Anda di halaman 1dari 6

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MINGGU TEMA : : KE 1 MINGGU ORIENTASI HARI TARIKH : : RABU 02.01.

2013 CATATAN/IMPAK

TUNJANG / MASA
RUTIN DAN PERBUALAN PAGI ( 30 MIN )

PERKARA
Rutin kelas : - Murid berkumpul untuk sarapan,mengucapkan selamat pagi, menanda kehadiran, melafaz syahadah, Al-Fatihah dan doa penerang hati. Perbualan pagi : 1. Ibu bapa / Penjaga menyerah anak-anak mereka kepada guru kelas dan Pembantu Pengurusan Murid. 2. Memberi ruang dan masa untuk murid-murid menyesuaikan diri.

H : TH :

FIZIKAL & ESTETIKA ( 40 MIN )

Standard Pembelajaran (PFK 1.1.2)Menggunakan tangan untuk merenyuk ( Crush ) kertas (PFK 1.1.9) Menggunakan jari untuk mengoyak bahan mengikut rupa Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Merenyuk kertas sehingga menjadi bulat. 2. Mengoyak kertas menjadi cebisan kecil. Aktiviti 1. 2. 3. 4.

BBM - Kertas

Murid diberi kertas dan guru menunjuk cara bagaimana untuk merenyuk kertas menjadi bulat. Kemudian membuka kertas tersebut dan mengoyak kertas menjadi cebisan kecil. Murid merenyuk dan mengoyak kertas tersebut menjadi cebisan kecil. Murid digalakkan melakukan berulang kali sehingga mereka boleh melakukan dengan betul.

KETRAMPILAN ( 40 MIN )

Standard Pembelajaran (PSE 1.1.4) Menceritakan pengalaman emosi yang melibatkan perasaan seperti gembira, sedih, takut dan marah. Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Menceritakan pengalaman pada hari pertama persekolahan. Aktiviti 1. 2.

Guru berbual dengan murid untuk merangsang mereka bercerita. Murid bercerita pengalaman mereka semasa di hari pertama, sama ada gembira, sedih , takut dan marah.

SAINS & TEKNOLOGI ( 30 MIN )

Standard Pembelajaran ((ST 1.1.2) Menunjukkan sikap sistematik, bekerjasama dan bertanggungjawab. (ST 2.3.1) Membanding dan mengumpulkan objek-objek mengikut satu ciri: a. Warna b. Bentuk Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Membanding dan mengumpulkan objek mengikut warna dan bentuk. Aktiviti 1. 2. 3.

BBM - LEGO - BONGKAH

Guru menunjukkan bongkah pelbagai warna kepada murid-murid. Murid-murid berada dalam kumpulan dan membuat pertandingan mencari bongkah yang sama warna Murid mengelaskan lego mengikut bentuk dan warna.

TUNJANG /MASA
30 MIN

PERKARA

CATATAN

REHAT
Standard Pembelajaran (BM 1.1.6) Mendengar dan bertindak balas terhadap ucapan selamat dan bertatasusila dengan bimbingan. (BM 2.1.3) Berbual dengan menggunakan ayat yang mudah dengan sebutan yang betul Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Mengucapkan ucapan bertatasusila. 2. Berbual dengan sebutan yang betul. Aktiviti 1. 2. 3. Nilai murni - bersopan santun - Hormatmenghormati

BAHASA MALAYSIA ( 60 MIN )

4.

Majlis suaikenal dengan murid-murid Prasekolah. Guru memperkenalkan diri kepada murid-murid. Menyanyikan lagu ucapan selamat Contoh: Selamat pagi cikgu, Selamat pagi cikgu, Selamat pagi, Selamat pagi, Selamat pagi cikgu. (Melodi: Happy Birthday) Bercerita tentang diri sendiri.

AKTIVITI PENAMAT ( 10 MIN )

Guru bersoaljawab dengan murid mengenai pembelajaran hari ini. Menyanyikan lagu selamat pulang. Murid berbaris dan mengucapkan ucapan selamat pulang serta membaca doa untuk pulang.

REFLEKSI :

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MINGGU TEMA : : KE 1 MINGGU ORIENTASI HARI TARIKH : : KHAMIS 03.01.2013 CATATAN/IMPAK

TUNJANG / MASA
RUTIN DAN PERBUALAN PAGI ( 30 MIN )

PERKARA
Rutin kelas : - Murid berkumpul untuk sarapan,mengucapkan selamat pagi, menanda kehadiran, melafaz syahadah, Al-Fatihah dan doa penerang hati. Perbualan pagi : 1. Ibu bapa / Penjaga menyerah anak-anak mereka kepada guru kelas dan Pembantu Pengurusan Murid. 2. Memberi ruang dan masa untuk murid-murid menyesuaikan diri. Standard Pembelajaran (PFK 1.2.8)Menggunakan jari untuk membutang pelbagai saiz(termasuk butang katup,butang cangkuk)

H : TH :

AKTIVITI LUAR ( 40 MIN )

BBM - butang pelbagai saiz

Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Menggunakan jari untuk membutang pelbagai saiz 2. Menggerakkan koordinasi motor halus. Aktiviti 1. Murid melakukan aktiviti membutang dengan bimbingan B.INGGERIS (M.TEMA) MUZIK ( 40 MIN ) Standard Pembelajaran (KTI 2.1.7) Menyanyikan melodi (KTI 2.1.8) Menyanyi lagu dengan iringan muzik Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Menyanyikan melodi 2. Menyanyi lagu dengan iringan muzik Aktiviti 1. Murid menyanyi lagu Selamat Pagi Bangun Pagi dengan iringan muzik B.INGGERIS (M.ASAS) ( 30 MIN ) Standard Pembelajaran (BI 4.2.2) Write recognizable letters with guidance Objektif The end of lesson, children able to : 1. Write recognizable letters with guidance Aktiviti 1. Children join the dots. (30 MIN) BAHASA INGGERIS (M.TEMA) SENI ( 60 MIN ) BBM Hand out Radio/cd lagu

REHAT
Standard Pembelajaran (KTI 1.2.3) Menghasilkan karya kreatif yang mudah melalui pelbagai aktiviti menggambar Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Menzahirkan idea kreatif melalui lukisan dan warna Aktiviti 1. 2. Murid melukis gambar/suasana hari pertama di sekolah. Murid mewarnakan lukisan tersebut dan menceritakan kepada rakanrakan lain. BBM Kertas Lukisan Pensel warna

AKTIVITI PENAMAT ( 10 MIN )

Guru bersoaljawab dengan murid mengenai pembelajaran hari ini. Menyanyikan lagu selamat pulang. Murid berbaris dan mengucapkan ucapan selamat pulang serta membaca doa untuk pulang. REFLEKSI :

REFLEKSI

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MINGGU TEMA : : KE 1 MINGGU ORIENTASI HARI TARIKH : : JUMAAT 04.01.2013 CATATAN/IMPAK

TUNJANG / MASA
RUTIN DAN PERBUALAN PAGI ( 30 MIN )

PERKARA
Rutin kelas : - Murid berkumpul untuk sarapan,mengucapkan selamat pagi, menanda kehadiran, melafaz syahadah, Al-Fatihah dan doa penerang hati. Perbualan pagi : 3. Ibu bapa / Penjaga menyerah anak-anak mereka kepada guru kelas dan Pembantu Pengurusan Murid. 4. Memberi ruang dan masa untuk murid-murid menyesuaikan diri. Dijalankan oleh guru Pendidikan Islam Standard Pembelajaran (BM 1.1.6) Mendengar dan bertindak balas terhadap ucapan selamat dan bertatasusila dengan bimbingan. (BM 2.1.3) Berbual dengan menggunakan ayat yang mudah dengan sebutan yang betul Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Mengucapkan ucapan bertatasusila. 2. Berbual dengan sebutan yang betul. Aktiviti 1. Majlis suaikenal dengan murid-murid Prasekolah. 2. Guru memperkenalkan diri kepada murid-murid. 3. Menyanyikan lagu ucapan selamat Contoh: Selamat pagi cikgu, 4. Bercerita tentang diri sendiri.

H : TH :

PENDIDIKAN ISLAM ( 40 MIN ) B.MALAYSIA ( 40 MIN )

Radio/cd lagu

B.INGGERIS (M.ASAS) ( 30 MIN )

Standard Pembelajaran (BI 4.2.2) Write recognizable letters with guidance Objektif The end of lesson, children able to : 1. Write recognizable letters with guidance Aktiviti 1. Children join the dots.

BBM Hand out

(3O MIN) KETRAMPILAN DIRI ( 60 MIN )

REHAT
Standard Pembelajaran (PSE 1.1.4) Menceritakan pengalaman emosi yang melibatkan perasaan seperti gembira, sedih, takut dan marah. Objektif Diakhir pembelajaran murid boleh : 1. Menceritakan pengalaman pada hari pertama persekolahan. Aktiviti 1.Guru berbual dengan murid untuk merangsang mereka bercerita. 2.Murid bercerita pengalaman mereka semasa di hari pertama, sama ada gembira, sedih , takut dan marah.

AKTIVITI PENAMAT ( 10 MIN )

Guru bersoaljawab dengan murid mengenai pembelajaran hari ini. Menyanyikan lagu selamat pulang. Murid berbaris dan mengucapkan ucapan selamat pulang serta membaca doa untuk pulang.

REFLEKSI :

Anda mungkin juga menyukai