Anda di halaman 1dari 11

ALEXANDRIA

REFERAT LA CENTRUL SI PERIFERIA IN CONTEXTULSTRUCTURILOR URBANE

DESPRE ORAS
Alexandria, este un oras din sudul tarii, si este resedinta judetului Teleorman. Este un oras micut, inca un curs de dezvoltare, cu putine cladiri care se impun din punct de vedere arhitectural. In orasul Alexandria au fost descoperit urme de viata datand din paleolitic, neolitic, epoca metalelor si evul mediu. Deasemenea, au fost descoperite urmele unei asezari geto-dace, datand din secolul V VI i. Hr. Orasul Alexandria a fost intemeiat in 1834, dupa planurile urbanistice ale arhitectului austriac Otto von Moritz, orasul luandu-si numele dupa domnitorul de atunci al Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica, ale carui oseminte se gasesc si astazi depuse in incinta Catedralei Episcopale Sfantul Alexandru din oras. Alexandria este o localitatea sistematizata, cu strazi lungi si drepte, perfect perpendiculare intre ele, orientate pe axul principal, care este paralel cu raul Vedea.

Alexandria este inconjurata de Centura Alexandria, care face legatura cu celelalte orase importante din judetul Teleorman. Alexandria se afla pe linia ferata Rosiorii de Vede-Zimnicea, construita la sfarsitul secolului trecut. Tot atunci a fost construita si gara din Alexandria. Centrul nou al orasului este deasemenea si centrul vechi al orasului, in jurul caruia s-au construit centrele comerciale si primele blocuri de locuinte. Esterecunoscut prin fantana arteziana, in jurul careia se afla ronduri cu flori, si bancute pentru relaxare. Deasemenea in centru, se gaseste si primul centru comercial din Alexandria, Crinul.

CLADIRI IMPORTANTE
Cele mai importante cladiri din Alexandria sunt:
-Catedrala ortodoxa Sf Alexandru -Primaria din Alexandria -Casa Marin Vasilescu -Muzeul de Istorie -Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel -Casa de Cultura a Sindicatelor

Catedrala Ortodoxa cu hramul Sf Alexandru a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIXlea, intre anii 1869-1898 si este realizata in stil bizantino-romanic, dupa un proiect al arhitectului Ion N. Socolescu. Picturile din interiorul catedralei au fost realizate in ulei in anul 1898 de catre o echipa formata din Constantin Artachino, Constantin Pascali si Stefan Luchian, iar vitraliile de catre Rudolf Ziegler. Picturile au fost realizate in stil bizantin, iar catapeteasma in stil neogotic, avand inaltimea de 10 metri. Initial, catedrala Sf Alexandrua fost realizata din lemn, la numai doi ani de la infiintarea orasului Alexandria.

Compozitia artistica a fatadelor este una aparte, foarte rar intalnita la cladirile construite in aceea epoca. Forma catedralei in plan este in cruce, cu abside poligonale decrosate, doua turle patrulatere pe pronaos, care poarta clopotele si ceasurile, un naos incoronat de o turla poligonala si o intrare cu coloane corintice.

Casa Marin Vasilescu este un fost sediu al silvicultorilor si a fost construita la inceputul secolului xx. Nu se cunoaste arhitectul, dar stilul arhitectural al casei este neo-romanesc. Intrarea monumentala, cu doua jardiniere si patru stalpi in stil doric. Astazi serveste drept sediul pentru o banca. Aceasta casa este inclusa in lista monumentelor istorice din Judetul Teleorman.

Primaria din municipiul Alexandria a fost construita in anul 1912 pe o alta cladire existenta atunci, care apartinea Elenei Perieteanu. Lucrarile pentru construtia primariei au fost conduse de inginerul Francesco Venchiaretti. Primaria nu are un stil arhitectural clar. Are o forma rectangulara in plan, ferestrele sunt asezate simetric, de o parte si de alta a intrarii cu treptele monumentale.

Muzeul de istorie al orasului Alexandria a fost initial instalat intr-o incapere din localul primariei, in 1934, iar 16 ani mai tarziu a fost inaugurat intr-o cladire noua, cu o arhitectira moderna,la 1 mai 1952. Conserva colectii de arheologie, preponderent neolitica si geto-dacica, provenind din diferite comune si statiuni. Dispune de un spatiu de peste 2000 mp, structurat pe trei nivele, avand un numar impresionant de colectii muzeale, continand 57,764 de piese, printre care colectii de arheologie, numismatica, etnografie, arta, istorie si memoriale.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este cea mai veche cladire din Alexandria, construita intre anii 18421845, cu bani din dinatii obstenesti, dar si cu contributia primariei si a episcopilor. Este situata in apropierea centrului orasului, si este o cladire cu o arhitectura impunatoare si foarte deosebita, diferita de celelalte biserici din oras, dar si din judet. Forma in plan este de cruce, avand patru turle, doua mari si doua mici, realizata in stil bizantin. Intre anii 1902-1904 a fost recladita, dar renovata mai tarziu intre 1930-1934. Picturile au fost realizate de catre pictorul Gheorghe Ioanid, ucenic al scolii Tatarascu.

Casa de Cultura a Sindicatelor din Alexandria este singura cladire din Alexandria in care sunt organizate concerte, festivaluri de teatru si de arta si alte evenimente importante. A fost inaugurata la 1 mai 1973, si are o sala de spectacol si pentru conferinte cu 120 de locuri. Arhitectura cladirii este simpla si contemporana, cu o intrare monumentala, delimitata de doi stalpi de beton.