Anda di halaman 1dari 25

UJIAN DAYA TAHAN OTOT

POK CHECK

AHLI KUMPULAN
1. INSAN ZAFRI OTHMAN D20112052175 2. TENGKU MOHD TERMIZI BIN TENGKU IBRAHIM D20112056420 3. ABDUL AZIZ MUHAIMIN B. JAMALUSSAID D20112056419 4. MUHAMAD IKHWAN B. SANSUDIN D20112056418 5. MUSLIM B. ABDUL AZIZ D20112052181 6. MOHD HAIKAL BIN ISMAIL D20112052183

DEFINISI DAYA TAHAN OTOT

Daya tahan otot adalah komponen kecergasan fizikal berlandaskan kesihatan selain daripada kekuatan otot, kelembutan, kelenturan, komposisi lemak badan dan daya tahan kardiovaskular. Daya tahan otot merupakan keupayaan otot atau kumpulan otot dalam melakukan penguncupan untuk mengatasi sesuatu rintangan dalam masa yang lama

i. Daya tahan otot statik Kebolehan otot menampung beban kerja pada kedudukan yang tepat pada satu jangka masa. ii. Daya tahan otot dinamik Kebolehan otot menguncup dan relaks secara berulangulang. Daya tahan otot diukur berdasarkan ulangan yang mampu dilakukan pada satu jangka masa.

TUJUAN DAN KEPENTINGAN UJIAN DAYA TAHAN OTOT Satu prosedur dan teknik yang digunakan untuk mendapat maklumat daya ketahanan otot dari individu yang diuji. Sebagai satu medium untuk menilai dan membandingkan kesan latihan yang dijalankan sebelum dan selepas latihan. Untuk mengukur dan menilai daya ketahanan otot seseorang individu. Mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal Menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal Mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf. Memberi peluang untuk mengenal pasti masalah dan memperbaiki kelemahan.

UJIAN BANGKIT TUBI SATU MINIT

Objektif : Ujian ini menilai daya tahan otot abdomen dan dijalankan selama satu minit. Peralatan dan kemudahan : Jam randik, tilam latihan, pembantu.

Meen

Prosedur : 1. Peserta berbaring di atas tilam latihan dengan lutut dibengkokkan pada 90. 2. Tangan peserta disilang pada dada dan tapak tangan mendakap bahu yang bertentangan. Pembantu akan memegang pergelangan kaki peserta semasa ujian dijalankan. 3. Apabila isyarat mula diberikan, peserta bangkit dari kedudukan baring hingga siku mencecah paha dan kembali ke posisi asal. 4.Peserta mestilah kembali ke kedudukan baring dengan scapula menyentuh lantai sebelum bangkit semula. 5. Pengiraan satu ulangan lengkap ialah dari kedudukan baring, naik dan kembali semula ke kedudukan asal.

Norm:

LELAKI

WANITA

UJIAN TEKAN TUBI TANPA HENTI

Objektif : Ujian ini menilai daya tahan otot trisep dan otot deltoid dan ujian inimemerlukan peserta melakukan tekan tubi sehingga peserta tersebut sendiri berhenti. Peralatan dan kemudahan : Kawasan lapang.
ikhwan

Prosedur :

1. Mula dengan kedudukan meniarap dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. Badan diluruskan. 2. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada hampir mencecah lantai. 3. Satu ulangan lengkap ialah dari kedudukan mula, turun ke bawah dan naik semula ke kedudukan asal. 3. Ujian tamat apabila peserta berhenti atau rehat seketika. 4. Ulangan tidak dikira jika peserta tidak turun sehingga dada mencecah lantai.

NORM :

UJIAN WALL SIT UP

Objektif : Ujian ini menilai ketahanan otot bahagian bawah tubuh terutamanya otot kuadrisep. Peralatan dan kemudahan : Dinding, jam randik. Kelebihan : Ujian yang kurang menggunakan peralatan, mudah dijalankan dan boleh dijalankan dalam bilangan peserta yang banyak.

3rd

Prosedur :

1. Berdiri dalam keadaan yang selesa dengan kaki dibuka seluas bahu dan berdiri membelakangkan dinding. 2. Secara perlahan-lahan badan diturunkan ke bawah dengan keadaan lutut dibengkokkan dan berada dalam sudut 90. Masa dimulakan apabila salah satu kaki diangkat naik sedikit dan bertahan selama yang boleh. 3.Masa akan dihentikan apabila peserta tidak dapat kekal dalam pos isinya dan kaki telah dijatuhkan ke atas lantai. 5. Peserta diberi rehat seketika dan diuji dengan kaki yang sebelah lagi. 6. Dua kali percubaan diberikan dan catatan masa terbaik akan diambil.

NORM :

UJIAN RINGKUK TUBI SEPARA ( PARTIAL CURL-UP) 1 MINIT

Prosedur :
1. Baring

dengan lutut bengkok 90 darjah dan tumit kaki sentiasa menyentuh lantai. 2. Buka kaki seluas bahu. 3. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh bahagian luar pelekat pertama.

Ise

Pada setiap lakuan ringkuk, bahu perlu diangkat supaya jari tengah kedua-dua tangan menyentuh bahagian luar pelekat kedua. Bahagian bawah/belakang badan hendaklah rata dan jari tengah pada kedudukan asal (ulang prosedur iv) sebelum melakukan ulangan yang seterusnya. Lakukan ulangan selama 1 minit.

NORMS:

UJIAN GAYUT TANGAN

Objektif : Ujian ini menilai daya ketahanan otot bahagian atas tubuh iaitu deltoid,bisep dan trisep. Peralatan : Jam randik, horizontal overhead bar Kelebihan :Peralatan sedia ada dan ujian mudah dilakukan serta dapat dibuat dalam masa yang singkat. Muliem

Prosedur :

1. Genggam dan bergayut pada bar sama ada secara overhand grip (tapak tangan menghala ke luar badan) atau underhand grip (tapak tangan menghala ke arah badan). 2. Badan dibiarkan dalam posisi dengan tangan dalam keadaan fleksi dan dagu berada di bahagian atas bar. 3. Bahagian dada peserta perlulah hampir kepada bar dan kaki dibiarkan dalam keadaan lurus. 4. Peserta perlu bergayut dalam posisi ini seberapa lama yang terdaya dan masa akan dihentikan apabila dagu peserta menyentuh atau berada di bawah paras bar. Jenis genggaman yang digunakan perlu direkod juga. 5.Tiga kali percubaan diberi kepada peserta dan catatan masa yang paling lama akan diambil.

PANDUAN :
Peserta perlu bergayut dalam posisi ini seberapa lama yang terdaya dan masa akan dihentikan apabila dagu peserta menyentuh atau berada di bawah paras bar Jenis genggaman yang digunakan perlu direkod juga Tiga kali percubaan diberi kepada peserta dan catatan masa yang paling lama akan diambil

SEKIAN, TERIMA KASIH