Anda di halaman 1dari 8

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 5

Tarikh Kelas Masa Bilangan murid Mata pelajaran Bidang Unit Tajuk : 13-2-2014 : Tahun 5 Cemerlang : 60 Minit : 25 orang : Kemahiran Hidup : Rekabentuk & Teknologi : 1.6 Jahitan : a) Membaiki pakaian

Aras / Hasil Pembelajaran

a. Mengenalpasti alatan dan bahan jahitan. b. Menyatakan kegunaan alatan jahitan. c. Menyatakan kegunaan jahitan asas.

Pengetahuan Sedia Ada

a. Pelajar pernah melihat beberapa alatan jahit seperti jarum,benang dan gunting.

Objektif Pembelajaran

Di akhir pengajaran ini, murid dapat:

1. Menyatakan tiga contoh alatan dan bahan jahitan. 2. Menamakan secara lisan tiga contoh kegunaan alatan jahitan.

KBKK

a. b. c.

Meneliti hubungan antara alatan jahitan dan kegunaannya. Bandingbeza alatan jahitan dan kegunaannya. Menyusun dan menyimpan alatan jahitan di tempat yang selamat.

Penyerapan nilai

a. Berhati-hati semasa menggunakan alatan jahitan. b. Hormat-menghormati dan bekerja sama antara rakan sebaya di dalam aktiviti pembelajaran. c. Mematuhi peraturan dan mendengar arahan guru.

ABM dan BBM

a. Sebuah komputer dan satu projektor LCD untuk keperluan guru. b. Alatan dan bahan jahitan maujud seperti jarum tangan bernombor 7 9,gunting fabrik,benang,pita ukur ,jarum peniti dan penetas jahitan.

Persediaan Guru

a. Tayangan vedio yang menunjukkan seorang wanita tua sedang menjahit pakaian. b. Bahan maujud alatan dan bahan jahitan.

c. 6 helai slaid yang menunjukkan alatan dan bahan jahitan. d. 6 helai slaid yang menunjukkan kegunaan alatan dan bahan jahitan. e. Lembaran kerja LK1 untuk murid .

Langkah

Isi Pelajaran

Kaedah Penyampaian 1. Tayangkan video Jahitan tradisional dari rakaman dalam power point SLD 5 dan minta murid menonton dengan teliti.

Catatan Strategi P&P: Berasaskan bahan

Set induksi Tayangan video mengenai aktiviti jahitan asas.

2. Murid diminta menyatakan aktiviti yang sedang Kaedah: (5 min) dilakukan oleh wanita tua di dalam tayangan video. 3. Minta murid menyatakan alatan dan bahan yang digunakan dalam aktiviti tersebut. ABM/BBM : Rakaman video (SLD 5) LCD dan Komputer. Nilai: Hormat menghormati Langkah 1 Pengenalan mengenai alatan dan bahan menjahit. (10 min) 1. Perkenalkan tajuk pelajaran hari ini Alat dan Bahan Jahitan. 2. Memberi bahan maujud alatan dan bahan jahitan iaitu jarum tangan, gunting fabrik, benang, pita ukur ,jarum peniti dan penetas jahitan kepada murid dalam kumpulan. 3. Murid diminta meneliti dan menyatakan nama alatan dan bahan jahitan tersebut. Teknik : Penerangan 1. Murid diminta berhati-hati semasa memegang alatan dan bahan jahitan. ABM/BBM : Alatan dan bahan jahitan. Nilai: Yakin Diri,berhati-hati. Kaedah: Perbincangan Strategi P&P: Pemusatan guru Teknik : Tayangan video dan soal jawab Demonstrasi

Langkah

Isi Pelajaran

Kaedah Penyampaian 1. Murid diminta menonton dengan teliti slaid yang ditayangkan oleh guru mengenai kandungan perisian pembelajaran Alatan Dan Bahan Jahitan .

Catatan Strategi P&P: Berasaskan bahan Kaedah:

Langkah 2 Pengenalan nama alatan dan bahan jahitan (10min)

Mengenalkan istilah alatan dan bahan jahitan. Istilah: Jarum tangan Jarum peniti Gunting fabrik Pita ukur Penetas jahitan benang

2. Perkenalkan istilah berdasarkan contoh alatan Perbincangan dan bahan jahitan seperti dalam SLD6SLD 13. 3. Murid diminta membaca nama alatan dan bahan jahitan tersebut dengan betul. Teknik :

Pemerhatian Penerangan

ABM / BBM:

Perisian Pembelajaran SLD6 SLD13. LCD dan Komputer.

Nilai: Hormat-menghormati

Langkah 3 Menerangkan perbezaaan antara gunting fabrik dan (2 min) gunting kertas

1. Tunjukkan gunting fabrik dan gunting kertas kepada murid. 2. Murid diminta menyatakan perbezaan antara kedua-dua gunting tersebut dari segi rupa bentuk dan kegunaannya . 3. Guru memberi pengukuhan mengenai

Strategi P&P: Kaedah:

Teknik : Penyoalan dan penerangan

ABM/BBM: gunting fabrik dan perbezaan kegunaan antara gunting fabric dan gunting kertas gunting kertas.. Nilai: member I perhatian

Langkah

Isi Pelajaran

Kaedah Penyampaian 1. Bentuk lima kumpulan dan lantik ketua. Murid diminta berbincang dalam kumpulan mengenai kegunaan alatan dan bahan jahitan yang diberi. 2. Murid diminta berhati-hati semasa memegang alatan dan bahan jahitan. 3. Guru bertindak sebagai fasilitator dan beredar dari satu kumpulan ke satu kumpulan lain. 4. Minta ketua membentangkan hasil perbincangan yang dijalankan dalam kumpulan. 5. Ketua kumpulan memulangkan alatan dan bahan jahitan kepada guru dengan berhati-hati.

Catatan Strategi P&P: Pemusatan murid Kaedah: Perbincangan Teknik :


Langkah 4 Perbincangan dan pembentangan dalam kumpulan (10min) mengenai kegunaan alatan dan bahan jahitan.

Bimbingan Sumbangsaran

ABM/BBM: Alatan dan bahan jahitan

Nilai: Bekerjasama,mesra, berhati-hati

Langkah 5 Pengukuhan mengenai kegunaan alatan ( 10 min) dan bahan jahitan

1. Murid diminta menonton dengan teliti slaid yang ditayangkan oleh guru mengenai kandungan perisian pembelajaran Kegunaan Alatan Dan Bahan Jahitan SLD15SLD 21 . 2. Murid diminta meneliti dan membaca kegunaan alatan dan bahan jahitan tersebut berpandu pada slaid yang ditayangkan.

Strategi P&P: Berasaskan bahan Kaedah: Perbincangan Teknik : Penerangan ABM/BBM:


Menyatakan kegunaan jahitan asas.

3. Guru memberi penerangan bahawa mata jahitan asas ini boleh digunakan untuk membaiki pakaian.SLD 22 LCD dan Komputer SLD 15 SLD 22

Nilai: Komited

Langkah

Isi Pelajaran

Kaedah Penyampaian 1. Murid diminta menjawab soalan secara lisan berpandu slaid yang ditayangkan oleh guru mengenai nama dan kegunaan alatan dan bahan jahitan SLD23SLD 24.

Catatan Strategi P&P: Berasaskan tugasan

Langkah 6 Penilaian Soalan mengenai nama dan (8 min) kegunaan alatan dan bahan jahitan.

Kaedah: 2. Murid diminta menyelesaikan lembaran kerja yang diedarkan oleh guru secara individu di rumah. Penyelesaikan masalah Teknik : Sumbangsaran ABM/BBM: Lembaran Kerja LK1 Nilai:

Peka Bersih

Penutup

Rumusan: 1. Merumuskan isi pelajaran.

1. Guru mendemonstrasi cara memasukkan benang pada sepucuk jarum.SLD 28 2. Guru memilih secara rawak 6 orang murid .

Strategi P&P: Pemusatan murid Berasaskan bahan Kaedah: Penyelesaian masalah Teknik : Bimbingan

(5 min) 2. Pertandingan memasukkan benang pada jarum.

3. Setiap murid tersebut diberi sepucuk jarum tangan dan seutas benang. 4 .Pertandingan memasukkan benang pada jarum diadakan dan masa diambil. 5. Murid yang dapat memasukkan benang pada jarum dalam masa yang tersingkat diberi hadiah set jahitan sebagai ganjaran, manakala murid yang lain diberi tepukan sebagai galakan.

ABM/BBM: Lembaran Kerja LK1 Nilai:


Peka Adil

Nama : ____________ 5 (

LK1

LEMBARAN KERJA A. Isi tempat kosong dengan nama alatan dan bahan jahitan yang betul.
Butang Benang gunting fabrik pita ukur jarum tangan penetas jahitan

B Padankan alatan dan bahan jahitan dengan kegunaannya.

1 2 3 4 5

benang Jarum tangan Pita ukur Gunting fabrik Jarum peniti

Gunting yang digunakan untuk menggunting fabric sahaja. Untuk menyemat pola pada fabric. Untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabric. Untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit. Untuk membuat jahitan sulaman pada artikel.

Anda mungkin juga menyukai