu, buah kepayang hendak dimakan seperti manusia yang mahu makan buah kepayang tetapi hanya Allah yang berhak atas manusia yang diciptanya. Manusia boleh merancang berbagai perkara dan berharap akan terlaksana seperti mana

yang dirancang walaupun mengetahui yang menentukan takdir hanyalah Allah S.W.T. kuasa Allah tiada siapa hanyalah hambanya.

Kesimpulannya, pantun agama merupakan sebuah pantun yang berunsurkan nilai keagamaan. Dalam pantun agama terselit unsur-unsur nasihat serta pengajaran yang berguna bagi dijadikan panduan kepada seluruh genap masyarakat. Pantun agama dapat membentuk serta membina nilai-nilai murni dalam diri seseorang kerana di dalamnya terkandung makna-makna tersirat dan dapat dijadikan pedoman. Tidak dapat dinafikan pantun agama memang terdapat pengajaran yang berguna kerana melalui pantun tersebut sekali gus dapat mendidik dan mengajar kita berkaitan ilmu agama sama ada ilmu duniawi atau ukhrawi.

4.0

KESIMPULAN

Sebagai generasi baru, kita hendaklah sentiasa melakukan kajian tersebut agar nilai-nilai yang terdapat dalam karya klasik Melayu tidak pupus di telan zaman.

Pantun juga menjadi medium untuk menyampaikan mesej-mesej atau pesanan berbentuk keagamaan. Di samping itu juga, pantun berpontensi menjadi sindiran atau tempelak yang ditujukan kepada seseorang dengan niat untuk mendidik dan membetulkan jati diri atau sahsiah individu atau mereka yang berkenaan supaya mereka mampu memperbaiki diri dan berubah ke arah yang lebih baik.

Justeru, marilah kita bersama-sama mengembang dan menyuburkan pusaka lama ini agar kesusasteraan Melayu bangsa kita akan bertambah maju dan kekal umpama tak lekang dek panas tak lapuk dek hujan.

RUJUKAN Ab. Rahman Ab. Rashid, Rosli Saludin, Zakaria Perngis. (2005). Mutiara Sastera Tradisional. Selangor : Pearson Malaysia Sdn. Bhd. Melayu

Annas Haji Ahmad. (1998). Sastera Melayu Lama dan Baru. Selangor : Masa

Enterprise.

Awang Sariyan. (2007). Falsafah dan Logika Melayu. Selangor : Synergymate

Sdn. Bhd.

Hashim Hj. Musa. (2001). Falsafah, Logik, Teori Nilai Dan Etika Melayu. Kuala Lumpur : Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya.

Harun Mat Piah. (1989). Puisi Melayu Tradisional: Satu Pembicaraan Genre dan Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Fungsi . Kuala

Harun Mat Piah, Ismail Hamid, Siti Hawa Salleh, Abu Hassan Sham, Abdul Rahman Kaeh dan Jamilah Hj. Ahmad. (2000). Kesusasteraan Melayu Tradisional. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka.

Tenas Effendy. (2007). Khazanah Pantun Melayu Riau. Kuala Lumpur : Dawama Sdn.Bhd.

Zainal Abidin Ahmad. (1965). Ilmu Mengarang Melayu. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka.

Media elektronik Pantun Melayu. Diperoleh Ogos 21, 2010 dari

Anda mungkin juga menyukai