Anda di halaman 1dari 5

Bumi yang tiada rimba Seumpama hamba Dia dicemar manusia Yang jahil ketawa Bumi yang tiada

udara Bagai tiada nyawa Pasti hilang suatu hari Tanpa disedari Bumi tanpa lautan Akan kehausan Pasti lambat laun hilang Duniaku yang malang Dewasa ini kita saling merayakan Kejayaan yang akhirnya membinasakan Apalah gunanya kematangan fikiran Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah Ku lihat hijau Bumiku yang kian pudar Siapa yang melihat Di kala kita tersedar Mungkinkah terlewat Korupsi, oppressi, obsessi diri Polussi, depressi di bumi kini Oo... anok-anok

Tok leh meghaso mandi laok Bersaing main ghama-ghama Ale lo ni tuo omornyo berjoto Koto usoho jauh ke daghi malo petako Ozon lo ni koho nipih nak nak aghi Keno make asak hok biso, weh Pase maknusio Seghemo bendo-bendo di dunio Tok leh tahe Sapa bilo-bilo Lirik Hijau - Zainal Abidin Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2008/08/lirik-hijau-zainal-abidin.html#ixzz2uBX6HB9x Latihan 1 Arahan : Cari makna perkataan yang dihitamkan. Seterusnya bina satu ayat bagi setiap perkataan tersebut.

Pantun Sayangi Alam

Memancing ikan di Sungai Jugra, Enak sekali dimasak gulai, Manusia prihatin bumi terpelihara, Persekitaran indah tidak ternilai.

Tuliskan makna perkataan dan bina ayat yang sesuai.

Perkataan Memancing

Makna

Ayat

Enak

Gulai

Prihatin

Terpelihara

Indah

Ternilai

RAMALAN

ALAM SEKITAR

CARA MENGATASI