Anda di halaman 1dari 8

Analisis tajuk karangan (Bahagian B - SJK) UPSR 2005 2013

TAHUN SOALAN 1. Kamu menyayangi seseorang. Ceritkan orang yang kamu sayangi itu. FORMAT Cerita CATATAN

2005

2. Kamu akan menyambut sesuatu perayaan. Tulis persiapan yang kamu sekeluarga lakukan untuk menyambut perayaan tersebut.

Cerita

3. Kelas kamu bercadang akan mengadakan latihan sukan dan memerlukan beberapa alatan sukan. Kamu perlu menulis surat kepada guru Pendidikan Jasmani sekolah kamu untuk meminjam alatan tersebut.

Surat kiriman rasmi

1. Amalan menabung perlu dimulakan sejak kecil. Tulis sebuah karangan tentang faedah menabung. 2006

Fakta

2. Rakan sekolah kamu telah dipilih sebagai Ketua Pengawas. Kamu sebagai pengarang majalah sekolah telah ditugaskan untuk menemu bualnya. Tulis temu bual tersebut.

Temu bual

3. Tulis sebuah cerita. Akhiri cerita kamu dengan ayat di bawah. Mereka gembira karana pasukan meraka telah berjaya dalam pertandingan itu.

Cerita

1. Tulis karangan yang bertajuk, Kawan Baik Saya

Cerita

2007

2. Kamu sekeluarga telah menyaksikan satu pertandingan sukan. Ceritakan pengalaman kamu itu.

Cerita

3. Sekolah kamu mengadakan sambutan Hari Kanak- kanak. Sebagai wakil murid, kamu menyampaikan ucapan dalam majlis itu.

Ucapan

1. Tulis sebuah karangan yang bertajuk, Cita-cita saya.

Cerita

2008

2. Kamu dan kawan kawan kamu telah menyertai aktiviti gotong royong memberisihkan kawasan sekolah. Ceritakan pengalaman kamu itu.

Cerita

3. Kamu telah berpindah ke rumah baharu. Tulis sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan keadaan rumah itu.

Surat tidak rasmi

1. Saya dan keluarga dalam perjalanan ke rumah jiran yang mengadakan majlis perkahwinan anak meraka. Setibanya kami di sana.....

Cerita

2009

2. Setiap minggu sekolah kamu mengadakan perhimpunan. Ceritakan aktiviti - aktiviti semasa perhimpunan tersebut.

Cerita

3. Kamu mengambil bahagian dalam pertandingan syarahan di sekolah kamu. Tajuk syarahan itu ialah Pentingnya Menjaga Kebersihan.

Syarahan

1. Tulis sebuah karangan tentang aktiviti aktiviti yang telah kamu lakukan bersama-sama keluarga pada hari cuti.

Cerita

2010

2. Kamu sedang berbual-bual dengan seorang kawan baharu tentang sekolah kamu. Tulis dialog itu selengkapnya. Kamu boleh menggunakan rangkai kata di bawah sebagai panduan. - nama sekolah - bangunan sekolah - kemudahan yang ada - guru dan murid - keistimeewaan sekolah

Cerita

3. Permainan bola sepak,badminton, bola keranjang dan hoki adalah permainan yang disukai oleh murid-murid. Tulis sebuah karangan tentang permainan yang kamu sukai.

Cerita

Cerita 1. Kamu telah menyertai rombongan sekolah melawat ke suatu tempat.Ceritakan pengalaman kamu semasa menyertai lawatan tersebut. Fakta 2011 2. Tulis karangan yang bertajuk Kepentingan Menjaga Kebersihan Kawasan Sekolah. Ucapan 3. Sekolah kamu akan mengadakan sambutan Hari Guru. Kamu telah dipilih sebagai wakil murid untuk menyampaikan ucapan dalam majlis itu. Tulis ucapan itu selengkapnya. Cerita 2012 1. Loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan tamat. Semasa murid berjalan ke arah pintu pagar. Tiba-tiba .......... Cerita 2. Kamu telah berkenalan dengan seorang murid yang baru berpindah ke kelas kamu. Ceritakan latar belakang kawan baharu kamu itu. Surat kirman rasmi 3. Persatuan Bahasa Melayu sekolah kamu ingin mengadakan lawatan sambil belajar ke sebuah kilang coklat. Sebagai setiausaha, kamu dikehendaki menulis sepucuk surat kepada Guru Besar bagi memohon kebenaran untuk mengadakan lawatan tersebut.

2013

1. Kamu telah mengalami satu peristiwa yang sangat menggembirakan. Tulis peristiwa tersebut.

Cetita

2. Bersukan memberi banyak kebaikan kepada kita. Tulis karangan tentang Kebaikan Bersukan

Fakta

3. Baru-baru ini sekolah kamu telah mengadakn sambutan Hari Kemerdekaan. Tulis catatan semasa sambutan Hari Kemerdekaan tersebut.

Catatan

RAMALAN FORMAT KARANGAN 2014 Autobiografi Cadangan Tajuk Catatan

Laporan

Berita

ANALISIS KEKERAPAN FORMAT KARANGAN/TAJUK UPSR BAHASA MALAYSIA PENULISAN SJK 2005 - 2013 Bil Jenis Karangan Tahun Karangan Berformat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Surat Kiriman Rasmi Surat Kiriman Tidak Rasmi Syarahan Ucapan Laporan Catatan Berita Dialog Temu duga 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Karangan Tidak Berformat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Cerita Fakta Autobiografi Peribahasa Penerangan Perbincangan

Anda mungkin juga menyukai