Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Mata Pelajaran Tingkatan Tempoh Bidang Tajuk Objektif Pembelajaran Matematik Tingkatan 1 40 minit Pecahan

Gabungan Operasi Murid akan diajar untuk: Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan, penolakan, pendaraban dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. Murid akan dapat; Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi penambahan, penolakan, pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. Murid-murid telah mempelajari konsep tambah, tolak darab dan bahagi pecahan. Bekerjasama dan hormat menghormati Manila kad/gunting/kertas majong/permanent marker berbagai warna/gam Aplikasi/Analisis/Hueristik.

Hasil Pembelajaran

Pengetahuan Sedia Ada Nilai murni ABM Kemahiran Berfikir

FASA/MASA Set Induksi ( 5 Minit)

CADANGAN AKTIVITI

CADANGAN KOMUNIKASI Soalan: Adakah anda pernah menaiki bas ke Kompleks membelibelah?

CATATAN

Guru memulakan sesi dengan mengemukakan satu situasi di perhentian bas.

Kita akan lihat penumpang turun dan naik bas. Respon yang dijangka: Ya. Soalan: Bolehkah kita turun dan naik bas dimana tempat kita berada? Respon yang ijangka: Boleh.

FASA/MASA Langkah 1 (20 minit)

CADANGAN AKTIVITI Guru mengemuka satu situasi harian.

CADANGAN KOMUNIKASI

CATATAN

Strategi melukis rajah dan membina jadual. Soalan: Bagaimanakah anda Kemahiran dapat memastikan kertas menaakul. pembalut hadiah yang dibeikan mencukupi? Respon dijangka: i.Melukis bentangan bagi kotak hadiah ii.Cari luas setiap bentuk dan jumlahkan kesemua luas.

Anda dan kawan-kawan anda inginmenonton wayang di Queensbay Mall. Kamu telah bersetuju untuk menaiki bas Rapid kesana. Kemudian guru mengedarkan dua kertas pembalut hadiah dan lima pepejal geometri yang berlainan bentuk.

Murid berbincang dalam kumpulan bagi mencari cara untuk memotong kertas iii.Potong dan buka kotak supaya mencukupi untuk bagi mendapatkan membalut lima pepejal bentuk-bentuk geometri. permukaan. Guru memanggil wakil kumpulan untuk melekatkan bentangan kertas yang telah digunakan untuk membalut lima bentuk hadiah. (Lampiran 1) ii.Ada yang guna banyak dan ada yang guna sedikit. Soalan: Bagaimana anda boleh memperbaiki penggunaan kertas lebih jimat? Respon yang dijangka: i.Tetapkan bentuk pada kertas pembalut hadiah bagi mendapat luas Soalan: Bandingkan luas kertas yang digunakan?Adakah terdapat perbezaan? Respon yang dijangka: i.Terdapat perbezaan

Kemahiran menaakul

FASA/MASA

CADANGAN AKTIVITI

CADANGAN KOMUNIKASI permukaan. ii.bina bentangan yang tepat bagi setiap bentuk iii.Luas bentangan sama dengan jumlah luas permukaaan.

CATATAN

Langkah 2 (30 minit)

Guru meminta murid dalam setiap kumpulan menekap permukaan pepejal geometri pada kertas pembalut hadiah, memotong dan menampal pada carta luas pepejal geometri. (Lampiran II) Seterusnya murid diminta berbincang bagi melengkapkan carta luas pepejal geometri. Murid menampal kertas mahjong di sekitar kelas.

Soalan: Berdasarkan maklumat yang diperolehi cari luas permukaan bagi pepejal geometri. Berdasarkan carta luas pepejal geometri yang telah anda lengkapkan, apakah rumusan anda? Respon yang dijangka: i.Luas permukaan bagi pepejal geometri ialah hasil tambah kesemua luas permukaan bagi pepejal tersebut. ii.Luas bentangan

Strategi membina jadual.

Langkah 3 (20 minit)

Guru mengemukakan soalan seperti lampiran untuk diselesaikan dalam kumpulan. Murid berbincang dalam kumpulan dan menulis penyelesaiannya menggunakan strategi yang dipilih di atas kertas mahjong.

Soalan: Berdasarkan pemerhatian anda terhadap hasil penyelesaian semua kumpulan, strategi yang manakah paling sesuai? Jelaskan pilihan anda? Respon yang dijangka: Strategi teka dan uji sebab cepat dapat jawapan

FASA/MASA

CADANGAN AKTIVITI

CADANGAN KOMUNIKASI

CATATAN

Semua murid berjalan bagi melihat hasil kumpulan lain. (Gallery Walk) dan memberi maklum balas.

Guru mengedarkan soalan untuk disiapkan secara individu.

Refleksi ( 5 Minit)

Guru menulis maklum balas daripada murid pada papan tulis dan seterusnya mengemukakan soalan bagi merumuskan pembelajaran hari ini.

Soalan: Apakah yang mesti anda tahu bagi mencari luas pepejal geometri? Respon dijangka: Melukis bentangan dengan betul.dan mencari luas permukaan.

Aplikasi dan menaakul.

Jawapan mengikut Model M&H 1.Lampiran I


Bentukh hadiah Kumpulan

Kuboid

Kuib

kon

Piramid

Prisma

1 2

3 4 5

2.Lampiran II Carta luas Pepejal Geometri Bentuk Kubus Kuboid Kon Piramid Silinder Bentangan permukaan Bilangan bentangan Luas permukaan Jumlah luas permukaan