Anda di halaman 1dari 7

Mata Pelajaran Tujang Tajuk Sub tajuk / Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: : : : : : : :

Pendidikan Jasmani Kemahiran Pergerakan Asas Manipulasi Alatan Membaling 7 Mac 2011 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 8.10 pagi 8.40 pagi 3 Maju L 15 P 25

Hasil Pembelajaran

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: Psikomotor 1. membaling objek seperti bola ke pelbagai arah, melepasi ketinggian dan jarak sekurang-kurangnya 5 meter secara statik dan dinamik tanpa halangan dan dengan halangan. 2. membaling objek seperti bola tepat pada sasaran pada jarak sekurang-kurangnya 5 meter secara statik dan dinamik tanpa halangan dan dengan halangan. 3. mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran ke dalam pelbagai variasi aktiviti yang melibatkan kemahiran membaling pundi kacang dan bola. Kognitif 1. menyatakan 3 langkah keselamatan terhadap diri sendiri dan peralatan semasa melibatkan diri di dalam aktiviti membaling objek seperti pundi kacang dan bola. 2. menyatakan arah, kualiti dan tujuan membaling semasa melibatkan diri di dalam aktiviti permainan yang dilaksanakan oleh guru. Afektif 1. menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan. 2. menghargai usaha dan keupayaan guru dan rakan dengan memberikan ucapan terima kasih.

51

Penerapan nilai Kemahiran berfikir Strategi utama

: : :

Mematuhi arahan guru. Membanding beza / memberi sebab Kontekstual

Bahan sumber pengajaran dan pembelajaran Bahan Sumber P & P Skitel besar Mini bola baling Bola ringan (Air Ball) Gelung Bilangan 12 1 4 20 Bahan Sumber P & P Kotak kosong Tin kosong Botol plastik Alat perakam CD Bilangan 5 10 20 1

52

Bahagian/ Masa Permulaan ( 5 minit )

Aktiviti 1. Kehadiran 2. Kesihatan 3. Pakaian

Ciri Strategi

Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas

BSPP/ Catatan

Memanaskan badan dan regangan Hi-bounce

Menghubungkait (Relating)

Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan (8 / 9 setiap kumpulan) Berdiri dalam bentuk bulatan, memegang tangan rakan. Empat orang murid berperanan sebagai recycler. Murid dalam bulatan sebagai penghalang. Recycler akan berusaha untuk melantun bola api ke dalam tong kitar semula (gelung) yang terletak ditengah bulatan. Penghalang boleh menggerakkan badan dan tangan ke kanan, kiri, atas dan bawah tetapi tidak boleh melepaskan tangan rakan.

BSPP: 1. Bola getah 2. Gelung Catatan: Menerusi aktiviti ini murid dapat menghubungkaitkan kepentingan perkaraperkara berikut: a. mewujudkan kesediaan diri. b. faedah kitar semula.

Bahagian/ Masa Perkembangan ( 10 minit )

Aktiviti

Ciri Strategi

Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan (Kertas dan Plastik) Kumpulan penyerang ialah kumpulan yang akan membaling bola kepada ahli dalam kumpulan sehingga berjaya membaling bola tersebut ke arah tong sampah (kotak berisi pelbagai objek). Apabila bola berjaya dibaling ke arah tong sampah (kotak berisi pelbagai objek) semua ahli dalam kumpulan tersebut berlari dengan pantas ke Zon B sebelum sampah-sampah berjaya dikutip dan dimasukkan ke dalam tong sampah (kotak berisi pelbagai objek). Kumpulan pemadang ialah kumpulan yang berperanan sebagai penghalang @ recycler. Kumpulan pemadang @ recycler akan bekerjasama untuk mengumpul semula sampah-sampah yang terkeluar dari tong sampah (kotak berisi pelbagai objek) sebelum kumpulan penyerang sampai di Zon B Sekiranya kumpulan pemadang berjaya memperoleh bola, bola tersebut akan dibaling ke Zone B.

BSPP/ Catatan BSPP 1. Kotak 2. Botol plastik 3. Bola kertas 4. Tin kosong 5. Bola 6. Skitel Catatan: Menerusi aktiviti ini pelajar dapat mengaplikasikan kemahiran membaling ke arah sasaran dengan tepat.

Membaling bola ke arah sasaran Zone B

Aplikasi (Applying)

Zone B

Zone B

Bahagian/ Masa Kemuncak ( 10 minit )

Aktiviti

Ciri Strategi

Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas

BSPP/ Catatan BSPP 1. Bola 2. Gelung 3. Papan skor Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat mengalami : perlakuan membaling ke arah sasaran pada jarak tertentu dengan adanya penghalang. situasi sebenar dalam permainan dengan aplikasikan kemahiran membaling, berkomunikasi dengan rakan dan mengamalkan nilai kerjasama dalam kumpulan.

Permainan bersyarat Vroom

Memindahkan (Transfering)

Murid dibahagikan kepada 3 kumpulan (Kaca, Plastik dan Kertas) Setiap kumpulan dibahagikan kepada dua pihak. Kaca : pertahanan & penyerang Plastik : pertahanan & penyerang Kertas : pertahanan & penyerang Pihak pertahanan akan mengawal zon A&B Pihak penyerang akan berusaha untuk membaling bola kepada rakan semasa membuat hantaran. Pihak penyerang juga akan memperolehi mata @ skor apabila berjaya melantun bola ke dalam gelung yang di letak di atas lantai zon C secara bertaburan. 1 mata @ skor bagi setiap kali bola berjaya dilantun ke dalam gelung.

Zon A

Zon B

Zon C

Bahagian/ Masa Penutup ( 5 minit )

Aktiviti

Ciri Strategi

Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas

BSPP/ Catatan BSPP 1. Alat perakam CD Catatan: Menerusi aktiviti ini murid dapat memindahkan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi semasa melakukan aktiviti .

Menyejukkan badan dan rumusan Action Song

Memindahkan (Transfering)

Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Murid melakukan pergerakanpergerakan mengikut lirik dan rentak muzik. Murid dari setiap kumpulan mengikut perlakuan ketua yang dilantik. Murid memberi pandangan dan menjawab soalan-soalan bertumpu dan bercapah mengenai kemahiran membaling di dalam aktiviti. .

Refleksi isi utama pengajaran :

57