Anda di halaman 1dari 111

1

TAJUK (MINGGU 15) : SISTEM PENGHADAMAN PEMAKANAN DAN METABOLISMA


SUBJEK : ANATOMI DAN FISIOLOGI 3106)

(PJM

sistem penghadaman

SISTEM PENGHADAMAN

sistem penghadaman

*Penghadaman

ialah satu proses penghancuran & pengisaran makanan secara fizikal, kemudiannya diikuti dengan beberapa proses kimia bagi memecahkan molekul makanan yang kompleks menjadi molekul atau elemen yang lebih halus dan terasing bagi memudahkan proses penyerapan.
3

* Juga dikenali sebagai Sistem pencernaan.


sistem penghadaman

*Saluran pencernaan terdiri atas rongga mulut, tekak, kerongkong, perut, usus halus, usus besar dan berakhirnya pada anus.

*Turut melibatkan organ-organ lain seperti kelenjar liur, hati, pundi hempedu dan pankreas.

sistem penghadaman

STRUKTUR DAN FUNGSI

sistem penghadaman

RONGGA

Merupakan awal dari saluran pencernaan makanan.

MULUT

sistem penghadaman

Di dalam mulut terdapat: .Lidah


7

.Gigi

.Kelenjar air liur


sistem penghadaman

LIDAH
Menolong

dalam proses pengunyahan makanan, penelanan, pembersihan sisa makanan di mulut dan pertuturan. Organ perasa=kelazatan makanan. Empat jenis rasa dapat dikesan oleh tunas rasa, iaitu masin,manis, pahit,masam. Membantu untuk menelan makanan. Membantu mengesan penyakit.
sistem penghadaman

sistem penghadaman

Gigi
orang

10

dewasa =32 batang gigi. - 8 gigi kacip - 4 gigi taring - 8 gigi geraham kecil - 12 gigi geraham besar

sistem penghadaman

11

FUNGSI GIGI
Gigi

kacip memotong dan mengigit. Gigi taring merobek dan mencabik makanan. Gigi geraham depan dan belakang untuk mengunyah makanan. Secara umum, gigi membantu memecahkan makanan yang pejal dan secara tidak langsung menambahkan kelazatan rasa makanan.
sistem penghadaman

12

sistem penghadaman

KELENJAR AIR LIUR


Terdapat

13

3 jenis iaitu: *kelenjar parotis *kelenjar subligualis *kelenjar submandibularis Merembeskan air liur yang mengandungi air untuk melembutkan makanan untuk melicinkannya.
sistem penghadaman

14

-Air liur membantu membentuk bolus makanan dan menjadikannya lebih mudah untuk ditelan. -mukus yang terkandung di dalam air liur bertindak dalam proses pencernaan.
sistem penghadaman

15

ESOFAGUS ( KERONGKONGAN)
tabung berotot yang panjang sekitar 25cm dan garis tengah 2cm, dimulai dari farinks sampai pintu masuk perut. Fungsi : menghantarkan bahan makanan yang dimakan dari farinks ke perut dengan adanya gerakan peristaltic esofagus.
Sebuah

sistem penghadaman

Di

hujungnya terdapat spingter esophageal yang merupakan penghalang agar bahan makanan tidak balik dari perut ke kerongkongan. ke gaster melalui proses peristalsis di esofagus.
sistem penghadaman

16

Ditolak

Gaster / perut
Asid

17

hidroklorik membunuh bakteria yang tertelan bersama-sama makanan. Menggaul makanan. Pengecutan dan pengenduran otot dinding perut membantu memecahkan makanan secara fizikal. Makanan yang berada dalam perut selama 4jam dikenali sebagai Kim.
sistem penghadaman

Kim akan memasuki duodenum apabila sfinkter pylorus mengendur.


18

Kemudian

makanan ditolak ke dalam duodenum melalui injab pilorus. Memberi kesempatan kepada duodenum untuk meneutralkan asid yang terdapat didalamnya sebelum makanan yang baru dari perut sampai.

sistem penghadaman

19

HATI
Jika

bekalan glikogen dan glukosa kehabisan, hati akan menukarkan asid amino kepada molekul glukosa. melibatkan satu laluan metabolisme, hati menukarkan kumpulan amino ini kepada urea.

Dengan

sistem penghadaman

20

Fungsi hati
Mendetoksifikasikan

darah dengan cara menyingkir dan memetabolismekan bahan yang beracun. Membuat protein darah. Memusnahkan sel darah merah yang telah lama dan menukarkan hemoglobin kepada hasil yang dipecahkan dalam hempedu (bilirubin dan biliverdin). Menghasilkan hempedu. Memproses glukosa berlebihan dan mengawal atur kepekatan gula dalam sistem penghadaman darah.

Hormon

insulin yang dirembes oleh pankreas merangsang penukaran glukosa berlebihan kepada glikogen untuk simpanan dihati. Menyimpan glukosa sebagai glikogen dan memecahkan glikogen kepada glukosa antara masa makan untuk mengekalkan suatu kepekatan glukosa yang tetap di dalam darah. Menghasilkan urea daripada kumpulan amino dan ammonia.

21

sistem penghadaman

22

sistem penghadaman

23

Pankreas

Terdapat

2 Jenis: -kelenjar jus pankreas. -kelenjar perembes hormon. Jus pankreas mengandungi enzim yang membantu mencernakan protein, lemak dan karbohidrat. Insulin dan glukagon mengawal glukosa darah. Insulin bertindak ke atas semua sel tubuh dengan meningkatkan keupayaan sel-sel untuk menerima glukosa. Glukagon merangsang penguraian glikogen sistem penghadaman yang tersimpan di dalam hepar kepada glukosa dan membebaskan glukosa ini ke dalam darah.

24 insulin akan menyebabkan hipoglisemia, sementara kekurangan atau ketiadaan insulin pula boleh menyebabkan diabetis mellitus. Menjalankan fungsi pencernaan melalui tindakan enzim-enzim. >kanji enzim amilasi gula ringkas

Lebihan

>lemak >protein

lipase tripsin

asid lemak asid amino

sistem penghadaman

25

sistem penghadaman

26

sistem penghadaman

27

Pundi Hempedu
Terletak

di sebelah atas dan kanan duodenum, dibawah hati. Berwarna pigmen bilirubin. Tempat simpanan cecair hempedu. Garam hempedu untuk pencernaan lemak. Di usus,cecair hempedu memecahkan lemak kepada butiran halus melalui satu proses yang dikenali sebagai pengemulsian, lalu membentuk trigliserida. Garam hempedu bergabung dengan asid lemak dan monogliserida tadi untuk sistem penghadaman membentuk misel.

28

sistem penghadaman

Usus Kecil
Tiga

29

segmen : -Duodenum -jejunum -ileum Ketiga tiga segmen usus kecil ini pada asasnya mempunyai struktur yang sama walaupun terdapat perbezaan di antaranya. Tiga lapisan luar iaitu serosa, mukkularis dan submukosa mengelilingi mukosa dalam.

sistem penghadaman

Usus

kecil sesuai untuk penyerapan kerana permukaan membran mukusnya dibesarkan 10 kali oleh adanya jutaan struktur yang disebut vilus.
vilus dilingkari dengan banyak jaringan kapilari darah untuk mempercepat pengangkutan makanan ke seluruh badan

30

Setiap

sistem penghadaman

31

Usus Kecil

sistem penghadaman

32

sistem penghadaman

Fungsi Usus Kecil


Terpenting

33

untuk pencernaan dan penyerapan. Penyerapan ialah satu proses apabila air,garam,dan hasil pencernaan unsur makanan dari lumen usus diserap melalui membran ke dalam sel mukosa usus dan seterusnya ke dalam sistem peredaran darah untuk diedarkan kepada tisu sasaran di dalam tubuh.

sistem penghadaman

Secara

umumnya, usus 34 tidak boleh menyerap molekul yang kompleks drpd gula heksosa, asid amino,asid lemak dan gliserol. Untuk memudahkan penyerapan hasil pencernaan, dinding usus mempunyai permukaan yang luas bagi membolehkan penyerapan berlaku dgn lbh berkesan.

sistem penghadaman

Usus Besar
Di

35

kenali sebagai kolon. Selain air, ia menyerap sedikit natrium dan ionion lain drpd bahan yg melaluinya. Sel-sel kolon mengkumuhkan ion-ion logam yg lain ke dlm bhn buangan yg keluar dr tubuh. Fungsi kolon adlh untuk menyimpan air dan mengawal atur ion. Vitamin K yg dihasilkan oleh bakteria usus juga diserap di dlm kolon.

sistem penghadaman

36 aktif menyerap ion-ion natrium,olh itu menggalakkan penyerapan semula air secara pasif melalui osmosis. Ia merembeskan mukus yg melicinkan najis. Ia menyerap vitamin-vitamin yg telah disentesiskan oleh bakteria simbiosis yg hidup di dalam kolon.

Ia

sistem penghadaman

37

sistem penghadaman

38

sistem penghadaman

39

Organisasi Trek Penghadaman

sistem penghadaman

Mulut

Dlm mulut, makanan dipotong serta 40 dikunyah oleh gigi dgn bantuan air liur yang melembutkan makanan dan memecahkan beberapa karbohidrat tertentu. Slps kunyahan ditelan, gumpalan makanan yang dipanggil bolus memasuki kerongkong.

Makanan dalam bentuk bolus dibawa ke perut melalui kerongkong menerusi gerakan peristalsis. Kerongkong
sistem penghadaman

Perut

Cecair gastrik yang dibebaskan oleh dinding perut terus menguraikan secara pengisaran terutamanya ke atas bahan-bahan protein dalam makanan dengan tindakbalas asid hidroklorik serta enzim penghadaman pepsin kepada peptid. Makanan kekal di dalam perut sehingga ia berubah menjadi elemen separa cair yang dikenali sebagai chyme sebelum ia memasuki duodenam.

41

Usus kecil (Duod enum)

Sepanjang duodenum yang panjangnya 30 cm, makanan terus diuraikan lagi oleh enzim penghadaman daripada pundi hempedu dan pankerias, juga cecair dari dalam usus kecil itu sendiri kepada bentuk makanan yang lebih halus lagi. sistem penghadaman

Usus kecil
(illium)

42 Di dalam illium sepanjang 6 meter ini, enzim-enzim tambahan yang dirembeskan oleh kelenjar-kelenjar di sepanjang usus kecil melengkapkan proses penghadaman. Nutrien-nutrien diserap menerusi dinding usus dan dihantar ke rangkaian pembuluh darah dan pembuluh limfa yang terdapat di sekitar usus. Manakala bahan-bahan yang tidak terhadam dibawa ke usus besar.

Usus besar

Air di dalam bahan-bahan yang tidak terhadam akan diserap di sepanjang usus besar, manakala bakinya akan memasuki rektum. usus besar dan seterusnya dibuang keluar sebagai najis menerusi dubur.

Rektum

Bahan-bahan sisa yang tidak terhadam akan sistem penghadaman dihantar bahagian akhir

43

PENGHADAMAN DAN PENYERAPAN

sistem penghadaman

44

Terdiri

daripada unit-unit glukosa Semua karbohidrat diet dicernakan kepada glukosa yang kemudiannya disimpan oleh hati dalam bentuk glikogen. Makanan karbohidrat banyak : roti & ubi kentang Daging & mknan laut membekalkan karbohidrat kerana kedua-duanya mengandungi glikogen.

KARBOHIDRAT

sistem penghadaman

Penyerapan Karbohidrat
Bahagian

45

utama penyerapan monosakarida tersebut ialah duodenum & bahagian proksimal jejunum. Apb kime tiba ke ileum, hampir semua karbohidrat yang dimakan telah diserap. Glukosa & galaktosa diserapkan dari lumen usus melalui mekanisme pengangkutan aktif, manakala penyerapan fruktosa terjadi secara pasif

sistem penghadaman

Lipid
Seperti

46

karbohidrat, lipid ialah sebatian organik yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen. Sebilangan lipid mempunyai unsur fosforus dan nitrogen. Merupakan sebatian hidrofobik. Oleh itu, lipid tidak larut dalam air tetapi hanya larut dalam lipid yg lain serta pelarut organik seperti alkohol dan aseten. Contoh lipid : lemak, minyak, lilin, fosfolipid dan steroid
sistem penghadaman

Protein

47

Terdiri daripada asid-asid amino yg terikat antara satu sama lain melalui rantai peptida. Pencernaan protein bermula dalam gaster di bawah pengaruh enzim pepsin. Pencernaan protein selanjutnya berlaku dalam duodenum & jejunum.

sistem penghadaman

Penyerapan Protein
48

sistem pembawa berlainan yang terlibat dalam penyerapan asid amino: i) sistem utk pengangkutan asid amino ii) sistem untuk asid amino basik iii) sistem utk asid amino dikarboksilik iv) sistem khusus untuk prolina, hidroksiprolina & glisina

sistem penghadaman

Lemak

49

paling kerap didapati dalam diet lemak neutral & trigliserida molekul trigliserida = + 3 asid lemak bebas glisero
l

Proses

lb lb ini dikenal sebagai emulsifikasi perlukan garam hempedu Garam hempedu krgkan ketegangan permukaan lemak & memudahkan pemecahannya kepada titis-titis halus.

lb

sistem penghadaman

Penyerapan Lemak
50

Di

dalam sel, asid lemak mengalami esterifikasi dengan cepat & membentuk trigliserida. Titisan-titisan trigliserida terbentuk dilapik dengan selapisan lipid polar diikuti oleh lapisan apoproyein khusus.
sistem penghadaman

51

Beberapa

asid lemak rantai pendek & rantai sederhana yg larut air tidak perlu membentuk misel sebelum diserap. Selepas memasuki sitosol, asid lemak tersebut juga tidak membentuk kilomikron. Kebanyakannya diserap ke dalam darah portal. Gliserol juga diserap ke dalam darah portal. Gliserol juga diserap ke dalam darah portal dari enterosit.
sistem penghadaman

Penyerapan air
52

Pada

umumnya, sambil bahan terlarut diserap dari lumen usus, sejumlah air yang setara secara isotomik juga diserap. Penyerapan air juga terjadi dalam kolon supaya kurang daripada 250ml air dikumuhkan dengan feses.

sistem penghadaman

Vitamin
Vitamin

53

dapat dikelaskan kpd 2 kumpulan: > Vitamin larut lemak vitamin A, D, E & K > Vitamin larut air vitamin B kompleks & vitamin C Vitamin larut lemak tidak dikumuhkan keluar melalui air kencing tetapi disimpan dlm badan. Vitamin A, D, E, & K yang larut dalam lemak terdapat dalam haiwan dan penting dalam proses metabolisme.

sistem penghadaman

Sifat-sifat Vitamin
54

Tdk

dicerna & diurai untuk menghasilkan tenaga. Oleh itu, vitamin tidak berfungsi sebagai substrat. Mudah termusnah akibat haba yang tinggi terutama vitamin C. Diperlukan dalam kuantiti yang kecil. Tidak dpt disintesis oleh badan manusia kecuali vitamin D.

sistem penghadaman

Penyerapan Elektrolit
55

Natrium
Sebanyak

20-30g natrium memasuki trak gastrousus melalui rembesan kelenjar2 gastrousus & kira2 5-2g natrium diperoleh dari diet. Dari jumlah itu, 25-35g diserap dari usus kecil setiap hari.

sistem penghadaman

56

Penyerapan

mekanisme: (i) mekanisme pengantutan beriring (ii) penyerapan eletroneutral dgn CL (iii) penyerapan natrium secara eletrogenik

natrium berlaku melalui 3

sistem penghadaman

Kalium
Dalam

57

usus kecil, sungguhpun sejumlah kecil K+ dirembeskan terutama sbg juzuk mukus, K+ juga diserap & penyerapannya melebihi rembesan. Dalam kolon, K+ dirembeskan oleh sel mukosa. Adalah dipercayai bahawa terusan dalam membran luminal dan juga membran basolateral sel mukosa kolon membenarkan K+ memasuki lumen mengikut cerun elektrokiminya.

sistem penghadaman

58

Klorida dan Bikarbonat


Pada

bahagian permulaan usus kecil, C- dan HCO3- diserap secara pasif. Penyerapan NA+ dari lumen usus mengakibatkan penyerapan ion2 ini secara pasif utk mengekalkan keelektroneutralan. Dlm ileum, mukosa berkeupayaan merembes HCO3- sbg pertukaran bagi penyerapan bagi penyerapan CI-. Kehadiran HCO3- yang beralkali membantu meneutralkan bahan-bahan berasid yg dibentuk oleh bakteria.
sistem penghadaman

Besi
Besi

59

diserapkan dari duodenum dalam bentuk Fe2melalui mekanisme aktif. Zat besi yang didapati dlm makanan biasanya adalah Fe2+ dan penurunanya kpd Fe2+ dan selanjutnya penyerapan, dipermudahkan oleh jus gaster. Bahan-bahan lain yg membantu penyerapan besi termasuk asid askorbik (vitamin C), beberapa asid amino dan sitrat. Oksalat, fosfat dan fifat membentuk kompleks dengan besi dan menyebabkan sukar diserap.
sistem penghadaman

60

Kalsium
Kira-kira

30-80% drpd kalsium yg diambil dlm diserap dari bahagian proksimal usus kecil melalui mekanisme pengangkutan aktif. Protein inilah yg mempengaruhi penyerapan kalsium.

sistem penghadaman

Pemakanan dan Metabolisma

Metabolisma

Perubahanperubahan kimia yang berlaku di dalam tubuh untuk memenuhi pelbagai fungsi pentingnya.

Proses pengeluaran tenaga oleh badan manusia.

Metabolisme Adalah mekanisme perubahan kimia dalam sel-sel badan yangg mengeluarkan tenaga untuk proses-proses badan yang penting. Metabolisma ada 2 jenis: > Katabolisma [catabolism] memecahkan bahan2 organik dalam respirasi sel, untuk menghasilkan tenaga. > Anabolisma [anabolism] menggunakan tenaga untuk membentuk komponen2 sel, seperti protein dan asid nukleik.

Laluan Metabolik

Laluan Metabolik
Tindak

balas kimia metabolisma dipersembahkan dalam bentuk lintasan metabolik [metabolic pathway], dimana satu bahan kimia ditukarkan kepada bahan lain oleh tindakan enzim. Enzim protein yg bertindak sebagai mangkin organic yg dapat mengawalatur serta mempercepatkan tindak balas biokimia dalam sel.

Kadar Metabolisma
Metabolisma

basal ialah istilah untuk menunjukkan jumlah keseluruhan aktiviti metabolisma, dengan tubuh dalam keadaan rehat dari segi fizikal dan mental. Dalam keadaan ini diperlukan oksigen paling sedikit kerana tisu sedang bekerja pada tahap minimum. Kadar metabolisma basal dianggarkan pada orang yang sedang berehat di tempat tidur, belum makan atau minum sewaktu malam dan yang belum terganggu serta sama ada pengambilan oksigen ataupun pengeluaran karbon dioksida diukur.

Faktor

utama yang mempengaruhi kadar metabolisma termasuklah saiz badan, umur, jantina, iklim termasuklah kepanasan, jenis pakaian yang dipakai dan jenis pekerjaan. Jelas bahawa kadar metabolisma bergantung pada aktiviti individu. Keadaan ketegangan saraf merupakan faktor terpenting kerana hal ini akan mempengaruhi kadar pernafasan dan kadar kekuatan tindakan jantung. Bagi menganti kehilangan haba dan untuk mengekalkan penghasilan tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan haba manusia memerlukan makanan.

Nilai

tenaga makanan telah distandardkan dan dinyatakan dalam jumlah kalori yang dihasilkan oleh: > Protein, mengeluarkan 17kj (4.1 kcal) setiap gram > Lemak 38kj(9.3 kcal) > Karbohidarat 17 kj (4.1kcal)

Untuk mencegah kehilangan berat badan

Untuk membekalkan bagi aktiviti fungsi semua sel, tisu, kelenjar dan organ.

Kalori diperlukan Untuk mengekalkan suhu tubuh

Metabolisma Karbohidrat
Hasil

pencernaan dan penyerapan jenis gula dan kanji dalam darah adalah glukosa . Kadar gula darah yang normal ialah 100mg glukosa setiap ml darah. Glukosa dapat segera berbaur dalam cecair tisu dan ke dalam sel dan kepekatan glukosa yang sama terdapat dalam cecair tubuh. Glukosa disimpan dalam hati dan otot-otot tulang sebagai glikogen. Proses ini menghendaki kegiatan insulin. Glikogen dalam otot digunakan sewaktu aktiviti otot dan diisi kembali dengan glukosa gula darah menurut keperluan.

71

(i) Pencernaan
Ptialin

(amilase air liur) mengubah kanji masak menjadi maltosa. Amilase mengubah semua kanji menjadi maltosa. Enzim dalam usus :

invertase menghasilkan pemecahan laevulosa Maltase akhir pada maltosa menjadi glukosa, & Laktse pelbagai monosakarida galaktosa
sistem penghadaman

()Penyerapan
Monosakarida

diserap ke dalam darah - peratus gula darah dikekalkan oleh kawalan insulin dan aktiviti hati. Di dalam tisu berlaku pengoksidaan karbohidrat untuk membekalkan haba dan tenaga Selebihnya disimpan sebagai lemak penambah berat badan. Sewaktu proses pembakaran, CO2 disingkirkan sebagai hasil buangan. Bahan buangan sebagai hasil pembakaran karbohidrat dalam tisu dikumuhkan> Oleh paru-paru : air (H2O) dan karbon dioksida (CO2) > Dari kulit : air > Di dalam air kencing : air

Metabolisma Lemak
Lemak

(lipid) adalah sumber tenaga penting pada tubuh. Tubuh menyimpan lemak secara konstan diuraikan dan dibentuk kembali untuk menyeimbangkan kebutuhan energi tubuh dengan persediaan makanan. Kelompok enzim khusus membantu tubuh menguraikan dan memproses lemak. Beberapa ketidaknormalan pada enzim ini biasanya menyebabkan bertambahnya zat-zat lemak yang secara normal akan diuraikan oleh enzim. Sepanjang waktu, penumpukan bahan-bahan ini biasa membahayakan banyak organ tubuh.

Metabolisma Protein
Sejumlah

besar asid amino dibentuk sebagai hasil pencernaan protein dan semua ini membentuk tempat penyimpanan asid amino, tempat sel tubuh mengambil protein yang diperlukannya. Sebenarnya hanya sembilan jenis asid amino yang penting untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu tubuh. Apabila makanan mengandungi lebih protein maka lebih asid amino dipecahkan dalam hati untuk mengeluarkan nitrogennya dan yang tinggal hanya karbon, hidrogen dan oksigen yang dapat digunakan untuk penghasilkan haba dan tenaga. Sebaliknya apabila protein yang masuk tidak mencukupi, seperti pada kelaparan, maka bukan sahaja simpanan karbohidrat dan lemak habis digunakan, tetapi juga ada kehilangan protein tubuh kelihatan pada pengurusan otot.

Metabolik Nukleik Asid


Asid nukleik merupakan merupakan sejenis makromolekul yang terdiri daripada rantaian nukleotida. Dalam biokimia molekul ini mampu membawa maklumat atau membentuk struktur dalam sel.

Asid

nukleik yang biasa termasuk asid deoksiribonukleik (DNA) dan asid ribonukleik (RNA). Asid nukleik terdapat dalam semua benda hidup, kerana mereka terkandung dalam segala sel. Asid nukleik juga terdapat di dalam virus. asid nukleik adalah proses di mana nukleotida disintesis. Sintesis asid nukleik adalah satu mekanisme anabolik umumnya melibatkan tindak balas kimia fosfat, gula pentose, dan asas nitrogenous. Pemusnahan asid nukleik adalah satu prosedur katabolik umumnya melibatkan tindak balas enzim.

Metabolisme

diet dan pemakanan

Kumpulan Makanan Kumpulan makanan asas boleh dibahagikan kepada 4 Asas


kumpulan mengikut piramid makanan. Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat. Makanan yang dimakan seharian perlu diambil paling banyak daripada kumpulan makanan di bahagian paling bawah Piramid, dan paling sedikit daripada kumpulan makanan di bahagian paling atas. Piramid Makanan mengandungi makanan yang dibahagikan kepada 4 kumpulan berasaskan kepada kandungan zat dan fungsinya.

Kumpulan 1 Bijirin, Hasil Bijirin dan Ubi-ubian > Aras 1 Piramid Makanan mengandungi kumpulan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks, yang merupakan sumber tenaga yang utama.

> Makanan ini juga membekalkan vitamin, mineral, serat


dan sedikit protein.

> Cadangan Pemakanan : 8 - 12 sajian

> Di dalam setiap hidangan, makanan daripada kumpulan ini perlu diambil paling banyak. Contoh makanan bagi kumpulan ini adalah nasi, bubur, mi, mihun, roti, pasta,

bijirin sarapan, capati, thosai, biskut, dan ubi keledek,


keladi dan kentang. Pilihlah bijirin atau hasil bijirin mil penuh seperti beras perang, tepung gandum mil penuh atau tepung atta, dan roti atau biskut mil penuh.

Kumpulan 2 Sayur-sayuran dan Buah-buahan > Sayur-sayuran dan buah-buahan terletak di Aras 2 Piramid Makanan. > Cadangan Pemakanan : 3- 5 sajian > Makanan ini kaya dengan vitamin, mineral dan serat.

> Contoh sajian: - Sayur-sayuran: * 1/2cawan sayur berdaun hijau tua bersama batangnya (dimasak) * 1/2 cawan sayur buah/berakar (dimasak) - Buah-buahan: * 1/2 cawan jambu berukuran sederhana *1 hiris betik/nanas

Kumpulan 3 Daging, Ayam, Ikan dan Kekacang > Daging, ayam, ikan dan kekacang terletak di Aras 3 Piramid Makanan. > Makanan ini kaya dengan protein, vitamin B, zat besi, zink, magnesium, kalsium dan serat. > Cadangan pemakanan: Susu- 1 - 2 sajian Ikan, ayam - 2 - 3 sajian

> Contoh sajian : - 1 gelas susu - 1 cawan dadih - 1 keping keju - 1 ketul paha ayam saiz sederhana - 1 ekor ikan kembong saiz sederhana - 2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis - 5 sudu besar ikan bilis - 2 biji telur - 1/2 cawan kacang kering/kekacang

Kumpulan 4 Lemak, Minyak dan Gula > Lemak, minyak dan gula, juga makanan yang kaya dengan bahan ini terletak di Aras 4 Piramid. > Ini menunjukkan hanya sedikit sahaja makanan daripada kumpulan ini yang perlu dimakan.

Garam galian, vitamin, air

Vitamin
Vitamin A tumbesaran , tulang dan gigi yang kuat bagi kanak-kanak. B1 atau Thiamine memelihara sistem saraf dan otot yang sihat serta fungsi jantung yang normal. Vitamin C mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.

Vitamin D Ia mencegah daripada otot menjadi lemah dan ia terlibat mengatur denyutan jantung. Ia juga penting dalam pencegahan dan rawatan kanser kolon, osteoarthritis, osteoporosis, dan hypocalcemia serta meningkatkan imuniti. Vitamin E Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

Vitamin K Ia boleh meningkatkan daya tahan kepada jangkitan pada kanak-kanak dan menolong mencegah kanser.

Kalsium Membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Mengingkatkan fungsi otot dan saraf. Membantu darah membeku. Menggiatkan enzim-enzim yang diperlukan tubuh untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Susu, dadih, keju, sardin, brokoli dan daun lobak putih. Fosforus Ia bergantung dengan kalsium dalam pembinaan tulang dan gigi yang sihat. Diperlukan untuk metabolisme, kimia tubuh, fungsi saraf dan otot. Dada ayam, susu, kekacang, kuning telur dan keju.

Mineral/garam galian

Magnesium Menjana enzim yang diperlukan untuk mengeluarkan tenaga dalam tubuh. Diperlukan oleh tubuh dalam pembentukan bahan genetik dan pertumbuhan tulang. Ayam, daging lembu, sayur-sayuran hijau, brokoli, bertih jagung, biji janggus dan gandum. Kalium Membantu mengekalkan keseimbangan cecair badan dan amat diperlukan oleh fungsi saraf dan otot. Kacang tanah, pisang, jus oren, kacang hijau, cendawan, brokoli dan biji bunga matahari Folik asid barli, daging lembu Folik Asid dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel darah merah.

Zat besi atau iron Iron memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripda paru-paru ke tisu. Iron bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan. Iron digunakan dalam pembuatan haemoglobin. hati, tiram, kerang, buah pinggang

Iodin Fungsi iodin yang diketahui ialah sebagai bahagian perlu kepada hormon tairod. Hormon tairod mengatur banyak aktiviti berlainan termasuk tumbesaran, pembiakan , fungsi neuromuskular, pertumbuhan kulit dan rambut, metabolisma selular, dan menolong melepaskan tenaga ke dalam sel. Udang kara, tiram, sardin.

Potassium Potassium diperlukan untuk mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan insulin, dan kontraksi otot. Folik Asid dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel darah merah. Mentimun, ubi kentang. kobis, kacang, kacang peas dan tomato.

Kesan kekurangan garam mineral dan vitamin


Vitamin dan garam galian boleh menyebabkan seseorang itu mendapat penyakit atau sering berasa tidak sihat . Umpamanya , kekurangan vitamin C boleh menyebabkan gusi kurang baik dan kerap berdarah . Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan rabun malam sementara kekuranagan vitamin D pula boleh menyebabkan penyakit lembut tulang ( rickets) . Kekurangan vitamin K pada peringkat awal kelahiran bayi boleh menyebabkan seseorang itu pucat dan tidak bermaya (anaemia ) . Bayi dan kanak -kanak yang sentiasa pucat tidak akan membesar dengan optimum

Air
Air membentuk 70% drpd berat badan manusia. Peranan air : > membentuk medium utama protoplasma > sbg medium utk segala t/balas kimia badan > bertindak sbg pelarut utk segala sebatian oraganik dan garam mineral > terlibat dlm pengangkutan bahan makanan, bahan perkumuhan spt urea, gas CO2 serta bahan2 kimia lain dalam badan.

> Mencairkan bhn toksik & mengurangkan ancamannya kpd badan. > mengekalkan tekanan osmosi sel > memelihara suhu badan pada 37 c > melicinkan proses peristalsis di saluran makanan dan membantu dlm pencegahan sembelit.

Bioenergetik

Makanan dan Tenaga


Bioenergetik adalah kajian tentang proses bagaimana sel menggunakan, menyimpan dan melepaskan tenaga. Komponen utama dalam bioenergetik adalah perubahan tenaga, atau penukaran tenaga dari suatu bentuk menjadi bentuk tenagalainnya. Organisma hidup tidak berada dalam keseimbangan, melainkan memerlukan kemasukan tenaga secara konsisten. Jadi seluruh sel selalu menukar tenaga.

Tenaga

reaksi endergonik melalui sintesis senyawa intermedier bertenaga tinggi adenosin trifosfat (ATP). Disamping digunakan untuk pengoksidaan,nutrien juga diuraikan dalam serangkaian reaksi menjadi gabungan intermedier umum yang merupakan hasil gabungan biologi lain.

Ada

bentuk tenaga yang berbeza iatu tenaga kinetik dan tenaga keupayaan. kinetik adalah tenaga pergerakan, haba adalah tenaga kinetik yang berhubungan dengan perpindahan pergerakan molekul secara rawak.

Tenaga

Tenaga

keupayaan adalah kapasiti tersimpan untuk melakukan kerja, contohnya tenaga tersimpan dalam susunan atom atau suatu molekul (energi kimia). tenaga adalah Joule. Satu Joule = 0,24 gram kalori (0,00024 Kcal).

Satu

Aliran Tenaga

Bahagian

yang menjadi perhatian kita ialah komponen yang dinamakan Mitokondria. ini adalah kilang penghasilan tenaga sel. Semua tenaga yang kita gunakan samada selemah-lemah waktu kita tidur, atau sekuat-kuat sewaktu mengangkat berat dihasilkan di sini. yang kita makan akan di proses oleh enzim hingga menjadi Glukos dan di hantar ke mitokondria untuk di bakar dan dijadikan tenaga. Kadar pembakaran Glukos di Mitokondria adalah berbeza dari seorang ke seorang. Ia juga bergantung kepada aktiviti, samada ada penyakit tertentu, emosi ketika itu dan sebagainya.

Makanan

Pengaturan Metabolisma
Metabolisma diatur melalui beberapa mekanisma: 1. Mekanisma Alosterik Adanya mekanisma penghambatan umpan balik dapat mengatur aktiviti enzim dalam suatu jalur metabolisma. 2. Mengawal Hormon Hormon adalah gabungan kimia yang dalam jumlah sangat kecil dalam darah mempunyai kesan pengaturan pada metabolisma dalam jaringan atau organ spesifik. Hormon ini beredar langsung ke dalam darah dalam jumlah sangat kecil oleh sel khusus yang menyusun struktur anatomi khas disebut dengan kelenjar endokrin. Hormon dipindah melalui darah menuju jaringan sasaran khusus dimana akan menampakkan kesannya. Hormon mengatur aktiviti atau penumpuan enzim pada sel sasaran sehingga akan mengatur metabolisma yang dikatalisis oleh enzim tersebut.

Sintesis

dan penguraian enzim Metabolisma suatu jalur juga dapat diatur melalui sintesis dan penguraian enzim. Mekanisma dengan melibatkan induser mahupun represor misalnya digunakan untuk mengatur sintesis enzim. adanya induser dapat memacu RNA polymerase mentranskripsi gen yang mengkode enzim tertentu. adanya repressor dapat mencegah RNA polymerase dari bergabung dengan DNA sehingga tidak terjadi transkripsi.

Dengan

Sebaliknya

KADAR METABOLISMA
Tetapi

semua orang dilahirkan dengan satu kadar khas yang dipanggil 'Basal Metabolic Rate' yang akan ditentukan secara genetik. Apabila makanan diperkenalkan badan akan mula membentuk kadar metabolism bersesuaian dengan makanan yang diperkenalkan itu.

Jika

kita lihat bentuk Mitokondria itu, permukaan luarnya adalah terdiri dari selaput yang berlekuk-lekuk. Pada permukaan inilah pembakaran makanan berlaku. Ertinya permukaan yang lebih luas dan banyak lekuk membawa kepada metabolisma tinggi. Sementara Mitkondria yang kecil dan tidak besar selaputnya menunjukkan metabolisma yang rendah.

CARA-CARA MENINGKATKAN METABOLISMA


Senaman

ringan (berjalan sekurang-kurangnya 10,000 langkah

sehari) Keduanya dengan menyusun diet yang sistematik (akan meningkatkan metabolisma badan). Inilah yang dipanggil Pelarasan metabolisma atau 'Metabolic Adjustment'.

Thermogulasi (Pengaturan suhu badan)


Memahami

konsep pengaturan suhu tubuh penting kerana sangat berguna dalam hal pemerhatian atau persoalan di klinik seperti : 1. Persoalan demam pada penyakit- penyakit . 2. Persoalan pemberian hypothermic pada pembedahan (bedah jantung) . 3. Masalah-masalah militer (latihan dilapangan panas terbuka), ruang angkasa, atau di tempat-tempat yang memungkinkan mempunyai panas yang ekstrem.

Manusia

dan binatang menyusui mempunyai kemampuan untuk memelihara suhu tubuh relative konstan dan berlawanan dengan suhu lingkungan. Kepentingan dipertahankan suhu tubuh pada manusia adalah berhubungan dengan reaksi kimia didalam tubuh kita. Mis kenaikan suhu 10 derajat Celcius biasa mempercepat proses biologis 2 3 kalinya.

Suhu

inti (core temperature) manusia berfluktuasi + 1 derajat Celcius dalam kegiatan sehari-hari. paling rendah adalah pada waktu pagi hari (jam 4 - 6 subuh) dan mencapai puncaknya pada sore hari (jam 2 - 3 sore).

Misalnya

Prinsip Pengaturan Suhu Tubuh


Konsep

Core temperature iaitu dianggap merupakan dua bahagian dalam soal pengaturan suhu iaitu : > Bahagian dalam inti suhu tubuh, yang benar- benar mempunyai suhu rata-rata 37 derajat Celcius, iaitu diukur pada daerah (mulut, otot, membrane tympani, vagina, esophagus.(Tr) > Bahagian luar adalah temperature kulit + 1/3 masa tubuh iaitu penukaran kulit sampai + 2 cm kedalam.(Ts) Dari dua bagian tersebut dapat disimpulkan bahawa temperature suhu tubuh rata-rata (tmb : Temperatur Mean Body) dengan rumus ; TMB = 0,33 Ts + 0.67 Tr

Organ Pengatur Suhu Tubuh


Pusat

pengatur panas dalam tubuh adalah Hypothalamus,. Hipothalamus ini dikenal sebagai thermostat yang berada dibawah otak. Hipothalamus anterior berfungsi mengatur pembuangan panas. Hipothalamus posterior berfungsi mengatur upaya penyimpanan panas.