Anda di halaman 1dari 2

Cap. ANALIZA PIETEI Piata reprezinta locul de intalnire a cererii cu oferta.

Acceptiunea practica a notiunii de piata priveste nu numai cererile si ofertele reale, ci include si alte elemente cum ar fi: cererea nesatisfacuta, cererea in formare, cererea potentiala, oferta pasiva. In aceste conditii vorbim de o piata reala si una potentiala. Privita ca sfera de confruntare a cererii cu oferta, piata exprima raporturile care se formeza intre oferta unei intreprinderi si cererea pentru produsele si serviciile oferite.

ANALIZA CERERII Philip Kotler defineste in carte sa Managementul marketingului trei caracteristici ale potentialilor clienti: interes, venit si acces. Utilizarea anvelopelor este o necesitate pentru buna functionare a autovehiculelor. Utilitatea este amplificata de legislatia in vigoare care impune obligativitatea echiparii cu anumite tipuri de anvelope in functie de conditiile meteorologice (vara, iarna, all-season), pentru siguranta transportului rutier. Durata de viata estimata a unei anvelope este de circa 5 ani, in conditii normale de exploatare. Insa infrastructura deficitara si ambuteiajele care obliga franarea frecventa fac ca durata de viata a unei anvelope sa se diminueze. In general cererea de anvelope este pentru dimensiuni care variaza intre 155/70R13 si 195/65R15 pentru autoturisme si autoutilitare si intre 265/35R19 si 275/30R20 pentru camioane. Exista identificata pe piata cerere mai rara, pentru anvelope de dimensiuni neuzuale, pentru echiparea masinilor atipice: de exemplu anvelopele pentru autovehiculele Hammer sunt mult mai mari decat pentru autovehiculele obisnuite (315/72R 17). Complementar cererii pentru anvelope se identifica cererea pentru asigurarea schimbarii anvelopelor de catre personal calificat si echilibrarea rotilor. In plus este nevoie de spatiu de depozitare, de care posesorii anvelopelor schimbate nu dispun intotdeauna. Veniturile reale ale potentialilor clienti au inregistrat un trend descrescator pe fondul cresterii inflatiei si a ratei somajului , in conditiile crizei economice prelungite.

ANALIZA OFERTEI

Pe piata exista mai multi producatori de anvelope: Michelin, Pirelli, Continental AG, etc, care produc anvelope de diferite sortotipodimensiuni. Acestiale le comercializeaza prin retelele proprii de magazine, dar in general utilizeaza diferite canale de distributie.

In afara de oferta clasica, intalnita in magazine, in ultimii ani s-a dezvoltat comertul electronic, care vine in intampinarea cererii de la distanta, prin simpla butonare a mouse-ului. In mediul virtual se intalnesc tot mai multe oferte de anvelope. Utilizand motorul de cautare Google, avand ca si criteriu de cautare anvelope SH, au fost identificate circa 1.650.000 de site-uri.

Ofertele sunt diversificate si diferite: se ofera o gama larga de anvelope, atat in ceea ce priveste producatorul, cat si a dimensiunilor, tipului, gradului de uzura si a serviciilor conexe oferite ( schimbarea anvelopelor contra cost sau gratuit, testarea gratuita a calitatii produselor oferite, depozitarea anvelopelor schimbate pana la urmatoarea utilizare).