Anda di halaman 1dari 17

Pengenalan Sejarah Seni Visual

Seni Visual Barat-----

Maksud:aliran seni dan kesusasteraan yang menjelajahi dan merayakan alam mimpi dan fikiran bawah sedar melalui penciptaan karya visual, puisi, dan filem. diluncurkan secara rasmi di Paris, Perancis, pada tahun 1924, ketika penulis Perancis Andre Breton menulis manifesto pertama surealisme paling penting dari gerakan surealisme adalah penemuan teknik artistik baru yang terhubung ke alam fikiran bawah sedar seniman. Istilah surealisme Appollinaire. diperkenalkan oleh Guillaume

merupakan kelanjutan dari gerakan seni pendahulunya yang dikenal sebagai Dada, yang didirikan di tengah berkecamuknya Perang Dunia I (1914-1918).

Masyarakat tersebut terhentak oleh kenyataan kehancuran besar-besaran dan melayangnya begitu banyak nyawa yang diakibatkan perang, motivasimotivasi para Dadais secara kuat bersifat politik: untuk mengejek kebudayaan, pemikiran, teknologi, bahkan seni.

Menggambarkan imej bawah sedar atau dalam khayalan.

Objek-objek yang tidak kena-mengena atau tidak berhubungan diletakkan bersisi dalam suatu situasi yang tidak dijangka.

Mula-mula tumbuh di Eropah pada 1920-an.

Terhentak oleh kenyataan kehancuran besar-besaran dan melayangnya begitu banyak nyawa yang diakibatkan perang.

Secara hebat dipengaruhi oleh Sigmund Freud, pendiri psikoanalisis dari Austria .

Dalam pencarian untuk mendapatkan akses ke alam fikiran bawah sedar, para surealis menciptakan bentuk dan teknik baru seni yang radikal.

Exquisite Corpse-sehelai kertas dilipat menjadi empat bahagian lipatan, dan empat seniman berbeza memberi pendapat berupa representasi gambarannya tanpa melihat idea seniman-seniman lainnya. Frottage(menggosok)-Dengan menempatkan kepingankepingan kayu atau logam yang kasar di bawah kanvas dan selanjutnya melukis atau menggambar dengan pensil di atasnya. Automatisme -dibuat dengan membiarkan tangan menjelajahi permukaan kanvas tanpa campur tangan dari fikiran sedar. Tanda-tanda yang dihasilkan tidak akan menjadi rawak atau tak bererti, tapi akan dibimbing pada setiap titiknya dengan menggunakan fikiran bawah sedar

MAX ERNST

Tokoh-tokoh

DZULKIFLI MOHD DAHALAN


JOAN MIRO

MARCEL DUCHAMP
WASSILY KANDINSKY ALI MABUHA (ALI RAHAMAD) SALVADOR DALI
L'Ange du Foyer ou le Triomphe du Surralisme (1937)

Persistence of memory(1931)

Dream Caused Flight Bumblebee around Pomegranate Second Before Awakening (1944)

Temptation of St. Anthony(1946) Face of Mae West Which May Be Used as an Apartment, (1935)

Seni Oriental------

Seni Islam lebih menumpukan penggambaran corak dan seni khat Arab . Penggambaran bentuk orang merupakan penyembahan berhala yang diharamkan di dalam alQur'an dan justera itu, melakukan dosa kepada Allah. Bukannya seni yang setakat menumpukan agama tetapi juga merangkumi kebudayaan Islam yang kaya dan berbagai-bagai.

Seni Islam berkembang daripada beberapa sumber:


Seni Rom Seni Kristian Awal Seni Byzantine Seni Sassanid Parsi

Gaya Asia Tengah


Seni Cina

Dari Segi Idea.


bukannya seni yang setakat menumpukan agama tetapi juga merangkumi kebudayaan Islam yang kaya dan berbagai-bagai. menumpukan penggambaran corak dan seni khat Arab.

Dari segi prinsip


1. Mengangkat martabat insan dengan tidak meninggalkan nilai-nilai kemanusiaan dan nilai-nilai persekitaran dan sejagat 2. Mementingkan persoalan akhlak dan kebenaran yang menyentuh aspek-aspek estetika, kemanusiaan, moral dan lain-lain lagi.

3. Kesenian Islam menghubungkan keindahan sebagai nilai yang tergantung kepada keseluruhan kesahihan Islam itu sendiri.

4. Kesenian Islam terpancar daripada wahyu Allah, sama seperti undang-undang Allah dan SyariatNya. Maknanya ia harus berada di bawah lingkungan dan peraturan wahyu. Ini yang membezakan kesenian Islam dengan kesenian bukan Islam.

5. Kesenian Islam menghubungkan manusia dengan tuhan, alam sekitar dan sesama manusia dan juga makhluk.
Islam tidak pernah menolak kesenian selagi dan selama mana kesenian itu bersifat seni untuk masyarakat dan bukannya seni untuk seni.

Dari segi teknik


mengandungi unsur-unsur berulang, misalnya penggunaan reka bentuk geometri berbungabunga atau bersayur-sayuran dalam gaya ulangan yang dikenali sebagai arabes.

Sekian, Terima Kasih.