Anda di halaman 1dari 14

Tisu Adipos dan Komposisi Badan

Disediakan oleh: Alvin Tony A/L Anttoneysamy Lim Shu Ting Yap Pei Woon Teoh Mee Ying

Sel Lemak dan Tisu Adipos


Menyimpan tenaga yang terlebih untuk disimpan sebagai tenaga jangka masa panjang. Dalam 2 bentuk:
Glycogen
(sumber tenaga jangka masa pendek) di simpan dalam sel otot dan hati

Lemak
(sumber tenaga jangka masa panjang) majoriti di simpan dalam sel lemak

Jenis Sel Lemak: Sel lemak putih mendapat jolokan putih disebabkan majoritinya terdiri dari lipid separa cecair yang mana sebahagian besar terdiri daripada triglycerides dan cholesteryl ester. Fungsi utamanya pula adalah sebagai penebat haba dan sebagai stor penyimpanan lemak.

Sel lemak perang pula mendapat jolokan perang kerana terdiri dari banyak mitochondria. fungsinya adalah lebih kepada menghasilkan haba kepada tubuh badan.

Sebaran Lemak Semasa Pertumbuhan


Pertumbuhan ialah proses pertambahan atau pembesaran sesuatu kuantiti dengan masa. Kuantiti itu boleh jadi fizikal (seperti peningkatan ketinggian, pertambahan duit) ataupun abstrak (kerumitan sistem, kematangan organisma). Sebaran lemak merupakan proses bahawa kandungan lemak dalam badan kita semakin bertambah dan terdapat di seluruh badan kita.

Pertumbuhan Seorang Individu

Jenis Lemak
Lemak dalaman (Lemak Visceral)
lembaran lemak yang mengelilingi organ internal tubuh manusia yang ditunjukkan dalam ukuran ketebalannya. dimetabolisme di hati yang kemudian akan diubah menjadi kolesterol darah. berisiko tinggi terhadap penyakit jantung, stroke, diabetes dan hipertensi. Lemak dalaman menyebar dengan kadar yang lebih tinggi pada usia yang muda seperti dalam zaman kanakkanak Kandungan lemak dalaman akan meningkat banyak untuk kaum lelaki semasa mencapai akil baligh.

Lemak lapisan bawah kulit (Lemak Subkutan)


perempuan mempunyai lebih banyak lemak lapisan bawah kulit berbanding lelaki dari awal bayi sehingga 18 tahun. lelaki akan mempunyai lebih banyak lemak lapisan bawah kulit pada bahagian badan berbanding hujung anggota. perubahan di dalam jumlah sebaran lemak lapisan bawah kulit berlaku paling ketara semasa pertumbuhan. Hal ini kerana badan kita dalam proses membesar dan seluruh anggota badan kita akan menumbuh pada jangka masa ini.

Model Komposisi Lemak


Model Biokimia
badan manusia terdiri daripada empat unsur pertama iaitu air, protein, mineral dan lemak. Manusia tidak akan dapat hidup sekiranya kekurangan salah satu unsur. senang untuk dijadikan sebagai perbandingan umum, namun model ini adalah tidak efektif kerana data analisis biokimia yang diperolehi hanyalah dari sekumpulan individu yang kecil. Justeru, data yang diperolehi tidak dapat mewakili populasi norma.

model dua bahagian


pembahagian jisim badan kepada komponen otot dan lemak. Komponen tanpa lemak adalah dirujuk sebagai jisim badan bebas lemak Komponen yang satu lagi dikenali sebagai jisim berlemak.

Kaedah Menganggar Komposisi Badan


Kaedah Timbangan Dalam Air (Hydrostatic) Penjelasan Menganggar ketumpatan badan dan menukar nilai kepada peratusan lemak badan.

Pencairan Isotop Menganggar jumlah air di dalam badan, yang mana ini ditukar kepada jisim bebas lemak (fat-free mass). Pengaktifan Menggunakan isotop nitrogen dan kalsium Neutron untuk menganggar tisu tanpa lemak dan mineral.

Kaedah Penjelasan Pengkonduksian elektrik badan Menganggar jisim bebas lemak dan bioelectrical impedance (tisu tanpa lemak akan mengalirkan elektrik lebih mudah berbanding tisu berlemak). Radiografi Menganggar lemak, otot dan tulang. Ultrasound Menganggar lemak, otot dan tulang. Antropometri Menganggar lemak dan meramal jisim bebas lemak.

Pertumbuhan dan Perkembangan fat-free mass, fat mass


Fat-free mass (Jisim Bebas Lemak)
Ia mengikuti satu pola pertumbuhan seperti dalam ketinggian dan berat badan perbezaan jantina juga memainkan peranan utama semasa pertumbuhan remaja - lelaki dan perempuan mempunyai perbezaan dari segi kadar pertumbuhan lemak serta jangka masa. Pada peringkat awal dewasa, perempuan akan mencapai nilai jisim bebas lemak lebih awal berbanding lelaki. pada peringkat lewat remaja, lelaki mempunyai jisim bebas lemak 1.5 kali lebih berbanding perempuan.

Fat Mass (Jisim lemak)


meningkat pada 2 atau 3 tahun pertama dalam hidup dan kemudiannya tidak menunjukkan perubahan antara 5 6 tahun. perempuan menunjukkan peratus lemak yang lebih sedikit berbanding lelaki semasa peringkat bayi dan awal kanak-kanak. Jisim lemak perempuan mula meningkat dengan pesat berbanding lelaki di peringkat remaja, dan mula malar apabila lelaki mengalami pertumbuhan pesat di antara 13 15 tahun. selepas 5 tahun sehingga ke tahap remaja, perempuan mempunyai peratus lemak yang lebih berbanding lelaki. Peratus lemak lelaki berada di tahap paling rendah pada 16 17 tahun, dan seterusnya meningkat apabila berada di peringkat awal dewasa.