Anda di halaman 1dari 1

DOA SOLAT HAJAT UPSR Wahai Tuhanku, kurniakanlah anak-anak kami ini kefahaman para nabi dan hafalan

para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah anak-anak kami ini kesihatan.

Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai. Ingatkanlah anak-anak kami ini apa-apa yang telah mereka baca, apa-apa yang mereka pelajari dari guru-guru mereka dan tidak akan lupa apabila diperlukan kelak

Ya Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih, Jadikanlah anak-anak kami ini sebagai anak-anak yang pintar, anak-anak bertaqwa, yang menjadi harapan untuk memimpin negara pada masa hadapan, serta golongkanlah mereka dikalangan orang-orang yang soleh dan solehah.

Ya Allah Ya Latif Kami guru-guru dan ibu bapa mereka dengan segala rendah diri memohon agar Engkau kurniakan anak-anak kami yang bakal menduduki peperiksaan ini dan hamba-hamba-Mu sekalian dengan taufik dan hidayah, sentiasa di bawah pimpinan dan petunjuk-Mu ya Allah, mudah-mudahan segala usaha yang bersungguh-sungguh selama ini dapat menunai hajat mereka iaitu mendapat sepenuh kejayaan 5A.

Di hari yang mulia ini juga kami memohon taufik dan kesejahteraan dari-Mu. Anugerahkanlah anak-anak kami yang bakal menduduki peperiksaan cetusan idea yang bernas, kesihatan akal fikiran, kesihatan rohani dan kesihatan jasmani supaya meraka dapat mengapai cita-cita mereka, cita-cita guru-guru dan cita-cita ibu bapa mereka serta menjadi contoh ikutan generasi akan datang.

Ya Allah berikanlah mereka sepenuh kekuatan, jauhi sifat kegusaran, jauhi perasaan gemuruh dan gentar agar anak-anak kami yang bakal menduduki peperiksaan ini mampu menjawab soalan peperiksaan dengan penuh ketenangan, dengan penuh dedikasi yang sangat utuh dan akhirnya memperolehi keberhasilan yang dicitakan iaitu 5A UPSR.