Anda di halaman 1dari 4

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA, KEDAH DARUL AMAN.

KERTAS KERJA PROGRAM SEMINAR FIQH WANITA

TARIKH 07 MAC 2014

TEMPAT DEWAN SERBAGUNA P1

PROGRAM SEMINAR FIQH WANITA

1.0

PENGENALAN Program ini diharap dapat memberi manfaat kepada guru pelatih perempuan serta para peserta Seminar Fiqh Wanita yang lain. Program ini merupakan satu usaha dalam memberi kefahaman kepada para Muslimah mengenai satu aspek yang sangat penting iaitu aspek kesucian atau Taharah. Seminar pada kali ini mengutamakan aspek yang lebih kecil dan berfokus iaitu haid dan istihadah. Diharapkan semua peserta seminar mendapat input-input yang berguna dan seretrusnya dapat diamalkan dalam kehidupan seharian.

2.0

RASIONAL

2.1 diri.

Keperluan kepada semua guru pelatih perempuan (Muslim) untuk mengetahui dan mempunyai kefahaman mengenai bab kesucian

3.0

MATLAMAT

3.1

Pelatih dapat mempraktikkan segala ilmu yang diperoleh dalam kehidupan seharian serta diaplikasikan dalam proses mendidik anakanak murid kelak.

4.0

OBJEKTIF

4.1 4.2 4.3

Memberi pendedahan kepada guru pelatih Muslim tentang cara dan hukum-hukum dalam bab Taharah. Memberi peluang kepada guru pelatih perempuan mengamalkan apa yang dipelajari. Menyediakan guru pelatih untuk menghadapi segala kemungkinan pada masa akan datang.

5.0

TARIKH

07 Mac 2014 (Jumaat)

6.0

LOKASI

Dewan Serbaguna P1

8.0

TENTATIF

9:00 pg Rahmat, 9:15 pg 10:15 pg 10:30 pg

Ketibaan penceramah jemputan (Pn Hjh Siti Rahmah bt SMK Kepala Batas) Sesi seminar bermula Sesi soal jawab peserta dan penceramah Penutup

7.0

PENUTUP

Melalui program ini, para guru pelatih mendapat pencerahan mengenai bab kebersihan seterusnya membantu guru pelatih mengamalkan apa yang dipelajari dalam kehidupan seharian. Ilmu sebegini juga sangat penting selain daripada diamalkan dalam kehidupan sendiri, ia dapat dikongsikan dan diajarkan kepada masyarakat.

Disediakan oleh:

............................................................ ( NUR ATIQAH BT ABD HAMID ) PELAJAR PISMP TESL 1 SEMESTER 5 IPG KAMPUS DARUL AMAN

BHG. A : PENSYARAH PENASIHAT

Data / maklumat yang diberikan adalah betul.

Butiran kewangan yang diberikan adalah betul.

Telah disemak dengan teliti.

DISOKONG / TIDAK DISOKONG

. ( Tarikh )

.................................... ( Tandatangan & Cop )