Anda di halaman 1dari 4

PENGAMBILAN SEJARAH KEHAMILAN Bil 1. 2. 3. 4. 5. Tatacara Wujudkan hubungan yang baik dengan klien. Pastikan ibu di beri privacy.

Guna bahasa yang mudah difahami. Kaji rekod prenatal yang baru. Mengambil biodata ibu melalui temubual: Nama. No. Kad Pengenalan. Bangsa. Pekerjaan. Tahap Pendidikan. Alamat yang boleh dihubungi. Residence (rumah). No. Talipon. Tarikh Nikah (perkahwinan). Biodata suami: Nama suami. No. Kad Pengenalan. Pekerjaan. No. Talipon. Alamat tempat kerja. Sejarah social (suami): Merokok. Alkoholik. Dadah Perihal kandungan yang lalu: Gravida. Parity. Hasil kandungan (cukup bulan/tidak). Jenis kelahiran. Tempat kelahiran. Jantina. Berat lahir bayi. Masalah semasa puerperium. Pengalaman penyusuan susu ibu. Masalah penyusuan yang pernah di alami. Pelaksanaan Ya Tidak Catatan

5.1

5.2

6.

6.1

Pendidikan penyusuan susu ibu: Kebaikan penyusuan susu ibu. Kepentingan memulakan penyusuan susu ibu sejurus selepas kelahiran. Kepentingan ibu dan anak sentiasa bersama (Rooming-in). Cara pelekapan dan memposisikan bayi semasa menyusu. Kepentingan menyusu mengikut kehendak bayi. Bagaimanan untuk memastikan susu ibu cukup untuk bayi. Kepentingan memberi bayi susu ibu sahaja sehingga bayi berumur 6 bulan. Keadaan semasa Sejarah medikal yang lalu: CVD. Diabetes. Hypertension. Tuberculosis. Meroyan. Thalasaemia. HIV. STI. Sejarah surgikal: Pembedahan di bahagian abdomen. LSCS. Pelvic and spinal abnormalities. Sejarah keluarga: Kelahiran kembar. Hypertension. CVD. Diabetes. Thalasaemia. Psychiatric. Sejarah kandungan sekarang: LNMP. EDD. POG. Masalah.

6.2 7.

8.

9.

10.

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Catat pemeriksaan di dalam carta kemajuan kelahiran. Cuci tangan. Keluarkan keperluan. Lakukan pemeriksaan vagina dengan teknik asepsis. Perhatikan tanda-tanda peringkat kedua labor. Lakukan pemberian enema jika perlu. Sediakan tempat bersalin di alas dengan plastik dan kertas lapik. Sediakan tempat untuk bayi dan pakaian bayi. Cuci tangan dan pakai glove. Sediakan peralatan keperluan mengikut susunan untuk menyambut kelahiran. Lapikkan 2 helai kertas disteril di bawah punggung dan di atas abdomen. Ampukan perineum dengan pad. Galakkan ibu meneran dengan panjang jika ada kontraksi uterus. Kawal kemajuan kelahiran kepala bay dengan teliti. Kawal fleksi kepala sebelum crowning. Kawal perineum semasa kepala bayi mendongak. Benarkan restitution kepala berlaku. Rasakan jika ada tali pusat melilit leher bayi. Ambil tindakan sewajarnya jika ada. Lahirkan bahu anterior kemudian bahu posterior secara fleksi lateral. Lahirkan badan bayi mengikut curve of carus. Lihat bayi semasa dilahirkan. Letakkan bayi di bahagian kaki ibu dengan muka bayi jauh dari vulva. Lap (wipe) lendir pada mata dan hidung bayi. Sedut mukus dari mulut dan hidung bayi. Tafsirkan skor apgar. Kepit dan guntingkan tali pusat bayi. Ambil spesimen darah untuk G6PD. Tunjukkan bayi kepada ibu dan minta sebutkan jantina bayi. Selimutkan bayi dan letakkan di tempatnya. Lakukan palpasi abdomen untuk menentukan tiada kembar kedua. Beri suntikan syntometrine secara intramuskular.

43. 44. 44.1 44.2 44.3 43. 44. 45.

Rasa uterus samada telah kontrak dan retrak. Memerhatikan tanda-tanda perpisahan plasenta: Tali pusat memanjang di luar vulva. Pengeluaran darah sebanyak 30-60 ml. Paras fundus meningkat dari bawah pusat ke paras pusat. Letakkan bayi di atas dada ibu tanpa pakaian sekurang-kurangnya 10 minit. Selimutkan ibu dan bayi. Bantu ibu melekapkan bayi pada payudara untuk penyusuan.