Anda di halaman 1dari 2

Pantang Larang Kaum Iban - Kelahiran Semasa Mengandung 1.

Mereka tidak dibenarkan memotong pokok yang menjalar di atas tanah kerana dikhuatiri berlakunya pendarahan berterusan semasa si ibu melahirkan. 2. Mereka juga dilarang memecahkan telur menggunakan pisau dikhuatiri bayi cacat. 3. Dilarang membawa kura-kura ke bilik kerana dikhuatiri bayi tersangkut semasa dilahirkan. 4. Bakal ibu juga dilarang menuang minyak di tapak tangan untuk disapu kerana dikhuatiri bayi yang akan lahir menanah. Selepas Bersalin 1. Selepas bayi dilahirkan, ahli keluarga akan memalu potong (buluh) sebagai tanda bayi telah lahir. Sekarang (zaman moden) menggunakan senapang untuk menggantikan potong.

atau kayu kerana

ke

rambut

2.

Bayi akan dibedung menggunakan kain khas yang dipanggil sebagai kain pua kumbu atau kain yang disulam.

3.

Semasa berpantang si ibu perlu menjaga pemakanan selama 30 hari dan berdiang selama 40 hari. Si ibu hanya dibenarkan memakan nasi bersama ikan kering atau

ikan salai dan pucuk paku atau buah pulur. Makanan tersebut pula perlu dicampur dengan air rebusan halia bagi memanaskan badan si ibu. Berdiang atau bersalai ialah duduk berhampiran unggun api menggunakan kayu api (kayu malam dan kayu langsat).

4. Sepanjang tempoh 40 hari ini, si ibu perlu mencalitkan kapur pada sebagai penandahari.

tiang

rumah

5. Tujuan bersalai adalah menghilangkan penyakit ibu yang baru bersalin.

Anda mungkin juga menyukai