Anda di halaman 1dari 2

CONTOH RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran : Matematik Kelas Tarikh Masa Tajuk : Tahun 4 Tekun (40 orang) : 27 / 9 / 2013 : 8.00 pagi 9.00 pagi : PECAHAN

Stardard Pembelajaran : 7.2 (i) Objektif Pembelajaran : Di akhir pembelajaran, murid dapat menambah hingga 3 pecahan wajar penyebut sama hingga 10 dengan menggunakan pelbagai strategi. FASA 1. Persediaan CADANGAN AKTIVITI a. Murid diperkenalkan pecahan dengan menggunakan kek yang disediakan. CADANGAN KOMUNIKASI i. Bagaimana membahagikan sebiji kek kepada 8 orang murid? ii. Berapa potong kek untuk 2 orang murid? i. Lihat pada gambar, berapakah bahagian lorekkan pada setiap gambar? ii. Bagaimanakah untuk mencari jumlah lorekkan pada kesemua gambar? iii. Adakah cara lain untuk mendapatkan jumlah lorekkan?

2. Imaginasi

a. Paparkan carta pai

b. Menerangkan proses penambahan berdasarkan gambar. c. Ulang aktiviti dengan carta pai yang lain. d. Selain daripada strategi di atas, gunakan strategi pengiraan. + + = e. Ulangi aktiviti di atas dengan contoh lain melibatkan penambahan hingga 3 pecahan wajar. 3. Perkembangan a. Murid-murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. b. Murid menjalankan aktiviti berkumpulan lipatan dan gunting kertas berdasarkan soalan yang diberi. + + = 5 5 5
6 2 8

+8+8= +9+9=
2

+6+6= +7+7=
2

i. Murid-murid, sila gunting kertas dan lipat berdasarkan soalan. ii. Wakil dari setiap kumpulan dikehendaki menunjukkan proses penambahan berdasarkan gambar.

4. Tindakan

c. Perbincangan tentang hasil kerja murid. a. Edaran lembaran kerja murid. b. Bincangkan hasil kerja murid.

i. Selesaikan?

EMK BBB

: Kreativiti dan Inovasi, Keusahawanan : kek, pisau, carta pai, lembaran kerja : Berdasarkan keupayaan murid, mereka dapat menambah hingga 3 pecahan wajar penyebut sama hingga 10 dengan menggunakan pelbagai strategi.

Penilaian PdP

Refleksi

: i. 30 daripada 40 orang murid dapat menyelesaikan soalan yang melibatkan penambahan 3 pecahan wajar penyebut sama hingga 10 dengan menggunakan pelbagai strategi. ii. Tindakan susulan : 10 orang murid akan dibimbing pada sesi PdP yang akan datang.