Anda di halaman 1dari 5

Rancangan Pengajaran Harian Tarikh: 30/7/2013 Tahun:4X Tunjang Pembelajaran: Gaya Hidup Sihat Tajuk: Pemakanan Sub tajuk:

Piramid Makanan: Objektif: Di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1. Kognitif - Mengenalpasti 4 daripada 5 kumpulan makanan dan fungsinya. - Menyayangi tubh sendiri dan menjaga kesihatan. 2. Afektif: - Pentingnya menjaga kesihatan diri dengan mengambil pemakanan yang sihat dan seimbang. - Memupuk gaya hidup sihat di dalam diri melalui pemakanan. Pengetahuan sedia ada: setiap murid pernah mengambil makanan berkhasiat Nilai: menyayangi diri, mematuhi arahan Kemahiran berfikir: murid-murid membezakan jenis-jenis makanan berkhasiat Bahan bantu mengajar: Lembaran Kerja Masa: 0730-0800 Bilangan Murid: 37 orang

Langkah Set Induksi

Strategi Pembelajaran/ Aktiviti Pengenalan Guru bertanya kepada beberapa orang murid mengenai makanan yang mereka makan semasa sarapan, makanan tengahari dan makan malam Mengemukakan soalan Guru bertanya kepada murid mengapakah manusia perlu mengambil makanan berkhasiat.

Fokus Pembelajaran

Catatan Strategi Kemahiran Berfikir Mengenalpasti Kecerdasan Pelbagai Kecerdasan interpersonal Kecerdasan Intrapersoanal

Membekalkan nutrien untuk


perkembangan dan pertumbuhan Membekalkan tenaga untuk aktiviti fizikal dan mental Membantu dalam mengekalkan ketahanan badan terhadap jangkitan Menyediakan bekalan nutrien yang cukup untuk keperluan pertumbuhan pada peringkat remaja. Guru menerangkan kepada murid tentang piramid makanan dan setiap bahagian tersebut. Guru memberitahu muirdmurid tentang nutrien-nutrien yang terkandung di dalam setiap bahagian piramid makanan tersebut.

Langkah 1

Penerangan Guru tentang topik pembelajaran Topik mengenai piramid makanan Jenis-jenis nutrien dalam makanan

Strategi Kemahiran Berfikir Membanding bezakan dan menjana idea. Mengenal pasti Sumber Gambar piramid makanan

Gambar jenis-jenis makanan

Nilai

Patuh kepada arahan guru menghormati

Aras 1: Bijirin dan ubi-ubian Kumpulan makanan ini mempunyai sumber karbohidrat yang membekalkan tenaga kepada tubuh badan. Contoh : Nasi, mee, roti, pasta, bubur, capati dan biskut Aras 2: Buah-buahan dan sayur Kumpulan makanan ini membekalkan vitamin, mineral dan serat kepada tubuh badan.

Aras 3: Ikan, ayam, daging, kekacang, susu dan lain-lain Makanan dalam kumpulan ini membekalkan sumber protein, vitamin B dan mineral Aras 4: Lemak, minyak dan Langkah 2 Kepentingan nutrien kepada tubuh badan kumpulan gula Guru menerangkan kepada murid tentang kepentingan nutrien kepada tubuh badan. Guru menjelaskan satu per satu kepentingan tersebut. Guru meminta murid membaca semula kepentingan nutrien tersebut secara kelas dan berkumpulan. Strategi Kemahiran Berfikir Membanding beza dan mengenal pasti Sumber Lembaran kerja Nilai Patuh kepada arahan guru Yakin diri

Langkah 3

Latihan dalam kelas Guru memberikan lembaran kerja kepada murid untuk menguji tahap kefahaman mereka terhadap tajuk ini. Isikan nama makanan mengikut kumpulan makanan yang betul.

Penutup

Soal jawab Guru memberi soalan kepada murid-murid mengenai tajuk yang dipelajari pada hari ini. Guru mengulas secara ringkas tentang topik yang dibincangkan. Meminta murid menyebut kembali nama makanan berkhasiat mengikut jenisnya. Rumusan Guru memberitahu dan menasihati murid-murid agar mengambil pemakanan yang seimbang dan juga makanan yang berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan.

Apakah yang telah kamu pelajari pada hari ini? Apakah kepentingan pengambilan nutrien kepada tubuh badan?

Strategi Kecerdasan Pelbagai Kecerdasan interpersonal Kecerdasan intrapersonal Sumber Buku teks Nilai

Murid menjawab soalan guru dan bertanya sekiranya terdapat kekeliruan. Murid mendengar rumusan yang dibuat oleh guru dengan tekun dan cuba menerapakan nasiahat yang diberi di dalam kehidupan seharian.

Patuh kepada arahan guru Menyayangi diri