Anda di halaman 1dari 6

2/26/14

PAGE 1 PAGE 2

Belajar Debat Online

Belajar Debat Online

Ikhwan: Admin Message


Muhamad Ikhwan Hibatullah Sila klik pada iklan sebagai tanda terima kasih anda terhadap informasi yang kami sediakan untuk kegunaan anda. Kami akan cuba menambah lagi info-info terbaru berkaitan debat. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau permintaan, sila emelkan ke ikhwan.fscc@gmail.com

Sila Klik Sebagai Tanda Terima Kasih

22
Usul Debat Alam Sekitar 2012 JUN 2012

1- SUDAH SAMPAI MASANYA KITA MEWAJIBKAN MATA PELAJARAN ALAM

Welcome
SEKITAR DI SEKOLAH. Home | Eq-soft | Eq-current issues | Debat

2- PEMBANGUNAN TERANCANG PERLU DEMI PENGEKALAN ALAM SEKITAR.

Blog Archive
2012 (1) June (1)

3- KELEMAHAN PENYELENGGARAAN MERENCATKAN PERTUMBUHAN NEGARA

Usul Debat Alam Sekitar 2012 1SUDAH SAMPAI ... 2010 (6)

SEBAGAI SEBUAH NEGARA HIJAU.

About Me
4- SUMBER HIJAU : ALTERNATIF KRISIS TENAGA.

5- DEWAN INI AKAN MEWAJIBKAN SYARIKAT MULTINASIONAL MENYUMBANG

Muhamad Ikhwan Hibatullah View my complete profile

UNTUK PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR.

Followers
6- DEWAN INI MENCADANGKAN JUALAN KERETA DIKAWAL DEMI ALAM

Join this site


w ith Google Friend Connect

Members (10)

SEKITAR

SUKU- BANJIR KILAT : SATU KECUAIAN MASYARAKAT


Already a member? Sign in

. SEMI- TEKNOLOGI HIJAU MENJANJIKAN ALAM SEKITAR YANG LEBIH

debatstage.blogspot.com

1/6

2/26/14

Belajar Debat Online


Powered by Blogger. HARMONI.

FINAL- NEGARA MAJU DALANG PEMANASAN GLOBAL.

0 comments

Tajuk-Tajuk Yang Sesuai Diperdebatkan


Muhamad Ikhwan Hibatullah

2
JUL 2010

POLIT IK 1 .Perpaduan di Malay sia:Retak Menanti Belah 2.Diplomasi Masih Relev an 3.Nuklear:Punca Kemelut Dunia 4.Barack Obama Harapan Baru Dunia 5.Konsep '1 Malay sia' Menjamin Perpaduan Negara 6.Kabinet Y ang Ramai Lebih Baik 7 .Malay sia Sudah Cukup Demokratik 8.Demonstrasi Lambang Demokrasi Y ang Baik EKONOMI 1 .Sekatan Terhadap Pekerja Asing Merugikan Negara 2.Barang Buatan Malay sia Sudah Setanding 3.AFTA Merugikan Negara Dunia Ketiga 4.AirAsia Punca MAS Lemas 5.Sektor Pertanian Dipandang Sepi 6.Kita Masih Perlukan DEB SOSIAL 1 .Teknologi Menghakis Nilai Kemanusiaan 2.Kempen 'Budi Bahasa Buday a Kita' Sudah Gagal 3.Anugerah Berasaskan Undi Lebih Baik Berbanding Juri 4.Bahasa Melay u Semakin Terpinggir 5.Teknologi Dihujung Jari Memantapkan Jati Diri Remaja 6.Isu Alam Sekitar:Kita Semakin Peka PENDIDIKAN 1 .SPM 1 0 Subjek:Pelajar Kita Untung 2.Matapelajaran Sejarah Perlu Diajar Seawal Darjah 1 3.Mahasiswa IPT berkualiti 4.Aktiv iti Kokurikulum Dipandang Sebelah Mata 5.PPSMI Merugikan Negara 6.Mengimport Pelajar Lebih Baik Daripada Mengeksport Pelajar 7 . Sy arat lulus BI dalam SPM adalah wajar Hum or: 1 . 1 Lebih Baik daripada 2 2. Cemburu Tanda Say ang 3. Wanita Sudah Di Hadapan 4. Lelaki Meny usahkan 5. Berambut Lebih Baik Daripada Botak 6. Y outube:Kreativ iti melampau

1 comments

Peranan dan Struktur Pendebat ketiga


Muhamad Ikhwan Hibatullah

26
JUN 2010

Pendebat ketiga
debatstage.blogspot.com 2/6

2/26/14

Belajar Debat Online

Kerajaan/Pembangkang

Dimulakan dengan kata aluan Menyatakan tugas/struktur ucapan sendiri Membidas konsep dan pendekatan pihak lawan Membidas setiap hujah lawan Ada banyak teknik membidas sebenarnya. Lain pendebat, lain cara membidasnya. Tetapi, untuk bidasan yang baik kebiasaannya ada fasa restate, rebut and replace dalam bidasan. 1. Mulakan dengan menyebut balik kes @ hujah lawan, restate, 2. Kemudian rebut,membidas dengan meragukan kes @ fakta/hujah, 3. Dan penting untuk gantikan dengan alternatif ,replace facts Bidasan yang baik juga adalah bidasan yang menganalisis satu demi satu kes dan hujah pihak lawan kemudian dikaitkan kembali dengan kes pihak sendiri

0 comments

Peranan dan Struktur Pendebat kedua


Muhamad Ikhwan Hibatullah

26
JUN 2010

Pendebat kedua
Kerajaan/Pembangkang

Dimulakan dengan kata aluan Menyatakan peranan sendiri Menjawab persoalan dan pertikaian pihak lawan serta membidas pihak lawan ( Untuk bahagian bidasan,pembahas kedua yang baik, fokuskan kepada bidasan pendekatan yang dibawa oleh pihak lawan, dan kalau boleh cuba elakkan membidas hujah kerana tugas membidas hujah adalah tugas pendebat ketiga) Membawa hujah kedua yang dianalisis dengan baik.( Ingat, jgn pentingkan berapa banyak fakta yang ada, tetapi pentingkan macamana kita analisis fakta dengan baik,dan disampaiakn dengan berstruktur dari fasa pertama hujah hinggalah fasa akhir hujah bagi setiap fakta ) Membawa hujah ketiga. Untuk dimuhasabah: Kebanyakan pendebat kedua terlalu suka untuk mebuat bidasan yang panjang sehingga masa untuk menyampaikan dua lagi hujah tidak sempat sedangkan peranan pendebat kedua adalah untuk menyampaikan hujah pihak sendiri dengan baik dan berkesan. Justeru, urus dan kawal masa ucapan anda agar anda boleh membuat pertikaian kepada lawan dan membawa hujah pihak sendiri dengan berkesan dan baik.

debatstage.blogspot.com

3/6

2/26/14
0 comments

Belajar Debat Online

Peranan dan Struktur Pendebat Pertama


Muhamad Ikhwan Hibatullah

26
JUN 2010

Pendebat Pertama: Kerajaan Dimulakan dengan kata-kata aluan(Ucapan pendahuluan utk siapa yg ada dalam dewan? kalau ala parlimen, Tuan YgDipertua, Pihak Kerajaan, Pembangkang, dan Ahli Dewan yg bersidang) Pendefinisian secara literal (boleh jadi kamus dewan sebagai sumber pendifinisian, x perlu panjang dan teliti sangat) Pendifinisian secara konseptual (Pendifinisian secara tersirat tentang apa yang kita ingin bawa/terjemah tentang usul perdebatan, setiap pendefinisian memerlukan penelitian dan penterjemahan yg baik dan jelas, sesetengah frasa dalam usul memerlukan sumber autoritatif, kuat seperti dari mana2 Jabatan,Persatuan,

Kementerian, buku2,orang2 ternama seperti Tun Dr. Mahathir, dan sebagainya) Pendirian/premis kerajaan Beban bukti utk pembangkang (Apa yg perlu pembangkang buktikan untuk lawan kes kerajaan secara berdepan dan bersemuka) Menyebut tugas ahli2 meja kerajaan. (Pendebat pertama, kedua dan ketiga) Membawa hujah pertama. (Hujah perlulah disampaikan dengan jelas dan teliti. Perlu diingatkan, bukan berapa banyak fakta yang penting dalam hujah kita, tetapi, macamana kita analisi hujah dgn baik utk menepati kehendak usul adalah yg sepatutnya!) Penutup (Menyimpulkan apa kes kerajaan dan hujah yg dibawakan sebentar td)

0 comments

Pasukan Debat & Peranan Pendebat


Muhamad Ikhwan Hibatullah

26
JUN 2010

KERAJAAN
Pendebat pertam a- Perdana Menteri -Mendefinisikan usul (literal+konseptual+rasional) - Memberikan beban tugas - Meny atakan struktur hujah -Membentangkan hujah perdana (isi+huraian+contoh+kesimpulan) Pendebat kedua- T im balan Perdana Menteri -Tegakkan premis pasukan -Membidas konsep pembangkang -Bidas Hujah ketua pembangkang -jawab beban tugas y ang diberikan -Bentangkan hujah (isi+huraian+contoh+kesimpulan) Pendebat Ketiga- Menteri Pertahanan -Tegakkan premis pasukan -Bidas kes lawan (konsep dan setiap isi pendebat)

PEMBANGKANG
Pendebat pertam a- Ketua Pem bangkang

debatstage.blogspot.com

4/6

2/26/14
-Membidas konsep kerajaan

Belajar Debat Online


-Membentangkan konsep/premis pasukan -Memberikan beban tugas -Meny atakan struktur hujah -Membidas hujah PM -Membentangkan hujah perdana (isi+huraian+contoh+kesimpulan) Pendebat Kedua- Pem bangkang pertam a -Tegakkan premis -Bidas Hujah TPM -Membentangkan hujah (isi+huraian+contoh+kesimpulan) Pendebat Ketiga- Pem bangkang kedua - Tegakkan premis pasukan -Bidas kes lawan (konsep dan setiap isi pendebat)

0 comments

Ciri-iri Pendebat Yang Baik


Muhamad Ikhwan Hibatullah

26
JUN 2010

Gaya persembahan tidak terlalu dikawal utk elak dr menampakkan diri tidak natural, (stage-fright) tetapi pendebat yang baik akan mampu conceal / menyembunyikan riak wajah & gayanya yang menampakkan rasa gementar. Aspek bahasa juga amat penting elak "terlalu serius" dan "straight-forward" dalam penghujahan. Di pentas, manfaatkan gaya bahasa yang cantik (bukannya terlalu berbunga-bunga xd salahnya jika sesekali menggunakan bahasa kiasan, dan seumpamanya selagi mana ianya membantu penghujahan dengan berkesan. Bahasa yang terlalu berbungabunga tetapi tidak membantu penghujahan memang dilarang sama sekali bukan sahaja dalam debat peringkat sekolah bahkan peringkat universiti pun. Berhati-hati dgn ap yg diucapkan setiap pendebat/pembahas wajib bertanggungjawab terhadap apa yang dituturkannya. Maknanya, jika anda katakan 8 ciri, maka anda harus buktikan sekurang-kurangnya sebahagian ciriciri tersebut. Bukan ckp kosong. sbb tu pemahaman konsep thdp usul yg didebatkan sebaiknya dibawa mudah, senang difahami dan tidak berbelit-belit. lawan x pening, hakim x pening, penonton pun x pening. jauhkan juga hujah berlapis-lapis. pnggunaan analogi mbntu phujahan tp elakkn analogi yg mengelirukan. fakta kes- jgn tipu (ni selalu debater buat zmn sekolah, skrg dh universiti maka kne jd mhssw minda kelas prtama).

1 comments

Subscribe to: Posts (Atom)

debatstage.blogspot.com

5/6

2/26/14

Belajar Debat Online

2010 - Copyright Belajar Debat Online All rights reserved. Designed by Templatelite. Converted To Blogger Template by Anshul.

debatstage.blogspot.com

6/6

Anda mungkin juga menyukai