Anda di halaman 1dari 4

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

Mata Pelajaran dan Kelas Tema/Tajuk Masa Standard Pembelajaran Objektif Pembelajaran

Bahasa Malaysia Tahun 2 Bestari Sains, Teknologi dan Inovasi Model kereta 7.30 8.30 pagi 3.2.4 Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; i. Menulis pelbagai perkataan yang mengandungi dua atau lebih suku kata dengan betul. ii. Menulis pelbagai perkataan dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas. 1. Guru menunjukkan slaid gambar kenderaan. 2. Guru meminta murid menyenaraikan nama-nama kenderaan tersebut dan menulis di papan hitam. 3. Guru menunjukkan bahan-bahan untuk membuat model kereta. Guru meminta murid mengeja nama bahan dan menulis perkataan di papan hitam. (kotak, gunting, cawan) 4. Murid membina model kereta secara berkumpulan. 5. Setiap kumpulan membentangkan hasil kerja di hadapan kelas. Guru menerapkan unsur keusahawanan kepada murid seperti meletakkan tanda harga pada hasil kerja murid. (tempat jualan dan lain-lain) 6. Murid lain diminta menyebut bahagian-bahagian kereta yang terdapat pada model tersebut.(tayar, cermin, pintu, tingkap). Murid membuat latihan dengan menulis perkataan dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas di dalam lembaran kerja.

Aktiviti

EMK

Nilai Murni bekerjasama Keusahawanan sikap dan pemikiran keusahawanan TMK belajar melalui TMK komputer, slaid powerpoint gambar-gambar tunggal, kad perkataan, kotak, gunting, pita pelekat, cawan kertas, gam, dan lembaran kerja. Murid menulis bahagian-bahagian kereta berdasarkan gambar yang diberi dengan betul. ___orang daripada___orang murid telah mencapai objektif P&P. Murid yang belum menguasai akan diberi bimbingan. Murid yang telah menguasai akan diberi latihan pengayaan.

Bahan Bantu Belajar

Penilaian Pengajaran dan Pembelajaran Refleksi

LEMBARAN KERJA Nama :..................................................... Kelas:......................... Tarikh:......................

Arahan: Tuliskan nama bahagian-bahagian kereta dengan betul.

tingkap

cermin bumbun

lampu

tayar

Susun huruf berikut supaya menjadi perkataan yang bermakna. Kemudian, tulis di ruangan yang disediakan dengan tulisan yang cantik dan kemas.

1.

a y t

r a

_______________________________

2.

c i

n e m r

___________________________________

3.

p u m a l
___________________________________

4.

m u b g u n b
____________________________________

5.

g n a k i

_____________________________________