Anda di halaman 1dari 4

KRS KPLI PPC-SM MASAKAN RIMBA Disediakan oleh: Muhammad Fazdhly bin Abdul Muttalib ebiasaannya seorang kadet

yang menghadiri sesuatu perkhemahan membawa periuk dan cerek sendiri. Peralatan ini membolehkan kita menjerang air, menanak nasi dan memasak sayur-sayuran. Sesetengah orang yang belum pernah memasak akan mendapatinya sebagai suatu pekerjaan yang menyusahkan. Seorang kadet dilatih memasak tanpa menggunakan periuk atau lain-lain peralatan memasak. !ara ini dikenali sebagai masakan hutan"rimba atau backwoodsman. Memasak cara ini lebih sukar jika berbanding dengan menggunakan periuk. #amun begitu, masakan rimba akan menjadi suatu akti$iti yang senang dan menyeronokkan apabila sentiasa dilatih apabila berkhemah di luar. ita boleh memasak nasi dengan pelbagai cara dengan menggunakan bahan seperti buluh, buah-buahan tertentu, kerajang aluminium, lumpur, tanah dan sebagainya. Memasak Dengan Menggunakan Buluh %uluh dalam pergerakan adet &emaja Sekolah sangat penting untuk membuat gajet, pioneering dan projek penerokaan. %uluh juga sesuai dijadikan bekas 'container( untuk memasak nasi. Potong seruas buluh yang nipis dan besar saiznya. %uluh yang dipilih seharusnya tidak retak. %asuh bahagian dalam buluh sehingga bersih. ita perlu terlebih dahulu menyukat isipadu keseluruhan buluh tersebut contohnya isipadu buluh tersebut ialah satu cupak air. %asuh lebih kurang sebanyak
* cupak beras 'isipadu keseluruhan buluh dibahagi )

dua( sehingga bersih. emudian masukkan beras yang bersih ke dalam buluh tersebut. +ika pokok pisang senang didapati, kita boleh memasukkan daun pisang di bahagian dalam tepi buluh sebelum memasukkan beras 'seperti membuat lemang(. ,asilnya nasi yang dimasak lebih enak dan wangi. Setelah kesemua beras dimasukkan, masukkan lebih kurang
* cupak )

air ke dalam buluh tersebut. Sukatan beras dan air yang belum dibasuh adalah sama banyak. Adunan ini akan menghasilkan nasi yang baik atau tidak mentah.

Kadet Remaja Sekolah, IPG Kam !s P!la! Pinan"

KRS KPLI PPC-SM

Selepas itu tutupkan bahagian atas buluh tersebut dengan daun pisang atau sebagainya. emudian letakkan buluh tersebut berhampiran dengan nyalaan seperti membakar lemang. Sekali sekala kita perlu membalikkan kedudukan buluh itu agar semua bahagian buluh tersebut terkena panas api dengan sekata. Apabila air di dalam buluh hampir kering, api yang menyala seharusnya dikurangkan supaya berbara sahaja. -ni disebabkan beras di dalam buluh itu hampir masak. ita boleh mengetahui sama ada nasi sudah cukup masak dengan mencungkil sedikit nasi di bahagian atas. +ika sudah masak, alihkan buluh tersebut. %elah buluh dengan menggunakan pisau atau parang. %uluh juga boleh digunakan untuk memasak bahan-bahan makanan lain secara merebus. Memasak Dengan Menggunakan Buah Kelapa #asi juga boleh disediakan dengan menggunakan buah kelapa muda. Potong bahagian atas buah kelapa dengan cermat. %ahagian atas ini akan digunakan sebagai penutup. +angan buang air kelapa muda ini sebaliknya masukkan beras yang sudah dibasuh bersih ke dalamnya. Sukatan beras hendaklah sama dengan sukatan air kelapa muda tersebut 'sama seperti kaedah memasak nasi dengan buluh(. .etakkan buah kelapa muda ini di atas nyalaan api sehingga masak. ,asilnya, nasi yang ditanak amat enak kerana mempunyai rasa lemak manis buah kelapa muda.

Memasak Dengan Menggunakan Kerajang Aluminium ita juga boleh memasak dengan menggunakan kerajang aluminium yang sudah dibawa terlebih dahulu dari rumah. erajang aluminium ini boleh digunakan untuk memasak bahan makanan seperti ikan, telur atau daging. %asuh makanan yang hendak dimasak dan adunkan rempah secukupnya. emudian bungkuskan bahan makanan itu dengan menggunakan kepingan aluminium. .etakkan bungkusan tersebut ke dalam nyalaan api 'aluminium tidak akan terbakar atau cair kerana mempunyai takat lebur yang tinggi(. Setelah lebih kurang )/ hingga 0/ minit, keluarkan bungkusan tersebut daripada api dan buka bungkusan itu dengan cermat 'awas1 bungkusan akan menjadi terlampau panas(. Makanan tersebut sudah pun masak.

Kadet Remaja Sekolah, IPG Kam !s P!la! Pinan"

KRS KPLI PPC-SM

Memasak Dengan Menggunakan Ubi Kentang

ita juga boleh memasak telur dengan menggunakan ubi kentang. Potong ubi kentang dengan cermat kemudian buangkan isi ubi kentang seberapa yang boleh. Selepas itu masukkan telur yang telah diadukan ke dalam isi kentang. emudian tutup dengan menggunakan bahagian ubi kentang yang telah dipotong. emaskannya dengan menggunakan bilah buluh atau kayu. .etakkan ubi kentang di atas api sehingga isi kandungannya masak. Memasak Dengan Menggunakan Lumpur/Pasir/Tanah/Tanah Liat .umpur atau tanah liat juga boleh dijadikan bekas untuk memasak. !ontohnya untuk memasak ikan dan telur. Ambil lumpur atau tanah liat yang bersih dan balutkan telur atau ikan yang sudah bersih untuk dimasak. Selepas itu masukkan balutkan lumpur atau tanah liat ini ke dalam api lebih kurang */ hingga )/ minit. +ika lumpur atau tanah liat sukar didapati, pasir atau tanah boleh digunakan sebagai medium untuk memasak. aedah ini digunakan untuk memasak nasi, telur, ubi dan sebagainya. 2ntuk memasak nasi, basuh dan rendamkan beras ke dalam air selama lebih kurang ) jam. Selepas itu, isikan beras ke dalam kain yang bersih dan diikat dengan kemas. emudian sediakan lubang dan masukkan bahan yang hendak dimasak 'contohnya beras, telur dan ubi( ke dalam lubang dan ditimbuskan. #yalakan api pada bahagian atas lubang selama lebih kurang 0/ minit. Masa memasak bergantung kepada keadaan api dan jenis bahan yang dimasak.

Kadet Remaja Sekolah, IPG Kam !s P!la! Pinan"

KRS KPLI PPC-SM

Memasak Menggunakan Daun 3aun yang lebar seperti daun pisang dan daun kunyit boleh digunakan untuk memasak terutamanya ikan dan telur. Memasak ikan dengan menggunakan daun kunyit lebih sedap dan wangi baunya. %asuh dan bersihkan ikan yang hendak dimasak. emudian bungkuskan dengan daun. Sepitkan bungkusan daun di celah kayu atau buluh pemanggang. %ungkusan itu diletakkan di atas panas bara api sehingga cukup masak. Apabila sudah masak, kita boleh membuka bungkusan daun tersebut dan menikmati ikan yang telah dimasak. Men e!iakan R"ti Lilit ita juga boleh menyediakan roti lilit di kawasan perkhemahan. !ampurkan tepung gandum dengan sedikit garam, air secukupnya dan ibu roti. +ika ada marjerin atau mentega, bahan ini boleh dicampurkan sekali untuk mengenakkan adunan roti. Selepas itu uli dengan sebati. Sediakan sepotong kayu kecil sebesar ibu jari dan bersihkan kulitnya. %entukkan tepung gandum yang diuli tadi supaya lebarnya kira-kira 4 cm dan tebalnya *.4 cm 'panjang pula tanpa had(. .ilitkan adunan tadi pada kayu. Selepas itu letakkan adunan yang telah dililit rapat dengan bara api sehingga garing. Pusingkan bahagian kayu tersebut sekali sekala supaya semua bahagian roti lilit itu masak sekata.

Kadet Remaja Sekolah, IPG Kam !s P!la! Pinan"

Anda mungkin juga menyukai